• Novinky

      • Novinky

        • 27okt
            • Jesenná výzdoba

              Počas októbra prebiehala na našej škole súťaž o najkrajšiu jesennú výzdobu. Tešili sme sa obrovskému záujmu. Chodba v pavilóne B bola aj túto jeseň zaplavená krásnymi jesennými dekoráciami.
              Spomedzi všetkých výrobkov sme vybrali tie najkrajšie a odmenili peknými cenami.
              Ďakujeme všetkým rodičom, ktorí podporujú svoje deti v kreatívnej mimoškolskej tvorbe.

              1. miesto Timotej Košút 4.E (ježko)
              2. miesto Rudko Šubjak 4.E (ježko)
                             Jasmína Zboroňová 2.B (obrovská sova)
              3. miesto Ninka Kozáková 1.D (ježko)
                             Izabela Rajniaková 1.C (ikebana košík)
                             Janko Varmus 1.C (ježko)

              PaedDr. M. Helegdová

        • 25okt
            • Olympijský odznak všestrannosti

              Naša škola sa zapojila do projektu "Olympijský odznak všestrannosti" , ktorý organizuje Slovenský olympijský a športový výbor ako Národný športový projekt. Je zameraný na podporu všestranného pohybového rozvoja žiakov. Po skončení projektu deti získajú olympijskú medailu. Do projektu budú zapojení všetci žiaci 6.-9.ročníka.

        • 25okt
        • 25okt
        • 24okt
            • Tvorivé dielne žiakov 3.B a 3.C

              Mesiac október je mesiacom úcty k starším. Preto aj v našej základnej škole na starých rodičov nezabúdame. Dňa 20.10.2022 žiaci 3.B a 3.C mali tvorivé dielne. Chceli  zhotoviť darček pre starých rodičov.  Pri práci im pomáhali  a usmerňovali rodičia. Všetci sa veľmi snažili. Výsledkom bol krásny svietnik, ktorí sa im podaril. Radosť a úsmev detí  vidno na  veselých fotkách. Žiaci odchádzali šťastní domov s pekným darčekom.  Ďakujeme rodičom za pomoc a spoluprácu. Triedne učiteľky:

              p. uč. Balcieráková M., a p. uč. Tvarožková V.

        • 24okt
            • BESEDA O LESE

              V stredu 19. októbra 2022 k nám zavítala ochranárka Zuzka Kertysová, ktorá nám porozprávala o lese. Vysvetlila nám rozdiel medzi pralesom a lesom, a potom sme sa zamerali na les, ktorý sa rozprestiera v okolí našej dediny. Zaujímavou formou nám porozprávala ako to v lese chodí a predstavila nám potravinový reťazec lesného spoločenstvá. Potom sme si v triede jeden potravinový reťazec vytvorili, a tak sme využili informácie získané v besede so Zuzkou Kertysovou.

                                                                                                                                                             Žiaci VI.A a VI. B triedy

        • 21okt
            • PASOVANIE PRVÁKOV

              Streda 19 . 10 . 2022 bola významným míľnikom v živote našich malých...už veľkých prváčikov. Práve v tento deň, boli pasovaní a prijatí do cechu školského. Žiacka školská rada mala tú česť, že bola poverená kráľovnou našej školy, pani riaditeľkou, aby previedli našich prváčikov zdravými skúškami zdatnosti. Úlohy úspešne, s ľahkosťou zvládli a pasovaním boli uvedení do krásneho, veľkého  školského života.

               

              Želáme veľa  životných úspechov a tvorivých rokov

        • 20okt
        • 20okt
        • 19okt
        • 18okt
            • Milión detí sa modlí ruženec

              Aj tento rok sa naša škola zapojila do akcie: „Milión detí sa modlí ruženec.“ Modlili sme sa s deťmi vo viacerých triedach. Začali sme sa modliť v 4.B triede a v spojení s rádiom Mária sme boli aktívne spojení s celým Slovenskom za pokoj vo svete a ukončenie vojny na Ukrajine. Ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili.

