• Novinky

      • Novinky

        • 05okt
            • História bližšie k deťom a mládeži

              Vo štvrtok 4. 10. 2018 sa 72 žiakov 5. ročníka zúčastnilo podujatia História bližšie k deťom a mládeži na Oravskom hrade. Počas prehliadky naši žiaci netradičným spôsobom prenikli do sveta histórie aj interaktívnou formou. Tradičná prehliadka bola obohatená o stanoviská s odborným výkladom z dejín stredovekého života na hrade. Vďaka tomu všetkému dospeli k poznaniu, že vtedajší život veru nebol žiadna rozprávka.

               

        • 01okt
            • HZŠ - Popoludnie s členkami Červeného kríža

              V jedno septembrové popoludnie sme sa chceli niečo naučiť o prvej pomoci. Tety z Červeného kríža (Oselská, Gužíková, Gaborová, Volfová) nám dali do ruky košíček s ovocím a my sme odmeňovali jabĺčkami a slivkami vodičov, ktorí vedeli povedať ako sa dáva prvá pomoc. Aj my sme sa to naučili. Boli pri nás aj ujovia policajti. Zastavovali autá a kontrolovali hlavne rýchlosť. Sledovali aj cyklistov. Vieme, že je dôležité nosiť prilbu. Ďakujeme tetám aj policajtom, že sa nám venovali.

               

              Hrubjaková Katarína, DomiňákováAnabelka,Rusina Tomáš, Randjaková Natália 3.D

        • 28sep
            • Deň mlieka

              Dnes, v piatok sme mali v našej škole deň mlieka. Všetkým žiakom 1.-4. ročníka sme spievali pesničku o zdravom bielom mlieku. Ja som dostala úlohu fotografa. Všetci mali oblečené biele tričká a priniesli sme si mliečnu desiatu. Túto pesničku sme spievali asi každý rok, ale teraz sme jediný rok boli zo všetkých žiakov na 1.-4. najstarší a nemuseli sme sa báť, že sa nám starší žiaci budú smiať. Všetci sme dostali pohár mlieka, ktoré mám veľmi rada, no niektorí kvôli alergii alebo nechuti k mlieku nechceli. Na poháriky sme si nalepili obrázok kravičky a tieto „mini kravičky“ nám zdobia triedu. Potom sme sa z pracovných listov dozvedeli aké je pre nás mlieko dôležité. V 4.C sa všetci štvrtáci vyfotili. Na informatike píšeme aký bol tento krásny „mliečny deň“.

                                                                                                                        Miriam Kovaličková IV.B

        • 26sep
            • Exkurzia v botanickej záhrade a hvezdárni ( 5. roč.)

              Dňa 19. 9. 2018 sa žiaci 5. ročníka zúčastnili exkurzie z biológie a geografie. Najskôr sme navštívili botanickú záhradu Arborétum v Mlyňanoch. Žiaci tu mali možnosť vidieť veľa našich, ale aj cudzokrajných drevín. Potom sme navštívili hvezdáreň v Žiari nad Hronom, kde žiaci mohli pozorovať cez špeciálny ďalekohľad slniečko. V kupole tejto hvezdárne im boli premietané informácie o vesmíre, o planétach slnečnej sústavy, o mesiacoch a iných telesách vo vesmíre. Žiaci si z týchto miest odniesli okrem krásnych zážitkov  aj hodnotné vedomosti. Mgr. Toholová

        • 26sep
        • 23sep
            • Exkurzia 2.ročník  (Staň sa železničiarom)

               Na Orave panuje krásne, slnečné septembrové počasie, a preto by bola škoda ho nevyužiť. Preto sme dňa 19. 09. 2018 pre žiakov 2. ročníka naplánovali exkurziu do Oravskej Lesnej, pod názvom – Staň sa železničiarom. Na začiatku nám ujo výpravca porozprával o histórii železníc na Orave. Presunuli sme na trať, kde nás čakala parná lokomotíva a vláčik, v ktorom sa niektorí viezli po prvýkrát. Pozreli sme si krásu prírody a vláčik nás odviezol až k domčeku, v ktorom žili železničiari v minulosti. Ujo výpravca nám ukázal výhybky, ako fungujú a ako sa s nimi narába na železnici. Na záver sa deti zabávali na preliezkach a hojdačkách. Počas exkurzie si deti obohatili svoje vedomosti o nové poznatky z histórie Oravy.

