• Novinky

      • Novinky

        • 04júl
        • 30jún
            • Škola v prírode 2023

              Školu v prírode sme naplánovali na koniec školského roka, kedy budú mať deti už viac-menej všetko učivo za sebou, a tak si môžu v pokoji vydýchnuť.  V dňoch 19. až 23.6. 2023 si preto 97 detí užívalo slniečko a krásnu prírodu v objatí Malej Fatry a Strážovských vrchov v GO Kľačno. V doobedných hodinách vyučovanie v prírode a poobede zábavné aktivity s animátormi.  Netradičnými a súťažnými formami si dokonca precvičili aj niektoré učivo, zahrali si turnaj vo vybíjanej a spisovali aj svoje zážitky.  Animátori ich pomiešali do šiestich skupín, a tak mohli bližšie spoznať aj svojich spolužiakov. Zároveň ich previedli ríšou čarodejných bytostí – elfov, drakov, čarodejníkov..........miešali elixíry, vyrábali si batikované tričká a nakoniec absolvovali aj záverečnú diskotéku. Vo štvrtok sme absolvovali výlet do Múzea praveku v Bojniciach, kde si vyskúšali výrobu pravekej sekery, a dokonca sa aj mohli prezliecť za pravekého človeka. Cestou domov sme sa zastavili v Hasičskom múzeu v Martine, ktoré je naozaj zaujímavé a odporúčame jeho návštevu. Sme naozaj radi, že aj počasie nám prialo a mohli sme byť celé dni von. Veríme, že si deti odnášajú krásne zážitky a nové priateľstvá.

              Mgr. Hvolková

        • 30jún
            • 4.B ČÍTA

              Naša trieda sa rozhodla, že si každý z nás prečíta jednu knihu a pripraví projekt o prečítanej knihe, aby presvedčil svojich spolužiakov, aby si túto knihu prečítal. Projekty obsahovali informácie o autorovi, ilustrátorovi a pútavé opisy kníh. Potom pokračovala súťaž " KTO PREČÍTA NAJVIAC KNÍH". Zvíťazili Karin Maslaňáková a Šarlota Štefaňáková, na ktoré čaká čitateľská odmena.

              PaedDr. Grobarčíková Helena

        • 30jún
            • Správam sa zodpovedne

              Škola je miestom, kde sa žiaci učia nielen nové vedomosti, ale v neposlednom rade si zdokonaľujú svoje sociálne zručnosti. Musíme dbať na rozvoj nielen ich gramotností, ale rozvíjať ich osobnosť po každej stránke. Len tak z nich vyrastie zdravá a úspešná osobnosť.

              Preto v  priebehu školského roka bežal v škole program, ktorý sa zameral na prevenciu internetových závislostí a prevenciu šikanovania. Počas stretnutí, ktoré realizovali pedagogičky z Centra pedagogicko-psychologického poradenstva v Námestove, sa deti učili , ako sa správať bezpečne na internete, čomu sa vyhnúť a ako zmysluplne tráviť voľný čas. Ďalej sa veľa rozprávali o tom, ako sa správať ku svojim spolužiakom, a kedy je naše správanie neprípustné. Všetky tieto aktivity majú svoje opodstatnenie a pevné miesto vo výchovno-vzdelávacom procese. Snažíme sa našich žiakov vzdelávať po všetkých stránkach, a preto aj podobné aktivity budú pokračovať.

              Mgr. Hvolková

        • 30jún
            • Zodpovední na internete

              18. mája k nám zavítali pracovníčky z odboru prevencie kriminality v Žiline pani Patrícia Uhrinová a Katarína Kvašňovská, ktoré našim žiakom porozprávali o bezpečnom správaní na internete, čo všetko urobiť, aby sme boli na sociálnych sieťach chránení. Okrem pútavej prezentácie premietli deťom aj krátke filmy s touto tematikou a realizovali s nimi aj praktické cvičenia. Deti aktívne spolupracovali a sedenie malo pozitívnu odozvu. Určite sa stretneme aj v budúcom školskom roku.

