• Novinky

      • Novinky

        • 12mar
        • 08mar
            • Tvorivé dielne v Spojenej škole v Nižnej

              Po príchode pred SŠ v Nižnej sme vstúpili do školského areálu, v ktorom sa nachádzali dve budovy, ktoré boli rozdelene na  Strednú odbornú školu a strednú umeleckú školu. Následne sme dostali základné informácie o škole  a odboroch, ktoré sa na nej dajú študovať. Po prehratí videa o škole sme sa presunuli do budovy školy, v  ktorej sa vyučuje odborný výcvik.

              Rozdelení do troch skupín sme sa presúvali po stanovištiach, na ktorých sme si vyskúšali programovanie cnc strojov, prácu s grafickými programami, grafickým dizajnom, 3D tlačiarňou a pod.. Odborní zamestnanci a aj samotní žiaci nám boli vyučujúcimi a zasvätili nás do tajov jednotlivých odborov, ktoré sa dajú na danej škole študovať.

              Návšteva školy bola určite prínosom pre každého z nás. Kto vie, možno sa tam o rok rozhodnem ísť študovať aj ja.

                                                                                                   Matej Kolčák 8.A

               

        • 05mar
            • Testovanie 9 - 2018

              Dňa 21. marca 2018 /streda/ sa uskutoční celoslovenské testovanie žiakov 9. ročníka základných škôl pod názvom Testovanie 9-2018. Žiaci budú testovaní z predmetov matematika, slovenský jazyk a literatúra. Bližšie informácie získate kliknutím na odkaz: http://www.nucem.sk/sk/testovanie_9

        • 09apr
            • Olympiáda z ruského jazyka

              Dňa 23.03.2018 sa na našej škole konalo školské kolo olympiády z ruského jazyka. Zúčastnili sa ho 7 žiaci z 8. a 9. ročníka. Po písomnej časti súťaže/počúvanie a čítanie s porozumením, poznatky z kulturológie/ nasledovala ústna časť, kde súťažiaci vymýšľali príbeh na základe daných obrázkov a porozprávali niečo o danej téme, ktorú si vylosovali. Po vyhodnotení jednotlivých úloh dospela porota k týmto výsledkom:

              1. miesto                     Gabriela Vorčáková               9.B

              2. miesto                     Filip Piták                               8.B

              3. miesto                     Viktória Michaľáková            8.B

              Všetkým srdečne gratulujeme!

                                                                                                                        Mgr. Andrea Gogoláková

        • 06apr
        • 23mar
        • 27nov
            • HZŠ - Vianočné tvorenie

              Na hornej škole sa rozvoňali Vianoce už na začiatku adventu. Tvorivých dielní sa zúčastnili takmer všetci žiaci HZŠ. Mamičky prišli pomáhať a niektoré nám prišli ukázať a naučiť nás vianočné tvorenie. Pri zvukoch vianočných melódií sme si pochutnávali na oblátkach, tvorili sme adventné vence, svietniky, marcipánové ozdoby, vianočné gule, pozdravy. Ďakujeme všetkým tvorivým mamkám, ktoré nám obetovali svoj čas, trpezlivosť, lásku aj materiál. Pani Helene Bugajovej, Mirke Svetlákovej, Aničke Jendreasovej, Zuzke Boldovjakovej, pani učiteľke Katke Ptačinovej, našej bývalej žiačke Martinke Iskerkovej a jej mamke.                                                   

              Kolektív pedagógov HZŠ

        • 03dec
            • 2. miesto v okresnom kole Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry

              V stredu 29. novembra sa v CVČ Maják Námestovo uskutočnil 10. ročník súťaže – Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry. Súťaž pozostávala z troch častí:

              1. z práce s textom zameranej na porozumenie textu, jazykové a gramatické vedomosti,
              2. z transformácie textu na reklamu,
              3. z ústnej časti, v ktorej si žiaci mohli preveriť svoje rečnícke schopnosti, keďže ich úlohou bolo v krátkom čase si pripraviť rečnícky prejav – rozprávanie na danú tému.

              Našu školu reprezentovala Viktória Bieľáková, žiačka 9. B triedy, ktorá sa výborne popasovala nielen s testom či tvorbou reklamy, ale i s neľahkou treťou časťou súťaže, v ktorej dokázala, že ani rétorika jej nie je cudzia. V silnej konkurencii osemnástich súťažiacich získala Viktória krásne 2. miesto. Blahoželáme a tešíme sa z úspechu!

              PaedDr. Škrková Adriána

        • 05mar
            • Školské kolo v zjazdovom lyžovaní

              Dňa 2.3.2018 sa 72 detí zúčastnili školského kola v zjazdovom lyžovaní , ktoré sa uskutočnilo v Ski centrum Polhorský Hrádok. Žiaci súťažili v dvoch kategóriach  - žiakov a žiačok. Z každej kategórie najlepší traja postupujú do okresného kola, ktoré sa uskutoční 15.3.2018 v Ski Zabava v Hruštíne.

