• Novinky

      • Novinky

        • 25okt
            • Plavecký výcvik (4. ročník)

              Od 03.10 do 07.10 2016 sa konal plavecký výcvik v Aquarelaxe Dolný Kubín, ktorý viedol pán Skirčák s tímom profesionálnych inštruktorov. Žiaci štvrtých ročníkov vymenili svoje školské lavice za plavecké bazény. Cieľom výcviku bolo prekonať strach z vody, naučiť deti plávať, prípadne zdokonaliť už čiastočné plavecké schopnosti žiakov. Deti sa na každý deň výcviku veľmi tešili a dve hodiny v bazéne im často nestačili. Počas výcviku mali možnosť využiť aj atrakcie Aquarelaxu. Kurzy sa končili odovzdávaním ,,MOKRÝCH VYSVEDČENÍ“ a sladkými odmenami pre žiakov. Od prevádzkovateľa Aquarelaxu Dolný Kubín dostal každý žiak ako bonus 3-hod. vstupenku do Aquaparku Dolný Kubín.

                                                                                                             Tvarožková

        • 21okt
            • GAJDOŠSKÁ VANDROVAČKA

              V stredu 19. októbra 2016 sa všetci žiaci 1. -4. Ročníka našej ZŠ zúčastnili výchovného koncertu pod názvom Gajdošská vandrovačka. Ujo Drahoš Daloš – vynikajúci muzikant, ktorý vyrába píšťaly a fujary na Slovensku, našim žiakom predviedol ako sa dá porozprávať pomocou fujary, ako sa dajú rozozvučať gajdy, drumbľa a okarína. Takto žiakom predstavil našu folklórnu históriu a ľudové nástroje, ktoré sa používali v minulosti a my sme na ne trochu pozabudli. Niektoré deti si mohli vyskúšať, ako sa na týchto ľudových nástrojoch dá hrať. Zistili, že to nie je také ľahké ako to vyzerá, keď pozerajú a počúvajú tieto nástroje ako poslucháči. Žiaci si  z tohto koncertu odniesli informáciu o tom, že FUJARA a GAJDY sú zapísané do svetového zoznamu kultúrneho dedičstva UNESCO . Je na nás dospelých, aby sme toto naše folklórne bohatstvo odovzdali aj tej najmladšej generácií, ktorá bude vedieť o nich nielen rozprávať ale aj ich používať ako hudobný nástroj.

                                                                                                                                                                G.Čulová

        • 21okt
            • NÁVŠTEVA KNIŽNICE

              Pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc sa žiaci tretieho ročníka rozhodli navštíviť miestnu knižnicu v našej obci. Spolu s pani Ruženkou absolvovali kvíz a spoločne si zarecitovali báseň. Oboznámili sa s tým ako sú v knižniciach zoradené knihy pomocou abecedy, ktorú si spoločne zopakovali.

                                                                                                                                                                        M.Ogureková

        • 21okt
            • TRETIACI NA PLAVÁRNI

              V dňoch od 10.10.2016 do 14.10.2016 sa 3.A, 3.B a 3.C zúčastnila plaveckého výcviku v Aqaparku v Dolnom Kubíne. Všetkým sa tento výcvik veľmi páčil a žiaci sa naučili základy správneho plávania. Už teraz sa všetci, tešia ako svoje znalosti využijú pri návštevách v aqaparkoch spolu so svojimi rodičmi.

        • 20okt
        • 17okt
        • 14okt
            • Výmenný pobyt - rozlúčka

              Posledný deň pobytu žiaci strávili v športovej hale. Poriadne sa zapotili pri perfektne pripravených športových aktivitách. Na obed nasledoval oficiálny rozlúčkový program a potom posledné popoludnie v rodinách našich žiakov. O 18:00 sme sa s našimi nemeckými kamarátmi rozlúčili a popriali sme im šťastný návrat domov.
               
              Auf Wiedersehen!
               
              Našim žiakom a ich rodinám ďakujeme za pohostinnosť a starostlivosť o nemeckých žiakov.

              pani riaditeľka školy

              Fotogaléria

        • 21okt
          • Na zamyslenie rodičom....
            • Na zamyslenie rodičom....

