• Novinky

      • Novinky

        • 29mar
            • Tibor Hujdič - „ Pán Mrkvička“

              Pán Tibor Hujdič alias pán Mrkvička navštívil našu školu dňa 27.3.2023 a ako správny propagátor kníh má premyslenú techniku. Svojich poslucháčov vtiahne do deja a v momente, keď je napätie najväčšie, príbeh ukončí. Kto chce spoznať, ako  dej ďalej pokračuje, ako sa príbeh skončí, musí si knihu požičať v knižnici alebo si ju kúpiť.

              Pán Mrkvička si pripravil pre všetky  deti prvého stupňa základnej školy dramatizované čítanie rôznych príbehov. Úspech mal príbeh o dome, ktorý chodil na prechádzku za svojim majiteľom. Top pre deti bola kniha - Neotváraj túto knihu a kniha s názvom Knižka.

              Prežili sme krásne a podnetné dopoludnie. Ďakujeme tete z obecnej knižnice za zrealizovanie besedy.

              Postrehy detí:

              Najviac sa mi páčilo, že ujo Mrkvička mal smiešne rozprávky. Kniha Neotváraj túto knižku si chcem kúpiť. (Mirko Miklušák 2.A)

              Na besede bola sranda. Ujo nám čítal zábavné knihy. Príbehy z kníh ujo rozprával veľmi vtipne. (Rafael Matušňák 2.A)

              Neotváraj túto knihu a Martin ju otvoril. Bola tam aj strana, ktorú si nemohol otvoriť, lebo budeš mať sivé vlasy. (Kiara Maslaňáková 2.A)

              Stretnutie s pánom Mrkvičkom bolo MEGA SUPER! (Tomáš Juritka 4.D)

              Stretli sme sa s Tiborom Hujdičom. Bolo to super, bolo to strašne smiešne. Mal suseda, ktorý mal meno Muchotrávka – neviem, či to je pravda. To vie iba on a pán sused. (Zara Barutíková 4. D)

              Páčilo sa mi, akým spôsobom nám ujo čítal, a keď sme čarovali. (Adrián Adamčík 2.B)

              Ten ujo bol smiešny. Najkrajšia kniha Špinuška. (Bianka Genzorová 2.B)

              Z dnešnej besedy sa mi páčilo, ako nám ujo rozprával o svojej dcére Alicke. Top kniha bola - Pozor neotváraj túto knihu. (Dominika Dibdiaková 2.B)

              Bc. Ružena Galčíková, žiaci 2.A, 2.B, 4.D a p. učiteľka Michaľáková

        • 28mar
            • Riaditeľské voľno

              Riaditeľstvo ZŠ s MŠ v Rabči udeľuje dňa 31.marca 2023 (piatok) riaditeľské voľno z organizačných dôvodov všetkým žiakom základnej školy aj materskej školy. Z uvedeného dôvodu sú všetci žiaci ZŠ, MŠ a zamestnanci odhlasení z obedov.

        • 27mar
            • „Prosím, prečítaj mi rozprávku “

              Takouto prosbou malé deti, ktoré ešte nepoznajú písmenká, prosia svojich rodičov, starých rodičov, či súrodencov, aby im čítali. Naši žiaci už skoro všetci čítať dokážu, no aj tak sa počas marca obracali na rodičov, babky a dedkov s oveľa väčšou výzvou, pozývali ich čítať pre nich a ich spolužiakov do svojich tried. A tak sme počas týchto dní privítali v našej škole mnoho milých a odvážnych rodinných príslušníkov našich detí, ktorí nám svojim čítaním prišli spríjemniť hodiny slovenského jazyka a literatúry. Často ich návšteva nekončila len čítaním. Niektorí nám aj zaspievali, zahrali na hudobnom nástroji alebo sa s nami porozprávali o knihách, o ich školských zážitkoch, o ich živote. Boli sme im za ich návštevu a čas, ktorý si na nás našli, veľmi vďační a okrem slovka „ďakujeme“ sme ich obdarovali aj malým vlastnoručne vyrobeným darčekom, ktorý im zostane ako pamiatka na nás.

