• Novinky

      • Novinky

        • 07dec
            • Prednáška pre rodičov

              V utorok 28.11. sa na našej škole uskutočnila prednáška pre rodičov: Ako môžem pomôcť deťom správať sa bezpečne na internete (v online priestore)? Prednášajúcim bol pán Mgr. Juraj Janček, odborník z CPP (Centrum poradenstva a prevencie) Námestovo.

              Porozprával nám o tom, čo hrozí našim deťom (ale aj nám dospelým) v online priestore, a ako sa môžeme chrániť. Hovorili sme si o aplikáciách rodičovské zámky (viac informácií o nich sa dozviete aj na letákoch na fotke). Ale aj o tom, že iba rodičovská kontrola nestačí, a aké je dôležité, aby sme sa o krokoch, ktoré s rodičovskou kontrolou zavádzame, súčasne aj s deťmi rozprávali. A vysvetľovali im, čo robíme, a prečo to robíme, aby bolo dieťaťu jasné, že to robíme kvôli ich bezpečnosti. Obzvlášť tínedžeri, môžu takéto konanie vnímať ako narušenie zóny súkromia a oslabenie pocitu dôvery vo vzťahu rodič – dieťa. Preto je lepšie a účinnejšie začať s dieťaťom komunikovať o bezpečnosti na internete už v skoršom veku. Budovať si s dieťaťom vzťah dôvery a stanovovať hranice už od útleho veku, je najlepšou prevenciou pred všetkými patologickými javmi, s ktorými sa môže dieťa stretnúť. Zároveň nám to uľahčuje riešiť problémy, s ktorými sa deti stretnú.

              V druhej časti prednášky pán F. Piták ukázal rodičom, ako si nainštalovať a nastaviť rodičovskú kontrolu na zariadeniach detí. 

              Viac informácií k tejto téme, aj z prednášky sa dočítate v samostatnom článku, ktorý zverejníme na našej webovej stránke už čoskoro.

               

        • 07dec
          • Oznam - riaditeľské voľno
            • Oznam - riaditeľské voľno

              Riaditeľstvo Základnej školy s materskou školou Rabčická 410 Rabča oznamuje, že dňa 8. decembra 2023 udeľuje žiakom 5. až 9. ročníka základnej školy a deťom materskej školy na Školskej ulici 438 a Kostolnej 855 riaditeľské voľno z organizačných dôvodov.

        • 06dec
          • Oznam
            • Oznam

              Oznamujeme, že zajtra 7.12.2023 sa vyučovanie končí nasledovne:

              1. - 4. ročník o 11:10 hodine,

              5. - 9. ročník o 12:00 hodine.

        • 05dec
            • CYBER CYRANO

              Nie si na internete? Ty neexistuješ! Naši deviataci sa 30.11. 2023 zúčastnili na divadelnom predstavení CYBER CYRANO, ktoré stvárnilo Bábkové divadlo na Rázcestí. Predstavenie bolo inšpirované skutočným príbehom a demonštruje tenkú hranicu medzi skutočnou a virtuálnou realitou. Kyberšikanovanie je jedným z najčastejších negatívnych javov na internete. Pre agresorov je ľahšie ubližovať niekomu, komu sa nemusia pozerať priamo do očí, menej vnímajú emócie a zranenie obete, menej si uvedomujú závažnosť svojho konania a zodpovednosť zaň. Agresora zároveň ich anonymita chráni pred odhalením. Pre obeť je virtuálne šikanovanie ešte závažnejšie – nemôže pred ním uniknúť nikam, ani do bezpečia domova. Ak používa mobilný telefón alebo internet, agresori sa k nej dostanú v ktorúkoľvek dobu a na ktoromkoľvek mieste. Dúfame, že silný zážitok z predstavenia výrazne upozornil našich žiakov na riziko kyberšikanovania a priniesol poučenie, že v online svete nie je vždy človek, ktorého čakajú...

        • 01dec
            • Voľné pracovné miesta

              Od 08.01.2024 avizujeme voľné pracovné miesta na pozíciách:

              • učiteľka MŠ,

              • vychovávateľka do ŠKD,

              • upratovačka do ZŠ,

              • kuchárka.

              Dátum nástupu: 08.01.2024

              Žiadosť o zamestnanie je možné zaslať emailom na adresu zsrabca@zsrabca.sk, priniesť osobne alebo poslať poštou na adresu školy. Spolu so žiadosťami žiadame zaslať životopis aj so súhlasom o spracovaní osobných údajov. Pri pozícii učiteľka MŠ žiadame zaslať kópiu dokladu o vzdelaní (SOŠ pedagogická, bakalárske, aj magisterské štúdium). Žiadosti môžete poslať do 11.12.2023.