              Rodina má byť pre dieťa miestom istoty, miestom pevných vzťahov. Každé dieťa však nemá možnosť žiť v pokojnej rodine, v rodine, ktorá mu zaručuje bezpečie. Ku stretom názorov, k nezhodám však dochádza asi v každej rodine.Z pohľadu dieťaťa však aj ten najmenší problém, tá najmenšia nezhoda spôsobujú neistotu.Pre dieťa sú takéto chvíle najťažšie a deti  na ne aj rôzne reagujú. Ten, kto vychováva, by preto mal vnímať aj pocity dieťaťa. Rôzne prejavy správania detí /zvlášť negatívne/- môžu mať korene práve v týchto nezhodách v rodine. Preto pri riešení problémov správania je potrebné hľadať príčiny .Veď duša dieťaťa je veľmi krehká, treba sa o ňu starať s láskou.

              koordinátor  1. - 4.ročník

        • 13okt
          • Výmenný pobyt
            • Výmenný pobyt

               Stredu prežili nemeckí aj naši žiaci opäť v škole. Boli rozdelení do troch skupín a každá skupina musela vyrobiť darček pre všetkých. Poriadne sa zapotili, ale výsledok stojí za to. Domov si odnesú vlastnoručne vyrobené lopáriky z dreva, vešiaky z drôtu aj chutné mafinky.

              Fotogaléria

        • 12okt
            • Noc výskumníkov

              V piatok 30. septembra sme sa my, ôsmaci, vybrali na exkurziu do Žiliny. Za pekného počasia sme sa presunuli do obchodného centra Aupark,kde  sa konala akcia " Noc výskumníkov 2016", ktorá sa realizuje aj v ďalších štátoch Európy. Čakalo nás tam toho veľa, od prvej pomoci až po pokusy so suchým ľadom. Prezentujúci jednotlivých stánkov nám rozprávali ako to chodí  napríklad u železničiarov alebo záchranárov. Mnohí si vyskúšali aj virtuálnu realitu, ktorá bola veľmi zaujímavá. Dozvedeli sme sa, čo je plazma, mobilita vedca alebo či je mobil pomocník alebo je pre nás hrozba. Výskúšali sme si prácu moderátorov televíznych novín, vypočuli sme si prednášky o stavaní tunelov, ba dokonca aj o prvej slovenskej družici. S plnou hlavou nových vedomostí sme sa potom vrátili domov.                               

                                                                                                                                                žiačka 8.ročníka

        • 11okt
            • Exkurzia piatakov z biológie

              Dňa 6.10.2016 sme sa "my" piataci zúčastnili biologickej exkurzie v Arboréte - Borová hora Zvolen. Sprevádzala nás botanička, ktorá nám ukazovala jednotlivé druhy drevín a bylín a vysvetľovala ich stavbu a použitie. Potom sme sa presunuli do skleníkov. Tam sme si pozreli nádhernú zbierku sukulentov a iných bylín. Zároveň sme si mohli zakúpiť aj rastlinku v kvetináči ako darček pre mamy. Druhá časť exkurzie sa konala v Tihanyiovskom kaštieli v Banskej Bystrici, kde sme si prezerali exponáty rastlín a živočíchov, ktoré boli zoradené podľa výskytu v jednotlivých regiónoch Slovenska. Mohli sme nahliadnuť do živého úľa a vidieť  spôsob života našich chrobákov. O 18.hodine sme sa vrátili do Rabče. Exkurzia v nás zanechala zážitky a nové poznatky z botaniky a zoológie.

        • 13okt
          • Výmenný pobyt
            • Výmenný pobyt

              Štvrtý deň pobytu žiaci z Wolfersheimu spolu s našimi žiakmi strávili v okolí Oravskej priehrady. Navštívili RIO de KLIN, veľmi sa im páčil výhľad na okolité dediny a Oravskú priehradu.

                 

              V pondelok 10. 10. 2016 si nemeckí žiaci poobzerali našu školu, boli na hodinách nemeckého aj anglického jazyka. Dopoludnie ukončili zaujímavou fyzikálnou show v kultúrnom dome. Popoludnie strávili nákupmi suvenírov v Námestove.

        • 10okt
        • 11okt
            • Pasovanie prvákov

              Pasovanie prvákov v Čarovnej zelenej krajine šťastia, kde naši najmenší museli zvládnuť skúšky zdatnosti aj poslušnosti, bolo opäť raz úspešné.  Vo štvrtok  6. októbra 2016 sa naša škola premenila na krásnu krajinu plnú zeleného šťastia a malých prváčikov. Prváckym sľubom sa naši prváčikovia stali skutoční a právoplatní členovia Cechu školského. Vítame ich a želáme veľa úspechov.

                                                                                                    Princezná zelenej krajiny šťastia a jej zelené šťastíčka  

        • 11okt
          • Výmenný pobyt
            • Výmenný pobyt

              Cesta za poznaním ORAVY pokračovala na ORAVSKOM HRADE a neskôr v skanzeme v ZUBERCI.

