• Novinky

      • Novinky

        • 23feb
        • 22feb
            • Pocta Hviezdoslavovi

              Náš rodák a literárny velikán by sa iste potešil, keby počul, ako krásne deklamujú naše deti diela z poézie i prózy. Pretože v stredu, 15. 2., sa v našej škole konalo školské kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín. Deti sa snažili, ako najlepšie vedeli.  Všetci sme počúvali so zatajeným dychom. Len je škoda, že vyhrať nemôžu všetci a odmenení budú len  tí najlepší.

              V školskom kole HK v prednese poézie sa umiestnili:

              1. Michaela Adamíková  4.C
              2. Tomáš Juritka  4.D
              3. Bianka Genzorová  2.B, Alžbeta Gabrielová 4.E

              V školskom kole HK v prednese prózy sa umiestnili:

              1. Alžbeta Harbutová  4. E
              2. Stanislava Galgaňáková  4.A

              Dušan Genzor  2.C

              1. Lukáš Olšovský   2.C

              Víťazom blahoželáme a držíme prsty v okresnom kole. A všetci spoločne sa tešíme na ďalší ročník. 

              PaedDr. Kubíková, Mgr. Hvolková, PaedDr. Helegdová

        • 22feb
            • Materská škola separuje odpad

              Naša materská škola vytvorila v rámci projektu „Labyrint prírody“ separuj odpady – chráň životné prostredie náučné video o triedení odpadu pre deti (a nielen pre ne).
              Ďakujeme pánovi starostovi Ing. Júliusovi Pitákovi a ujom smetiarom za spoluprácu.
              A nezabúdajme, trieďme odpad! Aj pani sova to povedala.

        • 22feb
            • Beseda s ochranárkou Ing. Zuzkou Kertysovou

              Príroda nás učí, aby sme sa naučili obdivovať jej krásu. Snažíme sa pochopiť ju a učíme sa o jej spoločenstvách aj na hodinách prírodovedy. Naša ochranárka Ing. Zuzka Kertysová nám prišla porozprávať o lese a ukázať nám rôzne podoby lesného spoločenstva. Tešíme sa, že tvorivo a hravou formou prezentuje učivo aj nám štvrtákom.(4.A,E). Ďakujeme jej za to. Vždy sa na ňu tešíme.

              Alžbetka Bugajová, Alžbetka Harbutová 4. E a p. uč. Oselská, Hvolková

        • 22feb
            • Vyhodnotenie súťaže v zbere mobilov šk. r. 2022/2023

              Spoločnosť Orange Slovensko organizovala súťaž v zbere starých mobilov, do ktorej sa zapojila po tretíkrát aj naša škola cez projekt Recyklohry.

              Do súťaže sa celkovo zapojilo 249 škôl z celého Slovenska a spolu odovzdali 24 506 starých mobilných telefónov. Z našej školy sa zapojilo 13 žiakov a spolu odovzdali 206 ks.

              Zo všetkých zúčastnených žiakov na Slovensku v projekte Recyklohry  medzi 50-timi žiakmi s najväčším počtom odovzdaných mobilov aj naši dvaja  zberači, ktorí boli odmenení tabletom Huawei od spoločnosti Orange Slovensko. Sú to:

              MATÚŠ KORMAN z 3.BANDREJ FARSKÝ z 1.A

              Ostatných aktívnych zberačov za ich snahu odmenila aj naša škola vecnými cenami. A to:

              Ľuboš Fukas zo 4.B, Jasmina Zboroňová 2.B, Michal Randiak z 3.C, Darina Revajová zo 7.B, Lukáš Gužík zo 4. B, Jakub Prisenžňak z 3.C, Kvetka Lubasová z 3.C, Natálka Rajniaková z 3.A, Lucia Jaňáková z 3. C, Lukáš Serdel z 1.B, Nela Kovalíčková z 2.B, Peter Brišák z 3.C, Agáta Tisoňová zo 6.A.

              Výhercom srdečne gratulujeme!

              Zbierať mobily môžete aj naďalej, pretože súťaž o tablet a pekné vecné ceny bude pokračovať aj v budúcom šk. roku 2023/2024.

        • 22feb
            • Karneval

              19. februára 2022 sa kultúrny dom premenil na „Rozprávkovú krajinu“. Navštívilo ju obrovské množstvo rozprávkových bytostí od výmyslu sveta. Zamaskované bytosti sa zabávali, promenádovali, súťažili. Každá bytosť za svoju námahu bola odmenená hračkou a sladkosťou. Vyhodnotili ich rodičia. Na karnevale tohto roku tancovalo až 195 masiek vo veku od 1...50 rokov.

