• Novinky

      • Novinky

        • 14jún
            • Čítame pre radosť

              Už takmer každoročne MŠVVaŠ SR vyhlasuje výzvy pre školy zamerané na podporu rozvoja čitateľskej gramotnosti.

              Vďaka rozvojovému projektu Čítame pre radosť sa nám v našej základnej škole podarilo zriadiť 8 triednych knižníc (4 na 1. stupni a 4 na 2. stupni ZŠ).

              Triedne knižnice sa nachádzajú priamo v triedach. Žiaci tak môžu čítať na hodinách, ale i počas prestávok. Teší nás, že majú neobmedzený prístup k hodnotnej literatúre a môžu si intenzívnejšie pestovať pozitívny vzťah ku knihám. Čítaním si obohacujú slovnú zásobu, zlepšujú pravopis, ale hlavne poznávajú úžasný svet neznámych krajín i vlastnej fantázie.

        • 14jún
            • Beseda o čistote ovzdušia

              Naša Zem je aj našim domovom. Pre nás ľudí je dôležité, aby sme dýchali čistý vzduch, a aj preto potrebujeme chrániť túto našu Zem.

              Na besedu o čistote ovzdušia k nám prišla pani Miroslava Valašková, ktorá žiakom 1.D a 2.D veľmi zaujímavou formou vysvetlila dôležitosť čistoty ovzdušia. Spestrením pre deti boli aj rôzne hry, aktivity a prezentácia. Ďakujeme za tvorivú prednášku.

                                                                                      žiaci 1.D, 2. D a p. uč. Oselská a Kubíková

        • 14jún
            • Modlíme sa s rádiom Mária

              V mesiaci máj prejavujeme osobitnú lásku a úctu k Panne Márii. Tradične sa aj naše deti modlili ruženec v našej školskej rodine za pokoj, lásku v rodinách, choré detičky a duše v očistci. Spolu s rádiom Mária sme cez sociálne siete šírili modlitbu do celého Slovenska.

              Vieme, že Panna Mária vždy pomôže.

                               žiaci 1.D, 2.D, 3. C a p. uč. Oselská, Zborteková, Kubíková a Štefaňáková

        • 13jún
            • Kreativita a talent v hlavnej úlohe: Akcia 2. D pre maminky a oteckov

              utorok 11. júna v poobedných hodinách sme my rodičia mali tú česť zúčastniť sa krásnej školskej akcie, ktorú pripravila triedna učiteľka Veronika Kubíková spolu s triedou 2.D. Program bol starostlivo pripravený a deti nám predviedli svoje najlepšie schopnosti v rôznych vystúpeniach, ktoré trvali skvelých 30 minút.

              Po srdečnom privítaní sa nám predstavili malí heligonkári Alžbetka, Jožko, Leuška a na akordeóne zahral Matúško. Ich hudobné vystúpenia boli plné radosti a talentu. Jassminka a Leuška zase očarili publikum nádherným prednesom básní, ich slová zneli s takou úprimnosťou a nadšením, že pridali programu na pôsobivosti. Potom nasledovala Kristínka, ktorá zahrala krásnu skladbu na klavíri, a tak prispela k ešte emotívnejšej atmosfére. Deti tiež rozprávali, čo robia najradšej ich maminky a oteckovia, čo nám všetkým vyčarovalo úsmev na tvári. Program bol popretkávaný nádhernými básňami – modlitbičkami za rodičov od spisovateľa Milana Rúfusa.

              Jedným z vrcholov programu bolo divadielko podľa knihy Ľudmily Podjavorinskej Čin-Čin. Deti sa vo svojich úlohách vyznamenali a ich herecké výkony boli neuveriteľne presvedčivé. Zasadené do pôvabného prostredia školskej triedy prinieslo divadelné predstavenie dobrodružstvo a zábavu pre všetkých prítomných.

              Každá postava bola zohraná s nadšením a zručnosťou, čo zanechalo nezmazateľný dojem na divákoch. Atmosféra bola naplnená smiechom, napätím a očakávaním, ako sa príbeh v obrovskej gradácii bude vyvíjať. Deti sa do svojich postáv vniesli s takou oddanosťou, že my diváci sme boli úplne pohltení ich výkonmi. Divadelné predstavenie bolo skvelou príležitosťou pre deti preukázať svoje herecké schopnosti a kreativitu. Mnohí sme možno ani netušili, akí herci v našich deťoch driemu.

