• Novinky

      • Novinky

        • 07jún
            • Cyklistické preteky

              Dňa 3.6.2016 sme v Bike Parku Grúniky organizovali 1. ročník školských enduro pretekov. Počasie nám prialo, preteku sa zúčastnilo 22 chlapčenských družstiev a 11 dievčenských družstiev z okresu Námestovo. V kategórii družstiev aj jednotlivcov sa nám podarilo získať medailové umiestnenia.  Výsledky tu

        • 07jún
            • Okresné kolo v atletike starších žiakov a žiačok

              Dňa 30. mája sa náš športový areál opäť po roku stal miestom konania okresného kola v atletike starších žiačok a žiakov. V konkurencii 22 škôl sa družstvo našich žiakov umiestnilo na prvom mieste a tak si zabezpečilo postup na krajské kolo.  Družstvu dievčat prvenstvo ušlo len o vlások a umiestnili sa na peknom druhom mieste. Do krajského kola sa ako jednotlivkyne prebojovali z prvého miesta Dominika Jagelková v behu na 60m a Vanesa Raticová v skoku do výšky a vo vrhu guľou. V súťaži jednotlivcov sme obdržali množstvo ďalších medailí.  Kompletná výsledková listina tu                                                                                                                                                                

              Umiestnenie našich žiakov ako jednotlivcov:

              Šprint 4 x 60m

               2. miesto                Matej Jančo

                                             Matej Murín

                                             DominikBrišák

              3 . miesto

              Ľubomír Jaššák

              Filip  Revaj

              Ján Šurinčík

              Dalibor Gluch

              1000 m       Dalibor Gluch 1.miesto

              300 m               Jančo Matej – 1. miesto

                                       Matej Murín – 3. miesto

              Guľa                   Alexander Spuchľák – 2. miesto

              Výška                 Dalibor Gluch – 2. miesto

              60 m                   Matej Murín – 1. miesto

                                         Dominik Brišák – 2. miesto

               

              Výsledky žiačok

              Guľa                Vanesa Raticová – 1. Miesto

              4 x 60 m –     1. miesto

              Vanesa Raticová

              Nikola Slovíková

              Dominika Jagelková

              Tatiana  Pikošová

              60 m                Dominika Jagelková – 1. miesto

                                      Nikola Slovíková – 3. miesto

               

              Výška              Vanesa Raticová – 1. miesto

                                     Tatiana Pikošová – 2. miesto

               

               

        • 07jún
            • HZŠ - Spoznávame Oravský hrad s rozprávkovými bytosťam

              V utorok  31. mája 2016 sme sa vybrali na Oravský hrad. Pani sprievodkyňa nám na začiatku prehliadky dala kartičku, do ktorej sme mali dostávať pečiatky od rozprávkových bytosti. Ako prví nás privítali Janko a Marienka z rozprávky  O medovníkovom  domčeku. V ďalšej miestnosti nás čakali sudičky, ktoré dávali Ruženke dary. Urazená Morena Ruženku zakliala na storočný spánok. Prišiel však princ Matej z Pucova a Ruženku odklial bozkom. Prešli sme pár schodov a už   sme stretli lenivú Holenu a pracovitú Marušku. Zlá macocha ju poslala do lesa na jablká, hoci bola zima. Pani sprievodkyňa nám ukázala cestu k dvanástim mesiačikom, ktorých sme však našli iba troch, pretože ostatní boli na dovolenke. Aby sme Maruške pomohli získať jablká pre zlú macochu, museli sme vymenovať názvy všetkých dvanástich mesiacov v roku. V ďalšej komnate plakal kráľ pre svoju dcéru Lenku, ktorej  ženích Zoran sa stal ropuchou. Poradili  sme princeznej Lenke, že ho zachráni bozkom. Všetky rozprávky sme poznali, získali sme všetky pečiatky a za odmenu sme dostali  maľovanku a sladkosť. Prehliadka hradu sa nám veľmi páčila a odchádzali sme s veľkou radosťou. Od pani riaditeľky Oravského múzea PaedDr. Márie Jagnešákovej sme dostali na pamiatku pohľadnicu Oravského hradu a magnetku Juraja Turzu, za čo veľmi pekne ďakujeme. Za príjemnú cestu autobusom ďakujeme aj pánu šoférovi Jankovi Kovalíčkovi. Výlet sa nám všetkým veľmi páčil.