              Poradie na prvých miestach:

              Predškolský vek:

              1. Traktor - Oliver Blažek

              2. Ovečka -  Viktória Vnenčáková

              3. Pukance -  Tibor Kozák

              1. – 3. ročník:

              1. Mimóň – Lea Laštiaková  1.D 

              2. Minecraft – Tomáš Helegda  3.A

              3. Čierna Barónka – Sára Plevjaková 3.A

              4. - 9. ročník:

              1.  Popcorn – Tobias Lašťák 4.E

              2.  Mucha – Anna Iskierková 6.C

              3.  Vesmír – Alžbeta Bugajová 4.E

              Za krásny a nezabudnuteľný zážitok z „ Rozprávkovej krajiny“ veľké ďakujem patrí sponzorom karnevalu: ZŠ s MŠ Rabča, Rodičovskému združeniu pri ZŠ s MŠ Rabča, COOP Jednote Námestovo a obci Rabča. Ďakujeme všetkým maskám, rodičom, starým rodičom a organizátorkám zo ZŠ.

              Fotky nájdete vo fotoalbume.

              Mgr. Eva Raticová

        • 17feb
            • Školská dejepisná súťaž

              Dňa 16. 01. 2023 sa po dlhšej prestávke opäť uskutočnila Školská dejepisná súťaž, ktorá je pre našu školu už tradíciou. Žiaci si pripravili krásne práce – prezentácie, 3D projekty historických artefaktov, dramatizáciu historických období, predviedli dobové zbrane, úpravu účesov v minulosti, predstavili život, tradície ľudí v minulosti, významné historické osobnosti, a tým nás presvedčili o tom, že história v našej škole ešte „nezapadla prachom“ a je stále živá. Dievčatá a chlapci boli opäť veľmi kreatívni a okrem nových vedomostí si odniesli krásne odmeny.

              1. miesto: II. svetová vojna – Miškovič Šimon, Božeňák Marcel, Michaľák Samuel, Adamčík Alex

              2. miesto: Ľudová architektúra – Skurčáková Adela, Porvichová Ema, Huceľová Amália

              Tutanchamon a Ramzes II. – Piták Jakub

              3. miesto: Adolf Hitler – Luscoňová Karin

              4. miesto: Architektúra praveku – Balek Marko, Plevjak Marko

              5. miesto: Úprava vlasov v minulosti – Rusnáková Melánia

              Historické obdobia – dramatizácia – Skurčák Jakub, Balvan Michal, Glovaťák Peter

              Mgr. Stašová Anna, Mgr. Živčáková Silvia

               

        • 17feb
            • DARUJTE NÁM 2% DANE

              Vážení rodičia a priatelia školy,

              pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% dane!

              Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Rodičovské združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%.

              BLIŽŠIE INFORMÁCIE NA ODKAZE NIŽŠIE.

        • 17feb
            • Urobme si v skriniach poriadok a pomôžme Zemi

              Vedeli ste, že na výrobu jedného trička sa minie až 2700l vody alebo že 10 percent celosvetových emisií skleníkových plynov vzniká práve pri výrobe odevov a obuvi? Je to viac, ako vyprodukujú všetky medzinárodné lety a námorná doprava dohromady!

              Preto sme sa rozhodli reagovať na výzvu neziskovej organizácie EKOCHARITA a dať druhú šancu použitému šatstvu a obuvi. Ak máte v skriniach nepotrebné oblečenie, môžete ho na budúci týždeň od  20.02.2023 do 27.02.2023 v čase medzi 7:00 – 13:30 hod. priniesť do ZŠ pavilón B (stará budova).

              Spoločne sa pokúsme prostredníctvom Ekocharity zapojiť do ochrany životného prostredia a pomôcť ľuďom, ktorí to potrebujú.

        • 17feb
            • Valentínska pošta

              14. február sme aj tento rok na našej škole oslávili krásnym posolstvom valentínskej pošty... Naše milé Valentínky zo Žiackej školskej rady celý deň rozdávali poštu plnú lásky a priateľstva... Želáme si, aby celý rok bol previazaný valentínskou láskou...

