• Novinky

      • Novinky

        • 17apr
            • Ekonomická olympiáda

                         V týždni od 20.03. – 31.03.2023 sa žiaci 8. a 9. ročníka zapojili do školského kola Ekonomickej olympiády, ktoré usporiadal Inštitút ekonomických a spoločenských analýz INESS. Žiaci si v online kvíze, ktorý obsahoval 20 otázok, otestovali svoje vedomosti z ekonómie a finančnej gramotnosti. Do testovania sa zapojilo 4 467 žiakov zo 174 škôl z celého Slovenska. Inštitúcia INESS vyhodnotila 50 najlepších jednotlivcov z každého kraja. Z našej školy sa v tejto päťdesiatke najlepších umiestnili dvaja žiaci z 9.B triedy. Karin Hrubjaková obsadila 14. miesto a Matej Kovaliček 30. miesto. Naši žiaci získali pre školu knižný balíček za najvyšší počet otestovaných žiakov (100) v Žilinskom kraji.

                                                                                                                                 Mgr. Daša Svrčková

                                                                                                                                koordinátor finančnej gramotnosti

        • 17apr
            • Okresné kolo chemickej olympiády

              30. marca 2023  sa uskutočnilo okresné kolo Chemickej olympiády v kategórií D, ktoré sa už po druhý rok konalo na naše škole.

              Tento rok privítala našich súťažiacich aj pani riaditeľka aj pán starosta.

              Súťaže sa zúčastnilo 22 žiakov z 13 okolitých škôl v našom okrese.

              Našu školu reprezentovali 2 žiaci - žiak 9.A triedy Richard Turac a žiak 9. B triedy Adam Revaj. Náš žiak Adam Revaj obsadil 2. miesto a bude nás reprezentovať na krajskom kole, ktoré sa uskutoční 27. apríla 2023 v Liptovskom Mikuláši. Richard Turac  obsadil 9. miesto a stal sa tak úspešným riešiteľom chemickej olympiády.

              Obom chlapcom srdečne blahoželáme a Adamovi prajeme veľa úspechov na krajskom kole.

                                                                                                            Mgr. Kotúľová Stanislava

        • 14apr
          • Žiadosť o dotáciu na stravu od 01.05.2023
            • Žiadosť o dotáciu na stravu od 01.05.2023

              Oznamujeme rodičom, ktorých deti navštevujú ZŠ a posledný ročník MŠ (predškoláci), že od 01.05.2023 môžu poberať dotáciu na stravu. Dotáciu nezískate však automaticky, musíte o ňu požiadať v ZŠ alebo MŠ do 21.04.2023.

              Žiadosť musia odovzdať aj rodičia, ktorí už poberajú dotáciu z titulu hmotnej núdze alebo životného minima a ich dieťa navštevuje ZŠ alebo posledný ročník MŠ (predškolák).

               

              Postup podania žiadosti:

              1. V prípade, že dieťa odoberá stravu, rodič odovzdá iba žiadosť - tlačivo TU.

              2. Ak chce rodič prihlásiť dieťa na stravu od 01.05.2023, odovzdá spolu so žiadosťou aj zápisný lístok - potrebné tlačivá: Žiadosť.pdf a Zápisný lístok.pdf.

               

              V prípade, ak rodič o dotáciu nepožiada, bude stravu hradiť v plnej výške finančného pásma! Výšku stravného s uplatnením dotácie a bez dotácie si môžete pozrieť na odkaze https://zsrabca.edupage.org/text13/.

              Od 01.05.2023 ÚPSVaR nebude posudzovať, či rodič poberá daňový bonus, t. z. že rodič má nárok aj na daňový bonus, aj na dotáciu na stravu.

        • 13apr
            • Okresné kolo Geografickej olympiády

              Dňa 31. 3. 2023 sa konalo okresné kolo Geografickej olympiády v Námestove, v ktorom našu školu reprezentovalo osem žiakov, z toho sedem žiakov ju vyriešilo úspešne: Oliver Slovík 5. A, Miloš Bartkovjak 5. A, Nelka Gluštíková 7. B, Terezka Božeňáková 7. B, Lea Zboňáková 8. B, Miriam Kovaličková 8. B a Dávid Skurčák 8. B.

