• Novinky

      • Novinky

        • 05okt
            • Tvorivé dielne pre babky a dedkov na HZŠ

              Na mesiac október, ktorý patrí úcte k starým rodičom, sme sa rozhodli pripraviť darčeky pre naše babky a dedkov. Nové tvorivé techniky nám prišla ukázať pani učiteľka Katka Ptačinová. Vysvetlila nám, ako  máme  náš obrázok robiť. Porozdávali sme si veci na výrobu. Najprv sme začali trhať papier zo starej knihy, a potom sme kúsky nalepili na podkladový kartón. Veľmi sa nám páčilo pečiatkovanie silikónovými pečiatkami v tvare poštovej známky, starého písma, motýlikov, starodávnych hodiniek...Na ozdobu sme si vystrihli maketu ružičky, ktorú sme quilingovým perom stočili. Srdce sme nafarbili načerveno a podlepili kartónom, aby na obrázku vytváralo 3D- efekt. Na zadnú stranu sme nalepili modlitbu za našich starých rodičov, ktorú sa budeme modliť celý mesiac október. Ďakujeme pani učiteľkám za pomoc a tešíme sa ako odovzdáme darček  babke a dedkovi.

                                                    Alžbeta Domiňáková, Mária Jagelková, Nelka Juritková,4.D

        • 05okt
            • Jesenné upratovanie

              Jeseň - pani bohatá zdobí stromy do zlata...Jeseň je krásne farebná a so slniečkom  je pre nás potešením. Ale krásne farebné listy začínajú opúšťať svoje stromy a my sa začíname brodiť v listoch, ktoré už potom nepôsobia krásne , ale vytvárajú neporiadok. Preto sme sa rozhodli upratať, pozametať, pohrabať a odviezť fúrikom do kompostu.

              A hneď je námestie pri soche sv. Jána Nepomuckého krajšie, čistejšie.

                                                                                                                                                         Žiaci 4.D

        • 04okt
            • Návšteva pána ministra v našej škole

              Dňa 23. septembra 2021 nás v našej škole navštívil pán minister školstva Branislav Gröhling. Jeho návšteva bola jedným veľkým zážitkom. Čo u nás pán minister robil? Pán minister sem prišiel okolo jedenástej hodiny v sprievode policajtov a so svojím tímom. Privítali sme ho veľkým potleskom a jeho obľúbeným jedlom - chlebom vo vajíčku, ktorý mu odovzdali deti oblečené v oravskom kroji. Pani riaditeľka ich tiež srdečne privítala podaním ruky a odovzdaním kytíc. Po privítaní a predstavení sme sa vybrali do budovy B na prízemie, kde sme mali pripravené vystúpenia žiakov. Najskôr som zarecitoval báseň od Jacquesa Préverta Stránka zo zošita, potom mladý spevokol z našej školy zahral goralské pesničky, ktoré si zaspieval a vyskúšal hrať aj pán minister. Neskôr deti z letnej školy zatancovali a zaspievali pieseň. Po skončení programu sa pán minister spolu s jeho tímom a naším vedením školy vybrali pozrieť školský areál. Boli aj navštíviť tri triedy počas vyučovania a medzi nimi bola aj naša 9.A. V rozhovore s ním sme sa ho opýtali na monitor, či ho zruší. Dostali sme aj výzvu: vyrobiť mu mikinu, ktorú sme si objednali ako deviataci na pamiatku a pozval nás do Bratislavy na exkurziu. Nakoniec sme sa odfotili spolu s ním na náš triedny Instagram. Po návštevách tried sa išiel pozrieť do športovej haly a školskej jedálne, kde bol pozdraviť naše milé pani kuchárky. V našej školskej aule diskutoval s pedagogickým zborom a rád sa s učiteľmi aj pofotil. Pri odchode si s pani riaditeľkou podali ruky a rozlúčili sa. Návšteva pána ministra nás veľmi potešila. Bolo nám cťou privítať ho a ukázať mu našu  školu. Ďakujeme.

              Marián Vargončík, 9.A

               

        • 01okt
            • Karanténne opatrenie 1.A

              Na základe rozhodnutia RÚVZ v D.Kubíne sú žiaci 1.A triedy v povinnej karanténe od 28.9. do 7.10.  Do školy na prezenčné vyučovanie nastúpia v piatok 8.10. Pred návratom do školy musia všetci títo žiaci priniesť alebo zaslať prostredníctvom edupage vyhlásenie o bezpríznakovosti.

        • 29sep
            • Deň mlieka

              29.9. sme si na našej škole pripomenuli Deň mlieka na školách.

