• Novinky

      • Novinky

        • 13nov
          • Estónsko u nás .....
            • Estónsko u nás .....

              Vďaka projektu ERASMUS+ sme mali tú česť u nás na škole privítať  nových priateľov z rovinatého Estónska. Od pondelka do piatku sme navzájom spoznávali cez množstvo aktivít naše rozmanité krajiny, zvyky a tradície. V domácom oravskom regióne sme im  poodhalili kus histórie návštevou Oravského hradu a cez pôsobivú, praktickú prednášku remesiel a sokoliarstva sme sa posunuli ešte pár storočí dozadu. Hudobný prierez  v Európskom centre gajdošskej kultúry nám sprostredkoval majster Drahoš Galoš a svojím malým koncertom priblížil našim estónskym priateľom tradičné nástroje, ktoré tvoria podstatu ľudovej  hudobnej kultúry na Slovensku. Ďalším míľnikom na ceste poznávania našim regiónom bola Soľanka a proces získavania soli varením spojenou s ochutnávkou tohto typického slaného prameňa. Posledné chvíľky sme trávili na našej školskej pôde, kde sme estónsko – slovenskými rukami  miesili cesto na langoše a výbornú bublaninu. Slovenská gastronómia dala bodku za našimi spoločnými zážitkami, ktoré nám rozšírili jazykový obzor a okruh našich európskych priateľov.

              Tím Erasmus+

        • 10nov
        • 09nov
        • 08nov
            • Vystúpenie sokoliarov

              Dňa 7. 11. 2023 za krásneho slnečného počasia do našej školy zavítala vzácna návšteva. Prišli nás pozrieť sokoliari zo Štiavnických Baní. Počas hodinovej ukážky sme mohli vidieť rôzne druhy dravých vtákov, ako Sokol, Orol stepný, Orol bielohlavý, či Výr africký. Dravce, ktoré nám sokoliari predstavili si mohli deti obzrieť aj z blízka, dokonca ich pohladiť, či odfotiť sa s nimi. Sokoliari nám povedali množstvo informácií o svojich zverencoch. Deti boli nadšené z ukážky dravcov a ich letu.  ĎAKUJEME

              Mgr. Ľubomíra Šimalová

        • 07nov
            • Záložka do knihy opäť spojila školy

                  Do projektu Záložka do knihy spája školy sa zapájame už niekoľko rokov a vždy sa tešíme na spoznávanie našich kamarátov zo základných škôl z rôznych kútov Slovenska i Čiech.

                  Tento rok žiaci pripravovali záložky na tému Inšpirujúci svet rozprávok, básní a príbehov. Bolo úžasné sledovať, ako žiaci s chuťou a nadšením stvárňujú svoje predstavy o prečítaných príbehoch. V priebehu októbra sa nám podarilo zhotoviť dostatočný počet záložiek a pripraviť zásielku pre priateľskú školu.

                  Koncom mesiaca aj k nám zavítal milý balíček plný veselých záložiek i listov od našich priateľov zo Základnej školy Tatce pri Prahe. To bolo radosti!

                 Sme šťastní, že aj tento raz sa výmena podarila. Veríme, že naše výtvory potešili, a už teraz sme zvedaví, kam pôjdu naše dielka o rok.

                

        • 06nov
          • Oznam!
            • Oznam!

              Na základe rozhodnutia Úradu verejného zdravotníctva a epidemiológie Dolný Kubín  prerušuje prevádzku MŠ na Školskej ulici 438, od zajtra, t.j. 07.11. do soboty 11.11.2023, z dôvodu prevencie a rozšírenia šarlachu. Deti by sa nemali zúčastňovať v tomto období hromadných akcií. Ďakujeme

        • 03nov
            • Odkaz do neba

              V sobotu 28.10.2023 sme si s deťmi, rodičmi a starými rodičmi v areáli našej školy užili večernú atmosféru žiariacich lampiónov, ktorými sme poslali do neba svoje odkazy a želania.

              Naše obavy, týkajúce sa malej účasti, sa rozplynuli hneď ako sme predali posledný lampión.  O nezabudnuteľný zážitok sa postarali aj naši žiaci, ktorí počas akcie hrali na heligónkach. Podával sa teplý čajík, ktorý máličko zahrial detičky. Chceli by sme sa úprimne poďakovať všetkým, ktorí ste sa zúčastnili tohto podujatia, a tým prispeli na dobrú vec. Veľmi si vážime, že spolu s Vašimi deťmi sa zapájate do školských aktivít.

              Veríme, že ,,Odkaz do neba“ sa stane na našej škole tradíciou.

              Hovorí sa, že svetlo je nositeľom dobra a lásky. Tak nech nás dobro a láska sprevádzajú po celý rok až do budúceho stretnutia.