              Milí rodičia a starí rodičia, naši čitatelia, ešte raz Vám ďakujeme za všetkých žiakov a dúfame, že aj pre Vás to boli  príjemne strávené chvíle  v našej škole.

              Mgr. Alena Juritková

        • 27mar
            • Vesmír očami detí

              Žiaci prvého stupňa sa zapojili do súťaže s názvom „Vesmír očami detí.“  Z veľkého počtu prác bolo vybraných 10 najlepších, ktoré boli odoslané do Dolného Kubína. Všetkým zúčastneným ďakujeme a postupujúcim prácam držíme palce.

              Mgr. Andrea Gabrielová

        • 24mar
          • Workshop s druhákmi
            • Workshop s druhákmi

              Dňa 23.3. 2023 sa druháci zúčastnili besedy s názvom Workshopy na Základných školách. Dievčatá zo Strednej odbornej školy podnikania a služieb v Námestove Anežka Bystričanová, Timea Jagelková a Sofia Marlengová  nám predstavili svoju knihu s názvom Lesníček. Mali pre deti pripravených mnoho aktivít zameraných na prezentáciu svojej knihy. Dievčatám ďakujeme za milú prezentáciu a skvelý deň, ktorý pripravili našim deťom.

              Na včerajšej besede nám ukazovali knihu Lesníček. Mali sme súťaže. Lúštili sme hádanky. Skladali sme puzzle. Boli sme v skupinách. Hrali sme hry. B. Bjalončíková 2.A

              Mne sa páčilo, ako sme hádali tajničku. Výsledok bol názov knižky Lesníček. Skladali sme puzzle o stromoch. Boli sme v skupinách a súťažili. Vyhrala naša skupina. Za odmenu nám dali ceruzky a záložky. Potom dali všetkým cukríky. K. Maslaňáková 2. A

              Na začiatku sme mali tajničku a na konci kvíz o knihe, ktorá sa volala Lesníček. Potom nám dali puzzle. Hádali sme úlohy v družstvách. Vyhralo prvé družstvo. Dostali sme záložky a ceruzky a cukríky. T. Kšenzulák 2. A

              Bolo nám super. Na besede sa nám dievčatá predstavili. Volali sa Anežka, Sofia a Timea. Rozdelili nás na 5 skupín. Súťažili sme. Vyhralo 1.družstvo. Dostali sme lízanky a záložky. Všetkým dali cukríky. S. Sviteková 2.A

              Mne sa páčilo ako sme skladali puzzle a rozprávali rozprávku. E. Kozáková 2.C

              Mne sa páčilo všetko, ako sme lúštili krížovku. Aj kniha Lesníček. Ďakujeme za všetko. F. Metes 2.C

              Mne sa páčilo ako sme dvíhali písmenka ako správne odpovede, ako sme robili tajničku a skladali puzzle. Ľ. Jucha 2.C

              Mne sa páčilo všetko, ešte i ten Lesníček. Bol to môj najlepší zážitok môjho života. Supéééér!!!

              Ľ. Tarčák 2.C     

              Zo súťaže sa mi páčilo, ako sme zbierali body. Ako sme na začiatku doplňovali tajničku. L. Kormanová 2.B

              Mne sa páčilo ako sme hádali názov knihy, ktorá sa volala Lesníček a zostavovali puzzle stromu. N. Kovaličková 2.B

              Lesníček je super kniha, ktorú si môžeme kúpiť. Tie animátorky boli super, s nimi budú všetky deti na svete veselé. A.Žitňáková 2.B

              Páčila sa mi rozprávka, bavili ma aktivity, ako sme súťažili, bolo to super. K. Sivková 2.B

              Mgr. Slovíková, Mgr. Zborteková, Mgr. Gabrielová

        • 24mar
            • Zlatá priadka 2023

              Žiaci šiesteho ročníka sa 17. 03. 2023 zúčastnili regionálnej prehliadky detského divadla – Zlatá priadka 2023. Prehliadka detskej dramatickej tvorby sa konala v Dome kultúry v Námestove.