              Mlieko už niekoľko tisícročí tvorí hlavnú potravinovú zložku človeka.              

              Mlieko je najprirodzenejší nápoj a surovina na výrobu širokého sortimentu mliečnych výrobkov.

              Konzumácia mlieka na Slovensku stále veľmi nízka:

              •  len 43 % detí pije mlieko denne
              • 12 % ho  nepije vôbec
              •  45 % pije mlieko nepravidelne

              Žiaci na druhom stupni zbierali odpadový materiál z mliečnych výrobkov a potom ho „recyklovali“, tvorilo premieňali na rôzne zvieratá, predmety, mestá, autá, tanky. 

               

        • 29sep
            • Biele zlato

              V stredu sme si v škole pripomenuli Deň mlieka na školách. Táto vzácna tekutina prospešná zdraviu nás sprevádza celý život. Prišli sme oblečení v bielom a cez prestávku sme si pochutili na mliečnej desiate. Na súťaži sme si zopakovali, prečo je mlieko zdravé , aké výrobky sa z neho vyrábajú a mnoho iného. Celý deň sme riešili aj úlohy o mliečku, ktoré tak veľmi potrebujeme. Odmenou nám, okrem iného, bol aj pohár mlieka, ktorý sme si dali k desiate. Na zdravie !

        • 05okt
            • Pápež František na Slovensku

              Pápež František priletel na návštevu  na Slovensko  12. septembra 2021. V Bratislave 13.9.2021 navštívil prezidentský palác, Dóm sv. Martina, ale aj Dom Betlehem, v ktorom sa Misionárky Lásky starajú o ľudí bez domova. 14.9.2021 v Prešove slávil grécko-katolícku liturgiu ku cti Kristovho Kríža. Poobede sa presunul do Košíc, kde sa stretol na Luniku IX. s Rómami a na štadióne Lokomotíva sa stretol s mladými. 15.9.2021 na slávnosť Sedembolestnej Panny Márie Svätý Otec prišiel celebrovať svätú omšu  v Šaštíne.

              Na výtvarnú výchovu nám Miloškova mamina nakreslila obrysy mapy Slovenska  a my sme ju spoločne podľa farieb povrchu vyfarbili . Potom sme po nej polepili obrázky pápeža Františka na miesta, ktoré navštívil .

              Našu obec síce osobne nenavštívil, ale v Šaštíne požehnal „našu“ Adelku Čuľovú, za ktorú sa modlime. Radosť  z Adelkinho požehnania naplnila nás všetkých.

                                                                                                                                    Erika Skurčáková, 4.D

        • 29sep
            • Karanténne opatrenie

              Na základe rozhodnutia RÚVZ v D.Kubíne sú žiaci 8.B triedy v povinnej karanténe od 25.9. do 4.10.  Do školy na prezenčné vyučovanie nastúpia v utorok 5.10. Pred návratom do školy musia všetci títo žiaci priniesť alebo zaslať prostredníctvom edupage vyhlásenie o bezpríznakovosti.

        • 27sep
            • Európsky deň jazykov

               Z iniciatívy Rady Európy v Štrasburgu sa od r. 2001 Európsky deň jazykov oslavuje každý rok 26. septembra, je to deň plný aktivít v oblasti jazykového vzdelávania v celej Európe.

              Vedeli ste napríklad, že...?

              • Na svete existuje 6000 až 7000 jazykov, ktorých súčasťou je 225 pôvodných európskych jazykov?

              • Najmenej polovica svetovej populácie je bilingválna alebo plurilingválna, t.j. ľudia rozprávajú alebo aspoň rozumejú rozprávaniu v dvoch alebo viacerých jazykoch?

              • Znalosť dvoch jazykov uľahčuje učenie sa ďalších jazykov, zlepšuje a zdokonaľuje proces myslenia.

               

              Aj na našej škole sme sa zapojili do aktivít v rámci Európskeho dňa jazykov a pripravili sme pre žiakov našej školy kvíz: „Čo vieš o jazykoch?“, ktorý je určený pre triedy ako kolektívy.

              Aké sú pravidlá? Každý deň zverejníme v školskom rozhlase a na dverách jazykovej učebne 3 otázky, na ktoré môžu žiaci odpovedať do konca veľkej prestávky nasledujúceho dňa, a to tak, že na lístok napíšu správne odpovede a za akú triedu súťažia. Lístok so správnymi odpoveďami je potrebné vhodiť do pripravenej krabičky, ktorá sa nachádza pri jazykovej učebni. Za správne zodpovedanú otázku vždy môže trieda získať bod. Nasledujúci pondelok zverejníme vyhodnotenie. Najlepšie triedy budú odmenené cenami.

