• Novinky

      • Novinky

        • 04okt
            • Výstup na Babiu horu

              Dňa 29. 9. 2017 sa žiaci deviateho ročníka zúčastnili exkurzie Babia hora. Na vrch Babej hory sme kráčali tri a pol hodiny. Počasie nám vyšlo v ústrety, hoci na vrchole bolo chladno a zamračeno, ale z nižšie položených miest bol veľmi pekný pohľad na Oravu. Ďakujem žiakom za ich trpezlivosť a vynaložené sily. Verím, že niekedy sa tam ešte vrátia. P. u. Toholová

        • 04okt
            • Exkurzia na Oravskom hrade

              Podujatie: „História bližšie k deťom a mládeži

              Dňa 27. 09. 2017 sa chlapci a dievčatá piateho ročníka zúčastnili pútavého podujatia na Oravskom hrade. Po prekročení vstupnej brány ich čakala cesta, počas ktorej postupne odkrývali tajomstvá hradu. Dozvedeli sa, aké praveké pamiatky boli nájdené v Oravskom Podzámku, aké typy hradov sa stavali v minulosti a zoznámili sa s vývinom písma. Na záver mali možnosť vidieť bohatú zbierku rozprávok a filmov, ktoré sa na Oravskom hrade natáčali.

                                                                                                                             Mgr. Silvia Živčáková

               

        • 04okt
            • Malý futbal - mladšie žiačky

              Dňa 2.10.2017 sa naše mladšie žiačky zúčastnili kvalifikácie na okresné kolo v malom futbale, kde s prehľadom zvíťazili a vybojovali postup na okresné kolo, ktoré sa uskutoční  11.10.2017 v Námestove pri CVČ. Našu školu reprezentovali: Janka Gužiňáková, Ema Oselská, Zuzana Pikošová, Lucia Vorčáková, Žaneta Portálová, Karolína Kozáková, Nina Juriťáková, Mária Brišáková, Aneta Gužiňáková, Nataša Zboroňová. Dievčatám držíme palce.

        • 01okt
            • Biologická exkurzia- Arborétum Mlyňany

              Dňa 22. 9. 2017 sa žiaci piateho ročníka zúčastnili na biologickej exkurzii do Arboréta Mlyňany. Arborétum založil Štefan Ambrózy – Migazzi v roku 1892 s úmyslom dokázať životaschopnosť vždyzelených drevín v našich podmienkach. V súčasnosti má rozlohu 62 ha. Žiaci mali možnosť sa oboznámiť s domácimi i cudzokrajnými drevinami zo strednej Ázie, Japonska, Číny, Severnej Ameriky i Slovenska. Naučili sa spoznávať domáce vždyzelené dreviny a kry  a mali možnosť vidieť sekvojovec severoamerický, maskáčový strom, vavrínovec lekársky, cezmínu ostrolistú, ginko biloba, bambusy kiwi a pod. Žiaci sa obohatili o vedomosti, počasie bolo priaznivé a sprevádzala nás dobrá nálada.

        • 19okt
          • Deň mlieka
            • Deň mlieka

              Dňa 28. septembra 2017 sa na našej škole uskutočnil Deň mlieka. Všetci žiaci, aj pani učiteľky, prišli do školy v bielych tričkách. Žiaci si priniesli mliečnu desiatu a mliečny nápoj. Pozreli sme si Cestu mlieka, kde nám kravička Elička rozprávala o živote kravičiek. Pani učiteľky nám pripravili krátky kvíz o mlieku, pracovné listy s tematikou mlieka a pekný obrázok kravičky. Žiaci III. B triedy zaspievali každej triede pesničku o mlieku, aby vedeli aké je mlieko zdravé. Na záver tohto dňa sme sa spoločne odfotografovali pred školou.