              Šiestaci mali možnosť vidieť šesť divadelných predstavení, ktoré im predstavili detské divadelné súbory z Námestova, Dolného Kubína, Tvrdošína, Babína a Nižnej. Výborné výkony divadelníkov posudzovala aj odborná porota.

              Za každým jedným predstavením bola viditeľná niekoľkomesačná práca a motivácia prinášať deťom radosť a tvorivosť. Veríme, že aj naši žiaci odchádzali spokojní a plní pozitívnych dojmov. Svedčia o tom aj ich bezprostredné reakcie:

               

              „Páčili sa mi všetky predstavenia, ale najviac predstavenie s postihnutými deťmi. Najskôr som bola smutná, keď som počula, že sú chorí, ale nakoniec to bola sranda. Mali to dobre vymyslené a veľmi som sa nasmiala.“ (Lilien 6.B)

              „Mne sa najviac páčilo predstavenie Koláčik, pretože veľmi pekne znázornili ako internet láka deti k nie práve najlepším veciam.“ (Natália 6.B)

              „Povedzme si rozprávku – bola tam „dobrá“ energia. Obdivujem, že sa to chorí ľudia naučili tak dobre hrať. Vymysleli si aj vlastnú pesničku, ktorá sa k tomu výborne hodila.“ (Sandra 6.D)

              „Najviac ma zaujalo predstavenie Rieka. Bolo to veľmi zaujímavé, nevšedné. Ešte nikdy som nevidel nič podobné.“ (Rasťo 6.B)

              „Najlepšia bola monodráma o vojne, pretože to bolo dobre zahrané, aj trochu smutné. Najviac sa mi páčilo, keď roztrhala knihu a hodila ju na zem. Dala do toho emócie.“ (Janka 6.D)

        • 22mar
          • OZNAM!
            • OZNAM!

              Oznamujeme rodičom materskej školy v Gaceli, že od 23.03.2023 do 27.03.2023 bude z dôvodu vysokej chorobnosti detí a učiteľov materská škola zatvorená. Rozhodol o tom regionálny úrad verejného zdravotníctva v Dolnom Kubíne dnes 22.03.2023. Nástup do materskej školy bude 28.03.2023.

        • 20mar
            • Riaditeľské voľno

              Riaditeľstvo ZŠ  udeľuje žiakom 8.ročníka a žiakom 6.A a 6.D triedy riaditeľské voľno dňa 22.3.2023 (streda) z organizačných dôvodov. V tento deň prebieha celoslovenské testovanie žiakov T9 - 2023. Žiaci menovaných tried sú odhlásení zo stravy v ŠJ.

        • 20mar
            • Hviezdoslavov Kubín – školské kolo

              Dňa 15. marca 2023 sa v našej škole na 2. stupni uskutočnilo školské kolo v umeleckom prednese poézie a prózy – Hviezdoslavov Kubín. Hodnotil sa výber textu, ovládanie textu naspamäť a prednes s uplatnením prozodických vlastností reči. Umiestnenie recitátorov bolo nasledovné:

              II. kategória, poézia:

              1. miesto: Lilien Pilarčíková 6.B
              2. miesto: Michaela Jaššáková 5.A, Mária Jagelková 5.C, Alžbeta   
                             Domiňáková 5.C
              3. miesto: Oliver Slovík 5.A, Diana Laštiaková 6.D
              4. miesto: Daniel Farkáš 5.A

              II. kategória, próza:

              1. miesto: -----------
              2. miesto: Nela Juritková 5.C
              3. miesto: -----------

              III. kategória, poézia:

              1. miesto: Lea Pitáková 8.A
              2. miesto: Eva Kocúrová 8.A

              III. kategória, próza:

              1. miesto: Sofia Pňačková 7.C

              Blahoželáme k umiestneniu!