        • 01dec
            • Svetový deň boja proti AIDS

              Dnes 1. decembra si pripomíname Svetový deň boja proti AIDS. Naši ôsmaci a deviataci sa zapojili do kampane s názvom Červené stužky. Cieľom bolo naučiť žiakov zaujať správny postoj k vlastnému zdraviu a k zdraviu a  životu druhých. Na triednickej hodine sa zoznámili s problematikou HIV/AIDS. Prostredníctvom prezentácie sa dozvedeli informácie o červenej stužke. O tom, čo je to HIV, ako sa prenáša a takisto aj o tom, aká dôležitá je prevencia. Zistili, že HIV sa týka nás všetkých. Nevyberá si ľudí podľa pohlavia, veku, vzdelania ani sociálneho, či ekonomického statusu. Nie je to kvapôčková infekcia, prenáša sa väčšinou vedomou činnosťou ľudí, a preto máme veľkú šancu, vlastné riziko infekcie ovplyvniť. Vyrobili si stužky, pripli si ich na svoj odev a symbolicky vyjadrili svoju podporu s bojom proti tejto ťažkej chorobe.  

                

              Antoine de Saint-Exupéry: citát z knihy Malý princ

              „Dobre vidíme iba srdcom – to hlavné je očiam neviditeľné. Čas, ktorý si strácal pre svoju ružu, robí tvoju ružu takou dôležitou. Ľudia zabúdajú na túto pravdu, ale ty nesmieš na ňu zabudnúť. Navždy budeš zodpovedný za to, čo si si k sebe pripútal. Si navždy zodpovedný za svoju ružu".

              Mgr. Lucia Kubasáková

        • 01dec
            • 28.11.2023 súťaž Všetkovedko

              Žiaci 1.-4. ročníka sa zúčastnili súťaže Všetkovedko. Prihlásili sa žiaci z každej triedy. Bola to dobrovoľná súťaž. Vyskúšali si svoje  všestranné vedomosti, skúsenosti. Odpovedali na 30 otázok. Pracovali celú vyučovaciu hodinu. Žiaci pracovali samostatne. Boli rozdelení do kategórii podľa ročníkov. Prejavili svoje matematické schopnosti, logické myslenie, samostatnosť pri práci.Najúspešnejší žiaci budú odmenení diplomami a cenami.

              Všetkým blahoželáme. 

              p. uč. PaedDr. Balcieráková Margita

        • 01dec
            • VIANOČNÁ POHĽADNICA

              V predvianočnom období sa žiaci našej školy zapojili do súťaže s názvom „ Vianočná pohľadnica“, ktorú realizuje Oravské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne. Témou boli zvyky pri štedrovečernom stole stvárnené ľubovoľnou výtvarnou technikou. Najlepšie práce putovali do Dolného Kubína, kde porota bude vyberať z veľkého množstva prác žiakov z celého Slovenska. Našim žiakom držíme palce.

              Mgr. Gabrielová

        • 30nov
            • Stretnutie oblastný klub ŠDK

              V stredu 29.11. sa uskutočnilo na našej škole stretnutie školských digitálnych koordinátorov z Oravy. Privítali sme aj kolegyne z UPJŠ Košice. Účastníci absolvovali prehliadku školy, porovnali vybavenie informačno - technologického vybavenie v učebniach a ako sa nám darí. Následne sme sa na stretnutí oboznámili s témami  3D tlač, umelá inteligencia, Kam siaha moja moc? Ďakujeme za účasť a tešíme sa na ďalšie stretnutie.

        • 27nov
            • Katarínske tradície

              Legenda o svätej Kataríne hovorí o jej mučení na kolese. A to bol dôvod prečo sa na Kataríny sa nesmelo pracovať so všetkým, čo malo kolesá, nesmelo sa mlieť, priasť na kolovrátkoch. Na Katarínu sa konali tanečné zábavy, pretože po nej v prvú nedeľu začínal advent. Tento deň patrí medzi strídžie dni. A tak aj na našej škole v tento deň lietali strigy na metlách a vyháňači , ktorí ich vyháňali z tried a všetkých požehnávali cesnakom. Tradície nám pripomenuli na 1.stupni žiaci 2.D triedy a na 2. stupni žiaci 5.E triedy.

              Žiaci 2.D, 5.E , tr.uč. Veronika Kubíková, tr.uč. Táňa Barnášová

        • 24nov
            • Ako môžem pomôcť deťom správať sa bezpečne na internete (v online priestore)?

              Milí rodičia!