                                                                                                             PaedDr. Grobarčíková Helena

        • 28sep
          • Vyhlasujeme súťaž
            • Vyhlasujeme súťaž

              Naši žiaci sa snažia prispievať k ozdraveniu životného prostredia či už triedením odpadu, zberom tetrapakov, oleja či papiera. Teší nás, že sa aj naši bývalí žiaci snažia zlepšiť situáciu so životným prostredím a to v rámci ekoprojektu MOTHER FLOWER #mother__flower pod záštitou Petra Ďubeka. 
              Spoločne tak vyhlasujeme súťaž  pre tímy (triedy) na zber odpadu spolu s triednym učiteľom, rodičmi, alebo kamarátmi. Stačí vyčistiť svoje okolie, odfotiť pred a po vyčistení, napísať o tom pár slov, viet a odovzdať v škole do 11. 10. 2017.
              Pamätaj, že fantázii sa medze nekladú! Odmenený nebudeš len dobrým pocitom. 

        • 25sep
            • Európsky deň jazykov

              V utorok dopoludnia si na našej škole pripomenieme Európsky deň jazykov. Naši žiaci si pod vedením pani učiteliek pripravili prezentáciu rôznych jazykov. Tešiť sa môžeme na pesničky, básničky, scénky, plagáty  a ďalšie zaujímavosti. Môžete sa prísť pozrieť na vystúpenia vašich detí. Akcia sa uskutoční v kultúrnom dome.

        • 25sep
          • Biela pastelka
            • Biela pastelka

              V piatok 22.septembra sme sa zapojili do zbierky Biela pastelka. Ide o zbierku na pomoc nevidiacim a slabozrakým. Dievčatá z 8.B navštívili nielen všetky triedy našej školy, ale boli aj na námestí. Podarilo sa nám vyzbierať peknú sumu 199,27€. Všetkým darcom úprimne ďakujeme.

        • 21sep
            • Dni boja proti drogám

              18.-20. septembra 2017 sa na našej škole uskutočnil už 13. ročník preventívno-výchovného programu „Dni boja proti drogám“. Každoročne sa tohto trojdňového programu zúčastňujú žiaci deviateho ročníka s cieľom eliminovať užívanie drog a uprednostňovať zdravý spôsob života. Žiaci počas troch dní získali množstvo informácií o nepriaznivých účinkoch drog, o trestno-právnej zodpovednosti, o zdravom životnom štýle a o možnostiach tvorivého a aktívneho trávenia voľného času. Program sme obohatili aj prednáškou o obchodovaní s ľuďmi. Odborné prednášky pod vedením Mgr. Kap. Tibora Šándora, PhDr. Silvie Pekarčíkovej, PaedDr. Marcely Skočíkovej, Phd. a PaedDr. Evy Štefaničiakovej, Phd. boli striedané  filmami s protidrogovou tematikou. Taktiež mohli žiaci vidieť ukážky policajného psovoda.  Na Slanej vode si žiaci, zaradení do družstiev, overili svoje vedomosti a zručnosti v teoretických, praktických a aj športových úlohách. Vyrábali postery a vymýšľali básne a mottá. Najúspešnejšie družstvá boli odmenené peknými cenami. Veríme, že tento program zabráni žiakom v experimentovaní s návykovými látkami, že dokážu povedať drogám jednoznačné NIE!

        • 18sep
            • Burza stredných škôl

              Pozvánka

              Všetci žiaci 9.ročníka a ich rodičia sú pozvaní na Burzu stredných škôl, ktorá sa uskutoční dňa 20.9.2017 na Hviezdoslavovon námestí v Námestove. Začiatok je o 14.00hod. a akcia končí o 17:00hod. Prezentovať sa budú stredné školy a zamestnávatelia.