               Mgr. K. Tvarožková, Mgr. Slovíková

        • 19sep
            • Prírodovedná exkurzia HZŠ – Pozorovanie sov Babej hory

                  

                   V medzinárodnom projekte Vtáci Babiohorského regiónu  sme pokračovali po prednáškach (máj 2018) praktickými aktivitami v teréne. Spolu s poľskými ornitológmi a pracovníkmi CHKO – Horná Orava sme 14.9.2018 vo večerných až skoro nočných hodinách pozorovali sovy. Ornitológovia nám ukázali aké druhy sov žijú na území Babej hory, ukázali nám ako ich vábia  zvukom, aby sme ich mohli pozorovať. Ani tma, ani jazyková bariéra neboli prekážkami pri zážitkovej forme učenia sa o sovách.  Poďakovanie patrí ornitológom z Poľska Joanna Wójcik, Paweł Malczyk , Maciej Kozłowski , Paweł Wieczorek, ochranárke Ing. Zuzane Kertysovej a rodičom, ktorí nám veľmi ochotne pomohli pri deťoch.

                                                                                                                         Pedagógovia a žiaci HZŠ

              Fotogaléria

        • 17sep
        • 17sep
            • Hviezdoslavova hájovňa

              Dňa 12.09.2018 sa žiaci 6. ročníka zúčastnili  literárnej exkurzie  v hájovni pod Babou horou. Toto miesto spolu s okolitou prírodou nás očarilo. Sme radi, že žiaci mohli  spoznať  oravského básnika P. O. Hviezdoslava a jeho dielo Hájnikova žena. Okrem výkladu o živote spisovateľa a zaujímavých  predmetov v hájovni žiaci obdivovali tristoročnú lipu, pod ktorou sedával  P.O. Hviezdoslav. Vo vedľajšej budove bola expozícia venovaná slovenskému prozaikovi Milovi Urbanovi. Novými vedomosťami si určite spestríme hodiny literárnej výchovy.

               

               

        • 14sep
            • Výchovno-preventívny program „Dni boja proti drogám“

              V dňoch 10. – 12. 9. 2018 zrealizoval tím prevencie drogovej závislosti na ZŠ s MŠ Rabča (PaedDr. Eva Štefaničiaková, PhD., PaedDr. Marcela Skočíková, PhD., Mgr. Martin Skočík, Mgr. Daniela Chutniaková) už 14.ročník preventívno-výchovného programu „Dni boja proti drogám“ , ktorý sa každoročne zameriava na prevenciu drogovej závislosti u žiakov 9.ročníkov,teda 14-15 ročných tenegerov, ktorí sú podľa  výskumov  najviac ohrozenou skupinou začínajúcou s užívaním drog.

              V realizácii preventívneho programu sa využila skupinová forma prevencie, metóda názoru, beseda, diskusie, prednášky, výtvarné techniky, šport. Žiakov sme učili k empatii, k uvedomeniu si vlastnej jedinečnosti ich osobnosti. Žiaci si okrem odborných prednášok, ktoré viedli kap. Mgr. Tibor Šándor, PaedDr. Eva Štefaničiaková, PhD., PaedDr. Marcela Skočíková, PhD. , Mgr. Martin Skočík, pozreli filmy s tematikou prevencie drogovej závislosti. Pocity, ktoré prežijú pri pozeraní filmu, na ktorých sú aj výpovede drogovo závislých, v nich vyvolajú určitý druh znepokojenia z toho, kde až môžu skončiť, ak podľahnú nátlaku moderného spoločenského problému „droga a my“, a kde sa môžu dostať ak povedia droge nie. V rámci diskusií a besied sa zamysleli nad hrozbou škodlivosti drog a taktiež uvideli naživo hľadanie drog  policajtmi s cvičeným psom. Na Slanej vode si v skupinách zasúťažili v športových súťažiaci a vo vedomostiach nadobudnutých na prednáškach. Kreslili plagáty s protidrogovou tematikou a tvorili básne.