              Vaše asistentky

              Bejdáková, Fernezová, Michaľáková, Miklušáková, Revajová, Skurčáková, Zoššáková

        • 02nov
            • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry – školské kolo

               V utorok 17. 10. 2023 si sedem statočných zmeralo svoje sily vo vedomostiach zo slovenského jazyka a literatúry. Na celom Slovensku sa v tento deň v rovnakom čase konali školské kolá Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry určenej pre žiakov 8. a 9. ročníka

              Zúčastnení museli zvládnuť tri zložité časti. Prvú časť tvoril vedomostný online test, druhú transformácia textu,  tretiu tvorba a prednes rečníckeho prejavu.

              Transformáciu a prejav vyhodnotila školská komisia. Testy boli vyhodnotené elektronicky a výsledky prišli o niekoľko dní neskôr. Prebehlo aj spoločné vyhodnotenie, kde bola ocenená snaha a ochota všetkých súťažiacich.  

              Úspešným riešiteľom blahoželáme a Zuzane Jagelkovej, ktorá nás bude reprezentovať 15. 11. 2023 na okresnom kole, držíme palce!

        • 02nov
          • POZOR!
            • POZOR!

              Vážení rodičia, z dôvodu opätovného výskytu šarlachu (infekčné ochorenie, ktoré sa šíri vzduchom) Vás prosíme, aby ste choré, poprípade nedoliečené deti, nechali doma.

              Rodičia, ktorí môžu deti nechať doma, tak Vás prosíme neposielať ich do škôlky.

              Ďakujeme za spoluprácu.

        • 02nov
            • Jesenná výzdoba

              Prišla jeseň. V mesiacoch v septembri a októbri bola na našej škole vyhlásená súťaž „ O najkrajšiu jesennú výzdobu“. Do súťaže sa zapojilo 90 detí. Deti vytvárali rôzne jesenné postavy, ikebany. Všetky deti boli za svoje kreatívne výrobky odmenené peknými cenami.  Deťom, ktoré sa zapojili do tejto súťaže veľmi pekne ďakujeme.

              1. miesto: Kozáková Nina II.D

                               Chudiak Lukáš I. D

              2. miesto: Kornhauserová Ema IV. C

              3. miesto: Miklušáková Lilien IV. B

                               Rajniaková Izabela II.C

              4. miesto: Tarčák Ľuboš III. C

                               Jendrisek Jakub I.D

                               Lubas Jozef I. C

                               Štefaňák Marko I. D

              5. miesto: Sučák Simon I.A

                               Skurčáková Ema II.D

              6. miesto: Gluch Sebastián II.D

              7. miesto: Chromeková Klaudia I.D

              8. miesto: Staš Pavol I. D

              9. miesto: Boldovjak Patrik I.C

              10. miesto: Chromek Michal I. A

              p. uč. Tvarožková, Oselská, Skurčáková, Juritková

        • 27okt
            • ROVESNÍCKE VYUČOVANIE

              Žiačky z triedy 8.C – Anetka, Vivien, Nelka a Rebeka pripravili pre našich žiakov 4. a 5. ročníka rovesnícke vyučovanie na tému „História tvojho trička“.

              Priebeh prednášky citujem:

              „ Ako prvé sme predniesli prezentáciu, pri ktorej sme vysvetlili, čo je fast fashion, jeho dopad na prírodu a ľudské životy, prácu detí. Ďalej, ako tomu môžeme zabrániť  alebo aspoň zmierniť dôsledky ( slow fashion). Na nástenke sme vysvetlili ako môžeme zistiť, kde bolo moje oblečenie vyrobené a kvalitu materiálu.

              Neskôr sme si overili vedomosti žiakov z prezentácie pomocou jednoduchého testu. Na záver sme urobili anketu, pri ktorej sme zisťovali informácie typu: „Nakupujete oblečenie v sekáči?, Komu záleží na životnom prostredí?"

              Pozri ukážku: https://youtu.be/PR7PCXDFwJE

               

              Tešíme sa na ďalšiu tému „Zber textilu a jeho recyklácia“.

        • 27okt
            • Tvorivé dielne pre babky a dedkov

              Mesiac október je venovaný úcte k starším. Deti z 1.D a 2.D sa rozhodli so svojimi pani učiteľkami pripraviť darčeky pre starých rodičov, ktoré im odovzdajú na besiedke. Na tvorivé dielne sme si pozvali pani učiteľku Katku Ptačinovú, ktorá nám vysvetlila postup práce pri výrobe darčekov. Deti usilovne pracovali aj za pomoci svojich mamičiek a ocka. Darčeky sa podarili a všetci veríme, že potešia starých rodičov.