        • 18sep
            • Gajdošská vandrovka

              V rámci projektu s názvom Gajdošská vandrovka sa žiaci tretieho ročníka pútavou a edukatívnou formou zoznámili s fenoménom gajdošskej kultúry a ďalšími pastierskymi ľudovými nástrojmi. Žiaci zistili, z akých materiálov tieto nástroje sú a ako sa na nich hrá. Mohli si sami vyskúšať hru na gajdy, píšťalky, fujary, okaríny či drumble. Pútavé rozprávanie a hru na pastierských ľudových nástrojoch  predviedol ujo Drahoš Dáloš, začo ho žiaci odmenili veľkým potleskom. Zároveň pozval našich žiakov na výuku hry na gajdách, ktorá sa u nás v Rabči čoskoro začne. Na záver sme sa spoločne odfotografovali a poďakovali mu za pútavé a tvorivé rozpravy o gajdošskej tradícii.

                                                                                                                PaedDr. Helena Grobarčíková

        • 30aug
        • 04júl
            • Zamyslenie pred prázdninami

              Letné mesiace sú obdobím prázdnin a uvoľnenej atmosféry. Veľmi obľúbeným sa u našej mládeže stalo popíjanie alkoholických nápojov. Podľa dostupných údajov deti vypijú svoj prvý pohárik už okolo jedenásteho roku života. A práve týmto problémom sa chceme zaoberať a upozorniť rodičov na riziká, ktoré požívanie alkoholických nápojov detí prináša.

              K vysokej konzumácii alkoholických nápojov mladistvými tiež prispieva veľká spoločenská tolerancia voči pitiu. Keď sa niečo robí v dome, treba dať vypiť. Keď je oslava, treba niečo na uvoľnenie. V tolerancii alkoholu sme zašli až tak ďaleko, že pitie teenedžerov (dokonca už aj 13-ročných) je na Slovensku bežným javom. Viete o tom, že je u nás (myslíme tým v našej obci, ale bohužiaľ nielen sem) bežné, že pri „veľkonočnej kupačke“ nalievajú vo viacerých domácnostiach už školákom, aj 12-13 ročným? Je to krutá realita súčasnej doby, nad ktorou môžeme lamentovať, krčiť plecami (čo ja s tým?), ale ktorá je taká preto, že ju tolerujeme a dokonca sami vytvárame!  Aj malé množstvo alkoholu môže u maloletých spôsobiť fatálne následky. Preto by nemali rodičia u detí tolerovať ani minimálne množstvá alkoholu.

              Pri občasnej konzumácii alkoholu sa u detí zvyšuje riziko ochorenia pečene a nervového systému. Problémom tiež je, že čím mladšie deti alkohol konzumujú, tým pevnejšie puto k návykovej látke sa vytvorí a zároveň je väčšie riziko, že prejdú na tvrdé drogy. Snáď ani netreba pripomínať, čo prinesie ZÁVISLOSŤ do života človeka, do jeho rodiny a nakoniec celej spoločnosti !!!

              Spoliehať sa na to, že im v podnikoch nenalejú, že im alkohol nepredajú, kým nemajú 18 rokov, nestačí. Ak cítite, že niečo nie je v poriadku, riešte to, vyhľadajte pomoc, nenechajte to zájsť tak ďaleko, že sa budete len bezmocne prizerať ako vám dieťa upadá pred očami. Nezabudnite, že aj pre vás platia určité zákony, v ktorých je definovaná miera zodpovednosti za ich výchovu a správanie. Že aj vás môžu brať za zodpovednosť, ak vaše dieťa nájdu v bare alebo krčme v nočných hodinách alebo dokonca požívať alkohol.

              Ako rodičia môžete veľmi jednoducho zistiť, či vaše deti konzumujú alkoholické nápoje. Dôležité je, aby ste svoje deti začali vo väčšej miere kontrolovať. Aby ste vedeli, kde a s kým trávia voľný čas, aby ste sa s nimi veľa rozprávali, venovali sa im. Rodičia by mali ísť svojim deťom príkladom, ste pre svoje deti veľkým vzorom.