              Reportáž pripravili: Veronika Iskerková, Katka Vonšáková, Simonka Žitňáková

              Fotogaléria

               

        • 06jún
            • OSLAVA MDD

              V nedeľu 5.júna mohli deti našej obce prežiť príjemné popoludnie v areáli základnej školy  a osláviť tak svoj sviatok- MDD. Heslo akcie znelo: "Plavíme sa za zábavou." Všetko to vypuklo  o 13:00hod. Na ihrisku začal futbalový turnaj detí a rodičov. Pani riaditeľka vyhlásila súťažnú otázku:"Koľko rokov uplynulo od potopenia lode Titanic?"Deti mohli svoje tipy napísať na papier a vložiť do pripravenej makety lode. Na deti čakali rôzne súťaže, ktoré si pre nich pripravili pani učiteľky základnej školy a animátori z CVČ v Rabči. V školskom parku sa mohli deti previesť na koňoch p. Chromčáka.  Za školou prezentovali hasiči ich techniku a vybavenie. Deti si mohli zvnútra pozrieť autá, odfotiť sa v nich. Neskôr hasiči predviedlli zásah pri hasení požiaru. Pani kuchárky navarili pre všetkých výborný guláš. Predviedli sa aj malé mažoretky z Rabče. O 15:00 bol pripravený koncert skupiny OFF so spevákom J.Gažom. Tu sa s nami zahralo počasie. Rozpršalo sa, a tak sa turnaj dohral v športovej hale. Tam pani riaditeľka vyhodnotila výsledky turnaja aj odpovede na súťažnú otázku. S pánom starostom ocenili najlepších. Aj keď nám akciu ukončil dážď o trochu skôr, deti odchádzali spokojné a práve o to nám šlo.

        • 06jún
            • SPONZORI MDD

              Vedenie ZŠ s MŠ v Rabči  ďakuje sponzorom, ktorí podporili oslavu MDD v nedeľu 5.júna 2016.

              Zoznam sponzorov:  

              Ing.Stračár    ASTRIUM s.r.o

              p.Maťuga     Domáce potreby

              p. Skurčák     Poľnohosp.družstvo Magura Rabča                        

               p. Korman      DKL - Trans s.r.o

              Ing. Tyrol      TYROL Truck s.r.o

               p. Kubík       Jaluma Interier

               COOP Jednota Námestovo

              Poľovnícky spolok ORAVAN Rabča (Mgr. Revaj, p. Kornhauser, Spuchľák, Jagnešák, Balák a p. Poláček)

                             

        • 07jún
            • Výlet za odmenu 3.A, 2.B

              Žiakom 3.A a 2.B sa zbierať papier oplatilo . Zvíťazili a ich odmenou za výhru bol výlet na cyklistické preteky v Sihelnom.  Na miesto pretekov sme prišli skôr, a tak nám poskytli organizátori výbornú zábavku. Deti si poskákali na nafukovacom hrade, postrieľali s paint ballu, zahrali sa hry s animátorkou a išlo sa povzbudzovať našich pretekárov na bicykloch.  Klobúk dolu nad krásnymi výkonmi, či už chlapcov alebo dievčat, ktorí museli prekonať ťažký terén. Všetci pretekári boli úžasní. Po hlasnom odtrúbení posledného pretekára klaksónmi  sme sa presunuli na prekážkovú dráhu, kde nám jednotlivci ukázali svoje kreácie na bicykloch. Po chutnom guľášiku sme ešte zatrúbili trúbkami, ktoré sme dostali od organizátorov na povzbudzovanie a  zatlieskali  našim výhercom pri odovzdávaní cien. Potom nás šťastných s darčekom v ruke odviezol autobus domov.

              Mgr. Slovíková 

        • 03jún
            • Exkurzia Osvienčim – Krakov

              V utorok 31. mája 2016 sa žiaci 9. ročníka zúčastnili exkurzie v Koncentračnom tábore v Osvienčime - v najväčšom vyhladzovacom tábore. Toto pietne miesto po prekročení jeho brán dýchalo bolesťou, utrpením mnohých mužov, žien i detí. Nasledovala cesta do kráľovského mesta Krakov, ktoré nás ohúrilo svojou krásou a bohatou históriou. Neopakovateľné zážitky a pocity zostanú v nás ešte dlho.

