• Novinky

      • Novinky

        • 19okt
            • Milión detí sa modli ruženec 2023

              Už 20 rokov sa deti celého sveta stretávajú 18. októbra pri modlitbe svätého ruženca. Táto modlitbová reťaz sa začala v Amerike a jej duchovným Otcom je páter Pio. Súčasný svet sa borí s vojnovými konfliktami, ktoré sú veľmi bolestivé. Modlitba svätého ruženca Svetla v dnešný deň mala hlavný úmysel : Vyprosiť pokoj vo svete. Aj deti našej školy 1. – 6. ročníka sa zapojili do modlitbovej reťaze. V kostole Navštívenia Panny Márie nás privítal náš pán farár Peter Bolibruch. Rozjímania nám čítali žiaci 5.E triedy a hudobne nás sprevádzala  Emka Zboroňová a Dávid Borovka.

              Všetkým modliacim sa deťom ďakujeme a veríme, že naše prosby budú vypočuté.

              Gabriela Oselská, Veronika Kubíková

        • 18okt
            • Zberová súťaž SMS – Starý Mobil sem!

              9. október – 13. november 2023

              Opäť spúšťame ďalší ročník zberu starých mobilných telefónov na našej škole. Hlavným partnerom je spoločnosť Orange Slovensko, ktorý najlepším 50 zberačom venuje  tablety Samsung.

              Zo všetkých zúčastnených žiakov súťaže bude vyžrebovaných a odmenených vecnými cenami ďalších 100 žiakov.

              Dobré vieme, že mnohí ste sa už nevedeli dočkať vyhlásenia zberu starých mobilných telefónov. Tak teda štartujeme! Zber bude prebiehať do 13. novembra 2023. Nepotrebné, pokazené mobily odovzdávajte triednym učiteľom alebo p. učiteľke Bolibruchovej. Tak ako každý rok sa môžete tešiť na krásne ceny.

              Veríme, že sa do súťaže o pekné ceny  zapojíte čo v najväčšom počte.

        • 17okt
            • DEDKO, BABKA, NAUČ MA PO GORALSKY...

              Mesiac október je mesiacom úcty k starším. A ako sa stalo v našej škole zvykom, aj tento rok sme si pre vás pripravili spoločnú celoškolskú aktivitu so starými rodičmi: DEDKO, BABKA, NAUČ MA PO GORALSKY...

              Môžete si vybrať z dvoch aktivít:

               1. Vašou úlohou je spolu s rodičmi pripraviť nejakú maškrtu, ktorú vaši starkí obľubujú a ísť ich navštíviť. Na návšteve ich poproste, aby vás naučili pár viet (aspoň 5 viet) po goralsky. Môže to byť nejaká stará riekanka, pesnička alebo len pár viet o sebe, alebo o nejakom zvyku. Môžete potom nahrať (tí mladší s pomocou rodičov) video alebo zvukový záznam a priniesť nahrávku, prípadne iba nahláste splnenie aktivity p. uč. Škrkovej a Tisoňovej.

               2. Na návšteve u starých rodičov ich poproste, aby vám povedali o nejakej starej tradícii alebo zvyku vo vašej rodine či na dedine. Niečo, čo sa už dnes nerobieva. Tento zvyk (tradíciu) nám môžete napísať alebo zahrať, prípadne môžete spracovať ako videozáznam. Opäť je potrebné sa nahlásiť so splnenou aktivitou.

              Vybranú aktivitu je potrebné splniť a nahlásiť sa do 3. novembra 2023. Zapojiť sa môže nielen celá naša škola, ale aj materská škôlka. Tešíme sa na vaše práce, horí v nás zvedavosť, čo nové ste sa od starých rodičov naučili...

              V mesiaci november potom zorganizujeme prehliadku zvykov a goralských textov na spoločnom posedení s vašimi rodičmi a starými rodičmi.

        • 16okt
            • Zábavno – poznávacia exkurzia 6. roč.

              TRIKLANDIA A SLOVENSKÉ MÚZEUM OCHRANY PRÍRODY A JASKYNIARSTVA

              11.10. sa žiaci 6.ročníka zúčastnili zábavno – poznávacej exkurzie z BIO a MAT.