              Veronika Kubíková, Gabika Oselská

        • 27okt
            • Beseda so spisovateľkou Danušou Dragulovou Faktorovou na 1.stupni

              Na našej škole počas školského roka prebiehajú besedy so súčasnými slovenskými spisovateľmi. Svoju tvorbu prišla k nám predstaviť aj spisovateľka Danuša Dragulová Faktorová, ktorá nielen píše knihy pre deti a mládež, ale je zároveň šéfredaktorkou detských časopisov Maxík a Enviráčik. Rozprávala nielen o inšpirácií pri písaní kníh a tvorbe časopisov, ale pútavo popísala postup zrodu časopisu. Koľko námahy a práce je skryté za vydaním každého čísla časopisu. Na pamiatku deti dostali vydania časopisov a mohli si zakúpiť knihy, ktoré si dali podpísať autorkou. Možno niektorých inšpirovala a stanú sa z nich budúci spisovatelia.                                       

              Mgr. Iveta Zborteková   

              Besedu finančne podporila ZŠ s MŠ v Rabči. Ďakujeme.

        • 26okt
            • Pozor zmena!

              Oznamujeme Vám, že kvôli nepriaznivému počasiu, sa púšťanie lampiónov prekladá na zajtra, to je sobota 28. októbra 2023 o 18:30 hod.

              Všetci ste srdečne pozvaní.

              Ďakujeme :)

        • 27okt
            • Plavecký výcvik tretiakov a štvrtákov v Aquarelax Dolný Kubín

              Jesenné obdobie naši tretiaci a štvrtáci využili na starostlivosť o svoje zdravie tým, že absolvovali plavecký výcvik v Aquarelaxe v Dolnom Kubíne. Učili sa alebo zdokonaľovali svoje plavecké zručnosti pod vedením skúsených inštruktorov, ktorí sa im fantasticky a s trpezlivosťou venovali. Vďačnosť patrí nielen plavčíkom, ale aj  vodičom autobusu, ktorí nás bezpečne vozili. 

              Mgr. Iveta Zborteková

              Postrehy našich nadšených plavcov – tretiakov a štvrtákov:

              Mne sa páčilo, ako sme sa učili ponárať, plávali sme s jednou rukou , šmýkali sa na šmýkačke aj na tobogane. Dúfam, že tam ešte pôjdeme. (Karolínka, 3.B)

              Mne sa páčilo, že sme skákali do dvojmetrovej vody. Milý tréner. Rýchle tobogany. Dlhá cesta. Bol to krásny výlet. ( Bianka 3.B)

              Na plaveckom výcviku bolo super. Naučil som sa plávať a v piatok nám za odmenu pustili tobogany.

               ( Andrej 3. B)

              Bolo tam super. Posledný deň sme mali voľno, pár krát som bol na tobogane a potom sme si hádzali loptu. Učili sme sa plávať. ( Dušan 3.C)

              Najviac sa mi páčilo, že sme všetci plávali. Mali sme každý deň rozcvičku. Bolo tam super. (Júlia 3.C)

              Bavilo ma skákať do dvojmetrovej vody, chytať lienky, tobogany a šmýkačky. (Jakub 3.C)

              Na plavárni sa mi páčila naša trénerka a ako sme skákali do dvojmetrovej vody. Bola trošku studená. (Kiara 3.A)

              Na plavárni bolo super. Každý deň sme sa niečo nové naučili. V piatok sme boli na toboganoch, bola zábava. (Rafael 3.A)

              Naučili sme sa plávať kraula aj na chrbte. Trénerka bola super. Najlepší bol posledný deň.( Sintia 3.A)

              Naša trénerka sa volala Dorotka. Má 22rokov. Podľa mňa bola najlepšia trénerka. V piatok sme boli na tobogánoch. Najviac ma bavilo skákať do 2 metrovej vody. Keď raz prišla jedna trénerka, ktorá ešte nebola, urobila nám vo vode rozcvičku. Zahrala sa s nami super hru. (Rea 4.C)

              Voľná chvíľa hodinu a pól. No naj bolo to, že som sa naučila skákať do vody. Najprv som skákala slížikom lebo som sa bála. (Dorotka 4.C)

              Najviac sa mi páčilo, keď sme mohli ísť na tobogány. S kamarátom sme boli dvaja a bolo to super. Bol som veľmi šťastný. Aj keď sme skákali do vody, bolo tam extrémne super. (Aďo 4.C)

              Bolo to pekné. Naučili nás plávať, niektorí sa zlepšili, skákali sme z mostíka. Mali sme super hry. Niekedy sme hrali kto najdlhšie vydrží pod vodou alebo kto najviac prepláva. V piatok bol ten najlepší deň, boli sme na tobogánoch. Animátorka Veronika nám do tej 2 metrovej vody hádzala loptičky, keď sme odchádzali sme mali rozlúčku. (Dianka 4.B)