              V kategórii G – 5. ročník sa Oliver Slovík umiestnil na 3. mieste. V kategórii F – 6. – 7. ročník sa Nelka Gluštíková umiestnila na krásnom 2. mieste a v kategórii E – 8. – 9. ročník sa Lea Zboňáková umiestnila tiež na 2. mieste.

              Všetkým zúčastneným gratulujeme a tešíme sa z ich úspechov.

              Dievčatám – Nelke GluštíkovejLei Zboňákovej, ktoré postúpili do krajského kola prajeme veľa ďalších úspechov. Mgr. Toholová

        • 12apr
            • Rodičovské združenie

              Milí rodičia,

              pozývame Vás na triedne rodičovské združenie, ktoré sa bude konať v pondelok 17.apríla 2023 od 14:30 do 16:00 v jednotlivých  triedach. Nájdite si čas a využite túto možnosť porozprávať sa s  učiteľmi o Vašich deťoch. Tešíme sa na Vás.

        • 12apr
            • Úspech našich basketbalistov v streetballe

              Veľký úspech dosiahli naši starší žiaci pod vedením pána učiteľa Pienčáka, keď po náročnom zápolení v hre streetball získali prvé miesto v okresnom kole. Okresné kolo sa konalo 5. 4. 2023. Súťaž v tejto hre je na školách novinkou a naši žiaci jednoznačne ukázali prevahu nad súpermi a vybojovali si postup na kvalifikáciu na krajské kolo. Našu školu reprezentovali: Martin Maťuga, Artur Brišák, Michal Kozák a Matej Kobyľák. Prajeme veľa šťastia.

        • 11apr
            • Okresné kolo Pytagoriády

              V dňoch 20. – 21.3. 2023 sa v Námestove konalo okresné kolo matematickej Pytagoriády, do ktorého postúpilo 12 žiakov našej školy. Všetkým patrí veľká vďaka za prípravu a za reprezentáciu školy. Najviac však ďakujeme a zároveň gratulujeme našim štyrom úspešným riešiteľom: M. Kozákovi 3.A, M. Adamíkovej 4.C, M. Taraníkovej 4.B a M. Kovaličkovej 8. B. Želáme ešte veľa ďalších úspechov.
              Mgr. Andrea Gogoláková

        • 05apr
            • Zápis do prvého ročníka

              Milí rodičia, milí budúci prváci! Pozývame Vás na zápis do prvého ročníka, ktorý sa uskutoční v našej škole 25.4.2023 (v utorok) v Gaceli od 12.00 – 16.00 hod. Na zápis so sebou prineste prihlášku podpísanú obidvoma rodičmi, rodný list dieťaťa a 25 eur na pomôcky. Prihlášku obdržíte v MŠ alebo si ju stiahnite na našej stránke - tlačivá alebo TU. Na zápis príďte jeden z rodičov aj s dieťaťom.

              V prípade, že sa nemôžete dostaviť v danom termíne, ohláste sa v ZŠ  /budova 1.-4.r. B, tel.0435576150/.

        • 05apr
            • Deň učiteľov 28. marec

              Viesť človeka od útlej mladosti k poznávaniu krásy a pravdy je vznešeným poslaním tých, ktorých v živote zdobí meno UČITEĽ.

              Milí učitelia - majte aj naďalej dostatok slnečného svetla vo svojom vnútri - vyžarujte ho s chuťou, vyžarujte ho na našich žiakov, spolupracovníkov, na náš kolektív.