              Na záver deti rozdali rodičom darčeky, ktoré vlastnoručne vyrobili na tvorivých dielňach. Tento moment bol pre nás všetkých veľmi dojemný a emotívny.

              Celá akcia bola preniknutá príjemnou a srdečnou atmosférou. Deti ukázali, aké sú šikovné a kreatívne, a my rodičia sme boli nesmierne pyšní. Veľká vďaka patrí najmä pani učiteľke Veronike Kubíkovej za jej obetavú prácu a všetkým deťom za ich úsilie a skvelé výkony. Tento výnimočný deň nám priniesol nielen krásne zážitky, ale aj hrejivé spomienky, ktoré si budeme dlho pamätať. Ďakujeme!                                                                            

                                                                                                                   rodičia žiakov z 2.D

        • 13jún
            • Námestovský fyzik a fyzikárka

              Sú len šiestaci a už majú fyziku v malíčku :) V utorok boli naši žiaci reprezentovať našu v školu v súťaži Námestovský fyzik a fyzikárka, ktorá sa konala v Zákamennom.  Žiaci mali veľkú konkurenciu. Súťažiacich čakalo celkovo 32 zaujímavých úloh, na ktoré mali 40 minút. Naším žiakom stačila polovica daného času. Gratulujeme naším úspešným oceneným riešiteľom:

              Ema Porvichová 6.B

              Sára Pilarčíková 6.B

              Teodor Hadár 6.A

              Jakub Barnáš 6.A

              Mgr. Zoššáková

        • 11jún
            • Škola v prírode

              Prvý júnový týždeň zívali triedy žiakov 4. ročníka prázdnotou. Žiaci si zbalili kufre a vybrali sa za dobrodružstvom spojeným s poznávaním a zamierili smer Donovaly. Tu strávili pár krásnych dní v kráľovstve Tramptária, obklopenom nádhernou slovenskou prírodou. Príchodom do kráľovstva sa z detí stali členovia kráľovskej družiny, rytieri a pomocníci.

              Pre deti bol pripravený celodenný program, pri ktorom sa okrem učenia a turistiky do blízkeho okolia spolu s učiteľmi, spolupodieľali aj animátori. Deti  si pod vedením animátorov vyskúšali svoju zručnosť v kráľovských remeslách - lukostreľba, divadlo, tanec, maľovanie, šperkárstvo, jazda na koni, bojové umenie, joga, jazda na autíčkach Plasma Car, futbal, šípky, spoločenské hry. Počas dňa si zmerali sily v rôznych hrách, či súťažiach, na večerných programoch mali možnosť zažiť korunováciu kráľa a kráľovnej, ukázali svoje nadanie v Talentmánii, súťažili v obľúbenej zábavnej hre Tipovačka a zatancovali si na diskotéke pod vedením animačného tímu. Keďže sme boli na Donovaloch, nevynechali sme ani návštevu rozprávkovej dedinky Habakuky, kde nám výborní herci zahrali rozprávky na motívy Pavla Dobšinského - Zlatá priadka a Medovníková chalúpka.

              Počas celého pobytu sa deti učili udržiavať si poriadok v izbách, ktorý bol kontrolovaný každý deň, takže sa ukladali veci v skriniach, stlali postele, zbierali smeti,.. A na záver boli vyhodnotení najväčší poriadkumilovníci i neporiadnici, šikovníci, speváci, tanečníci, športovci aj papkáči. Bol to týždeň plný zábavy a prekvapení, ktorý začínal rannou hudobnou rozcvičkou na lúke, pokračoval rôznymi zaujímavými a veselými aktivitami a v jedálni vždy čakalo na deti veľmi chutné jedlo. Rozlúčka bola ťažká, viacero deti si aj poplakalo, no všetci sa tešili domov na svojich blízkych.

               

              Mgr. Alena Juritková

        • 11jún
            • Aktivity z CPPaP Námestovo zamerané na rozvoj komunikačných a sociálnych zručností