              Za žiakov postúpili: Dávid Štefaňák 8.C, Jakub Skutka 8.C, Tomáš Skurčák 8.B

              Za žiačky postúpili: Lívia Gužíková 8.A, Veronika Jochimová 7.D. Vanesa Plevjaková 9.C

              Dobrý výkon podali všetci zúčastnení. Súťažilo sa v duchu faire play. Postupujúcim držíme päste, aby nás úspešne reprezentovali v okresnom kole.

              Ďakujeme sponzorom Ing. Jurajovi Raticovi a Antonovi Hrubjakovi , ktorí nám umožnili bezplatné využitie lyžiarskeho areálu.

        • 03nov
            • Stravuj sa zdravo na HZŠ

              Aj naša škola sa zapojila do projektu Stravuj sa zdravo“. Počas celého týždňa sme sa snažili jesť oveľa viac ovocia a zeleniny. Každý deň sme mali určenú farbu trička.Naše farby boli červená, zelená, oranžová, modrá a žltá. A podľa toho sme si z domu doniesli ovocie a zeleninu v týchto farbách. Doniesli sme jablká, banány, pomaranče, čučoriedky, citróny, uhorky, kaleráb...., ktoré sme spoločne ochutnávali počas prestávok.Počas týždňa sme sa viac rozprávali o zdravej strave. Pani učiteľky nám pripomínali, aby sme často jedávali ovocie a zeleninu, lebo budeme zdraví. My prváci sme na výtvarnej výchove vytváraliježkov s jabĺčkami a hruškami, a ovocné košíčky.Druháci robili ovocné a zeleninové misy, ktoré potom ochutnávali. Tretiaci zas vytvárali ovocníčkov a rôzne postavičky, panáčikov zo zeleniny. Celý týždeň sa nám veľmi páčil a bola to obrovská zábava. 

                                                                                                                      Dianka Laštiaková a Jakub Svetlák 1. D

        • 21mar
        • 06nov
            • Záložka pre školy

                  Pri príležitosti oslavy Medzinárodného dňa školských knižníc sme sa  tento rok zapojili do projektu Záložka pre školy. V rámci rozvoja čitateľskej gramotnosti sme so žiakmi v priebehu októbra zhotovovali záložky na tému Tajuplný svet knižných príbehov. Nakoniec sme si v posledný októbrový týždeň záložky „vymenili“ so ZŠ Kluknava. Teší nás, že sme mohli spojiť príjemné s užitočným, a hreje nás pocit s dobre vykonanej práce.

        • 22nov
            • Európsky týždeň boja proti drogám

               

              Európsky týždeň boja proti drogám 20. – 24.11. 2017

              V pondelok 20.11. sme si cez školský rozhlas pripomenuli pôvod a význam tejto akcie. Ako je známe, nielen dobrá informovanosť, ale najmä zmysluplne vyplnený čas sa považuje za najefektívnejšiu prevenciu proti závislostiam. Žiaci 7. a 8. ročníka absolvovali prednášky s protidrogovou tematikou a v piatok sme tento týždeň  zavŕšili basketbalovým turnajom pod heslom „Športom proti drogám“ , pri ktorom si zmerali sily žiaci 7.-9. ročníka. U siedmakov na prvom mieste skončila 7.A, na druhom 7.C, na treťom 7.B a na štvrtom 7.D. U ôsmakov bola prvá 8.A, druhá 8.B a tretia 8.C. Deviataci si vybojovali takéto umiestnenie: prvá bola 9.A, druhá 9.C a tretia 9. B. Súbežne prebiehala súťaž vo vyrábaní plagátov pod názvom Top 10 dôvodov, prečo povedať drogám NIE! Najviac hlasov získal plagát 9.A. Víťazi turnaja a najkrajšie plagáty boli odmenené  diplomom a sladkými  dobrotami. Naši žiaci nám ukázali silu a bojovnosť a taktiež nás potešili  svojou kreativitou a uvedomením.  A nám ostáva len veriť, že opäť sme urobili niečo, čo našich žiakov odradí od experimentovania s drogami. 

        • 03nov
            • Naj babka,dedko

              Celý október sa niesol v znamení úcty k starým rodičom a v závere mesiaca máme pre vás súťaž o NAJ BABKU, DEDKA. Ak si myslíš, že je to práve tvoja babka či dedko, napíš nám o nich, kto sú, kde pracujú, ich vek, čo pekné si spolu s nimi zažil, v čom a prečo sú pre teba vzorom, prečo si ich vážiš... Súťažné príspevky odovzdávajte do 15. novembra 2017 p. uč. Škrkovej alebo p. uč. Tisoňovej, prípadne pošlite na e-mail adrianaskrkova@gmail.com. Príspevky môžu byť formou: básne, charakteristiky, rozprávania (s prvkami opisu), denníka, listu, beletrizovaného životopisu... (ľubovoľne). Čakajú na vás pekné odmeny.