              Mgr. Zaťková, Mgr. Živčáková

        • 19okt
            • Stravuj sa zdravo 2022

              Zdravie je najväčším darom každého človeka, je hodnotou, ktorá sa nedá kúpiť, ani merať peniazmi. Preto je potrebné, aby sme začali s výchovou k zdraviu, ako primárnou prevenciou zdravotných problémov, už v útlom veku. Žiakom sa prostredníctvom týždňového projektu „Stravuj sa zdravo“, ktorý robíme na našej škole každý rok vždy na jeseň, snažíme poskytnúť jasné a zrozumiteľné informácie o komplexnom zdravotnom štýle. Cieľom projektu je naučiť deti chrániť si svoje zdravie, pestovať k nemu pozitívny vzťah, zvýšiť záujem o pohybové aktivity a obmedziť konzumáciu veľkého množstva nezdravých potravín a nápojov, ktoré vedú k vzniku obezity a rôznych zdravotných ťažkostí. Od jedla nezávisí iba rast dieťaťa, jedlo má vplyv aj na správanie dieťaťa, schopnosť koncentrácie, pohybovú aktivitu a jeho celkové zdravie.

              Už tradične počas jednotlivých dní na chodbách, v triedach, ale aj v zborovniach kraľovala vždy jedna spoločná farba. Tému zdravého stravovania sme integrovali do viacerých predmetov. Učitelia si pre žiakov pripravili rôzne aktivity a pracovné listy, cez ktoré sa deti učili rozlišovať zdravé a nezdravé potraviny a jedlá, zoznámili sa s potravinovou pyramídou, ktorú si na hodinách VYV aj vytvárali, maľovali a modelovali chutné jedlo, farbili ovocné mandaly, triedili názvy ovocia a zeleniny, a taktiež tvorili na chodbe obrázky ovocia a zeleniny z vrchnáčikov z PET fliaš. Týždeň sme ukončili nielen zdravo, ale aj veselo. Úlohou detí bolo pripraviť si zdravú a veselú desiatu, ktorou sa najskôr pochválili učiteľom a spolužiakom, a potom ju s radosťou zjedli. Dúfame, že si žiaci z tohto projektu odniesli čo najviac informácií, ktoré budú využívať pri stravovaní a výbere potravín a jedál, ktoré konzumujú.

              Mgr. Ľubomíra Slovíková, Mgr. Alena Juritková

        • 15okt
            • Exkurzia v arboréte a hvezdárni

              Dňa 12. 10. 2022 sa žiaci 5. ročníka zúčastnili exkurzie Arborétum Mlyňany, Hvezdáreň Žiar nad Hronom. V botanickej záhrade žiaci spoznávali rôzne dreviny v Japonskej, Čínskej či Americkej záhrade, spoznali najvyšší ihličnatý strom – sekvoju mamutiu, zbierali rôzne zaujímavé plody drevín. Vo hvezdárni v Žiari nad Hronom získali zaujímavé poznatky o vesmíre, o planétach slnečnej sústave, o mesiacoch a iných vesmírnych telesách. Deti získali nové vedomosti a krásne zážitky. P. u. Toholová

        • 14okt
            • Prednáška o triedení odpadu

              Na hodinu prírodovedy k nám prišla pani Alena Vajdová, ktorá nám porozprávala o triedení odpadu. Pracuje v neziskovej organizácii Deti čistej Zeme. Ukázala nám „šťastné“ koše - odpad z týchto košov sa dá ešte ďalej recyklovať a „ smutné“ koše - odpad už zostáva niekoľko rokov na skládke. Povedala nám príbeh o slimáčikovi Máčikovi, ktorý žil na čistej lúčke, ale vybral sa do sveta a tu našiel lúku plnú odpadkov. My sme mu pomohli tento neporiadok upratať a potriediť. Všetci už poznáme triediť odpad podľa farieb. Chceme mať čistú lúku pre slimáčika Máčika a tiež čistú našu obec Rabča.

              Tobias Lašťák, Timotej Košút 4.E

        • 14okt
            • Milión detí sa modlí ruženec

              V utorok ráno (18.10.2022) sa aj naša základná škola zapája do akcie milión detí sa modlí ruženec za pokoj na Ukrajine aj na celom svete a aj za pokoj v našom národe a v srdci každého Slováka, aby nastal mier na celom svete.