              Mgr. Hvolková Monika

        • 28jún
            • Prihlasovanie žiakov ZŠ na stravovanie od septembra 2023

              Oznamujeme zákonným zástupcom žiakov ZŠ, že prihlasovanie žiaka na stravovanie (obed) v školskej jedálni od septembra 2023 je možné do 30.07.2023, a to online cez edupage aplikáciu alebo odovzdaním zápisného lístka v ZŠ. Bližšie informácie k stravovaniu a zápisný lístok nájdete na konci tohto oznamu.

              V prípade, že zápisný lístok bude odovzdaný po termíne 30.07.2023, žiak nebude môcť čerpať dotáciu na stravu hneď od septembra 2023, ale neskôr, v závislosti od dátumu doručenia zápisného lístka.

              Postup odovzdania zápisného lístka:

              1. ONLINE

              Rodič cez svoje rodičovské konto v aplikácii Edupage klikne na záložku Žiadosti a vyhlásenia - Pridať žiadosť/vyhlásenie - Zápisný lístok na stravovanie s návratkou-obedy, následne vypíše potrebné údaje a odošle. Odoslať zápisný lístok je potrebné za každé dieťa zvlášť. Táto forma prihlasovania platí len pre žiakov školy, rodičia detí v MŠ obdržali tlačivo, ktoré odovzdajú svojej pani učiteľke.

              2. PROSTREDNÍCTVOM TLAČIVA

              Rodič si vytlačí Zápisný lístok, vypíše a doručí do ZŠ v mesiaci júl vždy v pondelok medzi 9,00 - 12,00 hodinou.

               

              Zápisný lístok.docx

              Informácie pre stravníka.docx

               

               

               

               

        • 28jún
            • Prvácka akadémia

              Školský rok je dosť dlhý čas, aby žiaci získali nové vedomosti. Zvlášť to platí u prvákov, ktorí sa spočiatku bojazlivo zoznamovali s novým prostredím. Za desať mesiacov sa však z nich stali už „ostrieľaní“ školáci.

              Všetko, čo sa naučili, rozhodli sa ukázať na vlastnej prváckej akadémii. Pozvali na ňu rodičov, súrodencov... A že sú skutočne šikovní, potvrdzuje i pestrosť programu, ktorý si pripravili jednotlivé triedy. Prváci môžu byť spokojní. Rodičia s hrdosťou sledovali svoje ratolesti, ako sa s oduševnením zapájajú do jednotlivých čísel a zároveň ukazujú, že desať mesiacov nedrali lavice nadarmo. Na záver ich pani riaditeľka pochválila a odmenila sladkou dobrotou.

              Mgr. Janka Michaľáková

        • 26jún
            • Posväcovanie bicyklov

              Na našej škole sa dnes konala už niekoľkoročná tradícia - posväcovanie bicyklov, ktoré deti dostali na 1. sväté prijímanie. Ráno pána kaplána čakal zástup detí s bicyklami , pani učiteľkami i niekoľkými rodičmi. Pán kaplán bicykle posvätil a poprial im veľa šťastných kilometrov bez úrazu.

        • 26jún
            • Netradičná hodina fyziky

              Koniec školského roka je spojený s písaním záverečných písomných prác. Šiestaci neopakovali poučky, teóriu a vzorce, ale ich koncoročné opakovanie prebehlo predvedením vlastných pokusov s fyzikálnou tematikou. Žiaci sa na chvíľu ocitli v koži učiteľov a spolužiakom vysvetľovali rôzne prírodné javy s pomocou svojich vyrobených pomôcok.  To, či sa im pokus podarí a vedieť ho vysvetliť bol pre nich väčší adrenalín ako písať celohodinovú písomku. Jedným sa to podarilo lepšie, iným to celkom nevyšlo a možno sa v niekom prebudila túžba stať sa učiteľom.