        • 05apr
        • 05apr
            • VEĽKONOČNÝ ZAJAČIK

              Predveľkonočné obdobie sme si spestrili veľkonočnými zajačikmi. Žiaci prvého stupňa sa zapojili do súťaže a doma, či už sami alebo s pomocou svojich rodinných príslušníkov tvorili pestrofarebných zajačikov. Využili rôzne materiály, rôzne farby, rôzne tvary a vznikla tak krásna výstava , ktorá nám zdobila chodbu a vstup do našej školy. Tešili sme sa hojnému počtu a ďakujeme všetkým, ktorí sa do súťaže zapojili.

              1. Miesto:   Simona Vedjelová II.A
              2. Miesto:   Bianka Bjalončíková II.A, Diana Martvoňová I.D
              3. Miesto: Adela Michaľáková III.B, Michaela Adamíková IV.C

              Mgr. Andrea Gabrielová

        • 03apr
        • 05apr
        • 03apr
            • NAJ...kniha

              Marec je Mesiacom knihy, a práve preto sme na našej škole vyhlásili súťaž o NAJ...knihu. V priebehu marca mali žiaci prezrieť domáce knižnice a priniesť do školy niečím originálne knihy (najväčšiu, najmenšiu, najhrubšiu, najľahšiu, najťažšiu, najstaršiu...). Deti prejavili svoju kreativitu a vymysleli veľa nových kategórií kníh (najmúdrešiu, najzvieratkovejšiu, najrozprávkovejšiu, najhistorickejšiu,...).

              30. marca potom prebehla výstavka kníh, vyhlásenie a odmenenie víťazov sladkou odmenou. O víťazných knihách rozhodla komisia zložená z pani učiteliek slovenského jazyka.

              Najťažšia kniha, ktorú žiaci priniesli vážila 4354 g, najľahšia len 43 g. Najväčšia kniha mala rozmery 50x40 cm, najmenšia len 6x4 cm. Najstaršia kniha pochádzala z roku 1907, za najmúdrejšiu označili deti Šlabikár z roku 1982.

              Veríme, že aj ostatných žiakov, ktorí mali možnosť si cez prestávky NAJ...knihy prezrieť, aspoň niektorá z kníh zaujala a vzbudila záujem o čítanie. Knihy nám totiž otvárajú bránu k múdrosti a rozširujú naše obzory, dokonca z nás robia lepších ľudí a zlepšujú kvalitu nášho života.

        • 03apr
            • Krížová cesta

              Deti v našej škole sa snažia v období pôstu robiť dobré skutky a tiež sa modliť. Veríme v silu modlitby. Takouto silou bola pre nás aj  krížová cesta. My- štvrtáci sme spolu s pánom kaplánom Bystríkom Duboveckým  čítali zamyslenia k 14. zastaveniam krížovej cesty. Tretiaci zodpovedne držali nakreslené zastavenia . Všetky ostatné deti nám pomáhali spievať a spolu sme sa dôstojne pomodlili v telocvični krížovú cestu pre deti.

              Alžeta Bugajová, Klára Bulvasová 4. E a p. uč. Oselská

        • 02apr
            • Európsky kvíz o peniazoch (EQM)

                            EQM je medzinárodná aktivita zameraná na zlepšenie finančnej gramotnosti 13 až 15 ročných žiakov a študentov. Je súčasťou Európskeho týždňa financií. Kvíz organizuje Slovenská banková asociácia v spolupráci s Nadáciou pre deti Slovenska.

