• Novinky

      • Novinky

        • 30nov
            • Adventný kalendár

              Už sa nám nezadržateľne blížia najkrajšie sviatky roka, Vianoce, ktorým predchádza adventné obdobie. Pre rodičov je to čas zhonu, nakupovania, upratovania, pečenia koláčov a príprav na Vianoce. Pre deti je to zas čas čakania, kedy im už Ježiško prinesie darčeky a rodina bude spolu tráviť sviatočný čas. A aby sme nemuseli každý deň odpovedať deťom na otázku: „Kedy už budú Vianoce?“, s odpočítavaním dní do Vianoc nám pomôže adventný kalendár. Obdobie tohtoročného adventu sme sa rozhodli využiť na vyhlásenie súťaže o najkrajší adventný kalendár pre 1.– 4. roč. Na našej chodbe a nástenkách denne pribúdali krásne kalendáre, ktoré nám pripomínali, že Vianoce sú za rohom, ale zároveň nám ich ozdobili a spríjemnili čas počas prestávok v škole. Bolo skutočne veľmi ťažké vybrať ten najkrajší. Spomedzi 71 kalendárov najviac hlasov získali a umiestnili sa na popredných miestach:

              1. miesto: Slávka Zboroňová 4.D, Lujza Strapoňová 1. C
              2. miesto: Andrej Piták 3. C, Sabína Gabrielová 1. B
              3. miesto: Paula Václavová 3. B

              Ocenené boli aj ostatné kalendáre a každý žiak si vybral nejakú peknú cenu. Ďakujeme nielen deťom, ale aj rodičom, starým rodičom, súrodencom, ktorí pri ich výrobe našim žiakom pomáhali.

              Mgr. Alena Juritková

        • 06dec
          • Balíček plný lásky
            • Balíček plný lásky

              Milí rodičia a priatelia školy,

              tento čarovný vianočný čas je ako stvorený na dobré skutky. Ak chcete taký skutok spraviť, ponúkame vám príležitosť. Rozhodli sme sa potešiť našich seniorov v domovoch a darovať im balíček plný lásky. Do balíčka môžete zabaliť napr. oriešky, šampón, ponožky, krížovky, sladkosť, prianie,... , darčekovo ho zabaliť a označiť, či je pre muža alebo ženu. Takýto balíček doručte do školy a odovzdajte triednemu učiteľovi alebo p. učiteľke Hvolkovej a Bolibruchovej do pondelka 12. decembra 2022.

              Za všetky balíčky vopred ďakujeme a prajeme vám všetkým krásne prežitie Vianoc.

        • 29nov
            • Svätá Katarína

              Svätica, ktorú si pripomíname 25. novembra žila v Alexandrii a svojou múdrosťou dokázala presvedčiť a obrátiť na  vieru v Ježiša 50 učencov. Je patrónkou aj žiakov a učiteľov.

              V tento deň sa odpradávna konali zvyky a tradície, ktoré boli spojené so skracovaním dňa a predĺžením nocí. Temné sily predstavovali strigy a proti nim sa ľudia bránili cesnakom, svätenou vodou a krížom. A na rozveselenie sa chlapci prezliekali za dievčatá Katrenky a veselým tancom a spevom zaháňali strach z temných síl.

              Aj v našej škole sa tento deň niesol v duchu týchto tradícii. Veselé Katarínske zvyky nám predviedli žiaci z 5.C, 4.E a 2.C, ktorým ďakujeme.

              PaedDr. Veronika Kubíková

        • 29nov
            • Nebo v našom kostole

              Na sviatok Všetkých svätých prišla do kostola Navštívenia Panny Márie vzácna návšteva - 410 prvostupňových relikvií. Tento veľmi vzácny dar si  uctili aj žiaci našej školy 1.D, 4.D a 4.E,ktorí navštívili relikvie v kostole. Katka Ptačinová, naša pani kostolníčka, im porozprávala o úcte k relikviám a o svätých, ktorí v nebi za nás prosia. Za jej krásny výklad jej zo srdca ďakujeme. Naša veľká vďaka patrí aj firme MIRBUS, ktorá nám sponzorsky poskytla autobusovú dopravu. Nech ich pomoc odmenia milosťami svätí, ktorí navštívili našu farnosť.