        • 23jún
            • Zázračná voda

              Voda má pre ľudstvo obrovský význam. Stretávame sa s ňou od narodenia až do posledného momentu svojho života. Je potrebná pri všetkých činnostiach a aj pri živote samotnom. Veď už len naše ľudské telo tvorí z väčšej časti voda.

              To, že bez vody sa nedá žiť, našim mladším žiakom v utorok 20. júna prišli pripomenúť študentky Gymnázia Antona Bernoláka z Námestova v rámci projektového vyučovania. Pripravili si program pre niektorých žiakov prvého a tretieho ročníka. Vyplnili ním dve vyučovacie hodiny. 

              V jednej triede prvého ročníka si po pozretí krátkej prezentácie a videa vyskúšali pokusy a následne sa všetci zapojili do aktivít v skupinách. Deťom sa najviac páčila dúha z lentiliek a usporiadanie kolobehu vody. Na pokuse s korením im ukázali aké dôležité je umývať si ruky. Na konci všetci dostali ručne vyrobené záložky a pochutnali si na cukríkoch.

              Medzitým sa žiaci tretieho ročníka naučili niečo nové o vode a zároveň si svoje vedomosti overili pri zaujímavých aktivitách. Deti si najviac pochvaľovali prekážkovú dráhu, ktorej cieľom bolo získať zvieratko a nalepiť ho správne na zemeguľu. Úspech mali taktiež osemsmerovka a pokus s vytváraním dažďa. Za účasť dostali medaily v tvare kvapky a sladkú odmenu.

              Dievčatá z gymnázia sa medzi našimi žiakmi zabavili a cítili sa príjemne. Táto iná forma vyučovania sa im veľmi páčila. Nazbierali mnoho nových zručností a skúseností a určite budú na tento deň spomínať s úsmevom na perách.

              Mgr. Janka Michaľáková

        • 23jún
            • Žiacka Konferencia GLOBE Slovensko 2023 s 2.C

              V tomto školskom roku 2022/2023 sa trieda 2.C zapojila do enviromentálneho programu Globe. Je zameraný na bádateľskú a pozorovaciu činnosť v prírode. Pod vedením odborníkov z inštitútu Globe a ochranárov z CHKO – Horná Orava sme získavali nové vedomosti a zručnosti z oblasti meteorológie, fenológie... Na záver sme boli pozvaní na žiacku online konferenciu, ktorá sa konala 22.6.2023. Zúčastnilo sa na nej viacero škôl zo Slovenska.  Prezentovali  vlastné merania a vymieňali si skúsenosti z bádania  počas školského roka.

              Ďakujeme za takúto možnosť ochranárke Ing. Zuzke Kertysovej, ktorá mám bola poradkyňou pri bádateľských aktivitách.                                                      

              Žiaci 2.C a p.u. Zborteková

        • 23jún
        • 19jún
            • Zahrajme sa ako kedysi

              Žiaci tretieho ročníka sa počas školského výletu vybrali do minulosti prostredníctvom špecializovaného programu, ktorý by sa dal nazvať aj „vedomosti trochu inak“, a to priamo v múzeu oravskej dediny v Zuberci. Čakal na nás bohatý program, ktorý pozostával z 3 častí: získavanie vedomostí (spôsob bývania a vyučovania v minulosti, príroda TANAPu, kvíz), tvorivá činnosť (podmaľba na sklo, rezbárstvo, hrnčiarstvo, drotárstvo, tkanie, výroba sviečok) a tradičné hry. Oboznámili sme sa s množstvom tradičných remesiel, niekoľko z nich sme si vyskúšali a na pamiatku sme si kúpili malý suvenír aj domov na pamiatku. A keďže po práci sme poriadne vyhladli, vybrali sme sa do miestnej pizzérie. Zažili sme tak krásny slnečný deň v nádhernej prírode, počas ktorého sme sa aj mnoho naučili.