              Stránky, ktoré vám môžu pomôcť:

              Zákon o ochrane pred zneužívaním alkoholických nápojov a o zriaďovaní a prevádzke protialkoholických záchytných izieb – Zákon č. 219/1996 Z. z.) - http://www.zakonypreludi.sk/zz/1996-219

              http://www.noveaspi.sk/products/lawText/1/79808/1/2

              www.hovormeoalkohole.sk

              www.infodrogy.sk

                                                            koordinátori protidrogovej prevencie a výchovy k manželstvu a rodičovstvu

               

        • 30jún
            • Akadémia prvákov

              Školský rok ubehol ako voda a z našich prváčikov sa čoskoro stanú druháci. Prešlo desať mesiacov, počas ktorých sa učili písať prvé čiary, neskôr písať, ale aj čítať prvé písmenká, slabiky, slová a prvé vety. Ako poďakovanie za čas a trpezlivosť, ktoré im venovali, keď sa s nimi doma učili, písali diktáty, dookola čítali a počítali si žiaci 1.A,1.B a 1.C triedy pripravili pre svojich rodičov, starých rodičov, ale aj súrodencov program, v ktorom predviedli nielen svoje čitateľské schopnosti, ale aj kopu talentu. Na pódiu sa predviedli skvelí recitátori, herci, tanečníčky, speváci a vynikajúci heligonkári -  Olívia a Marek. Na záver všetci žiaci zarecitovali Prvácku hymnu. Za svoje vystúpenia zožali deti obrovský potlesk. Na splnenie prváckeho sľubu sa prišla pozrieť aj pani riaditeľka, ktorá prváčikov pochválila a priniesla im aj sladkú odmenu.

               

              Mgr. Alena Juritková

        • 14máj
            • Voľby

              V pondelok 15.mája 2017  o 15:00 hod. sa budú konať voľby prihlásených kandidátov na funkciu riaditeľa školy.

        • 09máj
            • SUDOKU

                V utorok 9.mája si naši žiaci 5.-8.ročníka zmerali sily v riešení sudoku. Piataci a šiestaci súťažili navzájom v jednej kategórii, v druhej kategórii súťažili siedmaci a ôsmaci. Prví traja úspešní riešitelia z obidvoch kategórií boli odmenení. 

              Výsledky:  5.a 6.ročník:                                  7. a 8.ročník:

              1.miesto:  P. Kovaličková (6.A)                       A. Kovaličková (7.A)

              2.miesto:  R. Kubasák (5.A)                            N. Lachová  (8.C)

              3.miesto   M. Mačinec (5.A)                            M. Hadár (7.A)

               

        • 09máj
            • DEŇ MATIEK

                              Ako všetci vieme, každý rok na druhú májovú nedeľu(tento rok je to 14. mája), sa na celom svete oslavuje Deň matiek. Aj my si ho chceme na našej škole pripomenúť a spoločne osláviť naše mamky, prejaviť im vďaku, lásku, radosť, že ich máme. Všetci žiaci sa môžu zapojiť tak, že napíšu svojim mamkám list, v ktorom sa im poďakujú za všetko, čo pre nás robia. List môžete napísať mame alebo obom rodičom, alebo list mame a osobitne list otcovi. Listy  žiakov, ktorí budú chcieť, budú potom uverejnené na stránke školy. Pre mamky počas tohto týždňa a pre ockov v júni, keď bude Deň otcov. Ak budete chcieť napísať obom rodičom jeden list, ten bude uverejnený na webe na Deň rodiny(15.5.).

              Samozrejme, že ak niekto nechce dať svoj list na web, stačí, ak ho ukáže tr. pani učiteľke alebo p.učiteľovi  a potom daruje svojej mame na Deň matiek. Listy, ktoré chcete uverejniť, noste prosím p. uč. Tisoňovej (odfotíme si ich, aby ste ich mohli odovzdať aj osobne) alebo ich môžete poslať mailom vo worde ako prílohu na mailovú adresu tisonova.maria@centrum.sk .

              Tešíme sa na vaše listy!

        • 04máj
            • KOMPARO

              V piatok 5.mája budú všetci naši štvrtáci a šiestaci riešiť testy Komparo. Štvrtáci budú skúšaní z predmetov matematika, slovenský jazyk, prírodoveda, vlastiveda a všeobecné študijné predpoklady. Šiestakov čakajú testy z matematiky, všeobecných študijných predpokladov, slovenského jazyka, dejepisu a fyziky. Držíme im palce.