               

              V nedeľu 9. 10. 2016 naši kamaráti z Wolfersheimu spolu s našimi žiakmi absolvovali plavbu po ORAVSKEJ PRIEHRADE, navštívili SLANICKÝ OSTROV UMENIA.

               

              Žiaci našej školy sa predstavili s výborne pripraveným programom, prekvapili nemeckých kamarátov. Zoznamovacie aktivity napomohli k bližšiemu zoznámeniu sa navzájom.

              Fotogaléria

        • 11okt
        • 06okt
            • Dňa 06.10.2016 sa v našej ŠH uskutočnilo obvodové kolo v malom futbale starších žiakov. Viac o súťaži sa dočítate v sekcii Akcie a súťaže.

        • 07okt
            • Európsky deň jazykov

              Už od roku 2001 sa vždy koncom septembra koná v európskych krajinách Európsky deň jazykov. Jeho cieľom je podnietiť ľudí každého veku, aby sa učili viac jazykov. Preto sa aj naša škola v duchu hesla „Koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom,“  už po štvrtý raz zapojila do tohto projektu. Žiaci našej školy si pripravili krásne pesničky, básničky a scénky v anglickom, nemeckom, ruskom a slovenskom jazyku. Atmosféru na javisku umocňovalo množstvo farebných kostýmov a kulís, ktoré si žiaci s pani učiteľkami vyrobili. Po bohatom programe si diváci mohli prezrieť stánky z ruského, nemeckého, francúzskeho a anglického jazyka. Popritom sa zapájali do súťaží a aktivít, za ktoré ich čakala sladká odmena. Vchod bol otvorený a dievčatá, ktoré pri ňom ponúkali tradičné slovenské a anglické jedlá, pútali pozornosť okoloidúcich. Keď sa pristavili, mohli sa ísť pozrieť na prácu žiakov, no nielen oni, ale aj všetci rodičia. Tento ročník bol veľmi úspešný a všetci zúčastnení sa tešia aj na budúci rok.

              Prípravu aktivít na Európsky deň jazykov sme spolu s našimi žiakmi využili aj na zapojenie sa do internetovej súťaže s názvom „Ako naučiť ľudí deväť užitočných fráz z angličtiny“. Natočili sme videá, ktoré sú prístupné na hlasovanie. Podporme naše deti a dajme im hlashttp://edlslovakia.webnode.sk/language-chain/edl-slovakia-language-chain-2016/

              Natočené videá môžte vidieť:

              1.tím- Rabčania

              https://www.youtube.com/watch?v=IOvdqkawHbk&noredirect=1 

              2.tím - Śikulovia

              https://www.youtube.com/watch?v=WLhd5COVFtE

              P.S. Nehlasujte na Youtube, len na uvedenom linku.

        • 04okt
            • Majstrovstvá stredoslovenského kraja

              Majstrovstvá stredoslovenského kraja mladších žiakov a prípraviek v atletike

              Naši mladší a najmladší atléti sa v nedeľu 2. 10. 2016 zúčastnili majstrovského preteku. Pretek sa tento krát konal na atletickom ovále v Dubnici nad Váhom. Napriek tomu, že naša zostava bola mierne ukrátená o niektorých zranených športovcov, sa im podarilo dosiahnuť výborne výsledky. Medzi najlepšie patria tieto:

              Vrh guľou                               Maroš Grobarčík       1. miesto

              Hod kriketovou loptičkou       Miroslav Maslaňák   2. miesto

              Štafeta mladší žiaci 4x60m    Vratko Stoch             3. miesto

                                                             Miroslav Maslaňák

                                                             Filip Kolčák

                                                             Michal Ferneza

               

        • 03okt
            • Majstrovstvá okresu v atletickom štvorboji

               

              Atletická jeseň v našej škole sa už tradične spája s atletickým štvorbojom. Mladšie  a staršie žiactvo  z jedenástich škôl si 27. septembra porovnali svoje výkony. Súťažiaci museli dokázať svoju všestrannosť v štyroch disciplínach. Veľká nasadenosť našich domácich trénerov a ich zverencov priniesla svoje ovocie. V kategórii mladších žiakov sa družstvo našich chlapcov umiestnilo na treťom mieste. Starší žiaci súťaž vyhrali. Dievčatám sa darilo taktiež vynikajúco mladšie súťaž vyhrali staršie skončili na druhom mieste. Súťažiacim a ich trénerom gratulujeme a prajeme veľa ďalších úspechov.