        • 17feb
            • Valentín

              Sviatok svätého Valentína si žiaci zo štvrtáckej C, D, a E navzájom pripomenuli už v pondelok 13.2.2023, keď sa rozhodli obdarúvať sa  valentínkami. Tie si vlastnoručne pripravili a nechýbal na nich milý odkaz s venovaním a sladkým prekvapením.  „Nemusíme hory prenášať,“ potešiť niekoho len tak, nezištne, je častokrát viac. 

              P. uč. Helegdová a p. uč. Oselská

        • 16feb
            • Dejepisná olympiáda

              Žiaci 6. ročníka našej školy Šurinová Rebeka a Samčík Šimon sa dňa 08. 02. 2023 zúčastnili okresného kola Dejepisnej olympiády. Po veľmi náročnej príprave sa Rebeka umiestnila na 6. mieste a Šimon taktiež ako úspešný riešiteľ. Súťažiacim srdečne blahoželáme.                                                                                                                                                                                                                          

                           Mgr. Silvia Živčáková

        • 15feb
            • Kyberšikana, vzťahy........pokračujeme

              V pondelok,13. februára, sme nadviazali na besedu o správaní na internete, ktorá prebehla vo štvrtáckych triedach prednedávnom. V tomto programe sa deti na ďalších dvoch hodinách pod vedením skúsených psychologičiek z CPPaP  dozvedeli nové poznatky v tejto oblasti. Mohli sa podeliť aj so svojimi skúsenosťami a pomenovať problémy, s ktorými sa stretli. Zvlášť v tejto internetovej dobe je táto prevencia mimoriadne dôležitá. Tešíme sa nabudúce.

        • 14feb
            • NTM - ODKAZ

              Milí priaznivci školy. Keďže témou tohtoročného Národného týždňa manželstva je ODKAZ, aj my  sme si pre vás pripravili aktivitku s odkazmi. Začíname ju dnes, na sviatok sv. Valentína.

              Podobne ako stroskotanci oznamovali správou vo fľaši vonkajšiemu svetu, čo sa im prihodilo a čo potrebujú, aj o manželstve "pláva" okolo nás množstvo odkazov. Niektoré odkazy zanechávajú predchádzajúce generácie, niektoré celebrity, odborníci, naši priatelia, kultúra, v ktorej žijeme... Niektoré odkazy nám v manželskom spolužití pomáhajú, iné ho naopak komplikujú.

              A takisto my sami - hoci nie vždy vedome - vysielame "živé správy" o manželstve. Niekedy tým, čomu o manželstve veríme a ako o ňom hovoríme, inokedy tým, ako svoj manželský život žijeme.

              Vašou úlohou teda bude počas tohto týždňa zamyslieť sa spolu vo dvojici nad tým, aký odkaz by ste chceli ako pár vyslať do sveta, pre iných manželov, svojim deťom, atď. Môže to byť niečo povzbudivé alebo varovné, inšpirujúce. Tento odkaz nám potom napíšte, podpísaný vašimi krstnými menami (napr. Milan a Mária) a my ho následne zverejníme (bez priezviska) ostatným pre inšpiráciu.  Odkazy budú vystavené na prečítanie aj na nástenke pri VEČERI ODKAZOV a PREMIETANÍ FILMU (pozri plagát). Odkazy nám môžete posielať v správe cez edupage (p. uč. Škrková a Tisoňová), alebo mailom na: tisonova.maria@centrum.sk.

              Tohtoročný Národný týždeň manželstva môžete využiť aj vy vo svojich vzťahoch, aby ste zanechali (aj na nečakaných miestach) vzácne odkazy svojmu partnerovi. A keď sa vám ich nazbiera viac, môžete si z nich urobiť "nástenku odkazov", napríklad na vnútorných dverách skrine. 

              Odkazy ocenenia, vďačnosti, lásky a obdivu sú totiž silne terapeutické, keď sa človek na toho druhého hnevá, keď sa cíti sám, alebo keď sa má vďaka okolnostiam zvonku ťažko a ten druhý nie je nablízku... odkaz nemusí prísť len vo fľaši cez more...

              Na www.ntm.sk nájdete aj skutočný príbeh s odkazmi pre inšpiráciu.

               

        • 13feb
          • OZNAM
            • OZNAM

              Milí rodičia budúcich škôlkarov prosíme Vás, aby ste prihlášky do materskej školy na školský rok 2023/2024 ešte nedoručovali!!!