              Na plavárni sme si to veľmi užili a naučili sme sa plávať, napr. znak, kraula a motýlika. Predtým ako sme začali plávať, mali sme rozcvičku. Každým dňom to bolo ľahšie vďaka výbornému trénerovi. Skákali sme do vody. V piatok sme sa hrali v divokej rieke, tobogánoch a na šmýkľavkách. Dostali sme zadarmo vstup do Aquarelaxu a Mokré vysvedčenie. ( Ester 4.A)

              Boli sme plávať na plaveckom výcviku v Aquarelaxe. Učili sme sa plávať kraula, ponárať sa. Mávali sme rozcvičku. V utorok a štvrtok sme skákali do 2metrovej vody. V stredu sme mali zapnutú divikú rieku. Bolo tam super. Posledný deň sme mali pustené tobogány, šmykľavky a mohli sme si robiť čo sme chceli. ( Tamarka 4.A)    

        • 24okt
          • Oznam
            • Oznam

              Vážení rodičia,

              oznamujeme Vám, že z dôvodu nízkeho záujmu o návštevu MŠ počas jesenných prázdnin, bude MŠ v dňoch 30. a 31. 10. zatvorená. Prevádzka MŠ opäť začne 2.11. (štvrtok). Ďakujeme

        • 20okt
            • Zber papiera

              V našej škole bude prebiehať jesenný zber papiera nasledovne:

              v stredu 25.10. ráno do 7:45 a poobede od 13:00 do 16:00

              vo štvrtok 26.10. ráno do 7:45 a poobede od 13:00 do 16:00

              v piatok 27.10. ráno do 7:45

              Papier sa bude zbierať v budove B na prízemí. V piatok dopoludnia sa odváža.

              Najúspešnejší zberači papiera za celý školský rok (spočíta sa jesenný a jarný zber) budú na konci školského roka odmenení. Dúfame, že sa zapoja všetky triedy.

        • 20okt
            • ZBER TEXTILU A OBUVI

              V spolupráci s organizáciou Ekocharita, ktorá sa zaoberá zberom a recykláciou znovu použiteľného textilu sme v minulom školskom roku vyzbierali 60 vriec  textilu a obuvi. Textil a obuv pomohli ľuďom a separácia prírode.

              Preto aj teraz otvorte doma skriňu a skúste sa zamyslieť, koľko z oblečenia, ktoré máte, skutočne nosíte, koľko kusov by sa dalo označiť ako

              fast fashion = rýchla, lacno a ľahko dostupná móda - výroba vo veľkom množstve vo veľmi nízkej kvalite bez ohľadu na životné prostredie a pracovné podmienky zamestnancov.

              Aj tento školský rok sa MŠ s ZŠ zapojili do tohto zberu, ktorý sa uskutoční v dňoch od 20.10.2023 do 27. 10.2023 v ZŠ v šatni pri telocvični (nová budova).

              Veríme, že vyzbierame čo najväčší počet vriec, ochránime tým prírodu a zároveň pomôžeme aj ľuďom, ktorí to potrebujú.

        • 19okt
            • Milión detí sa modli ruženec 2023

              Už 20 rokov sa deti celého sveta stretávajú 18. októbra pri modlitbe svätého ruženca. Táto modlitbová reťaz sa začala v Amerike a jej duchovným Otcom je páter Pio. Súčasný svet sa borí s vojnovými konfliktami, ktoré sú veľmi bolestivé. Modlitba svätého ruženca Svetla v dnešný deň mala hlavný úmysel : Vyprosiť pokoj vo svete. Aj deti našej školy 1. – 6. ročníka sa zapojili do modlitbovej reťaze. V kostole Navštívenia Panny Márie nás privítal náš pán farár Peter Bolibruch. Rozjímania nám čítali žiaci 5.E triedy a hudobne nás sprevádzala  Emka Zboroňová a Dávid Borovka.

              Všetkým modliacim sa deťom ďakujeme a veríme, že naše prosby budú vypočuté.

              Gabriela Oselská, Veronika Kubíková

        • 18okt
            • Zberová súťaž SMS – Starý Mobil sem!

              9. október – 13. november 2023

              Opäť spúšťame ďalší ročník zberu starých mobilných telefónov na našej škole. Hlavným partnerom je spoločnosť Orange Slovensko, ktorý najlepším 50 zberačom venuje  tablety Samsung.

              Zo všetkých zúčastnených žiakov súťaže bude vyžrebovaných a odmenených vecnými cenami ďalších 100 žiakov.

              Dobré vieme, že mnohí ste sa už nevedeli dočkať vyhlásenia zberu starých mobilných telefónov. Tak teda štartujeme! Zber bude prebiehať do 13. novembra 2023. Nepotrebné, pokazené mobily odovzdávajte triednym učiteľom alebo p. učiteľke Bolibruchovej. Tak ako každý rok sa môžete tešiť na krásne ceny.

              Veríme, že sa do súťaže o pekné ceny  zapojíte čo v najväčšom počte.