               

        • 27sep
            • Rodičovské združenie

              Milí rodičia, pozývame Vás na triedne rodičovské združenie, ktoré sa bude konať vo štvrtok 30.9. od 14:00 do 16:00. Na rodičovskom združení obdržíte ďalších 5 antigénových samotestov (tí, ktorí ste si ich objednali).

              Umiestnenie tried:

              budova A (nová škola) - prízemie - 7.C,

              1.poschodie - 5.B, 6.B, 6.D, 9.A,

              2.poschodie - 7.A, 7.B, 8.C, 6.C, 6.A

              3.poschodie- 8.A, 8.B, 8.C,9.B

              Budova B (stará škola)- triedy 1.- 4.ročníka + 5.A,5.C,5.D (1.poschodie)

               

        • 27sep
            • ŠKOLA V PRÍRODE ALEBO TÝŽDEŇ V OBJATÍ BELIANSKYCH TATIER

              Doslova obkľúčení horami prežili naši piataci krásny vzdelávací  týždeň. Od pondelka dvadsiateho do piatku dvadsiateho štvrtého septembra si užili čistý tatranský vzduch a dennodenne sa im z okien hotela vynárali nádherné výhľady na Ždiarsku vidlu, Havran i Hlasnú skalu.

              Po príchode do malebnej dedinky Ždiar sa pomaly presunuli do horského hotela Magura v Monkovej doline, kde už čakali útulné izby a chutný obed. Deti sa zoznámili s animátormi a hneď sa vrhli na pripravený indiánsky program, ktorý s rovnakým nadšením spoločne absolvovali každé popoludnie.      

              Animátorský program bol na vysokej profesionálnej úrovni. Spĺňal motivačné, tvorivé, náučné a zábavné prvky. Začínal sa nástupnou piesňou, ktorú si žiaci vyspevovali ešte na piatkovej ceste domov. Prostredníctvom hravých aktivít poznávali Slovensko, zopakovali si počty, prírodovedu i slovenčinu. Pobyt na čerstvom vzduchu a množstvo pohybu im nahrádzal hodiny telesnej výchovy.

              Keďže počasie skutočne prialo novým zážitkom, doobedia väčšinou trávili vonku. Nemohli chýbať ani poznávacie vychádzky do okolia. Utorková náučná turistická prechádzka po chodníčkoch národného parku umožnila žiakom bližšie spoznať tatranskú prírodu a štvrtkový poznávací výlet do dediny im priblížil rázovitú obec s typickou architektúrou. Stred týždňa bol trochu daždivý, keďže hotel disponoval veľkou spoločenskou miestnosťou, mohli sa v nej pohodlne urobiť spoločné aktivity. Deti mali rannú rozcvičku, zaspievali si v doprovode svojich spolužiakov heligonkárov, vypočuli zaujímavú prednášku o bohužiaľ aktuálnej téme šikanovania a pozreli film s podobnou tematikou.

               Dni ubiehali veľmi rýchlo. Posledný večer na žiakov čakalo vyhodnotenie družstiev, na ktorom boli všetci obdarovaní krásnym tričkom, výherným diplomom a cenami. Skvelou bodkou za programom bola rozlúčková diskotéka s úžasnými animátormi.

                        Po piatkových bohatých raňajkách sa všetci rozlúčili, nasadli na autobus a s hlavami a srdiečkami plnými zážitkov sa vrátili domov.

               

               

              Mgr. Anna Tarčáková

               

               

        • 24sep
            • Z návštevy pána ministra

              Vo štvrtok 23.septembra našu školu navštívil minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling. Po privítaní mu deti predviedli krátky program. Z časových dôvodov sa nemohol stretnúť so všetkými deťmi, ale navštívil tri triedy žiakov priamo na vyučovaní. Bol si pozrieť aj našu školskú jedáleň a pozdravil pani kuchárky. V aule školy sa uskutočnila beseda s pedagogickými zamestnancami. Sme radi, že sme mohli v našej škole pána ministra privítať  a tešíme sa na ďalšie stretnutie.

        • 17sep
            • V pondelok 13.septembra sa v našej škole konečne po dlhom čase kultúrne žilo.

              Žiaci 1.stupňa sa zúčastnili výchovného koncertu s názvom HRAVO-ZDRAVO. Deti nahliadli do sveta detských pokušení – od sladkostí po mobily. Formou prezentácií a piesní sa dozvedeli ako strava, nedostatok pohybu, či mobily, ovplyvňujú zdravie. Spoločne si zaspievali i zatancovali. Naučili sa, ako správne pohybom, správnou stravou plnou vitamínov NABIŤ SVOJE TELO, aby bolo vždy plné energie a dobrej nálady.