              Po dvojhodinovej ceste sme vystúpili v Starom Smokovci a navštívili

              TRICKLANDIA - Svet ilúzií a kúziel! | Kiska Travel

              TrickLandiu – miesto, kde zažijete jedinečné putovanie Slovenskom v galérii trick-artu a optických ilúzií. V jej priestoroch nájdete námety slovenských ľudových povestí, rozprávok, ako aj reálie obcí a zámkov Slovenska  (napr. Vlkolinec, Dunajec, Bojnický zámok a iné).
              Je rozložená na ploche 1000 m2, na ktorých sa nachádza 24 atrakcií. Obsahujú 30 trick-artových obrazov, rozšírenú (augmented) realitu, antigravitačné miestnosti, najkrajšie zrkadlové bludisko v strednej Európe a iné. Žiaci sa tu do sýtosti vybláznili, ponorili do sveta ilúzií.

              Druhou zastávkou bol Liptovský Mikuláš – Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva. Múzeum je členené na 2 expozície umiestnené na štyroch podlažiach, od suterénnych priestorov po podkrovie. Priestory v suteréne sú upravené pre expozíciu Kras a jaskyne Slovenska, ktorá predstavuje fenomén krasu vo všetkých súvislostiach. Prvé poschodie až podkrovie sú venované expozícii Chránená príroda Slovenska, ktorá približuje geo- a biodiverzitu života, ich ochranu, a tiež je venovaná problematike trvalej udržateľnosti.

              Žiaci mohli zažiť svet prírody od podzemia postupne až do vysokých hôr. Počas interaktívnej prehliadky sa mohli pozrieť do medvedieho brloha, vypočuť si zvuky prírody a zvierat alebo vyskúšať si plazenie v jaskyni. Prehliadku sme ukonči v rozhľadni múzea, z ktorej sme obdivovali dominanty mesta Liptovský Mikuláš.

              Veríme, že žiaci si odniesli množstvo informácií o prírode a v svete ilúzií sa do sýtosti vybláznili.

              Mgr. Stanislava Kotúľová

        • 13okt
            • Žiaci 2.B, 2.C, 4.B mali besedu s Romanom Bratom

              Dňa 12.10.2023 bol u nás v škole Roman Brat. Hovoril nám príbehy z detstva,  rozprával nám o knihách,  hovoril po španielsky, navštívil veľa krajín. Žiaci si pripravili zaujímavé otázky, na ktoré sa pýtali a on odpovedal. Začal písať, keď mal 42 rokov. Píše pre deti, napísal 25 kníh, 3 knihy pre dospelých. Prečo píše? Baví ho robiť deťom radosť,  sú to príbehy veselé, náučné, zo života, nemá najobľúbenejšiu knihu, ktorú napísal. Žiakov potešilo, že vie po španielsky, pretože to študoval a prekladá knihy do cudzieho jazyka. Žiaci si pozreli 2 animované rozprávky, večerníček, ktoré napísal pre deti. Mohli si zakúpiť jeho knihy, ktoré ich zaujali. Mali sme pekný umelecký zážitok. Odpovede žiakov: Bola to super beseda, ďakujeme.  

               Žiaci 4.B  a p. uč. Balcieráková

        • 10okt
            • Literárna exkurzia Jasenová, Dolný Kubín

              Žiaci siedmeho ročníka sa 5. 10. 2023 zúčastnili exkurzie. Najskôr ich kroky smerovali do Jasenovej, ktorá je rodiskom významného slovenského spisovateľa Martina Kukučína. Prezreli si jeho rodný dom a veci, ktoré ho obklopovali. Pani lektorka im pútavo porozprávala o spisovateľovom živote, pričom spomenula mnoho úsmevných historiek. Ďalšou zastávkou bol Dolný Kubín. Svoje vedomosti si siedmaci rozšírili v Literárnom múzeu P. O. Hviezdoslava. Tu sa dozvedeli zaujímavosti z literárneho sveta, spoznali život realistického velikána i jeho tvorbu. Prezreli si maketu jeho domu, oblečenie, ktoré nosil či nábytok, ktorý používal. Neobišli ani cintorín, na ktorom je Hviezdoslav pochovaný.

        • 06okt
            • Európska noc výskumníkov

              Posledný septembrový piatok 29.9. 2023 sa uskutočnil už 17.ročník festivalu vedy, ktorý má za cieľ interaktívnym spôsobom šíriť vedecké poznatky a objavy - Európska noc výskumníkov.