        • 03nov
            • „Stravuj sa zdravo“

              Vyhodnotenie projektu „Stravuj sa zdravo“


              Projekt „Stravuj sa zdravo“ prebiehal počas celého týždňa  od 23. do 27. októbra. V našich triedach opäť prevládala každý deň jedna z určených farieb ovocia a zeleniny na oblečení žiakov, ale aj vyučujúcich. V priebehu týždňa sa každá trieda zapojila do rôznych aktivít – pripravili si nástenky o zdravej strave, zhotovili si v triedach potravinovú pyramídu, kútik ovocia a zeleniny, na chodbách vytvárali z vrchnákov z PET fliaš ovocie a zeleninu, zapojili sa do ankety o pitnom režime v škole. V piatok sa tradične konala súťaž o najkrajší ovocný a zeleninový tanier, do ktorej sa zapojili aj triedy IX.B a VII.B z druhého stupňa. Vyhodnotená a ocenená bola aj najaktívnejšia trieda, ktorá využila tému zdravej stravy aj v medzipredmetových vzťahoch na matematike a anglickom jazyku.

              Výsledky súťaže:  

              Najkrajší ovocný tanier:                                   Najkrajší zeleninový tanier:

              1.miesto:  II.C                                                  1.miesto:   IV.B

              2.miesto:   I.B                                                   2.miesto:     I.C

              3.miesto:   II.A                                                 3.miesto:   III.A

              Najaktívnejšia trieda:    III.B

              Vyhodnotenie ankety o pitnom režime:

              Aký nápoj najčastejšie piješ počas prestávok v škole?

              čaj                         46%

              voda (aj sirupová)  38%

              mliečny nápoj         3%

              džús                       9%

              iné                         4%



              Mgr. Ľubomíra Slovíková, Mgr. Alena Juritková



        • 24nov
            • HZŠ - Besiedka pre babku a dedka

              Pre naše babky a dedkov sme si  pripravili besiedku, ktorá sa konala 14. novembra. Vystúpenie bolo v jedálni, ktorú krásne vyzdobili naši tretiaci. Na besiedku sme sa všetci tešili, ale najviac asi naše babky a dedkovia, ktorí boli zvedaví na nás, a prišli v hojnom počte. Program začal privítaním našich starkých a divadielkom o dvanástich mesiačikoch. Pokračoval scénkou, ktorú si pripravili prváci Ťahanie repky, a druháci o Kozliatkach.Potom sme spievali, tancovali a recitovali básničky. Katka Hrubjaková nám zahrala na klavíri a Karolínka Labudová na harmonike.Tretiaci zarepovali básničky, ktoré si samy zložili. Zakončili sme to „pýtačkami“ a spoločne sme si zaspievali ľudovú pieseň „Za horami za dolami“. Naše babičky a dedkov sme ponúkli  nakoniec koláčikmi.Dedkov a babky sme zobrali do tried, kde sme im poukazovali naše triedy a dali darčeky, ktoré sme si vyrobili na tvorivých dielňach. Všetkým sa páčilo. Na záver sa chceme poďakovať mamičkám z 1. D, ktoré nám napiekli chutné koláčiky.

              Klaudia Gurová, Klárka Kozáková a Miško Štefaňák 1. D

        • 03nov
            • „Stravuj sa zdravo“

              Príspevky do súťaže

              1. Prečo potraviny nepatria do koša

              Myslím si, že v tejto dobe sa veľmi plytvá potravinami. Je ich veľmi veľa a niektorí ľudia ich vyhadzujú do koša. Nie je to správne. My doma nevyhadzujeme potraviny do koša, ale zbytky dávame zvieratám napríklad prasiatkam. A keď  v obchode zostanú potraviny po záruke alebo pred zárukou netreba ich hneď vyhadzovať, radšej nech na ne dajú zľavy. Môj názor je taký, že v obchode by sa nemali predávať zbytočné potraviny. Pozrime sa na niektorých ľudí v Amerike. Za chvíľu dopadneme ako oni. Niektorí  si vôbec nevážia svoje zdravie, fajčia, pijú, drogujú, prejedajú sa. Toto plytvanie by sa malo začať riešiť, pretože naozaj dopadneme ako niektoré veľké krajiny. Všade na svete budú odpadky od jedla a toto zamorí aj celé ovzdušie a na zemi neostane nič iné len veľké skládky jedla.