              Žiaci 2.stupňa sa formou hudobného predstavenia s názvom TRENDSETTER zaoberali negatívami televízie a reklamy, internetu a z toho vyplývajúcej kyberšikany a vzájomného odcudzenia.

              Účinkujúcim veľmi pekne ďakujeme za krásny pozitívny  hudobný zážitok.

               

              Mgr. Anna Stašová

        • 13sep
        • 13sep
            • Informácie k dotácii na stravu

              Oznamujeme rodičom, že od 01.09.2021 bolo zrušené celoplošné poskytovanie dotácie na stravu:

              Nárok na dotáciu majú iba deti a žiaci:

              - ktoré pochádzajú z rodín, ktorým sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi (HN),

              - ktoré pochádzajú z rodín, ktorých príjem je vo výške životného minima (ŽM),

              - ktorých rodičia si neuplatňujú daňový bonus na dieťa,

              - deti, ktoré navštevujú posledný ročník MŠ (predškoláci) a nedovŕšili vek šesť rokov,

              - žiaci, ktorí navštevujú posledný ročník ZŠ a dovŕšili vek pätnásť rokov.

              Uvedenú skutočnosť musia zákonní zástupcovia preukázať dokladmi:

              - potvrdenie od príslušného ÚPSVaR (v prípade HN alebo ŽM),

              - čestné vyhlásenie (5-ročné deti, 15- ročné deti, neuplatnený daňový bonus).

              Čestné vyhlásenie si môžete vytlačiť TU.

              Informácie ÚPSVaR k poskytovaniu dotácie na stravu TU.

              Výška úhrady za stravu pre ostatné deti a žiakov:

              MŠ: desiata 0,38; poldenná strava 1,28 €; celodenná strava 1,54 €;

              ZŠ:  1 - 4 ročník:  obed 1,21 €; 5 - 9 ročník:  obed 1,30 €.

        • 13sep
            • „S Máriou a Jozefom na ceste za Ježišom“

              „S Máriou a Jozefom na ceste za Ježišom“ – to je motto návštevy Svätého Otca Františka na Slovensku, ktorá sa uskutoční 12.-15. septembra 2021. Chceme načerpať zo slov a príkladu života hlavy Katolíckej cirkvi počas osobných stretnutí na pútnických miestach (putujú mnohí učitelia, rodičia a deti z našej školy), ako aj počas priamych prenosov. Veríme, že návšteva pápeža Františka povzbudí naše mysle i srdcia.

              Mgr. Bystrík Dubovecký

              kaplán

               

               

        • 10sep
            • Výstup na Babiu horu

              Dňa 08. 09. 2021 sa žiaci 9. ročníka zúčastnili exkurzie Výstup na Babiu horu. Počas celého výstupu nás sprevádzalo príjemné počasie s prekrásnym výhľadom. Všetci zúčastnení tento výstup s úsmevom zvládli a dúfam, že domov si priniesli príjemné spomienky. P. u. Toholová

        • 30aug
        • 27aug
            • Otvorenie šk. roka 2021/2022

              Riaditeľstvo  ZŠ s MŠ v Rabči oznamuje,  že  otvorenie  nového školského roka  2021/2022 sa uskutoční vo štvrtok 2. septembra o 9 00  hod. v Základnej škole v Gaceli. Všetci  žiaci si prinesú prezuvky a rúško. Je potrebné si zakúpiť 1 prezuvky do školy a 1 prezuvky na telesnú výchovu.

              Školský klub detí pre 1.-4. ročník bude fungovať od 03.09.2021. Jeho prevádzka bude v čase od 1100 - 16 00 hod. Mesačný poplatok je 10,00 Eur.

              Stravovanie v školskej jedálni bude od 03.09.2021.

              Žiaci, ktorí  majú záujem o stravovanie  v školskej jedálni, nech sa prihlásia u triednych učiteľov. Je potrebné odovzdať triednemu učiteľovi aj zápisný lístok na stravu podpísaný rodičom. Zápisný lístok si môžete stiahnuť tu alebo ho žiakovi poskytne triedny učiteľ.

              Materská škola  oznamuje, že slávnostné otvorenie školského roka bude vo štvrtok 2. septembra od 800  do 12 00 hod.  V tento deň bude prevádzka v obidvoch MŠ do 1200 hod. Obed je zabezpečený. Je potrebné si doniesť prezuvky a rúško.

        • 27aug