               

              Mgr. Silvia Živčáková

        • 25máj
            • Dopravná výchova

              Boli sme na dopravnom ihrisku

              Všetci žiaci 5. a 6. ročníka 16.mája 2016 absolvovali v rámci ŠVP dopravnú výchovu. Mladší žiaci sa téme venovali rôznymi formami v triedach a v teréne. Šiestaci si boli teoretické vedomosti overiť na dopravnom ihrisku pri ZŠ Petra Škrabáka v Dolnom Kubíne.

                  Na dopravnom ihrisku nás čakal príslušník PZ Dušan Medzihradský, ktorý nás najskôr oboznámil s objektom ihriska a vysvetlil postup. Žiaci sa najskôr na kolobežkách v desaťčlenných skupinách voľne popreháňali po ihrisku, mali rešpektovať všetky pravidlá cestnej premávky. Samozrejme, že bez inštruktáže to vyzeralo ako v reálnom živote – nebezpečne. Pán policajt ich pozoroval, neskôr zastavil a upozornil na chyby, ktorých                sa dopustili pri jazde. Dôrazne im vysvetlil hlavné zásady cestnej premávky. Počas druhej jazdy žiaci  už dodržiavali všetky predpisy – dopravné značky,  prednosť v jazde, stop, zvládli aj jazdu v dvoch jazdných pruhoch. Vyskúšali si aj dopravu riadenú semaformi. Všetci boli nadšení, veď možnosť byť aktívnymi účastníkmi cestnej premávky nemajú každý deň.                  Ani daždivé počasie nám nepokazilo dojmy zo zaujímavého dňa a nevadila ani dlhšia cesta.

              Všetkým sa nám možnosť vyskúšať si dopravné ihrisko veľmi páčila a zároveň sme sa zamysleli, že či taká veľká škola a spádová obec s hustou cestnou premávkou si tiež niečo také nezaslúži. Hlavne naše deti. Veď dopravné nehody s účasťou detí nie sú v našej obci zriedkavé. Aj to by bola možnosť prevencie. 

              Triedni učitelia 5. a 6. ročníka

               

               

               

               

        • 25máj
            • Deň rodiny

              Stretnutie rodín

              V sobotu 21. mája 2016 v Kline, na Grape- pri najväčšej soche Pána Ježiša na Slovensku,  sa uskutočnilo stretnutie  rodín žiakov zo základnej školy na Kostolnej ulici . Stretnutie  sa začalo svätou omšou, ktorú nám celebroval vdp. don Ferdo Kubík v kaplnke Božieho milosrdenstva. Po svätej omši si žiaci so svojimi rodičmi, súrodencami, bratancami, sesternicami  opekali. Chlapci si zahrali s ockami futbal, dievčatá sa pohojdali, zahrali si karty. Pozorovali sme nádherný výhľad na okolitú krajinu Oravy. Na Grape sme sa stretli aj s členkami Miestnej organizácie Červeného kríža z Rabče, ktoré spolu s nami prežili svätú omšu aj spoločné chvíle pri opekaní. Odmenili naše deti omaľovánkami a lízankami.  Spoločenstvo, ktoré  sme spoločne s rodinami našich žiakov prežili  nám skrášlilo sobotňajší  májový deň a všetkým zúčastneným ďakujeme. Tešíme sa o rok...

                                                                                                         žiaci Hornej základnej školy  a p.uč. Kubíková                                                                

        • 18máj
            • Oficiálne výsledky Testovania 9

               

              Dňa 6.apríla písali žiaci 9.ročníka celoslovenské testovanie T9-2016 ( tzv. monitor) - testy z matematiky a slovenského jazyka. Naši žiaci boli úspešní a  výsledky školy aj jednotlivých tried sú v nasledujúcej tabuľke.