              V našej škole sa stále niečo deje. Niektoré akcie vidíme hneď na stránkach, iné prebiehajú potichu celý rok. Tak to bolo aj s programom pre druhákov, ktorý realizovala  CPPaP Námestovo, samozrejme, s oznámením pre rodičov. Aktivity prebiehali postupne celý rok v každej triede druhého ročníka. Deti sa naučili viaceré spôsoby, ako sa medzi sebou chovať, ako riešiť konflikt, či vyjadriť názor. Program prebiehal formou praktických aktivít, ktoré deti veľmi bavili. Nenápadnou formou sa spoznávali medzi sebou, komunikovali o svojich pocitoch, zvyšovali svoju slovnú a emocionálnu výbavu. Tiež panie učiteľky viac spoznali zverených žiakov, i keď po celý čas v triede zámerne neboli. Dúfame, že podobné programy realizované v našej škole, ako vlani u štvrtákov, deti zúročia pri svojom správaní nielen k sebe, ale aj k druhým vo svojom okolí. Sme radi, že môžeme v škole nielen učiť, ale pomáhať rodičom takýmto spôsobom pri výchove ich ratolestí.  Naším cieľom je, aby zo školy vyšla nielen vzdelaná, ale hlavne zrelá a sociálne zručná osobnosť. Tešíme sa, že v budúcom školskom roku budeme pokračovať.

              Mgr. Monika Hvolková

        • 10jún
            • Žiaci v objatí slov spisovateľa Valentína Šefčíka

              Žiaci v objatí slov spisovateľa Valentína Šefčíka

              alebo

              Keď slová ožívajú...

               

              Dňa 4. júna 2024 sa žiaci 8.C a 8.D triedy zúčastnili nezabudnuteľnej besedy so známym slovenským spisovateľom Valentínom Šefčíkom. Prednáška bola plná inšpiratívnych momentov, kedy sa spisovateľ podelil so svojimi spomienkami a skúsenosťami z literárneho života.

              Pán spisovateľ začal besedu rozprávaním o svojich prvých knihách, ktoré písal už ako mladý autor. Zaujímavé bolo počuť o jeho literárnych začiatkoch a prvých pokusoch o tvorbu, ktoré boli často ovplyvnené zážitkami z detstva a mladosti.

              Príjemnú atmosféru vytvorili momenty, keď spisovateľ recitoval básne, ktoré čítal v čítanke ešte ako školák a  dodnes si ich pamätá. Tento návrat do minulosti bol obohatený o poetické chvíle, kedy spisovateľ recitoval svoje obľúbené verše žiakom. Jeho láska k poézii bola evidentná a zaiste nadchla aj našich žiakov.

              Pán Šefčík sa tiež venoval svojej literárnej tvorbe, pričom predstavil svoje diela, ktoré napísal. Žiakov zaujali príbehy o tom, ako vznikali jeho knihy, čo ho inšpirovalo a aké témy sú mu najbližšie. V diskusii mali možnosť dávať aj otázky, na ktoré autor odpovedal s ochotou a nadšením. Interaktívnymi otázkami sa spisovateľ snažil ešte viac vtiahnuť žiakov do diskusie. Opýtal sa, čo prvé ich napadne, keď počujú slovo láska. Táto otázka vyvolala množstvo zaujímavých odpovedí. Pán Šefčík potom prezradil, aké básne písal, keď zažil svoju prvú lásku, a dokonca niektoré z nich recitoval. Tieto osobné príbehy a verše mali na žiakov silný dojem ukazujúc im, ako hlboko môže poézia vyjadrovať ľudské emócie. Takýmto silným vyznaním je aj autorova kniha Bola raz jedna láska.

              Nasledovala otázka, čo by si kúpili, keby sa stali najbohatšími ľuďmi na svete, čo prinieslo veselú a živú debatu plnú fantázie. Diskusia sa následne obrátila na tému zázrakov, pričom spisovateľ požiadal žiakov, aby sa zamysleli nad tým, čo je pre nich skutočný zázrak. Jedna báseň z autorovej knihy Zázraky začína slovami: „Kto neverí na zázraky, nech tú báseň nečíta...“ Zbierka ponúka mladým čitateľom štyridsať básní, štyridsať tém, ktoré sú zároveň lyrickým obrazom každodenných malých i veľkých zázrakov nášho života.

              Jedným z vrcholov besedy bolo spoločné recitovanie básne Pubertína Pehatá. Pán Šefčík predniesol túto báseň spolu so žiačkou Nelou, ktorá túto báseň recitovala ako šiestačka v súťaži Hviezdoslavov Kubín, čo vytvorilo krásny a emocionálny zážitok pre všetkých prítomných. Spontánne a autentické vystúpenie podčiarklo význam literatúry a jej schopnosť spájať ľudí naprieč generáciami.

              Beseda so spisovateľom Valentínom Šefčíkom bola pre žiakov 8.C a 8.D nielen vzdelávacím, ale aj inšpiratívnym zážitkom. Veríme, že takéto podujatia podporia ich záujem o literatúru a pomôžu objaviť čaro písaného slova.

