• Novinky

      • Novinky

        • 02jún
            • Oceanárium  

              Žiaci našej školy mali možnosť navštíviť virtuálny podmorský svet a spoznať jeho krásy vo veľkom nafukovacom stane . Hravou formou sa deti naučili ako funguje v mori príliv a odliv, spôsob života morských živočíchov a rastlín. A to všetko s pomocou putovania rybiek a rozprávania ich príbehu. Deťom sa veľmi páčilo, s úžasom na tvári sledovali krásy morského sveta.

              Žiaci 2.C, 2.B, p.uč. Zborteková, Skurčáková

              Postrehy našich druhákov:

              Bianka: Mne sa najviac páčila tá bublina. Ako ten žralok rozbil sklo a celá rozprávka.

              Jazmína: Páčilo sa mi ako sme mohli pozerať rozprávku v tej bubline.

              Nelka: Mne sa páčilo ako vybuchla tá sopka a zmizlo im kúzlo.

              Rebeka: Páčilo sa najviac to, že sme tam mohli ležať a pozerať príbeh rybiek.

              Dušan: Veľmi sa mi páčila virtuálna realita, žraloky narážajúce do skla, jeho prasknutie a iné triky. 

        • 30máj
            • „Čítajme si...“

              Linka detskej istoty už po 14-krát organizovala podujatie „Čítajme si...“ Cieľom a hlavnou myšlienkou je zapojiť do celoslovenského čitateľského maratónu čo najväčší počet detí. Tento rok sa ich zapojilo viac ako 100 000.

              Aj žiaci našej školy sa pridali k čítajúcim deťom. V piatok 26. mája si piataci, šiestaci a siedmaci na hodinách literatúry spoločne čítali rozprávky o zvieratkách, deťoch a regionálne povesti. Šiestaci na hodinách výtvarnej výchovy potom tvorili ilustrácie.  

              Všetci dobre vieme, že čítanie patrí medzi aktivity, ktoré podporujú rozvoj osobnosti dieťaťa, pomáha poznať hodnoty, rozlišovať dobro a zlo, podporuje rozvoj reči a slovnej zásoby. Súčasne vytvára priestor pre tvorivosť, umožňuje získavanie informácií, inšpirácií a vedomostí.

              Veríme, že aj prostredníctvom tejto aktivity sme inšpirovali našich žiakov k tomu, aby neváhali a prečítali si akúkoľvek knihu aj doma.

        • 30máj
        • 30máj
        • 26máj
            • Záložka do knihy

              Tento rok je v našej škole venovaný knihe. Máme rôzne besedy so spisovateľmi a teta Ruženka  nám v knižnici pripravila rôzne súťaže. Chceli sme sa jej za to odmeniť a vytvorili sme pre ňu i deti v knižnici veselé záložky. Veríme, že s takými peknými záložkami budú deti čítať ešte viac a s radosťou. Veľmi pekne ďakujeme tete Ruženke za sladkú odmenu a trpezlivosť. Naše poďakovanie patrí aj tete Katke Ptačinovej, ktorá nám pripravila materiál na záložky. Kniha s peknou záložkou sa číta lepšie.

              Nikolka Mačincová, Tobias Lašťák 4.E

        • 25máj
            • Exkurzia v Banskej Štiavnici

              Naša poznávacia cesta sa začala 23. mája 2023. Žiaci 7. ročníka navštívili krásne historické mesto a okolie – Banskú Štiavnicu, ktorá je zapísaná do svetového dedičstva UNESCO. Prvá zastávka viedla ku Kremnickým baniam, kde sa nachádza Geografický stred Európy. Pokračovali sme v ceste do spomínaného banského mesta. História dýchala na nás z každej strany. Sprievodca postupne odkrýval tajomné zákutia mesta, dávnu históriu a očarení krásou sme sa vydali do Banského múzea v prírode, kde sme spoznali život baníkov v podzemí v banskej štôlni Bartolomej. Odtiaľ sme sa vybrali na Ostrý vrch, kde sa nachádza Štiavnická kalvária, ktorá patrí medzi najkrajšie barokové kalvárie Európy. Vidieť ju zo všetkých strán a poskytuje celkový výhľad na okolie. Je nevšedná počtom zastavení a príbehom, ktorý rozpráva. Domov sme sa vracali plní zážitkov, nových poznatkov, so spomienkou na krásnu prírodu a pamiatky, ktoré tu zanechali naši predkovia.