              PaedDr. Veronika Kubíková

        • 05dec
          • Oslava 60. výročia otvorenia Základnej školy v Rabči
            • Oslava 60. výročia otvorenia Základnej školy v Rabči

              Dňa 2. decembra 2022 sme oslávili 60. výročie otvorenia Základnej školy v Rabči. Pri tejto príležitosti sa počas slávnostného programu v kultúrnom dome prihovorili pozvaným hosťom, bývalým aj súčasným zamestnancom školy riaditeľka školy Ing. Anna Kornhauserová i starosta obce Ing. Július Piták. Obaja nezabudli vyzdvihnúť potrebu vzdelania i dôležité poslanie učiteľov v spoločnosti.  Program bol poprepletaný veselými vystúpeniami našich súčasných i bývalých žiakov. Zamestnancom školy, ktorí tu pôsobili viac ako 15 rokov, boli odovzdané spomienkové plakety a ďakovné listy. Súčasťou osláv bola aj prehliadka školy, tried, učební i recepcia.

              Našej škole prajeme ešte mnoho podobných jubileí, veľa tolerantných a obetavých učiteľov a ešte viac slušných a usilovných žiakov....

        • 18nov
        • 29nov
            • Okresné kolo vo vybíjanej

              Dňa 22.11.2022 sa na našej škole uskutočnilo okresné kolo vo vybíjanej mladších žiakov. Tejto súťaže sa zúčastnili 4 najlepšie družstvá, ktoré sa kvalifikovali vo svojich obvodových kolách. Naši žiaci si počínali veľmi dobre a obsadili pekné 3. miesto. Našu školu reprezentovali: Karolína Murínová, Peter Revaj, Kristián Kovalíček, Lukáš Gužík, Michaela Kormanová, Nela Budzeľová, Patrik Kosmeľ, Michal Glovaťák,Sára Kovalčíková, Alžbeta Bugajová, Daniel Žilák, Rudolf Šubjak . Ďakujeme za prípravu p. učiteľke Štefaničiakovej, Skočíkovej, Oselskej, Grobarčíkovej a p. zástupkyni Raticovej.

              Našim žiakom blahoželáme.

        • 18nov
            • Prírodovedná exkurzia na rašelinisko Tisovnica

              V utorňajšie hmlisté ráno (15.11.2022) nastal čas, keď sa žiaci 2.C, 4.A, 4.B vybrali na spoznávanie vzácnych rašeliniskových biotopov v Chránenej krajinnej oblasti Horná Orava.

              Navštívili sme lokalitu Tisovnica, ktorú budeme v najbližšom období bližšie pozorovať.

              ZŠ Rabča sa ako jedna z vybratých škôl na Slovensku zapojila do programu „Ekohydrologická obnova rašelinísk v Karpatoch“ - #GLOBE, ktorý je realizovaný Inštitútom aplikovanej ekológie #DAPHNE.

              Žiaci sa spolu so svojimi učiteľmi doslova preniesli v čase. Rašelinisko Tisovnica je biotop, ktorý sa v krajine Oravy formuje už tisíce rokov. Jeho prežitie záleží od nášho poznania a najmä od jeho ochrany. Počas prechádzania týmto krajom plným vody spoznávali vzácne rašeliniskové druhy rastlín, ktoré tu prebývajú od doby ľadovej. Videli¸ aj si ohmatali, machy (skupina rašelinníkov), pozorovali strapaté ploníky, učili sa ľahko rozpoznať čučoriedku od brusnice.

              O tom ako funguje celý biotop sa dozvedali priamo v teréne. Pozorovali mŕtve drevo plné vody, ktoré bolo popretkávané hubovými vláknami. Určovali jednotlivé druhy stromov a dokonca mali možnosť spoznať kríženca borovice lesnej a borovice horskej.

              Prechod divokým rašeliniskom nebol ľahký, no žiaci ho nádherne zvládli. Dokázali si jeden druhému pomôcť, sami sebe, že zvládnu aj náročnejšiu prechádzku.

              Aj keď hmlistý, no čarovný deň plný poznania nového sa vydaril.

                                                                                      Mgr. Ivetka Zborteková, Ing. Zuzka Kertysová

        • 16nov
            • Obvodné kolo vo vybíjanej – 4. ročník

              Žiaci 4. ročníka sa zúčastnili obvodného kola vo vybíjanej u nás v Rabči. Postúpili do okresného kola. Srdečne blahoželáme. Reprezentovali nás: Karolínka Murínová, Peter Revaj, Kristián Kovalíček, Lukáš Gužík, Michaela Kormanová, Nela Budzeľová, Miroslava Špigurová, Patrik Kosmeľ, Michal Glovaťák,Sára Kovalčíková, Alžbeta Bugajová, Daniel Žilák, Rudolf Šubjak a Tobias Lašťák. Ďakujeme za prípravu p. učiteľke Štefaničiakovej, Oselskej, Grobarčíkovej a p. zástupkyni Raticovej.