              Triedy 3.A, 3.B, 3.C

        • 19jún
            • Výlet za odmenu

              14. júna 2023 sa žiaci našej školy zúčastnili „výletu za odmenu“. Každoročne ho škola organizuje, aby odmenila žiakov, ktorí ju úspešne reprezentovali na okresných, krajských a celoslovenskom kole vedomostných a športových súťaží. Odmenení sú aj najaktívnejší jednotlivci, ktorí sa zúčastňujú zberov.

              Tento rok si vybraní žiaci prvého až deviateho ročníka pozreli hrad Strečno, krajské mesto Žilina a sochu Juraja Jánošíka v Terchovej. Veríme, že výlet sa im páčil, a že aj naďalej sa budú snažiť šíriť dobré meno našej školy.

        • 16jún
            • Čitateľko – 4. roč.

              Od 1. ročníka máme triednu súťaž Čitateľko. Celý rok čítame knihy a naša p. učiteľka zapisuje na plagát počet prečítaných strán. V 4. ročníku nám za 40 prečítaných strán zapísala jedného motýlika. Každý má svoj priestor na motýliky. Na konci mája sme boli odmenení knihami od Gabriely Futovej. Ďakujeme.  Prečítali sme veľa kníh a čítanie nám dáva krídla.

              Alžbetka Bugajová, Klára Bulvasová, Ema Jagelková 4. E

              VYHODNOTENIE:

              1. miesto : Alžbetka Bugajová- 13 800 strán
              2. miesto :Alžbetka Harbutová – 9680 strán
              3. miesto: Nikolka Mačincová – 5440 strán

              Blahoželáme!

        • 16jún
            • Výlet druhákov v Oravskej Lesnej

              Naši druháci tento rok navštívili Oravskú lesnú železnicu. Nachádza sa v najchladnejšej obci na Slovensku, v Oravskej Lesnej. Naše deti sa dostali do rozprávky, kde sa spolu s Pinocchiom a jeho kamarátmi zabavili a aj niečo nové naučili. Čakal na nich príbeh plný kúziel, pomáhali Pinocchiovi s rôznymi úlohami a užili si nezabudnuteľnú jazdu vláčikom cez rozprávkový les.

              Žiaci 2. A, 2. B, 2. C, p.uč. Zborteková, Skurčáková, Slovíková, Gabrielová

        • 13jún
            • Súťaž mladých zdravotníkov Dolný Kubín

                                                                                                            ĽudiaĽuďom.sk - Slovenský Červený kríž - územný spolok Senica

              08.06. 2023 sa žiaci našej školy zúčastnili zdravotníckej súťaže v Dolnom Kubíne pripravenej Červeným krížom. – Územné kolo súťaže družstiev mladých zdravotníkov a družstiev prvej pomoci mládeže.

              Žiaci súťažili v 3 kategóriach – 1, 2. stupeň a stredoškoláci.

              Našu školu reprezentovali žiaci :

              1. stupňa: Tomáš Juritka, Alžbeta Brišáková, Michaela Kormanová, Natália Pitáková, Zara Barutíková – žiakov pripravovala p. asistentka Mgr. Marcela Bolibruchová

              Aj 2. stupňa: Alica Revajová -8.B, Kristína Samčíková – 8. B, Lea Zboňáková – 8.B, Eva Masničáková – 9.A, Daniela Šurinová – 9. C – žiačky pripravovala p. učiteľka Mgr. Stanislava Kotúľová

              Žiaci súťažili v 5-členných družstvách na 4 stanovištiach, kde teoretické vedomosti aplikovali v praxi a figurantom s rôznymi zraneniami poskytovali prvú pomoc. Nakoniec boli preskúšaní zo základných otázok týkajúcich sa prvej pomoci a Červeného kríža.