        • 23máj
            • Exkurzia na Oravskom hrade Deň múzeí

              Dňa 18. 05. 2023 sa chlapci a dievčatá piateho ročníka zúčastnili pútavého podujatia na Oravskom hrade pri príležitosti Dňa múzeí. Po prekročení vstupnej brány postupne odkrývali tajomstvá hradu. Pútavou cestou za poznaním ich sprevádzali odborní zamestnanci múzea z rôznych oblastí. Mali možnosť pozrieť si proces farbenia ľanu, reštaurovanie starých predmetov,  manipulovať so zbraňami z čias druhej svetovej vojny, zoznámili sa s prvými počítačovými technológiami, prírodninami a skamenelinami oravskej prírody. Naplnení atmosférou stredovekých čias sme sa radostne vracali domov. Naši malí kamaráti nezabudli ani na svojich príbuzných a priniesli im krásne suveníry.

              Mgr. Stašová Anna, Mgr. Silvia Živčáková

        • 23máj
            • Druháci na pošte

              V uplynulých dňoch naši druháci navštívili poštu. Boli poslať svoj prvý list. Každý si sám kúpil známku, ktorú vlastnoručne nalepil  na obálku a tú vhodil do schránky. Potom už list mohol putovať do rúk adresáta.

              Mgr. Gabrielová , Mgr. Slovíková, Mgr. Zborteková

        • 22máj
            • Beseda so spisovateľom Braňom Jobusom

              V pondelok 15. mája do našej školy zavítal slovenský spisovateľ Braňo Jobus. Predstavil nám svoju prvú knihu Láskavé rozprávky, ale aj iné knihy. Pri ich písaní sa inšpiroval vlastným životom. Zaujímavosťou je, že jeho knihy sú určené všetkým vekovým kategóriám. Vzbudia záujem u malého čitateľa, no zaujmú aj staršiu skúsenejšiu čitateľku. Mňa najviac zaujala kniha Muflón Anciáš či Plajko.

              Spisovateľ ozvláštnil besedu spevom piesní, ktoré zložil ku knihám. Na konci besedy vznikol krátky priestor pre diskusiu, počas ktorej autor s radosťou odpovedal na všetky naše zvedavé otázky. Taktiež sme mali možnosť si priamo jeho knihy zakúpiť. Beseda sa uskutočnila v spolupráci s obecnou knižnicou.

              Pánovi spisovateľovi veľmi pekne ďakujeme za návštevu.

              Zuzana Vorčáková, 6. B

        • 22máj
        • 22máj
            • Literárna exkurzia Jasenová, Dolný Kubín

              Žiaci siedmeho ročníka sa 17. 5. 2023 zúčastnili exkurzie. Najskôr ich kroky smerovali do Jasenovej, ktorá je rodiskom významného slovenského spisovateľa Martina Kukučína. Prezreli si jeho rodný dom a veci, ktoré ho obklopovali. Pani lektorka im pútavo porozprávala o spisovateľovom živote, pričom spomenula mnoho úsmevných historiek. Ďalšou zastávkou bol Dolný Kubín. Svoje vedomosti si siedmaci rozšírili v Literárnom múzeu P. O. Hviezdoslava. Tu sa dozvedeli zaujímavosti z literárneho sveta, spoznali život realistického velikána i jeho tvorbu. Prezreli si maketu jeho domu, oblečenie, ktoré nosil či nábytok, ktorý používal. Neobišli ani cintorín, na ktorom je Hviezdoslav pochovaný.

        • 19máj
        • 17máj
          • Voľné pracovné miesta
            • Voľné pracovné miesta

              ZŠ s MŠ Rabča  príjme do pracovného pomeru učiteľa/ku ZŠ. 