              Recitátori z prvých miest jednotlivých kategórií postúpili do okresného kola, ktoré sa uskutoční dňa 29. marca 2023 v Dome kultúry v Námestove.

        • 20mar
          • Marec – Mesiac knihy
            • Marec – Mesiac knihy

              Už roky spájame marec nielen s príchodom jari, ale aj s knihou.

              Aj my si pripomenieme Mesiac knihy výstavou vašich naj...kníh. Prezrite domáce knižnice a určite nájdete nejakú naj...knihu (najmenšiu, najťažšiu, najfarebnejšiu,...). Prineste ju v priebehu marca do školy (najneskôr do 24. 3. 2023) a odovzdajte pani učiteľke slovenského jazyka. Naj... knihy vystavíme a ich majiteľov odmeníme.

              Nezabúdajme, že aj v období moderných informačných technológií má kniha svoj neoceniteľný význam a opodstatnenie.

        • 17mar
            • Dôchodcovia čítajú deťom

              Marec mesiac knihy je spojený s množstvom aktivít, ktoré sa týkajú čítania. Dňa 16.3.2023 nám seniori z klubu dôchodcov prišli prečítať rozprávky, príbehy a porozprávať nám o tom, ako si oni spomínajú na školské časy. Bol to veľmi príjemne strávený čas, tak pre babky a dedkov ako aj pre nás deti. Dúfame, že prídu aj nabudúce.

              Ďakujeme p: Pindjakovej, Jagelkovej Barnášovej, Michaľákovej, Trstenskej, Ratičákovej, Pitákovej, Zboňákovej

              Toto sú naše postrehy:

              • Super bola rozprávka O babke Barborke, ktorá sa starala o zvieratká. (Tiborko Prisenžňák 1.A)
              • Mne sa páčilo ako prišla k hrabliarovi na návštevu tetka smrť a on jej opravil vylomený zub. (Margitka Sivková 1.A)
              • Hrabliar nemal robotu, lebo po poliach behajú traktory, kombajny a iné rapotavé mašiny. (Jakubko Skurčák 1. A)
              • Bolo smiešne ako babka Barborka stála za dverami a bakuľou zbila zlodeja po hlave. ( Lili Čorňáková 1.A)
              • Teta z kostola nám hovorila, že jej mama bola chorá, a tak sa vybrala do kostola a modlila sa. Veľmi sa bála o svoju mamičku. Keď sa vrátila domov, jej mama bola zdravá. (Dorotka Jagnešáková 3.C)
              • Veľmi pekné čítanie, ktoré ma zaujalo. Bolo o motýľoch ako ich stvoril Pán Boh. (Marianka Jarošová 3. C)
              • Páčilo sa mi, že sa lenivý chlapec Karol poučil a vstal z tej pece a vydal sa hľadať nejakú dievčinu. Tiež sa mi páčilo, že nám Timotejovi starí rodičia porozprávali o škole ako to fungovalo v starej dobe. (Peťo Šurin 3.B)
              • Bolo super ako moja babka čítala krásnu rozprávku O lenivej Magdalénke a že si našla na nás čas, lebo starí rodičia majú strašne veľa práce so zvieratami. (Adelka Michaľáková 3.B)
              • Najviac sa mi páčilo ako tu bola moja babka a spievala Hojdana, hojdana. (Miško Zboňák 3.B)
              • Dnes k nám zavítala teta, ktorá nám prečítala rozprávku o vodníkovi a bájku o vlkovi. Pýtali sme sa jej ako sa učili v minulosti. Nakoniec sme ju obdarovali peknou sovičkou. (Žanetka Somsedíková 3.A)