              Nakoľko podľa rozhodnutia bude v materskej škole prebiehať osobný zápis detí. (to znamená, že rodič príde spolu s dieťaťom)

              Dátumy a čas zápisu budú dostatočne vopred zverejnené. Prázdnu prihlášku si môžete vyzdvihnúť v materskej škole od 01.03.-28.04.2023 v triedach:

               

              • Vrabčeková (HMŠ)
              • Lienková
              • Mravčeková
              • Slniečková

              Prosíme Vás o rešpektovanie pravidiel ohľadom osobného zápisu detí do materskej školy.

              Ďakujeme ......

        • 10feb
            • Zmena poplatkov za stravu od 01.03.2023

              Oznamujeme rodičom, že z dôvodu zmeny poplatkov za stravu od 1. marca 2023 je potrebné, aby si zmenili trvalé príkazy na platby za stravovanie v školskej jedálni.

               

              MŠVVaŠ SR vydalo nové finančné pásma nákup potravín na jedno jedlo podľa vekových kategórií stravníkov. Z tohto dôvodu bolo obecným zastupiteľstvom schválené 2. finančné pásmo s účinnosťou od 01.03.2023.

              Zmena poplatkov je nasledovná:

              Finančné pásmo A:

              Materská škola:

              • desiata  0,45 Eur
              • poldenná strava 1,55 Eur
              • celodenná strava 1,90 Eur

              Základná škola:

              • obed 1.-4. ročník 1,50 Eur
              • obed 5.-9. ročník 1,70 Eur

              Mesačný príspevok uhrádza zákonný zástupca dieťaťa MŠ alebo ZŠ nasledovne:

              Materská škola:

              • celodenná strava 20 x 1,90 = 38,00 Eur
              • poldenná strava   20 x 1,55 = 31,00 Eur
              • desiata                 20 x 0,45 =   9,00 Eur

              Základná škola:

              • obed 1.-4. ročník 20 x 1,50 = 30,00 Eur
              • obed 5.-9. ročník 20 x 1,70 = 34,00 Eur

              Zamestnanci školy a iné fyzické osoby sú zaradené do finančného pásma B ako kategória stravníkov 15 - 19 ročných a výška príspevku na jeden obed je nasledovná:

              Zamestnanci     2,08 Eur

              Cudzí stravník  4,89 Eur

               

              V prípade otázok a nejasností kontaktujte vedúcu školskej jedálne na tel. č. 0910 433 550, 043 5594 287.

               

        • 09feb
            • NÁRODNÝ TÝŽDEŇ MANŽELSTVA

              Pozývame všetkých „dospelákov vo vzťahu“ zapojiť sa do Národného týždňa manželstva, ktorý bude prebiehať na celom Slovensku už budúci týždeň (13.2. – 19.2. 2023). Vybrať si môžete z aktivít na priloženom plagáte, do prípravy ktorých sa zapojila aj naša škola. Alebo z tých celoslovenských, ktoré nájdete na www.ntm.sk. Okrem toho pripravujeme pre vás aj aktivitu s odkazmi, zamyslenia o výchove a rodičovskú knižnicu. Viac informácií sa dozviete už v pondelok.

        • 08feb
            • Olympiáda v anglickom jazyku

              Dňa 19.01.2023 nás naši žiaci, Viktória Vorčáková 9.A a Miloš Bartkovjak 5.A, reprezentovali v okresnom kole olympiády v anglickom jazyku. Súťaž prebiehala v dvoch kolách. Prvé kolo preverilo ich vedomosti v oblasti anglickej gramatiky a v druhom kole sa museli ku bodom „prespeakovať“. Všetky časti súťaže zvládli veľmi úspešne a obsadili medailové pozície.

              Viktória Vorčáková sa vo svojej kategórii umiestnila na krásnom 2.mieste.

              Miloš Bartkovjak vo svojej kategórii zvíťazil a z 1.miesta postupuje do krajského kola súťaže, ktoré sa bude konať 16.02.2023.  Gratulujeme a Milošovi prajeme do ďalšieho kola veľa šťastia.           Mgr. Działak

        • 03feb
        • 03feb
            • Zimné radovánky

              Všetky deti sa tešia na zimu. Radujú sa, keď  Perinbaba sneží. Žiaci našej školy sa šmýkali, bobovali a sánkovali na briežkoch. Najlepšie bolo váľanie sudov dolu kopcom a šmýkanie sa na zadku. Takáto telesná výchova je najlepšia. Super sme sa zabavili.

              Alžbetka Bugajová, Alžbetka Harbutová 4.E