        • 23nov
            • Exkurzia piatakov do Banskej Bystrice

              V slnečnom jesennom počasí dňa 11. novembra žiaci piateho ročníka vycestovali na literárnu exkurziu do Bábkového divadla na rázcestí v Banskej Bystrici, kde si pozreli zaujímavú, veselú a inšpiratívnu bábkovú hru O sliepke, ktorá sa nevzdala. Výkony herečiek boli skvelé, žiakov predstavenie zaujalo, pousmiali sa i nad vtipnými dobrodružstvami sliepočky Hildy. Veríme, že si žiaci z príbehu odniesli tú najdôležitejšiu myšlienku celej bábkovej hry, a to nikdy sa nevzdávať, ísť si cez všetky prekážky pevne za svojím cieľom. 

              Voľný čas žiaci využili občerstvením a drobnými nákupmi v obchodnom centre Európa. 

              Žiaci domov odchádzali s novými zážitkami a dojmami. Exkurzia bola zaujímavým zážitkovým učením literárneho učiva z drámy. 

        • 22nov
            • Dni boja proti drogám

              Aj žiaci na prvom stupni sa zapojili do prevencie proti drogám. Na triednických hodinách sa porozprávali s triednymi učiteľkami o škodlivosti fajčenia a používania žuvacieho tabaku.

              Na hodinách výtvarnej výchovy si pripravili a vytvorili plagáty na prevenciu proti drogám.

              Tieto aktivity ukončili besedou s Majorom Augustínom Pitákom. Zaujímavou formou porozprával tretiakom a štvrtákom o škodlivosti fajčenia a používania alkoholických nápojov. Pomocou prezentácie im vysvetlil závislosti na fajčení a alkohole. Ukázal im, aký zlý vplyv to má na naše správanie a hlavne zdravie. Žiaci si vyskúšali okuliare, ktoré simulovali opitosť. Na záver sme poďakovali za veľmi poučné slová, podľa ktorých by sme sa mali riadiť.

              PaedDr. Helena Grobarčíková

        • 14nov
            • Svätý Martin prišiel na bielom koni

              Štedré srdce ochotné pomáhať bilo v hrudi svätého Martina , ktorý žil v 4. storočí a bol biskupom v Tours. V piatok 11.11. 2022 sme si svätca pripomenuli rozsvietenými  lampášmi. O jeho živote a svätosti nám povedal pán kaplán vdp. Bystrík Dubovecký . Žiaci zo 4. E nám v krojoch prečítali aké tradície a zvyky sa od dávnych čias zachovávali v tento deň. Heligonkári Alžbetka Gabrielová a Tobias Lašťák zahrali a zaspievali spolu so svojimi spolužiakmi. A to sa už na námestí objavili koníky so svätým Martinom a jeho družinou. Kone Semira, Giovanu a Boneta  pohostili  deti jabĺčkami a mrkvou. Spomienku na svätého Martina nám spríjemnili aj naše pani kuchárky, ktoré pre všetkých žiakov 1.stupňa upiekli svätomartinské rožky plnené makom.

              PaedDr. Veronika Kubíková

        • 11nov
        • 07nov
            • Tvorivé dielne na prvom stupni

              Mesiac október sa pre nás niesol v znamení úcty k starším. Rozhodli sme sa našich starých rodičov potešiť pekným darčekom, ktorý sme vyrobili na tvorivých dielňach. S pomocou rodičov sme im pripravili krásny pozdrav, ktorý niektoré triedy ( 1.A a 2.C) boli osobne poslať na pošte. Deti si to veľmi užívali a veľmi sa tešili, že môžu svojich starých rodičov milo prekvapiť. Takouto formou im chceli opätovať ich pozornosť a lásku. Ďakujeme za pomoc ochotným rodičom.

        • 07nov
            • Besiedka pre babku a dedka

              V mesiaci október sa snažíme zvlášť vzdať úctu svojim starým rodičom. Aj naši žiaci si pripravovali program pre starkých, aby sme ich mohli pozvať k nám do školy a poďakovať im za lásku, starostlivosť, obetavosť i pomoc.

              Vo štvrtok -  27.11. o 15:30 zavítali naši starí rodičia na besiedku. Zatancovali sme, zaspievali, zahrali scénku a zasmiali sa veru aj na vtipoch, ktoré sme si pripravili. Naši hudobníci – heligonkári: Tobias Lašťák, Alžbetka Gabrielová, Rudko Šubjak i Jožko Vonšák spestrili program hrou na heligónky a ukázali, že zachovávame ľudové tradície. Alžbetka Bugajová tiež zahrala na varhanoch. Odmenili sme všetkých darčekmi, ktoré sme vyrobili s pomocou p. uč. Ptačinovej, Oselskej a Kubíkovej na tvorivých dielňach. Naše mamky- mamka Košútová, Bugajová a Lachová,  im upiekli chutný koláčik a navarili bylinkový čaj.  