              Veľkým prínosom bola odborná prednáška PhDr. Marcela Zemančíka – riaditeľa centra Z-Návrat, akreditovaného resocializačného strediska pre ľudí závislých od psychotropných látok. Taktiež výpovede jeho jedenástich klientov, ktorí našim žiakom porozprávali autentické príbehy ich životov. Ako sa dostali k drogám, čo to spôsobilo s ich životmi, a prečo nemá mládež experimentovať s drogami.

              K úspešnému zdolávaniu prekážok treba žiakov viesť, je potrebné ich naučiť vytyčovať svoje ciele, aby pochopili, aký hrozný dopad má užívanie drog na človeka. Životné situácie  sú v dnešnej dobe mimoriadne náročné a vyžadujú značnú psychickú odolnosť. Od človeka sa čoraz viacej vyžaduje kreatívne myslenie pri riešení náročných a neobvyklých  situácií. Vôľa žiaka sa rozvíja v procese činnosti, dieťa sa nerodí s hotovými mravnými vlastnosťami, preto vhodnými metódami možno pozitívne vplývať na rozvoj jeho osobnosti.

              Drogy zoberú životu všetky pocity a radosti, pre ktoré stojí za to žiť. Stretávame sa s nimi aj v našej dedine. Prínos preventívnej akcie vidíme aj v psychickej príprave mladých tenegerov  ako sa nenechať ovplyvniť nesprávnym smerom. Poskytnúť mladým ľuďom pochopiť ich hodnoty, postoje a presvedčenia. Vedieť odolať tlaku drogujúcich kamarátov, povedať drogám nie, čo im pomôže v ťažkých situáciách. A následne ich usmerniť k zdravému životnému štýlu.

        • 30aug
            • Otvorenie nového šk. roka 2018/2019

              Riaditeľstvo  ZŠ s MŠ v Rabči oznamuje,  že  otvorenie  nového školského roka  2018/2019 sa uskutoční v pondelok - 3. septembra, o 9,00  hod. v areáli Základnej školy v Gaceli. Všetci  žiaci z 2.-9. ročníka si prinesú prezuvky a písacie potreby. Je potrebné zakúpiť si 1 prezuvky do školy a 1 prezuvky na telesnú výchovu.          

              Školský klub detí pre 1.-4. ročník bude fungovať od 04.09.2018, a to od 1100 - 16 30 hod. Mesačný poplatok je 10,00 Eur.

              Stravovanie v školskej jedálni bude od 04.09.2018.

              Žiaci, ktorí  majú záujem o stravovanie  v školskej jedálni, nech sa prihlásia u triednych učiteľov.

              Poplatky v ŠJ:            

              • obed - 0,95 Eur pre roč. 1.-4., 1,01 Eur pre roč. 5.-9. 
              • desiata - 0,30 Eur

              Žiaci  sa  môžu  stravovať  aj  nepravidelne. 

              Materské školy oznamujú, že otvorenie školského roka bude v pondelok 3. septembra o 7,00 hod. v Gaceli, MŠ Kostolná o 8,30hod.  Je potrebné doniesť si prezuvky. Rodičovský príspevok na začiatku šk. roka je 25,- Eur. Mesačný poplatok za MŠ je 10,- Eur.

              Poplatky za stravu v MŠ:    

              • desiata - 0,26 Eur
              • poldenná strava - 0,90 Eur
              • celodenné stravovanie - 1,12 Eur
        • 29jún
            • Škola v prírode

              V dňoch 4. – 8. júna 2018 sme sa so žiakmi  štvrtého ročníka zúčastnili Školy v prírode, ktorá sa každoročne organizuje aj s podporou štátu. Deti si vychutnali 5-dňový pobyt v malebnej prírode Belušských Slatín. Toto rekreačné stredisko leží  na rozhraní Považského podolia a Strážovských vrchov . Centrum Rodinkovo nám poskytlo príjemné ubytovanie so športovým areálom. Toto centrum poskytuje rodinám nielen duchovnú, ale aj duševnú a fyzickú obnovu.