              Viktória Michaľáková 8.B, vek 13rokov, 2.kategória

              Základná škola s materskou školou Rabčická  410 Rabča, 02944

               

               

               

              2. Prečo potraviny nepatria do koša

              Ľudia by nemali často chodievať do obchodu na potraviny, ktoré majú , lebo tie staršie potom vyhodia a to sa deje stále dookola. Niektorí ľudia vyhadzujú potraviny do prírody. Rastliny sa rozložia, ale plasty nie. Plasty sa nerozložia a vypúšťajú do ovzdušia a pôdy škodlivé látky. Potom vznikajú rôzne ochorenia. Ak sa to bude stále opakovať, tak pôda skončí v takom štádiu, že sa nebudú dať pestovať potraviny rôzneho druhu. To že človek nebude prijímať vitamíny z rastlín vedie k tomu, že  sa oveľa skráti životnosť ľudí a nastane riziko vymretia ľudstva. Neničme si vlastnú planétu, ale starajme sa o ňu!

              Anton Brišák 8.B, vek 13rokov, 2.kategória

              Základná škola s materskou školou Rabčická  410 Rabča, 02944

               

              3. Prečo by ľudia nemali vyhadzovať potraviny do koša ani do prírody

               

              Je to dar boží. Nemalo by sa s tým plytvať , lebo v niektorých krajinách majú nedostatok potravín a ľudia umierajú na nedostatky vitamínov a živín čo obsahuje jedlo. Potraviny po vyhodení začnú hniť, plesnúť. Po určitom období aj zapáchať a znečisťovať ovzdušie. Nedojedené potraviny by sa mali dávať zvieratám. Ľudia, čo vyhadzujú potraviny ohrozujú život nielen sebe, ale aj druhým. Malé deti dokážu zjesť čokoľvek. Napr. vyhodené splesnuté jablko môže dieťaťu ublížiť.

              V minulosti v 19 stor. v obci Mútne okr. Námestovo. Bola bieda doma. Ľudia nemali čo jesť. Hlad ich priviedol až k samému zúfalstvu, že ľudia museli obhrýzať kožu zo stromov. Boli to zlé časy.

              Timea Kšenzuláková 8.B, vek 13rokov, 2.kategória

              Základná škola s materskou školou Rabčická  410 Rabča, 02944

               

        • 01mar
            • Dejepisná olympiáda

              Žiaci našej školy Mária Nováková, Patrícia Kovaličková a Milan Tropek sa dňa 15. 02. 2018 zúčastnili okresného kola dejepisnej olympiády. Po náročnej príprave obstáli v silnej konkurencii veľmi dobre. Mária Nováková sa umiestnila na peknom 5. mieste, Patrícia Kovaličková na 7. mieste. Úspešným riešiteľom bol aj Milan Tropek. Všetkým blahoželáme.

                                                                                                                                      

                                                                                                                                               Mgr. Silvia Živčáková

        • 09nov
            • Krúžok inak - Pobyt v prírode

              Krúžok inak - Pobyt v prírode

              Tento školský rok učiteľky prírodovedeckého krúžku Ing. Motýľová a biologického krúžku Mgr. Bolibruchová zorganizovali víkendový pobyt na chate  v Sihelnom. Strávili tu tri  príjemné dni v prírode. Pracovali v teréne, kde mohli využiť svoje poznatky a zručnosti v rôznych zaujímavých aktivitách. Za pútavý výklad a ukážku ďakujeme Ing. Zuzke Kertisovej, pracovníčke CHKO-Námestovo. Žiaci  získali nové vedomosti a skúsenosti v oblastí poznania prírody a predstavu o tom, ako pracujú vedci – biológovia v teréne, čo si mohli aj sami vyskúšať. O vynikajúci guláš sa nám postarala rodina Pidíka a Horváta – pracovníci lesnej správy. Zároveň sa pričinili o edukačnú stránku v prírode – stromy našich lesov. Z trojdňového pobytu sme sa vrátili obohatení o nové zážitky a spoločne prežité chvíle upevnili kamarátske vzťahy medzi žiakmi.

        • 26feb
            • Okresné kolo Geografickej olympiády

              Dňa 6. 2. 2018 sa žiaci Kovaličková Patrícia 7. A, Piták Jakub 5. B, Žofaj Rudolf 5. A a Zboňák Jakub 5. A zúčastnili okresného kola Geografickej olympiády v Námestove. V kategórii G – 5. ročník sa na 2. mieste umiestnil Piták Jakub z 5. B a na 3. mieste Žofaj Rudolf z 5. A. Gratulujeme im. Všetkým týmto žiakom udeľujem pochvalu za vzornú prípravu na túto súťaž. p. u. Toholová