              Naši žiaci 8. a 7. ročníka navštívili tento festival vedy v Žiline v obchodnom centre v Mirage.

              Tento rok sa program niesol v témach:

              1.VODA – šetrenie, ochrana, čistenie, predchádzanie míňaniu zdrojov, a pod. 

              2.UMELÁ INTELIGENCIA - úloha pri napredovaní ľudstva a riešení problémov, ktorým musí svet čoraz viac čeliť (so zreteľom aj na možné riziká).

              Celodenný program ponúkal inšpiratívne vedecké prezentácie, diskusie, interakcie s vedcami a inovátormi v stánkoch, ako aj atraktívny program na pódiu. 

              Na Európskej noci výskumníkov sa vytvára priestor na vzdelávanie, interakciu a vzrušujúce zážitky. Veríme, že aj naši žiaci si odniesli množstvo vedeckých zážitkov  a mohli sa stať na chvíľku malými vedcami.

        • 03okt
            • DEŇ MLIEKA V ŠKOLÁCH

              Dňa 27. septembra 2023 sme si na našej škole pripomenuli Deň mlieka v školách. Všetci žiaci, pani učiteľky, aj pani účtovníčky, prišli do školy v bielych tričkách. Žiaci si priniesli mliečnu desiatu. Mnohí mali jogurty, syry, korbáčiky, či iné mliečne dobroty. Pani učiteľky nám pripravili pracovné listy o mlieku. Počas celého dňa sme si vyrábali rôzne výrobky: čelenky v podobe kravičiek, kravičky z pohárov a maľovali obrázky na danú tému. Žiaci I. B triedy  zaspievali každej triede pesničku o mlieku a rozdali všetkým žiakom malé mliečko. Deň mlieka určite prispel k tomu, že budeme piť mlieko každý deň.

              Pani učiteľka Grobarčíková a žiaci I. B.

        • 02okt
            • Exkurzia – Výstup na Babiu horu

              Dňa 27. 9. 2023 sa žiaci 9. ročníka zúčastnili výstupu na najvyšší vrch Oravských Beskýd – Babiu horu. Pri výstupe žiaci pozorovali okolitú prírodu, vegetačné stupne, smrekové pralesy i kamenné moria na vrchole Babej hory. Sprevádzalo nás krásne slnečné počasie. Odmena pre našich žiakov – prekrásny výhľad ďaleko do neznáma. P. u. Toholová

        • 29sep
            • Vandalizmus v areáli ZŠ s MŠ Rabča

              Uverejňujeme príspevok z facebookovej stránky obce Rabča: 

              Ďalší vandalizmus priamo v areáli Základnej školy v Rabči na workoutovom ihrisku.

              Je smutné, že všetko čo sa vybuduje v prospech nás, sa takto ničí.

              Žiadame páchateľa, aby sa dobrovoľne prihlásil na Obecnom úrade v Rabči, nakoľko obec disponuje kamerovým záznamom, ktorý bude poskytnutý polícii.

              Taktiež prosíme svedkov o poskytnutie informácií. Za každú informáciu bude poskytnutá odmena.

              Ďakujeme

        • 28sep
            • Exkurzia 5. roč. BIO a GEG

              Exkurzia 5. roč. BIO a GEG

              22.09.2023 sa žiaci 5-teho ročníka zúčastnili náučnej exkurzie v Arboréte Borová hora Technickej univerzity vo Zvolene. Prechádzkou po areáli arboréta mohli vidieť takmer 500 druhov drevín, viac ako 1000 druhov kultivarov a 800 odrôd kultúrnych ruží. Aj fauna arboréta je veľmi bohatá a pestrá, nachádza sa tu takmer 118 druhov vtákov a viac druhov obojživelníkov, plazov a cicavcov. Areál bol doplnený grafickou a fotografickou dokumentáciou flóry a fauny arboréta. Na záver si žiaci kúpili rôzne izbové okrasné rastliny.

              Následne sme sa presunuli do Žiaru nad Hronom do Hvezdárne a planetária Maximiliáma Hella, ktorá má prírodovedecký a edukatívny charakter. Program pozostával z 2 častí – žiaci v digitalizovanej „Hviezdnej sále“ pozerali film so stručným výkladom  lektora o vesmírnych javoch, potom v pozorovateľni pozorovali slnko, hviezdy a mesiac.