              Srdečne vás pozývame na prednášku o nebezpečenstvách a nástrahách internetu, a o tom, ako sa pred nimi chrániť, a následné zaškolenie k rodičovským aplikáciám, ktoré sa budú konať v utorok 28.11.2023 o 15:30 v aule našej školy. (Približné trvanie – jeden a pol hodiny). V dnešnom digitálnom svete sa nevyhneme tomu, že naše deti raz do neho vstúpia. Tak ako by sme ich určite samých nenechali napospas v džungli, tak potrebujeme im byť aspoň nablízku, keď sa pohybujú v online priestore a naučiť ich (a preto aj seba) ako sa v ňom bezpečne pohybovať. Z vlastnej skúsenosti viem, že to nie je ľahké, preto sme pre vás pozvali odborníka v tejto oblasti z CPP (Centrum poradenstva a prevencie) Námestovo, pána Mgr. Juraja Jančeka. Budeme sa rozprávať nielen o tom, ako predchádzať nebezpečným situáciám, ale aj ako ich riešiť a byť našim deťom oporou, ak sa do nich predsa len dostanú. Súčasťou prednášky, v jej druhej polovici, bude zaškolenie k používaniu rodičovských aplikácií, ktoré rodičom pomáhajú pri kontrole a ochrane našich detí na internete. Týmto zaškolením vás prevedie pán František Piták.

              Prednáška aj zaškolenie je bezplatné. Tešíme sa na vás. Záleží nám na našich aj vašich deťoch.

        • 24nov
            • Maskot triedy - hodina so sociálnou pedagogičkou

              V triede 5.E. spolu s pani triednou učiteľkou Mgr. Tatianou Barnašovou realizujeme aktivity na upevňovanie vzťahov v triede. Na hodine výtvarnej výchovy si deti vytvorili maskota triedy. Zároveň sme sa rozprávali o tom, že každý človek je jedinečný a má svoje silné stránky. Touto aktivitou sme u detí rozvíjali komunikáciu, spoluprácu, rešpektovanie druhých a podporovali sme súdržnosť kolektívu. 

              Teším sa na ďalšie spoločne strávené hodiny.

               

              Mgr. Lucia Kubasáková - sociálna pedagogička

        • 24nov
            • Úspešní žiaci na technickej olympiáde

              Dňa 23.11.2024 sa naši žiaci zúčastnili okresného kola v technickej olympiáde. Súťaž prebiehala na SOŠ technickej v Námestove. Zišlo sa tam vyše 50 súťažiacich v dvoch vekových kategóriách. Našu školu v kategórii A reprezentovali Marko Metes z 8.B a Lukáš Glovaťák z 8.A triedy. V kategórii B súťažil Šimon Samčík z 7.B triedy.

              Všetkým trom sa v súťaži darilo. Najskôr museli preukázať svoje teoretické vedomosti v teste a následne svoje praktické zručnosti pri výrobe výrobku. Po ukončení oboch častí sa výsledky obidvoch častí spočítali a určili sa víťazi.

              V kategórii B sa náš Šimon Samčík umiestnil na peknom druhom mieste. Dvojica v zložení Lukáš GlovaťákMarko Metes sa v kategórii A umiestnili na prvom mieste čo im zabezpečilo postup na krajské kolo.

              Všetkým trom chlapcom blahoželáme a víťazom prajeme veľa úspechov na krajskom kole.

        • 22nov
            • Bubnovačka – Deti ticho pred násilím neochráni

              19. november je Svetovým dňom prevencie týrania a zneužívania detí. Pod záštitou prezidentky SR Zuzany Čaputovej a prezidenta ČR Petra Pavla si organizácie pôsobiace na Slovensku v oblasti ochrany detí pred násilím zvolili práve tento dátum za deň, kedy by malo byť hlas detí lepšie počuť. Pod heslom „Aby bolo deti lepšie počuť“ sa aj naši žiaci 7. ročníka dňa 20. novembra 2023 zapojili do celoslovenskej akcie BUBNOVAČKA. V aule školy sme si vysvetlili význam tejto akcie, pozreli sme videá a následne žiaci vyrábali plagáty, ktorými tiež vyjadrili svoje NIE násiliu na deťoch.  Medzi 10:00 – 11:00 hodinou symbolickým hlasným bubnovaním na poplach povzbudzovali širokú verejnosť, aby sa začalo o násilí nahlas hovoriť.

        • 20nov
        • 20nov
            • OZNAM

              Základná škola v Rabči organizuje po piatykrát podujatie jesenného SWAPU -  výmenu šatstva (nie second!!!). Týmto spôsobom Vám chceme pomôcť slušne sa zbaviť nepotrebného oblečenia, a zároveň si ekologickým spôsobom doplniť vlastné šatníky. Ak máte doma zachovalé oblečenie, ktoré vám už neslúži a chcete sa ho zbaviť, prineste ho na SWAP (výmenu) a môžete si vybrať neobmedzené množstvo pre vás nových atraktívnych kúskov oblečenia. Oblečenie, ktoré po skončení SWAPU zostane, si majiteľ môže hneď zobrať alebo po dohovore ho nechá na odovzdanie pre charitu. 