              Pár dní, ktoré sme mali k dispozícii, sme využili  na športové , ale aj vzdelávacie aktivity. Zopakovali sme si učivo nielen prírodovedy a vlastivedy , ale aj slovenského jazyka , či matematiky. Zaujímavo skĺbené poznatky s fyzickou aktivitou deti nesmierne bavili. Každý deň sme si do denníka zapisovali dojmy a pocity z predošlého dňa. Keďže žiaci boli ubytovaní v niekoľkých izbách, súťažilo sa aj o najčistejšiu izbu, samozrejme, s odmenou.

              Súčasťou nášho komplexu bola  aj kaplnka, a v centre je prítomný aj kňaz ,  a tak mali deti možnosť zúčastniť sa svätej omše . Tí, ktorí sa rozhodli pre iný program, absolvovali krátku vychádzku do blízkeho okolia.

              Týmto by sme chceli vysloviť veľké poďakovanie pani zdravotníčke Mgr. Marte Kozákovej, ktorá po celý čas neúnavne ošetrovala drobné odreniny, bolesti brucha i iné drobné úrazy detí.  Jej pomoc bola neoceniteľná.

              Mrzí nás hlavne to, že niektorí žiaci nedostatočne dodržiavali pokyny pedagógov a animátorov. Svojím správaním tak mnohokrát pokazili zážitok tým, ktorí sa správali slušne.

              Celkovo však môžeme deti pochváliť za ich aktivitu , súdržnosť a nadšenie.  Izby udržiavali v poriadku a vedeli sa slušne poďakovať za jedlo v jedálni. Veríme ,  že si žiaci svoj pobyt užili a odniesli si mnoho krásnych zážitkov.

              Mgr. Hvolková, Mgr. Michaľáková, Mgr. Orureková

        • 29jún
            • Prírodovedná exkurzia do Zawoje (poľská časť Babej hory) HZŠ

              V spolupráci s CHKO – Horná Orava a TPN - Zawoja sme boli 21.6.2018 na prírodovednej exkurzii v poľskej časti Babej hory – časť Zawoja. Navštívili sme expozíciu zameranú na rastliny a živočíchy Babej hory, ktorú obohatila prezentácia spojená s výkladom s poľským lektorom. Hravými aktivitami sme prešli záhradu zmyslov a turistický chodník Mokrý kozub. Rečová bariéra nebola lebo sme si vzájomne chceli rozumieť, veď príroda nás spája....

              Mnoho sme sa dozvedeli a pobyt v prírode sa všetkým páčil. Ďakujeme slovenským a poľským ochranárom a za tlmočenie Ing.Zuzke Kertysovej.

              Mgr. Iveta Zborteková a deti HZŠ

              Fotogaléria:

        • 26jún
            • HZŠ - Splnený sľub

              Pred rokom sme dali pánovi kaplánovi Andrejovi Adamčákovi sľub, že ho navštívime na jeho novej „kaplánke“ v Starej Ľubovni. Cestou sme sa modlili radostný ruženec. Keď sme dorazili do cieľa, pán kaplán nás privítal sv. omšou.

              Po obednej prestávke sme išli na Ľubovniansky hrad a do skanzenu. Porozprávali nám povesť o Ľubovnianskom hrade a čarodejnici. Pozreli sme si aj vystúpenie dravcov, ktoré bolo pre nás veľkým zážitkom. Niektorí spolužiaci boli sokoliarkam pomocníkmi. Na záver sme sa rozlúčili s naším pánom kaplánom a on nás pred odchodom požehnal.

                                                                                    Tadeáš Kolčák, Matej Bugaj, 3.D

        • 24jún
            • Škola v prírode

              V dňoch 4. – 8. júna 2018 sme sa so žiakmi  štvrtého ročníka zúčastnili Školy v prírode, ktorá sa každoročne organizuje aj s podporou štátu. Deti si vychutnali 5-dňový pobyt v malebnej prírode Belušských Slatín. Toto rekreačné stredisko leží  na rozhraní Považského podolia a Strážovských vrchov. Centrum Rodinkovo nám poskytlo príjemné ubytovanie so športovým areálom.  Toto centrum poskytuje rodinám nielen duchovnú, ale aj duševnú a fyzickú obnovu.