               

               

              MAT

              Priemer v SR

              Rozdiel

              Pripravovali

              SJL

               Priemer

              v SR

              rozdiel

              Pripravovali

              9.A

              60,8 %

              52,8 %

              +8%

              Mgr. Brandysová, Toholová

              65,76 %

              62,6 %

              +3,16%

              Mgr. Pisarčíková

              9.B

              60 %

              52,8 %

              +7,2%

              Mgr. Svrčková

              65 %

              62,6 %

              +2,4%

              Mgr.Pitáková

              9.C

              59,57 %

              52,8 %

              +6,77%

              Mgr. Kovaličková

              62,3 %

              62,6 %

              -0,3%

              Mgr.Pitáková

              škola

              60,1%

              52,8 %

              +7,3%

               

              64,6 %

              62,6 %

              +2 %

               

               

        • 16máj
            • Zber tetrapakov

              Zber tetrapakov v tomto školskom roku sa končí. Pripomíname žiakom, ktorí súťažia, že tetrapaky môžu priniesť posledný raz v utorok 17.mája a v stredu ráno (18.mája). Súťaž bude opäť pokračovať v budúcom školskom roku.

        • 01máj
          • Krajské kolo v hádzanej žiakov
            • Krajské kolo v hádzanej žiakov

              Dňa 21. apríla sa naši žiaci zúčastnili na krajskom kole v hádzanej v Kysuckom Novom Meste.

               

              Po výsledkoch:

              • KNM - Rabča 21:6,
              • Martin - Rabča 17:8,
              • Lipt. Mikuláš - Rabča 2:9,

              obsadili celkové 3. miesto. Za predvedený výkon patrí našim chlapcom úprimné poďakovanie. :)

              Našu školu reptezentovali: Brišák Mário 9.A, Jančo Matej 9.C, Kovaliček Adrián 9.A, Kovaliček Peter 9.A, Kozák Dominik 8.A, Kvasničák Dušan 9.A, Oselský Dominik 9.A, Randjak Tomáš 9.A, Spuchľák Alexander 9.A, Šurinčík Ján 9.A.

              Mgr. Ján Pienčák

               

        • 05máj
            • Deň Zeme 2016

              Na Medzinárodný deň Zeme nás navštívili žiaci zo susednej Českej republiky. Po zvítaní sa po dlhej ceste sme sa presunuli do športovej haly, kde ich srdečne privítala pani riaditeľka a pán starosta.  Po krátkom občerstvení sme sa oboznámili z pestrým programom, ktorý sme pre nich pripravili

              .

              Pani učiteľky Mgr. Janka Michaľáková  a Ing. Janka Košútová rozdali žiakom zo Šenova tričká s nápisom našej školy. Následne ich rozdelili do skupiniek, v ktorých ich čakali zaujímavé aktivity spolu s našimi žiakmi.

              Na stanovišti pod vedením p.u. Mgr. Martina Skočíka  žiaci spoločne vyrábali z odpadového dreva stojany na perá. V dielni pracovali s nástrojmi ako pílka, brúsny papier, vŕtačka a rašpľa. Výrobok bol v tvare psíka, čo sa žiakom veľmi páčilo. Žiaci vyrábali výrobok nie len pre seba, ale aj pre svojich spolužiakov. Hotový výrobok žiaci dostali spolu s inými darčekmi a budú im pripomínať návštevu u nás.  

              Ďalšia skupina žiakov sa presunuli do fyzikálnej učebne, kde pani učiteľky Ing. Janka Košútová a Mgr. Dáša Svrčková mali pripravené prírodovedné okienko, v ktorom mali zastúpenie predmety fyzika, biológia a chémia. Pokusy, ktoré vytvárali boli pestré, zaujímavé a aj prekvapujúce

              .

              Skupina, ktorá vyrábala ikebany z odpadového materiálu sa potrápili s lepidlom, papierom a odpadovými kotúčikmi. Na tomto stanovišti im pomáhali pani učiteľky Mgr. Janka Michaľáková, Mgr. Monika Hvolková a PaedDr. Helena Grobarčíková. Hotové výtvory si žiaci nechali na pamiatku.

              Na environmentálnom stanovišti pod vedením Mgr. Márie Ogurekovej a Mgr. Gabriely Čulovej sa žiaci zapojili do výstavby „ Eko školy“, ktorú vytvárali z plastových fliaš a drevenej konštrukcie. Pri výtvore im pomáhali aj rodičia našich žiakov. Spoločne so žiakmi 1. stupňa si zacvičili na pesničky v areáli školy. Nakoniec sa rozprávali o priebehu Dňa Zeme na našej škole, o jej význame a ochrane nášho životného prostredia.