              Pravidlá SWAPU:

              1. Oblečenie (pánske, dámske a detské), obuv a doplnky (šatky, čiapky, šály, rukavice, kabelky) musia byť vo výbornom stave – čisté, pekné, nepoškodené. Takto budete mať aj vy väčšiu šancu, že si nájdete naozaj pekné kusy.
              2. Vstupné na  SWAP je dobrovoľné a použije sa na občerstvenie (káva, čaj).

              SWAP bude prebiehať:

              21.11.2023, t.j. utorok od 12:00 – 15:30 a 

              22.11.2023, t.j. streda počas vyučovania do 13:30  v základnej škole v pavilóne B (stará budova) na prízemí.

               

              Ďakujeme a tešíme sa na Vás.

        • 20nov
            • Kníh nikdy nie je dosť

              V utorok zavítala ku prvákom  našej školy pani Elena Vojteková, ktorá napísala veľmi zaujímavú knihu o Orave. Ak by ste čakal nejaké strohé fakty , budete príjemne prekvapení. Pani Vojteková totiž zistila, že každá dedina na Orave mala kedysi svojho škriatka, ktorý mal svoje meno. Vlastnoručne ich aj ušila a doniesla deťom ukázať. Zo svojej knihy im prečítala jeden príbeh a deti  potom na mape lepili niektorých škriatkov do ich dedinky. Veľmi vydarená akcia sa deťom veľmi páčila. Počin pani Vojtekovej len dokazuje , že stále sa dajú nájsť nové témy, o ktorých nevieme, a tak je nám naša Orava ešte bližšia. Krásna kniha, super spracovanie a výborná prezentácia pani autorky mala veľký úspech a my sa tešíme, s čím príde nabudúce.

              Mgr. Monika Hvolková

        • 14nov
            • Milá babka, milý dedko....

              Pre starých rodičov 1.D a 2.D si deti  9.11. 2023 pripravili program poďakovania. Básne, piesne, scénky, tance sa striedali v programe, ktorý si deti sami aj moderovali. Rodičia detí pripravili sladké koláče a pomáhali pri výmene kostýmov počas programu. Takto spoločne sme potešili babky a dedkov, ktorým sme na záver odovzdali darčeky.

              Žiaci 1.D a 2.D triedy , tr.uč. Gabika Oselská, Veronika Kubíková

        • 14nov
            • Púť so svätým Martinom

              Patrón našej Spišskej diecézy svätý Martin, 11.11.2023, vylákal do studeného daždivého večera deti, rodičov, mladých aj starších. Ku Domu smútku, kde sa pútnici s lampášmi stretli, prišli na bielom spolubojovníkov. Svätomartinský sprievod putoval s koníkmi na čele  na námestie sv. Jána Nepomuckého, odkiaľ kroky pútnikov viedli na detskú svätú omšu. V príhovore pán kaplán vdp. Florián Volf priblížil život svätého Martina. Svätú omšu sprevádzali heligonkári pod vedením p. Gabiky Čuľovej. Po slávnostnej svätej omši sa mohli všetci ponúknuť výbornými „svätomartinskými „rožkami, ktoré pre nás pripravili seniorky.

              Veľká vďaka všetkým, ktorí priložili ruku k príprave púti.

              Osobitne veľké Ďakujem patrí nášmu pánu farárovi Petrovi Bolibruchovi.

              Veronika Kubíková, Gabika Oselská

        • 13nov
          • Estónsko u nás .....
            • Estónsko u nás .....

              Vďaka projektu ERASMUS+ sme mali tú česť u nás na škole privítať  nových priateľov z rovinatého Estónska. Od pondelka do piatku sme navzájom spoznávali cez množstvo aktivít naše rozmanité krajiny, zvyky a tradície. V domácom oravskom regióne sme im  poodhalili kus histórie návštevou Oravského hradu a cez pôsobivú, praktickú prednášku remesiel a sokoliarstva sme sa posunuli ešte pár storočí dozadu. Hudobný prierez  v Európskom centre gajdošskej kultúry nám sprostredkoval majster Drahoš Galoš a svojím malým koncertom priblížil našim estónskym priateľom tradičné nástroje, ktoré tvoria podstatu ľudovej  hudobnej kultúry na Slovensku. Ďalším míľnikom na ceste poznávania našim regiónom bola Soľanka a proces získavania soli varením spojenou s ochutnávkou tohto typického slaného prameňa. Posledné chvíľky sme trávili na našej školskej pôde, kde sme estónsko – slovenskými rukami  miesili cesto na langoše a výbornú bublaninu. Slovenská gastronómia dala bodku za našimi spoločnými zážitkami, ktoré nám rozšírili jazykový obzor a okruh našich európskych priateľov.

              Tím Erasmus+