              Žiaci 1.A, 3.A,B,C a pani učiteľka Michaľáková

        • 15mar
        • 14mar
            • Výstava projektov

              Vo štvrtok sme spolu s deťmi vytvorili krásnu výstavu projektov a prác detí na tému „Regióny Slovenska“ . V priebehu dní doniesli žiaci do školy prekrásne a inšpiratívne práce na túto tému. Pri ich prezeraní sme sa ponorili do našej čarokrásnej krajiny. Bola by škoda ich nevystaviť, radi ich prezentujeme pre všetkých. Určite stáli veľa premýšľania, práce a nápadov. Chceme sa týmto poďakovať aj rodičom, ktorí iste boli deťom nápomocní. Dúfame, že chvíle strávené s vašimi deťmi si budete ešte dlho pamätať a ostanú vám pekné spomienky na spoločne prežitý čas. Lebo veci sú veci, ale zážitky nám nikto nezoberie. Ďakujeme.

              Mgr. Raticová

        • 14mar
            • Vlna spod Babej hory – beseda s Monikou Glovaťákovou

              V našej škole sme privítali pani Moniku z Oravskej Polhory, známu pod značkou Ovečka Monika. Porozprávala a ukázala nám ako sa dá spracovať vlna z oviec. Deti si samé mohli vyskúšať všetky nástroje, pomocou ktorých vlnu spracúva a vyrába z nej rôzne výrobky. Doniesla nám ukázať výrobky, ktoré ona sama vytvorila: hrejivé papuče a ponožky, rukavice, čiapky, mydlá a dokonca aj kabelky. Deti boli nadšené, veľmi sa im táto práca páčila, ale zhodli sa spoločne na tom, že je to naozaj náročná ručná práca.

              Vlna spod Babej hory je 100% prírodný materiál získaný strihaním ovečiek od chovateľov oviec, žijúcich na severe Slovenska. Vlna má rôzne využitie. Má mnoho skvelých vlastností ako napr. odvádza vlhkosť z tela, je priedušná, je vhodná pre astmatikov a alergikov. Má samočistiace vlastnosti. Dá sa využiť aj v kozmetike.

              Žiaci 2.C, p. uč. Zborteková, Skurčáková

        • 14mar
            • LESNÉ SPOLOČENSTVO

              Na hodinách prírodovedy sa učíme o spoločenstvách. Pre lepšie pochopenie lesného spoločenstva sme si pozvali ochranárku Zuzku Kertysovú. Najskôr nám porozprávala o lese a ukázala nám na prezentácii, ako všetko v lese navzájom súvisí. Spoločne sme sa, podľa obrázkov a stôp, naučili rozoznávať jednotlivé živočíchy, ktoré žijú v lesnom spoločenstve. Po skupinách sme si urobili projekty o našich najväčších šelmách žijúcich v lesnom spoločenstve. Všetky vedomosti, ktoré sme získali, sme zúročili pri tvorbe vlastných projektov na túto tému, ktoré sme prezentovali pred celou triedou. Ďakujeme Zuzke Kertysovej, že nám pomohla hravou formou spoznať spoločenstvo lesa.

              žiaci 4.B

        • 07mar
            • Krajské kolo OLYMPIÁDY V ANGLICKOM JAZYKU

              Dňa 16.02.2023 sa naši žiaci Miloš Bartkovjak 5.A a Daniel Farkaš 5.A zúčastnili KRAJSKÉHO KOLA OLYMPIÁDY V ANGLICKOM JAZYKU na bilingválnom gymnáziu v Čadci. Obidvaja sa vo svojich kategóriách museli popasovať s veľmi silnou konkurenciou, s tými najlepšími z celého Žilinského kraja.

              Milošovi sa podarilo vybojovať nádherné 2.miesto.  

              K úspešnej reprezentácii školy a k dosiahnutému úspechu im srdečne gratulujeme.