              Tešíme sa na ďalšie stretnutia s osobnosťami slovenskej literárnej scény!

               

              PaedDr. Adriána Škrková + žiaci 8. C

        • 10jún
        • 10jún
            • Cezpoľný beh

              V Zákamennom sa 6. júna konalo okresné kolo v cezpoľnom behu starších žiakov. Naši chlapci si na 2 km trati vybehali krásne 3. miesto. Dievčatá skončili piate. Našu školu reprezentovali: Peter a Tomáš Rusinovci, Samuel Skočík, Nina Nováková, Juliana Pidíková a Liliana Huráková. Gratulujeme.

        • 10jún
        • 07jún
            • Tvorivé dielne pre mamky a ockov

              Blížiaci sa koniec školského roku sa spája s dňami matiek , otcov aj rodiny. A tak aj tento školský rok sme sa rozhodli pripraviť pre mamky a ockov darček. Pozvali sme na tvorivé dielne pani učiteľku Katku Ptačinovú, ktorá si pre nás pripravila nové techniky. Akvarelový papier sme namáčali do kávy, potom ho skladali, krčili a vytvárali z neho kvety. Kávové zrná sme  použili ako ozdobu. Za pomoc ďakujeme starším žiakom , krstným mamám, babkám a dedkom, ktorí nám prišli pomôcť. Veríme , že náš darček poteší naše mamky a ockov.

              Žiaci 1.D a 2.D ,Gabriela Oselská, Veronika Kubíková

        • 07jún
            • Rozvíjame finančnú gramotnosť

              Jednou zo siedmych kategórií národného štandardu finančnej gramotnosti je „ Riadenie rizika a poistenie“. Žiaci 9. ročníka sa v utorok 20. mája zúčastnili prednášky, ktorá sa dotýkala danej témy. O možných rizikách v živote a druhmi poistenia prišla žiakom porozprávať Mgr. Lucia Tomovčíková, oblastná riaditeľka KOMUNÁLNEJ poisťovne. Najprv oboznámila žiakov s druhmi poistenia, ktoré občanom poskytuje štát – zdravotné a sociálne poistenie. V ďalšej časti porozprávala žiakom o rizikách, ktoré ich môžu v živote postihnúť a o produktoch komerčných poisťovní, ktoré im môžu pokryť prípadné náklady a straty v rôznych životných situáciách. V závere prednášky zodpovedala žiakom na ich otázky týkajúcich sa danej témy.

              Mgr. Svrčková Daša

        • 07jún
            • Deviataci a NO LAND

              V utorok 4. 6. 2024 mali naši deviataci možnosť byť účastníkmi oceňovaného moderného divadelného predstavenia s názvom NO LAND  od nezávislého slovenského divadla  dNO v Námestove.

              Táto inscenácia prináša realistický pohľad na príbehy ľudí, ktorí museli ustúpiť veľkolepému vodnému dielu, Oravskej priehrade, čím prišli nielen o svoj majetok.

              Žiaci si vyskúšali arénu, sedenie priamo na javisku, v tesnej blízkosti hercov. Zažili dokumentárne a zároveň participatívne divadlo, akčné scény, podmanivú hudbu a vynikajúce výkony účinkujúcich. Tento prvý dotyk s profesionálnym divadlom im ostane v pamäti ešte veľmi dlho.

        • 04jún
            • Výmenný pobyt - návšteva Hnúšte

              Dňa 3. a 4. júna 2024 trieda 3.A navštívila svojich kamarátov zo ZŠ Hnúšťa, s ktorými si píšu listy od 1. ročníka. Na výlet sme sa veľmi tešili. Po prvotnom privítaní a zoznámení sme sa spoločne vybrali na prehliadku školy a triedy. Nasledoval obed a pešia turistika po meste, kde sme sa zastavili v troch múzeách v Hnúšti - Múzeum socialistických kuriozít, Historické múzeum  a Bánske múzeum, kde sme si vyskúšali ryžovanie zlata a dozvedeli sa o dolovaní kameňov. Domov sme si odniesli aj kamene (magnezit, mastenec) na pamiatku. Ubytovanie na chate, večera, program a diskotéka boli super. Prvá noc mimo domova v nás zanechala množstvo pocitov. Ďakujeme kámošom z Hnúšte za pozvanie a príjemný pobyt.