                             Aj naša škola sa tento rok zapojila do EQM. Slovenské národné kolo sa uskutočnilo vo štvrtok 23. marca 2023. Našu školu reprezentoval 8 – členný tím v zložení: Filip Vnenčák 9.A, Adam Revaj 9.B, Samuel Skočík 8.A, Eva Kocúrová 8.A, Miriam Kovaličková 8.B, Lea Zboňáková 8.B, Alica Revajová 8.B, Peter Rusina 8.C. Naši žiaci si overili svoje vedomosti a zručnosti z rôznych oblastí, napr. finančnej gramotnosti, digitálnej bezpečnosti, matematiky. Získali nové zážitky zo spolupráce v tíme, ale aj nové informácie z týchto oblastí. Otázky sa tímu zobrazovali v živom vysielaní cez platformu ZOOM a zástupca tímu Filip Vnenčák odpovedal po dohode s tímom na otázky cez webovú stránku Kahoot. Národného finále sa  zúčastnilo 319 tímov z celého Slovenska, čo predstavovalo 3 635 žiakov. Tento rok sa nám národné finále síce vyhrať nepodarilo, hoci náš skvelý tím odpovedal správne na 14 z 15 otázok. Žiaľ, rozhodovala aj rýchlosť zadávania odpovedí. Umiestnili sme sa vo výbornej TOP 10. Opäť sme ale o niečo múdrejší a skúsenejší. Budúci rok sa pokúsime vyhrať, veď najlepší tím reprezentuje Slovensko v Európskom kole v Bruseli.

               

                                                                                                                             Mgr. Daša Svrčková

                                                                                                                 koordinátor finančnej gramotnosti

               

        • 30mar
            • Dotácia na stravu od 01.05.2023

              S účinnosťou od 01.05.2023 v zmysle § 4 ods. 3 písm. a) zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov, je možné dotáciu na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa (ďalej len „dotácia na stravu“) poskytnúť na dieťa, ktoré navštevuje posledný ročník materskej školy (ďalej len „MŠ“) alebo základnú školu (ďalej len „ZŠ“), ak rodič dieťaťa alebo fyzická osoba, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti rozhodnutím súdu, požiada o poskytnutie dotácie na stravu.

              Cieľom novely zákona je zabezpečiť, aby všetky deti, ktoré si plnia povinnú školskú dochádzku, mali adekvány prísun zdravého a teplého jedla, a tak si systematicky budovali vzťah k správnym stravovacím návykom, a tiež sa znížili náklady rodín spojené s poplatkami za stravovanie ich detí v školskom zariadení.

              Dotácia na  stravu sa od 01.05.2023 bude poskytovať v sume:

              • 1,40 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo výchovno-vzdelávacej činnosti v poslednom ročníku MŠ odobralo obed,
              • 2,10 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na prvom stupni a odobralo obed,
              • 2,30 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na druhom stupni a odobralo obed.

              V súvislosti s poskytovaním dotácie na stravu si Vás dovoľujeme tiež informovať, že:

              • za vyučovanie v ZŠ sa považuje aj individuálne vzdelávanie bez pravidelnej účasti na vzdelávaní v ZŠ, pričom dotáciu na stravu je možné poskytnúť len v prípade, ak obed pre dieťa bude odobratý v školskej jedálni,  
              • dotáciu na stravu je možné poskytnúť na dieťa aj v prípade, ak sa dieťa nestravuje v zariadení školského stravovania z dôvodu, že zdravotný stav dieťaťa podľa posúdenia ošetrujúceho lekára– špecialistu (napr. gastroenterológ, diabetológ, imunológ, alergológ a pod.) vyžaduje osobitné stravovanie a zariadenie školského stravovania nevie zabezpečiť takéto jedlo. Podmienkou však je, že o stravovanie v školskej jedálni požiadate a Vaše dieťa bude  zaradené do zoznamu stravníkov s tým, že školská jedáleň nevie zabezpečiť diétnu stravu (dieťa si diétnu stravu prinesie na konzumáciu v rámci obeda do MŠ alebo ZŠ),
              • deťom v MŠ, ktoré nenavštevujú posledný ročník sa bude dotácia na stravu od 01.05.2023 poskytovať za rovnakých podmienok, ako doteraz, t.j. ak ide o dieťa, ktoré žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi alebo ktorej príjem je najviac vo výške životného minima.

