• Novinky

      • Novinky

        • 20mar
            • STRETNUTIE S PANI UČITEĽKOU ORAVCOVOU

              Je to už pár rôčkov, čo pani učiteľka Ľudmila Oravcová rod. Gogoláková na našej škole  nevyučuje. Veríme, že nielen mnohí učitelia, ale aj väčšina rodičov ju pozná a v dobrom na ňu spomína. V stredu 15. marca sme si s pani učiteľkou Oravcovou a jej dcérou Soňou na hornej škole zaspomínali. Najskôr sme sa však spolu prešli po všetkých miestnostiach. Počúvať v dnešnej dobe plnej technického vybavenia o triedach, kde na podlahe bolo drevo napustené dechtovým smolom, aby sa zem dobre zametala, o lavóroch v kútoch za dverami, do ktorých bolo treba nosiť vodu zo studne na dvore, o pospájaných laviciach s dierkami na atrament, či o peciach na kúrenie priamo v triedach, kde sa niekedy učilo spolu aj 35 žiakov, bolo akoby sme sa preniesli do úplne iného sveta. Po malej prehliadke sme si sadli do zborovne a posedenie plné spomienok sa plnohodnotne mohlo začať. Dozvedeli sme sa množstvo informácií o pôsobení jej otca, tiež učiteľa a riaditeľa, Floriána Gogoláka, jej detstve i učiteľských začiatkoch. Nie všetci vedia, že v minulosti sa pri hornej škole, v dnešných stravovacích priestoroch, nachádzal aj byt. Školu v tom čase riadil jej otec, mohol v ňom teda s rodinou bývať a pani učiteľka sa tu aj narodila. Podľa jej slov tu prežila pekné detstvo. Začala tu chodiť aj do školy, navštevovala tu prvú a druhú triedu. Ostatné ročníky absolvovala už v Spišskej Novej Vsi. Keďže otec jej bol dobrým vzorom, rozhodla sa aj ona byť učiteľkou. Dá sa povedať, že celý jej život je spojený so školou. Nebolo to vždy ľahké, no aj napriek tomu je ešte stále silná a plná elánu. Za príjemné stretnutie, ktoré bolo veľmi obohacujúce, pani učiteľke Oravcovej aj jej dcére veľmi pekne ďakujeme.

               

        • 16mar
        • 16mar
        • 21mar
            • Okresné kolo vo florbale

              Dňa 10.03.2017 sa v našej ŠH uskutočnilo okresné kolo vo florbale starších žiakov, ktorého sa zúčastnilo 5 víťazných družstiev z obvodových kôl. Naši chlapci zaznamenali 1 víťazstvo, 1 remízu a 2 prehry a celkové sa umiestili na 4. mieste.

              Reprezentovali   Hauko A.  ( 9.A ),   Murín M.   (9.A),   Revaj F.  (9.A),  Koval S. ( 9.A),    Pilarčík A.   (8.A),  Revaj O.   (7.C),              Barutík T.  (9.B) ,       Ferneza M.     ( 6.A) ,     Randjak J.  ( 6.C)

              Výsledky tu:

              Okresne_kolo_vo_florbale_v_10.03.2017.pdf

        • 12mar
            • Jazykový kvet 2017

              Naši šiestaci sa 7. marca 2017 zúčastnili krajského semifinálového kola jazykovej súťaže "Jazykový kvet" v Žiline. Predviedli dramatizáciu divadelnej hry W. Shakespeara Rómeo a Júlia v anglickom jazyku. Ako najmladší zo všetkých zúčastnených sa umiestnili na peknom 3.- 4. mieste. Všetkým gratulujeme a ďakujeme.

              Rozprávač - Mária Nováková(6.A)

              Rómeo - Filip Bandík(6.B)

              Júlia - Karolína Kozáková(6.D)

              Kapuletovci - Miroslav Šteťár(6.D), Christián Gluštík(6.C), Žaneta Portálová(6.D), Šimon Podstrelený(6.A), Milan Tropek(6.B), Dominik Kovalík(6.A)

              Montegiovci - Jakub Randjak(6.C), Nina Pilarčíková(6.A), Jakub Kobyľák(6.C), Pavol Korman(6.A)

              brat Lorenzo - Laura Pilarčíková(6.A)

              verónske knieža - Veronika Jochimová(6.D)

               

        • 13mar
            • Čítaj a vyhraj!