              Hlavným úmyslom tejto iniciatívy je ukázať, že dôveryplná modlitba detí vchádza priamo ako šíp do Božieho Srdca a má preto veľkú moc. Detská modlitba ruženca má veľkú silu vyprosiť mier a jednotu v našich rodinách, v našej krajine i vo svete. Svätý Ján Pavol II. napísal vo svojom apoštolskom liste o ruženci: “Ruženec je zo svojej podstaty modlitbou zameranou na pokoj, lebo je vlastne rozjímaním o Kristovi, Kniežati pokoja, ktorý je i náš pokoj. Ruženec je modlitbou pokoja aj prostredníctvom plodov lásky, ktoré prináša. Ako vytrvalá spoločná prosba, ktorá je v súlade s Kristovou výzvou, že sa treba stále modliť a neochabovať – nám dáva nádej, že aj dnes môžeme vyhrať taký ťažký boj, akým je boj za pokoj.”

              Mgr. Zaťková, Mgr. Živčáková, Mgr. Dubovecký

        • 12okt
            • 26. september - Európsky deň jazykov

              Aj v tomto školskom roku sme si pripomenuli Európsky deň jazykov. Tentoraz to bolo výrobou projektov na danú tému. Žiakom každej triedy 5. - 9. ročníka, bola pridelená jedna krajina, ktorú mali spoločne spracovať v projektoch na hodinách cudzích jazykov. Bolo len na ich fantázii, ako sa s touto úlohou popasujú.

              O tom, že sa im to naozaj podarilo, svedčí chodba na 3.poschodí v pavilóne A. Je plná projektov, ktoré nám umožnia precestovať nielen Európu, ale aj celý svet. Množstvo informácií, fotografií, makiet a kresieb nám približuje mnohé krajiny sveta v anglickom, nemeckom aj ruskom jazyku.

              Ďakujeme všetkým žiakom aj učiteľom, že sa do tohto projektového týždňa zapojili.

              Jednotlivé triedy tvorili projekty o týchto krajinách:

              ANJ:                                                           RUJ:  

              V.A          Veľká Británia                             VII.A,B,C,D     Azbuka                                                

              V.B          USA                                            VIII.A,B,C       Rusko

              V.C          Austrália

              VI.A         Taliansko                                    NEJ:

              VI.B         Španielsko                                 VIII.A,B,C       Nemecko

              VI.C         Francúzsko                                                       Rakúsko

              VI.D         Maďarsko                                                         Švajčiarsko

              VII.A        Írsko                                                                  Lichtenštajnsko

              VII.B        Nórsko

              VII.C        Island

              VII.D        Egypt

              VIII.A       Kanada

              VIII.B       Mexiko

              VIII.C       Poľsko

              IX.A         Česko

              IX.B         Brazília

              IX.C         Grécko

        • 11okt
            • Plaváreň – 3.B, 3.C, 4.E

              Prvý októbrový týždeň sme chodili do Dolného Kubína na plaváreň. Veľmi sme sa každý deň tešili, že sa naučíme niečo nové. Cesta bola síce náročná, ale vo vode nám bolo super. Hneď sme sa skamarátili s plavčíkmi i kamarátmi z inej triedy. Najlepší bol piatok. Šmýkali sme sa na tobogánoch, plávali sme v hlbokej vode a aj z mostíka sme mohli skákať. Naučili sme sa plávať. Ďakujeme.

              Alžbetka Bugajová, Alžbetka Harbutová, Alžbetka Gabrielová 4.E

        • 11okt
            • Hviezdoslavova hájovňa - exkurzia

              V piatok 7. 10. 2022 navštívili žiaci 6. ročníka Hviezdoslavovu hájovňu v Oravskej Polhore, kde sa nachádzajú dve literárne expozície Oravského múzea. Dozvedeli sa množstvo nových a zaujímavých informácií o živote a tvorbe Pavla Országha Hviezdoslava a Mila Urbana. Exkurziu zakončili príjemnou prechádzkou jesennou prírodou.

        • 06okt
        • 05okt