              Naši starí rodičia nám za všetko poďakovali a priniesli aj sladkú odmenu. My im za všetko veľmi pekne ďakujeme a sme vďační, že si našli na nás čas.

              Tobias Lašťák, Danko Žilák a p. uč. Oselská

        • 07nov
            • PRVÁ POMOC

              V stredu 2.11.2022 sme sa zúčastnili besedy na tému Prvá pomoc. Zaujímavou formou sme sa naučili poskytnúť prvú pomoc v životne dôležitých situáciách. Pomocou krásnej pesničky sme sa naučili poskytnúť prvú pomoc človeku v bezvedomí a na malých bábikách sme si vyskúšali masáž srdca. Vyskúšali sme si ako dať človeka do stabilizovanej polohy, ako ošetriť otvorenú ranu a ako zafixovať zlomeninu ruky alebo nohy. Veľmi nás táto prednáška zaujala a sme radi, že sme sa niečo nové naučili, za čo pekne ďakujeme.

              Žiaci IV. B

        • 04nov
            • Medzinárodný deň školských knižníc

               

                Medzinárodný deň školských knižníc sme tento rok oslávili naozaj vo veľkom štýle.

                Naša knižnica bola v pondelok 24.10.2022 otvorená pre žiakov počas celého vyučovania a pri jej návšteve si mohli prezrieť knižné tituly podľa ročníkov. Nadšení návštevníci si dychtivo prezerali rôzne knižné tituly a hneď si aj nejaké knihy požičali.

                 Okrem tejto vydarenej akcie sme už tradične zapojili našich žiakov do medzinárodného projektu „Záložka do knihy spája školy“. Tento rok nám bola pridelená priateľská Základná škola z Moldavy nad Bodvou. Žiaci s Mgr. Martvoňovou usilovne vyrábali originálne záložky na tému „Môj literárny príbeh čaká na Tvoje prečítanie“.  Tešíme sa, že aj tento rok sa výmena podarila a spriatelili sme sa cez čítanie a knižné motívy s kamarátmi z východného Slovenska.

                  Ďakujeme všetkým, ktorí nám pomohli vyzdvihnúť význam knižníc i dôležitosť čítania kníh pre naše deti a mládež. Veríme, že si nájdu do žiackej knižnice cestu častejšie.

                

        • 03nov
            • PLAVECKÝ VÝCVIK

              Mesiac október sa pre tretiakov a štvrtákov niesol v znamení plávania. Zúčastnili sa týždňového plaveckého výcviku v Dolnom Kubíne. Cieľom bolo prekonať strach z vody, naučiť sa plávať, alebo zdokonaliť plavecké schopnosti. Žiaci sa každý deň na hodiny plávania tešili a postupne si osvojovali techniku plávania. Najviac zábavy si užili na konci plaveckého výcviku, keď si užili zábavu na šmýkačkách, tobogánoch a divokej rieke. Mnohí odvážlivci si zaskákali do vody z mostíkov. Každý žiak dostal na záver MOKRÉ VYSVEDČENIE a sladkú odmenu za svoju snahu. Na hodine výtvarnej výchovy sme si zaspomínali na krásne chvíle z plavárne, ktoré sme zachytili na výkres v podobe malých plavcov.

              PaedDr. Grobarčíková Helena

        • 27okt
            • Oznam – SWAP

              V dňoch 12. 10. 2022 – 14. 10. 2022 sa na našej škole už tretíkrát uskutočnila výmena šatstva – SWAP. Sme radi, že ste sa do tejto akcie zapojili, obmenili si šatník nielen svoj, ale aj iným mnohým záujemcom. Prispeli ste tak k ochrane životného prostredia, prírody,  šetreniu energií atď.

              Šatstvo si môžete ďalej odkladať na jarný SWAP 2023.

        • 27okt
            • Deň jablka

              21. september je Medzinárodný deň jablka. Žiaci 1. stupňa prišli v tento deň oblečení v červených, ale aj zelených tričkách a v rukách si priniesli jabĺčko. Po ročníkoch sa stretávali na chodbe školy, kde sa dozvedeli od pani učiteľky Janky Michaľákovej mnoho zaujímavosti o jablkách. O najmenšom, ale aj najväčšom jablku, o jeho význame pre naše zdravie, o kuriozitách spojených s týmto ovocím. Pre každý ročník boli pripravené aktivity, ktoré mali spoločného menovateľa – jablko. Žiaci skladali puzzle, hľadali cestu v bludisku, vyfarbovali, strihali, lepili.... starší žiaci riešili pracovné listy s násobilkou, či s vybranými slovami. Všetky ročníky mali spoločnú aktivitu  čistenie jabĺk a potom ich jedenie. Prežili sme krásny deň plný sladkých šťavnatých jabĺčok.