                 Marec je Mesiacom knihy, preto  celý marec je venovaný knihám. Aj žiaci našej školy majú možnosť osláviť tento sviatok. Že ako? Počas mesiaca marec budú každý týždeň v pondelok pripravené pre žiakov 2. stupňa – piatakov až deviatakov – literárne súťaže. A pretože je tento školský rok venovaný čitateľskej gramotnosti, nebudú to len také hocijaké otázky! Budú zamerané aj na čitateľskú gramotnosť. Odpovede na otázky odovzdávajte svojim učiteľkám slovenského jazyka. Vždy v piatok jedného zo správne odpovedajúcich vylosujeme a odmeníme drobnou sladkosťou.  

              Dokopy nás teda čakajú tri súťažné kolá. Na záver súťaže čaká jedného súťažiaceho, ktorý správne zodpovie všetky otázky, lákavá cena – koncoročný výlet za odmenu!!!

                 Už tento pondelok 13. marca nás čaká 1. kolo – vďaka indíciám musíme zistiť mená troch spisovateľov. Tak neváhajte a zapojte sa do súťaže!

              https://www.facebook.com/Z%C3%A1kladn%C3%A1-%C5%A1kola-s-materskou-%C5%A1kolou-Rab%C4%8Da-398162933856868/?hc_ref=PAGES_TIMELINE&fref=nf

        • 10mar
        • 08mar
        • 07mar
            • Karneval

              26. februára 2017 sa kultúrny dom premenil na  „ Rozprávkovú krajinu“. Navštívilo ju obrovské množstvo rozprávkových bytostí od výmyslu sveta. Zamaskované bytosti sa zabávali, promenádovali, súťažili. Do tanca strhli aj svojich rodičov. Počas karnevalu všetkých zabávali Maggé a Homér Simpsonovci. Každá bytosť za svoju námahu bola odmenená hračkou a sladkosťou. Vyhodnotili ich rodičia. Rekordom karnevalu boli 2  najmladšie masky, ktoré mali 1,5 roka.

                             Poradie na  prvých miestach :

              Predškolský vek : 1. Snehová kráľovná – Michaela Miškovičová

                                           2.  Chrobák –Vanesa Podstrelená

                                           3.  Kohút –Adam Brezoňák

              1. – 3. ročník :      1.  Ovečka –Nina Revajová    3.B 

                                           2.  Avatar –Sára Zboroňová    2.A

                                           3.  Mimoň –Karin Brišáková  3.B

              4. -  9. ročník :     1.  Cigánka –Dominik Kovalík  6.A

                                           2.  Múmia –Marián Vargončík  4.C

                                           3.  Študent –Alel Azzouz Turac 6.A

                               Za krásny a nezabudnuteľný zážitok z „ Rozprávkovej krajiny“ veľké ďakujem patrí za odmeny pre masky obci Rabča, Rodičovskému združeniu pri ZŠ s MŠ Rabča, COOP Jednote Námestovo. Ďakujeme všetkým maskám, rodičom a organizátorkám zo ZŠ.

                          Na karnevale bolo odmenených 145 masiek. Každá maska dostala sladkosť, hračku alebo písacie potreby. Počas celého karnevalu sa na chodbe podával  čaj pre deti, pre rodičov bola podávaná káva.

               

                                                                                                                                                                          Mgr. Eva Raticová

        • 08mar
            • Úspechy nášho najlepšieho atléta – majstra Slovenska v behu na 800 m

              Výkony Filipa Revaja, žiaka 9.A triedy majú od začiatku roka stúpajúcu tendenciu. Vo svojej najsilnejšej disciplíne, ktorou je beh na 800m, patrí medzi Slovenskú špičku. Jeho výbornú formu potvrdzujú stále sa zlepšujúce výkony. Počas posledných štyroch pretekov sa jeho čas zlepšil o neuveriteľných jedenásť sekúnd. Všetky preteky, ktoré Filip absolvoval, sa konali v športovej hale Elán v Bratislave.