               

               

               

        • 06mar
            • Prednáška pre deviatakov

              Dňa 08.02.2023 sa uskutočnila v aule našej školy prednáška o závislostiach pre 9. ročník. Prednášku viedli chlapci z Komunity Cenacolo z Bratislavy. Najskôr nám predstavili vývoj a históriu  Komunity Cenacolo, ktorú založila rehoľná sestrička – matka Elvíra v talianskom mestečku Salluzzo a v Medjugorji. Dnes má Komunita Cenacolo 80 domov po celej Európe. Potom nám chlapci povedali svoje autentické svedectvo a boj so závislosťami – drog, gamblerstva, šikany a kyberšikany v škole, ktorú zažili na vlastnej koži. Bolo pre našich deviatakov veľmi zaujímavé, pútavé a veľkým prínosom do nášho života, ale aj budúcnosti za čo chalanom z Komunity Cenacolo veľmi ďakujeme.

              Fotky z dnes krásne vybudovanej Komunity Cenacolo v Bratislave, ktorú vybudovali, vysadili okrasnými stromčekami a vymaľovali chalani liečení na rôzne závislosti.

               

              Mgr. Mária Zaťková, p. farár Peter Bolibruch

        • 06mar
            • Okresné kolo vo vybíjanej

              Dňa 16.2.2023 sa v našej športovej hale konalo okresné kolo vo vybíjanej mladších žiačok. Tejto súťaže sa zúčastnilo 5 najlepších družstiev v našom okrese, ktoré sa kvalifikovali na svojich obvodných kolách. Naše dievčatá si vybojovali 2. miesto. Dievčatá chválime za ich bojovnosť a veľmi peknú hru. Prvé miesto a postup na krajské kolo im ušli len „o vlások“. Našu školu reprezentovali: Lea Mešková, Viktória Budzeľová, Natália Randiaková, Katarína Hrubjaková, Eliška Skočíková, Lenka Letošťáková, Karin Kozáková, Kristínka Jagelková, Vivien Glovaťáková, Tatiana Slovíková, Anetka Belkotiaková a Darinka Bartkovjaková. Gratulujeme!

               

        • 23feb
            • Fašiangové oslavy na prvom stupni

              Posledný fašiangový deň sa podľa tradície na Orave nazýva „ Ostatky“. V tento deň sa poslednýkrát pred 40 dňovým pôstom tancovalo, spievalo a zabávalo. A tak aj naši štvrtáci zo 4.E s prvákmi z 1.D pripravili krátke vystúpenie na rozlúčku s fašiangovým obdobím. So sprievodom heligonkárov Alžbetky Jagelkovej, Alžbetky Gabrielovej, Tobiasa Lašťáka, Rudka Šubjaka zaspievali ľudové piesne , pri ktorých si zatancovali. Dievčatá a chlapci v ľudových krojoch krátko pripomenuli tradíciu Ostatkov. Nakoniec všetkých pohostili sladkými cukríkmi, s ktorými by sme sa v čase pôstu tiež mohli rozlúčiť.

              PaedDr. Veronika Kubíková, Mgr. Gabriela Oselská a žiaci 1.D a 4.E

        • 23feb
            • Zvieratká v zime

              Prváci z 1.D sa veľmi tešili sa na návštevu tety Zuzky Kertysovej z CHKO . Teta Zuzka im prišla porozprávať o zvieratkách v zime. Priniesla kartičky s obrázkami zvierat, ktoré žijú na Slovensku. Spoločne ich rozdelili na skupinu tých, ktoré odchádzajú na zimu, tých, ktoré zimu prespia a tie , ktoré zimujú u nás aj vďaka pomoci ľudí, ktorí im pomáhajú nezahynúť od hladu.

              S tetou Zuzkou prežili krásnu hodinu plnú poznania a za to jej všetci ďakujú.

              Žiaci 1. D a tr.uč. Veronika Kubíková