              Veríme, že sa žiaci dozvedeli veľa nových a cenných informácií, ktoré zúročia v bežnom živote.

                                                                                                            Mgr. Stanislava Kotúľová

        • 26sep
            • Hviezdoslavova hájovňa – exkurzia

              Hviezdoslavova hájovňa je prvým literárnym múzeom na Slovensku, ktoré je venované literárnemu dielu. Naši šiestaci navštívili  22. septembra 2023 túto unikátnu expozíciu a dozvedeli sa veľa cenných informácií o dvoch významných predstaviteľoch slovenskej literatúry. Určite si všetci zapamätali, že sa tu narodil Milo Urban a P. O. Hviezdoslav hľadal inšpiráciu k svojmu dielu Hájnikova žena. Veríme, že nadobudnuté vedomosti zúročia aj na hodinách literatúry.

        • 20sep
            • Výstup na Pilsko

              Dňa 12.9.2023 sa žiaci 8. ročníka zúčastnili exkurzie výstup na Pilsko - skalnatý vrchol s nízkym, nesúvislým porastom kosodreviny, nižšie polohy pokrýva zmiešaný les. Deti získali nové vedomosti a zážitky. Počasie nám prialo, a tak sme si  vychutnali nádherný rozhľad na okolitú krajinu. Verím, že si uchovali v pamäti toto krásne miesto.

              pani učiteľka Toholová

        • 20sep
            • Maliarsky plenér žiakov základných škôl

              Dňa 13.0602023 sme išli reprezentovať našu školu v kreslení do Oravskej Polhory. Našou úlohou bolo vytvoriť bilboard s témou gajdoši. Maľovali sme Pata a Mata ako hrajú na gajdách. Bolo tam viac detí z rôznych škôl. Všetky diela budú inštalované okolo cyklotrasy v Oravskej Polhore. Za našu snahu sme si zaslúžili obed v pastelkovej škôlke. Bolo to zaujímavé a zábavné. Radi by sme si ešte takúto aktivitu zopakovali. No proste úžasné.                                                              

               Adelka, Emka a Jakub 6.B

        • 19sep
            • Oznam - riaditeľské voľno

              Riaditeľstvo Základnej školy s materskou školou Rabčická 410 Rabča udeľuje dňa 21. septembra 2023 žiakom základnej školy a deťom materskej školy na Školskej ulici 438 riaditeľské voľno z prevádzkových dôvodov (oprava elektrickej siete).

              Materská škola na Kostolnej ulici bude v prevádzke.

        • 05sep
        • 31aug
            • Slávnostné otvorenie školského roka 2023/24

              Riaditeľstvo  ZŠ s MŠ v Rabči oznamuje,  že slávnostné  otvorenie  nového školského roka  2023/2024 sa uskutoční v pondelok 4. septembra o 9:00 hod. v areáli základnej školy (medzi budovami ZŠ a MŠ). Po príhovoroch sa žiaci odoberú so svojimi triednymi učiteľmi do tried. V bloku C  sú triedy 5.ročníka a 7.C.

              Všetci  žiaci si prinesú prezuvky. Je potrebné si zakúpiť 1 prezuvky do školy a 1 prezuvky na telesnú výchovu.

              Materská škola  oznamuje, že otvorenie školského roka bude v pondelok 4. septembra o 8:00 hod. V tento deň bude MŠ otvorená do11:00 hod. MŠ pri kostole začína o 7:30.

              Školský klub detí pre 1.-4. ročník bude fungovať od 05.09.2023. Jeho prevádzka bude v čase od 11:00 - 16:00 hod. Mesačný poplatok je 10,00 Eur.

              Stravovanie v školskej jedálni bude od 05.09.2023 ( platí aj pre deti z MŠ).

        • 30aug
        • 25aug
        • 25aug
            • Oznam

              Oznamujeme, že od 1. septembra 2023 sa menia úradné hodiny ekonomickej a mzdovej učtárne nasledovne:

              Úradné hodiny platia pre zamestnancov, žiakov, aj verejnosť.

              Pondelok:

              7:00 – 8:00

              Utorok:

              7:00 – 8:00; 12:00 – 15:00

              Streda:

              7:00 – 8:00

              Štvrtok:

              7:00 – 8:00; 12:00 – 15:00

              Piatok:

              7:00 – 8:00

               

              Žiadame nerušiť mimo úradných hodín. Ďakujeme.