        • 02máj
            • Škola v prírode- 4.ročník

              Po týždňoch prípravy  sme  sa 24.apríla konečne dočkali vytúžených dní v škole v prírode. Vysoké Tatry -konkrétne Nový Smokovec, nás privítali nádherným slnečným počasím. Ubytovali nás vo veľmi útulnom hoteli Villa Siesta, v ktorom sa nám veľmi páčilo. Ihneď po výdatnom obede sa z detí stali na celý týždeň Indiáni. Prvý večer síce  pretieklo aj pár slzičiek za domovom, ale deti to hravo zvládli a každý deň to bolo lepšie a lepšie. Počas ďalších dní sme si rozširovali vedomosti formou exkurzií, výletov, filmov a  návštev významných miest.  Získané poznatky sme preverili formou kvízov, súťaží, hádaniek, kresieb a rozhovorov. Exkurzie a výlety prebiehali v okolitej krajine. Navštívili sme Hrebienok, na ktorý sme sa  vyviezli pozemnou lanovkou, pokochali sa krásnym výhľadom a prešli sme sa po náučnom chodníku. Tiež sme sa odviezli električkou do Tatranskej Lomnice, kde sme navštívili múzeum TANAPu. Tu nás  veľmi zaujal film o svišťovi vrchovskom  a v múzeu sme sa nevedeli vynadívať na niektoré z exponátov  ( medvede, vlky, stopy dinosaurov, historickú horolezeckú výbavu, staré dokumenty a ľudové kroje...)Veľa dojmov v nás zanechal aj výlet na Štrbské pleso.  Počasie nám trošku neprialo a kde tu nás prekvapili kvapky, ale deťom sa úsmev z tváre nevytratil, lebo sa pustili do hľadania pokladu na jazere. Po úspešnom nájdení pokladov sa síce počasie zvrtlo na silnejší dážď, ale našu náladu to nepokazilo, lebo sme sa  veľmi tešili na večernú rozlúčkovú diskotéku. Ráno sme si pobalili veci a vybrali sme sa na náš posledný výlet do Belianskej jaskyne. Po strmom výstupe k vchodu jaskyne, kedy deti prvýkrát zacítili únavu, sme to však hravo zdolali a s nadšením sme obdivovali krásy jaskyne a prešli v nej 800 schodov. Unavení sme nasadli do autobusu. Posledné darčeky sme sa zastavili nakúpiť v Tescu v Liptovskom Mikuláši a za spevu piesne sme sa blížili k domovu . Šťastní rodičia, že majú svoje deti späť doma a šťastné deti z nových zážitkov a nových kamarátstiev sa zvítali a spoločne odišli domov.

                                                                                                                                        Mgr. Lucia Boráková

        • 03máj
            • Z pobytu v Nemecku

              V utorok sme si pozreli školu, vyskúšali vyučovanie s nemeckými žiakmi. Poobede sme navštívili rímsku pevnosť v Saalburgu a dozvedeli sa zaujímavé veci o starej rímskej ríši, učili sa strieľať z luku a hádzať oštepom.

                 

              V stredu sme mali športový deň, kde sme si zahrali zombieball, a zápasy zmiešaných družstiev (slovensko-nemeckých) vo futbale a hádzanej. Potom sme sa fotili vo fotoštúdiu a poobede mali pešo prehliadku po Wolfersheime.

              ŠTVRTOK

              Naš posledny deň v Nemecku sme stravili v krasnom kupeľnom mestečku Bad Nauheim, kde svojho času chodila na dovolenku ruska carovna a ma tam sochu aj Elvis Presley. 
              Upevnili sme stare priateľstva, našli ďalšich kamaratov, precvičili cudzie jazyky a popoludni po dlhej rozlučke plnej slz a objati sme sa vybrali na dlhu cestu domov.