              • halové Majstrovstvá stredoslovenského kraja v Bratislave – beh na 800 m - 2:11,62 - 1.miesto.
              • preteky Olympijských nádejí krajín vyšehradskej skupiny v atletike – kategória juniori – beh na 800 m - 2:08,07 2. miesto
              • Halové Majstrovstvá Slovenska starších žiakov - beh na 800 m - 2:03,89 – 1. miesto
              • Halové Majstrovstvá Slovenska juniorov - beh na 800 m 1:59,41 – 3. miesto - nový rekord Slovenskej republikyako prvý starší žiak zabehol pod dve minúty

               

               

                   

               

        • 07mar
            • HZŠ - Fašiangy

              Posledný deň pred prázdninami sme si pripravili pre našich žiakov fašiangové hody. Druháci prezlečení v maskách so spevom nám ukázali ľudové zvyky „pochovanie hudobných nástrojov“. Naše mamy a staré mamy nám ochotne napiekli šišky, koláče a zákusky. Pochutili sme si aj na syre, jabĺčkach a džúsoch. Pozvali sme aj pána farára, ktorý prišiel s nami fašiangovať. Zahrali sme si naše obľúbené goralské pesničky. Nakoniec sme si všetci spolu zaspievali  Fašiangy Turíce  a s chuťou sme sa pustili do jedenia. O hudbu sa postarali Adam Barnaš a Adam Randiak z 3. D, ktorý nám pekne zahrali na heligónkach.

              Ďakujeme všetkým mamám, babkám, ktoré nám napiekli chutné šišky a pripravili syr. Dobre sme sa zabavili a takto sme spoločne ukončili fašiangy.

              Oliver Rajniak a Adam Barnaš 3. D a žiaci, učitelia HZŠ

              Fotogaléria

               

        • 07mar
            • Okresné kolo vo florbale

              Dňa 6.3.2017 sme sa zúčastnili okresného kola vo florbale mladších žiakov v telocvični v Zákamennom. V silnej konkurencii víťazov obvodových kôl sme už neboli tak úspešní ako na obvodovom kole. Po prehrách 3:8 z chlapcami ZŠ Komenského NO, 3:7 z chlapcami z Mútneho a 2:7 s domácimi sme obsadili konečné 4. miesto.

              Reprezentovali:                                  Ferneza Michal                 6.A

                                                                            Revaj Richard                    5.A

                                                                            Randjak Jakub                  6.C

                                                                            Kutlák Patrik                      5.A

                                                                            Jaššák Jakub                   6.C

                                                                            Gluštík Christian               6.C

                                                                            Fusko Michal                     5.C

                                                                            Fusko Tibor                        5.C

                                                                            Fusko Marcel                     5.C

                                                                            Brišák Adam                       5.B

                                                                            Bodnár Martin                      5.B

        • 24feb
            • Obvodové kolo vo florbale

              Dňa 23.02.2017 sa v našej ŠH uskutočnilo obvodové kolo vo florbale starších žiačok a starších žiakov. Obidve naše družstva postúpili do okresného kola, ktoré sa uskutoční opäť u nás. Dievčatá podľahli Klinu 2:3 a skončila na 2. mieste chlapci po víťazstvách nad CZŠ Sihelné 3:1 a ZŠ Klin 7:1 obsadili 1. miesto.    

               

              Reprezentovali:    žiačky: Pikošová T.               8.A        žiaci:   Hauko A.        9.A     

                                                             Kutlaková A.             9.B                     Murín M.         9.A

                                                             Gluštíková S.            9.B                     Revaj F.          9.A

                                                             Jančová M.                 7.A                    Koval S.         9.A

                                                             Plevjaková V.             8.A                     Pilarčík A.       8.A

                                                             Huraková V.               8.C                     Revaj O.         7.C

                                                             Gluštíková K.            7.A                      Barutík T.       9.B

                                                             Jagnešáková M.       7.A                      Ferneza M.    6.A

                                                             Jagelková D.              8.B                     Kutlák P.        5.A

                                                             Odumorková K.         8.A                      Randjak J.     6.C

                                                             Bjalončíková S.          8.A

                                                              Budzelová M.             8.A

        • 24feb
            • HZŠ – presýpacie hodiny

              Na hodine prvouky sme si vysvetľovali, ako ľudia merali čas v minulosti a ako ho merajú teraz. Pani učiteľka Kubíková rozprávala zaujímavé veci našim prváčikom o presýpacích hodinách. Naši starí rodičia to veru nemali ľahké a hodiny si museli vyrábať sami. Vyrábali ich z dreva, skla alebo z plastu. Za domácu úlohu si mali takéto hodiny vyrobiť naši prváčikovia. Návod bol v knihe. Deťom pri tom pomáhali aj rodičia. Všetky hodiny boli veľmi pekné, zaujímavé a môžu sa z nich tešiť aj ostatné deti.