              Mgr. Ľubomíra Slovíková

        • 29máj
            • Súťaž v Sudoku

              Sudoku je zaujímavá hra, ktorá je náročná na logické myslenie riešiteľa. Názov vznikol

              z japonského „dži wa dokušin ni kagiru“, čo môžeme preložiť ako „čísla musia byť po jednom“.

              Aj žiaci našej školy si zvyknú spestriť voľné chvíle riešením Sudoku. Komu to ide najlepšie sme zistili vo štvrtok 23. mája 2024. Do súťaže sa prihlásilo 18 žiakov, ktorí boli rozdelení do troch kategórií. Ich úlohou bolo vyriešiť tri zadania sudoku od najľahšieho až po najťažšie. Pri rovnosti bodov rozhodovala rýchlosť riešenia.

              Víťazom gratulujeme:

               

              kategória 5.-6. ročník:

              1.miesto: Zboroňová Slavomíra 5.D - postupuje

              2.miesto: Balvan Michal 6.B

              3.miesto: Turacová Deana 5.C

               

              kategória 7.-8. ročník:

              1.miesto: Brišáková Lívia 8.B - postupuje

              2.miesto: Skurčáková Katarína 7.A - postupuje

              3.miesto: Tisoňová Agáta 7.A

               

              kategória 9. ročník:

              1.miesto: Rusina Peter 9.C - postupuje

              2.miesto: Maslaňák Alex 9.C

               

              Postupujúcim na regionálne kolo držíme palce.

                                                                 

              Mgr. Andrea Gogoláková, Mgr. Zuzana Skurčáková

        • 28máj
            • Exkurzia Osvienčim – Krakov

              V stredu 22. mája 2024 sa žiaci 9. ročníka zúčastnili exkurzie Osvienčim – Krakov. Naša cesta sa začala v skorých ranných hodinách. Prvou zastávkou bol najväčší poľský koncentračný tábor Osvienčim. Sprievodkyne nám postupne odkrývali hrozné udalosti tábora a my sme so zatajeným dychom, úctou hľadeli na toto pietne miesto, ktoré pripomína utrpenie a smrť mnohých mužov, žien i detí. Nasledovala cesta do kráľovského mesta Krakov, ktoré nás očarilo svojou krásou i bohatou históriou. Silné pocity a zážitky zostanú v nás ešte dlho.

                                                                                                                                          Mgr. Živčáková Silvia

               

        • 24máj
            • Do školy po vlastných

              Kolegovia a kamaráti!

              Zvládli sme to :-))

              Vo štvrtok 23. 5. 2024 sme sa všetci spojili a podporili projekt „ Do školy po vlastných “. Celkovo sa zapojilo 491 žiakov, ktorí prišli pešo, na bicykloch, kolobežkách a skateboarde. Tí, čo sa zúčastnili, boli odmenení zdravou maškrtou a odznakom.

              Týmto podujatím sme chceli poukázať na to, že dochádzanie do školy alebo do práce pešo prináša veľa výhod, ktoré ovplyvňujú nielen naše zdravie, životné prostredie, ale zlepšuje medziľudské vzťahy a celkovú kvalitu života.

              Veríme, že táto aktivita sa stane každodenných zvykom, ktorý podporí fyzickú aktivitu, prispeje k zdravšiemu prostrediu a duševnej pohode nás všetkých.

              Chceli by sme poďakovať rodičom, ktorí sprevádzali svoje deti do školy aj zo vzdialenejších častí obce. Veľká vďaka patrí aj našim kolegom – pani riaditeľke, učiteľom, pani ekonómkam, upratovačkám a školníkom, ktorí nás tiež podporili a prišli do práce po vlastných.

               

              Ďakujeme.

              p. asistentky J

        • 24máj
            • Výchovné podujatie z geografie

              Dňa 17. 5. 2024 sa žiaci 6. – 9. ročníka zúčastnili výchovného podujatia z geografie s názvom Tanzánia – divoké srdce Afriky. Pracovníci projektu Svet okolo nás, ktorí si tento program pripravili, žiakom predstavili túto africkú krajinu zo svojich vlastných skúseností – jej históriu, prírodu, obyvateľstvo, mestá, zvyky, tradície, spôsob života i problémy obyvateľov žijúcich v tejto krajine.      Mgr. Toholová Monika

        • 22máj
            • OZNAM

              Oznamujeme všetkým, že v prípade nepriaznivého počasia (ak bude ráno pršať) sa školská akcia “Do školy po vlastných” prekladá na iný deň.