              Ak Vaše dieťa navštevuje ZŠ alebo posledný ročník MŠ a máte záujem od 01.05.2023 o poskytovanie dotácie na stravu na Vaše dieťa, je nevyhnutné požiadať o dotáciu na stravu na uvedenom tlačive (návratka), a to najneskôr do 21.04.2023. Rodičia žiakov ZŠ doručia tlačivo do ZŠ triednemu učiteľovi alebo v mzdovej učtárni, rodičia detí MŠ vypíšu tlačivo priamo v triede MŠ. V prípade, že sa Vaše dieťa v školskej jedálni nestravuje, je zároveň potrebné odovzdať spolu s návratkou aj zápisný lístok.

              Návratka.pdf               Zápisný lístok 2022/2023.pdf             

              Tlačivá si môžete vytlačiť a podpísané doručiť do ZŠ, prípadne vypísať osobne v ZŠ v mzdovej učtárni.

              V prípade, ak nedoručíte túto návratku v stanovenom termíne, na  dieťa nebude možné poskytovať dotáciu na stravu, až kým v priebehu školského polroka o dotáciu na stravu nepožiadate. Žiadosť o poskytnutie dotácie na stravu je možné odvolať. 

              Poplatky za stravu po zohľadnení dotácie na stravu si môžete pozrieť na https://zsrabca.edupage.org/text13/.

              V prípade, že dieťa chýba a rodič ho neodhlási zo stravy, zaplatí obed v plnej výške finančného pásma.

              Rodič má nárok na dotáciu na stravu, aj na daňový bonus súčasne.

        • 30mar
            • Biblická olympiáda

              V utorok 28.3.2023 sa žiaci Sofia Nováková, Rebeka Šurinová a Jakub Piták zúčastnili dekanátneho kola Biblickej olympiády. Spomedzi deviatich tímov ďalších základných škôl sa ako úspešní riešitelia umiestnili na krásnom 4. mieste. Ďakujeme žiakom za ich prípravu a úspešné reprezentovanie našej školy.

              Mgr. Dubovecký

        • 30mar
            • Súťaž v skladaní Rubikovej kocky

              Dňa 29.3.2023 sa v našej škole uskutočnilo školské kolo v skladaní Rubikovej kocky. Súťažilo sa v dvoch kategóriách:

              1. najrýchlejší žiak a najrýchlejšia žiačka:

              1. miesto - najrýchlejší žiak: Peter Vorčák 6.B

              2. miesto - najrýchlejší žiak: Radoslav Líška 7.B

              3. miesto - najrýchlejší žiak: Matej Ďjubek 7.A

              1. miesto - najrýchlejšia žiačka: Deana Turacová 4.C

              2. žiak s najväčším počtom úspešne zložených rôznych typov rubikových kociek

              1. miesto: Peter Vorčák 6.B

              Všetci 9 súťažiaci si v šikovnosti zaslúžia náš obdiv. O konečnom umiestnení rozhodovali sekundy. Víťazom gratulujeme a postupujúcim na regionálne kolo držíme palce.

              p.uč. Gogoláková

        • 29mar
            • Najvzácnejšia tekutina

              V stredu, 22.3., sme v škole oslávili Deň vody.  Voda bezpochyby  patrí k najvzácnejším tekutinám na našej planéte. Každý rok si pripomíname, akými spôsobmi môžeme aj my vodou šetriť. V každej triede sme si prečítali príbeh o malom kolibríkovi, ktorý je symbolom Dňa vody tento rok. Hovorí o tom, že so zmenou máme začať najprv od seba.  Pani učiteľky pripravili deťom pár aktivít, ktoré sme postupne po ročníkoch riešili. Deti sú veľmi súťaživé, a tak o hlasné skandovanie a potlesk nebola núdza. Hlavne tí najmenší, prváci, so zatajených dychom pozorovali svojich spolužiakov, ktorí súťažili za ich triedu. Veľmi emotívne prežívali každý úspech a neskutočne sa tešili z výhier. Aj ostatní žiaci sa s chuťou zapojili, a tak sme prežili spolu pekný čas. Veď sa presvedčte sami v našej galérii fotiek. A šetrime spolu vodu, ktorú tak veľmi potrebujeme.

              Mgr. Gabrielová, Mgr. Hvolková