              Pár dní, ktoré sme mali k dispozícii, sme využili  na športové, ale aj vzdelávacie aktivity. Zopakovali sme si učivo nielen prírodovedy a vlastivedy, ale aj slovenského jazyka, či matematiky. Zaujímavo skĺbené poznatky s fyzickou aktivitou deti nesmierne bavili. Každý deň sme si do denníka zapisovali dojmy a pocity z predošlého dňa. Keďže žiaci boli ubytovaní v niekoľkých izbách, súťažilo sa aj o najčistejšiu izbu, samozrejme, s odmenou.

              Súčasťou nášho komplexu bola  aj kaplnka, a v centre je prítomný aj kňaz,  a tak mali deti  možnosť zúčastniť sa svätej omše. Tí, ktorí sa rozhodli pre iný program, absolvovali krátku vychádzku do blízkeho okolia.

              Týmto by sme chceli vysloviť veľké poďakovanie pani zdravotníčke Marte Kozákovej, ktorá po celý čas neúnavne ošetrovala drobné odreniny, bolesti brucha i iné drobné úrazy detí.  Jej pomoc bola neoceniteľná.

              Mrzí nás hlavne to, že niektorí žiaci nedostatočne dodržiavali pokyny pedagógov a animátorov. Svojím správaním tak mnohokrát pokazili zážitok tým, ktorí sa správali slušne.

              Celkovo však môžeme deti pochváliť za ich aktivitu, súdržnosť a nadšenie.  Izby udržiavali v poriadku a vedeli sa slušne poďakovať za jedlo v jedálni.  Veríme,  že si žiaci svoj pobyt užili a odniesli si mnoho krásnych zážitkov.

               

              Mgr. Hvolková, Mgr. Ogureková, Mgr. Michaľáková

        • 22jún
            • Prvácka akadémia

              Dňa 14.06.2018 sa konala na našej škole Prvácka akadémia, na ktorej sme privítali rodičov a  starých rodičov. Prváčikovia si pripravili pre nich krásny program. Ukázali im ako sa naučili čítať, počítať. Predviedli sa na hudobných nástrojoch ako harmonika, heligónka  a husle. Dievčatá z gymnastiky nám veselo zacvičili. Foto si pozriete v našej galérii.

                                                                                                                                   Mgr. Tvarožková K., Mgr. Slovíková

        • 20jún
            • Výlet za odmenu

              19. júna 2018 boli žiaci našej školy na "výlete za odmenu". Bol to úžasný výlet vo výške - po chodníku medzi korunami stromov s vyhliadkovou vežou v Bachledovej doline. Chválime všetkých žiakov za správanie počas celého dňa, veď napokon to boli všetci tí, ktorí školu reprezentujú vo vedomostných a športových súťažiach, v rôznych zberoch, či aktivitách organizovaných školou.

              Ing. A. Kornhauserová

        • 14jún
            • „Michalkovov pamätník“

              Dňa 14. 06. 2018 sme sa na Základnej škole s materskou školou J. Vojtaššáka v Zákamennom zúčastnili súťaže v prednese ruskej poézie a prózy pod názvom „Michalkovov pamätník“. Našu školu reprezentovala žiačka 8. A triedy Natália Joščáková a získala krásne 2. miesto.  Gratulujeme.

        • 12jún
            • Prevádzka MŠ počas prázdnin

              Oznam

                          Základná škola s materskou školou v Rabči oznamuje rodičom, ktorých deti navštevujú materskú školu, že prevádzka materskej školy v Gaceli na Školskej ulici 438 bude zabezpečená aj počas letných prázdnin.

              MŠ, Kostolná 855 bude cez prázdniny mimo prevádzky. Svoje dieťa môžete umiestniť do MŠ v Gaceli.

              Poplatok za škôlku:      20 Eur za mesiac

              Poplatok za stravu:       23,52 Eur za mesiac júl a 20,16 Eur za mesiac august

              Poplatky je potrebné uhradiť do 21. júna 2018 za 1 alebo 2 mesiace podľa toho, ako bude dieťa navštevovať MŠ, a to nasledovne:

              Úhrada poplatku za škôlku:  v hotovosti v MŠ, Školská 438, p. O.Pitákovej v triede lienok (vchod č. 1)

              Úhrada stravy: na účet číslo IBAN: SK30 5600 0000 0040 4092 4003

              Materská škola v Gaceli bude v prevádzke do 24. augusta 2018.

                                                                                                            Ing. Anna Kornhauserová, rš

        • 12jún