              Pozícia: Učiteľ/ka v ZŠ - predmety: GEG, INF, AJ

              Úväzok: plný úväzok

              Dátum nástupu: 25.08.2023

              Požiadavky: Uchádzač musí spĺňať kvalifikačné predpoklady podľa Vyhlášky MŠ SR č. 1/2020, ktorou sa ustanovujú kvalifikačné predpoklady pre jednotlivé kategórie pedagogických zamestnancov.

              Riaditeľka školy rozhodne o obsadení 2 voľných pracovných miest na základe posúdenia vhodnosti jednotlivých uchádzačov z hľadiska ich znalosti a schopností na výkon práce vo verejnom záujme.

              Žiadosti môžete zasielať od 16.05.2023 do 22.05.2023 do 15:00 hod. na emailovú adresu zsrabca@zsrabca.sk. Záujemcovia, ktorí spĺňajú uvedené požiadavky, budú pozvaní na osobný pohovor.

        • 16máj
            • Celoslovenská súťaž – V zajatí 4 živlov

              Naša škola sa zapojila do celoslovenskej literárnej a výtvarnej súťaže V zajatí 4 živlov v rámci projektu 4 živly programu Erasmus + (2023). V I. kategórii literárnej tvorby jednotlivcov sa Evka Kocúrová z 8. A triedy umiestnila na 1. mieste. Okrem diplomu získala krásnu cenu – minizáhradku. Evičke srdečne gratulujeme, ďakujeme za reprezentáciu našej školy a prajeme, nech sa jej darí nielen v ďalšom rozvíjaní svojej kreativity, ale aj v starostlivosti o svoju minizáhradku.

        • 16máj
        • 16máj
        • 15máj
            • Literárna exkurzia Martin – 8. ročník

              Naši žiaci ôsmych tried sa 12. 05. 2023 zúčastnili poznávacej exkurzie do Martina, počas ktorej mohli na vlastné oči vidieť to, o čom sa učia z kníh slovenského jazyka a dejepisu. Prvé ich kroky viedli do prvej budovy Matice slovenskej, v ktorej priestoroch sa dnes nachádza Národné literárne múzeum. Vypočuli si zaujímavú prednášku o našich slovenských dejinách aj o významných osobnostiach našej literatúry. Ich kroky ďalej smerovali na Národný cintorín, na ktorom sú pochované mnohé významné osobnosti našich dejín, ale aj súčasnosti. Poslednou zastávkou bola Slovenská národná knižnica, kde si mohli pozrieť priestory samotnej knižnice. V rámci exkurzie si vypočuli zaujímavý výklad zameraný na poslanie knižnice, stručný prehľad jej histórie a  poskytovaných služieb.

        • 15máj
            • Šenov

              V rámci udržateľnosti cezhraničného projektu „Hej, Goraľu!“ žiaci našej školy navštívili partnerskú školu zo Šenova. Vo štvrtok 11. 05. žiaci 5. B zažili zaujímavý a netradičný deň. Spojili v ňom zábavu, hru, vedomosti aj nové poznatky. Toto všetko sa udialo v ZOO Ostrava. Tu sa naši žiaci spolu so žiakmi z partnerskej školy zo Šenova dozvedeli zaujímavou formou o biodiverzite, o správaní a spôsobe života hmyzu, vtákov a iných zvierat. Po výbornom obede nasledovala zábava na preliezkach a iných herných prvkoch. Deň zakončili spoločnou aktivitou, ktorá bola pomyselnou bodkou za celým týmto dobrodružstvom. 

        • 15máj
            • OZNAM!

              Do našej materskej školy pribudli do kurína noví obyvatelia. Týmto vás chceme požiadať, aby ste ich nekŕmili a ničím nerušili!!! Nakoľko o týchto obyvateľov sa starajú pani učiteľky s deťmi. Ďakujeme za pochopenie a dodržanie oznámenia.

        • 12máj
            • Deň matiek

                 

              Milé mamičky,

              nech Vám tento deň prinesie toľko šťastia a radosti, koľko vy samé rozdávate svojim najbližším po celý čas.  

              Prajeme Vám krásny Deň matiek.