              Naši žiaci 1.stupňa obsadili 4. miesto z ôsmich družstiev a žiaci 2. stupňa obsadili 5.miesto z 15 družstiev.

              Žiaci si súťaž naozaj veľmi užili, nabrali veľa nových skúseností ale aj zručností z poskytovania prvej pomoci. Veríme, že nadobudnuté vedomosti, zručnosti využijú aj v bežnom živote a budú príkladom pre svojich kamarátov aj spolužiakov pri ochrane života a zdravia.

              Postrehy našich žiačok:

              Dúfame, že sa súťaže o rok zúčastnime znova a po tohtoročnej skúsenosti budeme omnoho lepší.“ (Eva)

              Na tejto súťaži sa mi páčilo, že na rozdiel od iných súťaží sme pracovali v tíme. Naučila som sa veľa vecí, na ktoré budem v živote pripravená.“ (Lea)

        • 12jún
            • Exkurzia Čistiareň odpadových vôd a Priehradný múr

              Žiaci siedmeho ročníka sa 6. 6. 2023 zúčastnili exkurzie v čistiarni odpadových vôd v Námestove. Po realizácii projektu zásobovanie vodou a kanalizácia oravského regiónu sú na ČOV Námestovo čistené aj odpadové vody z obcí Rabča, Oravská Polhora, Sihelné, Vavrečka, Hruštín, Zákamenné a Novoť. Žiaci absolvovali aj vnútornú prehliadku múru Oravskej priehrady. V obrovskom betónovom múre prešli väčšinu z 3,8 kilometra chodieb a niekoľko betónových sál. Jedna z chodieb viedla na dno priehrady 40 metrov pod hladinu, kde ochutnali vodu z dvoch prírodných prameňov. Overili si teoretické poznatky zo školy z predmetov chémia, fyzika a technika v praxi.

        • 09jún
            • VÝMENNÝ POBYT: Rabča – Wölfersheim

              V dňoch 21.-26.5.2023 nás po siedmich rokoch opäť navštívili žiaci z našej družobnej školy vo Wölfersheime. 23 detí z Nemecka našlo svoj náhradný domov v rodinách našich žiakov. Počas celého týždňa ich čakalo množstvo spoločných výletov a aktivít: návšteva Európskeho centra gajdošskej kultúry, náučný chodník na Slanej vode, exkurzia do priehradného múru Oravskej priehrady, skanzen v Zuberci, Brestovská jaskyňa, Oravský hrad, výlet loďou po Oravskej priehrade a prehliadka Slanického ostrova, prechádzka na Rio de Klin, Edyho ranč, Židovský cintorín, ale aj rôzne zoznamovacie aktivity, účasť na vyučovaní, tvorivé dielne, športové súťaže a, samozrejme, rozlúčková diskotéka.

              Po týždni sa v piatok večer s nami rozlúčili a so slzami v očiach, plní spoločných zážitkov a emócií, odcestovali domov.

              Nás však teší, že sme sa nevideli naposledy. V septembri, keď naši žiaci vycestujú do Wölfersheimu, sa opäť stretneme.

              Tak dovidenia!                        

              Mgr. Adriana Tropeková

        • 06jún
            • Exkurzia Osvienčim – Krakov

              V utorok 30. mája 2023 sa žiaci 9. ročníka zúčastnili exkurzie Osvienčim – Krakov. Naša cesta sa začala v skorých ranných hodinách. Prvou zastávkou bol najväčší poľský koncentračný tábor Osvienčim. Sprievodkyne nám postupne odkrývali hrozné udalosti tábora a my sme so zatajeným dychom, úctou hľadeli na toto pietne miesto, ktoré pripomína utrpenie a smrť mnohých mužov, žien i detí. Nasledovala cesta do kráľovského mesta Krakov, ktoré nás očarilo svojou krásou a bohatou históriou. Silné pocity a zážitky zostanú v nás ešte dlho.

                                                                                                                                          Mgr. Živčáková Silvia