              Žiaci a pedagógovia z HZŠ

              Fotogaléria

        • 22feb
            • Technická olympiáda

              Ako každoročne aj tento rok sa dva tímy z našej školy zúčastnili technickej olympiády. Hostiteľom súťaže bola SOŠ technická Námestovo. Súťažiaci boli rozdelení do dvoch kategórií, a to kategória A – 8. a 9. ročník a kategória B - 5. až 7. ročník. V kategórii B nás reprezentoval žiak Dalibor Piták zo 6.C triedy, ktorý sa zúčastnil súťaže prvýkrát.

              Želiezkom v ohni boli súťažiaci v kategórii A Pavol Jančich 9.B a Peter Pilarčík 8.B. Naša dvojica zúročila svoje skúsenosti z predchádzajúcich kôl a získali 164 bodov. Na prvé miesto im chýbali len 4 body. Žiakom k druhému miestu gratulujeme a prajeme veľa ďalších úspechov.                                  

                                                                                                                          Mgr. Skočík

        • 22feb
            • Technický šikula

              Dňa 21.2.2017 sa žiaci našej školy zúčastnili prvého ročníka súťaže „Technický šikula“. Súťaž bola zameraná na preverenie vedomostí a zručností získaných na predmete technika. Súťažiaci si zmerali svoje vedomosti v riešení logických úloh a taktiež museli vyrobiť a následne zložiť hlavolam z dreva.

              Našu školu reprezentovali dva dvojčlenné tímy. Prvý tvorili siedmaci Dávid Štefaniak a Jakub Skutka, obaja zo 7.C triedy. V druhom boli ôsmaci Peter Pilarčík z 8.B a Martin Randiak z 8.C triedy. Súťaže sa zúčastnilo 14 škôl z okresov Námestovo, Tvrdošín a Dolný Kubín. V celkovom hodnotení naši žiaci pre našu školu získali krásne druhé miesto, k čomu im gratulujeme a prajeme veľa ďalších úspechov v ich štúdiu.    

                                                                                                                                             Mgr. Skočík 

               

                                    

               

        • 22feb
            • Biologická olympiáda

              Dňa 16. februára 2017 sa žiačka 9.C triedy Laura Plevjáková zúčastnila okresného kola Biologickej olympiády v Námestove. Umiestnila sa na 5.mieste ako úspešná riešiteľka.    

                                                                                                                   p.uč. Motýľová

        • 21feb
          • Karneval
            • Karneval

              Karneval

              Už je tu zas, fašiangový čas!

              Na známosť sa všetkým dáva,

              že opäť v našom kultúrnom dome bude veľká sláva!

              Kto sa tohto roku nebojí,

              masku sa vystrojí!  za

              Súťaže, tance, disco na Vás čakajú

              a preto neváhaj

              a rýchlo nad maskou rozmýšľaj!

              Čas veľmi rýchlo letí,

              nezabudnite, pozývame všetky deti!

              Miesto : Kultúrny dom

                                                                               Dátum : 26.2.2017

                                                                                         14.00 hod. Čas :

        • 20feb
        • 17feb
            • Obvodové kolo vo florbale – mladší žiaci

              Dňa 16.02.2017 sa v našej ŠH uskutočnilo obvodové kolo vo florbale mladších žiakov. Víťazom turnaja a postupujúcim do okresného finále boli naši žiaci, ktorí zvíťazili nad súpermi zo ZŠ Klin a CZŠ Sihelné. Za predvedený výkon im patrí naša pochvala.

               

              Reprezentovali:        Ferneza Michal         6.A

                                                 Revaj Richard            5.A

                                                 Randjak Jakub          6.C

                                                 Kutlák Patrik              5.A

                                                 Jašák Jakub              6.C

                                                 Gluštík Christian       6.C

                                                 Fusko Michal              5.C

                                                 Fusko Tibor                5.C

                                                 Fusko Marcel              5.C

                                                 Brišák Adam               5.B

                                                 Bodnár Martin             5.B