               

                         

              Zaujímavé a hlavne voňavé aktivity prebiehali aj v školskej kuchyni, kde si žiaci svoje zručnosti vyskúšali pri zdobení mafiniek marcipánom spolu s p.u. Mgr. Monikou Toholovou. Taktiež rozvoniavalo naše tradičné jedlo „Vopjekano svapka s kvašnym mľykym“  s p.u. Ing. Evou Motýľovou. Žiaci si nakoniec na svojich výtvoroch veľmi pochutnali.

               

               

              Po výdatnom obede sme sa všetci stretli v športovej hale, kde sme spolu nacvičovali pieseň Hojdana, hojdana pod vedenim Mgr. Martina Skočíka a PaedDr. Marcely Skočíkovej, PhD.. Nakoľko sa českým priateľom ťažšie číta v goralskom jazyku, mali text piesne neustále premietaný na stenu. Po naučení sa spievania pesničky nasledoval nácvik tančeka na danú pieseň hudobným sprievodom našich žiakov, ktorí doprevádzali spev a tanec na heligónke. Našim hosťom sa páčilo nárečie, v ktorom spievali. Pán učiteľ Skočík deťom porozprával čo sú „gorali“. V dávnych časoch ľudia nemali televízor, mobil, internet .... a tak sa po večeroch zabávali, hrali, spievali a tancovali. Jeden tanček, ktorým sa naši predkovia zabávali sme sa spoločne naučili. Aby pieseň nezabudli, dostali ju domov aj v písomnej podobe.

                           

               

              Dnešný významný deň sme ukončili v znamení Zeme a jej sily, kedy sme spoločne zasadili „Strom priateľstva“ lipu, ako symbol našej spolupráce a budúceho spojenectva. Veríme, že vzniknuté priateľstvá a bohaté zážitky budeme naďalej rozvíjať a už teraz sa tešíme na budúce stretnutie u našich susedov.

               

               

        • 06máj
            • Zber papiera

               V dňoch 25. apríla a 26. apríla prebehol na našej škole zber papiera. Zber prebiehal formou súťaže. Odmenení boli najusilovnejší jednotlivci aj triedy.

              Vyhodnotenie zberu papiera za jednotlivé triedy nájdete TU  a za jednotlivcov TU.

        • 21apr
            • Čistenie obce

               Pri príležitosti Dňa Zeme sme si aj tento rok naplánovali čistenie obce. Keďže v piatok 22.apríla bude v škole pestrý program, žiaci 5.-9.ročníka sa pustili do čistenia o deň skôr, vo štvrtok 21.apríla. Každá trieda vyčistila pridelený úsek. Žiaci  pracovali s chuťou a urobili, čo bolo v ich silách. Je smutné, že vždy po roku nájdeme v prírode toľko odpadkov a nových skládok.

        • 21apr
          • Gymnastika
            • Gymnastika

                Dňa 30.03.2016 sa naše  gymnastky Kamilka Pienčáková 4.A, Nataška Zboroňová 4.A, Miška Kozáková 4.A, Mirka Harbutová 4.B, Žanetka Portalová 5 B, Nikolka Štefaniaková 4.A  zúčastnili gymnastického štvorboja v Zákamennom. V „ B“ kategórii obsadili pekné 2. miesto. Gratulujeme a želáme ešte veľa úspechov.

                                                                                                                            Mgr. Lenka Cubinková Bajková

        • 19apr
            • Návšteva členov Červeného kríža na HZŠ

              Našu školu navštívili 14. apríla členky Miestneho spolku Červeného kríža v Rabči - pani Volfová a Oselská. Žiakov oboznámili s poskytovaním prvej pomoci a udelili im vzácne rady ako si pomôcť pri bežných úrazoch doma, v škole, pri hre. Zapojili ich do hier, kde si vyskúšali poskytovanie prvej pomoci - ako napr. obviazať poranený prst, ošetriť poranené koleno. Za pozornosť a aktivitu boli žiaci odmenení sladkosťou. Aj my sme sa im poďakovali za čas strávený s nami.   Našu

              Žiaci a pedagógovia HZŠ

              Fotogaléria

        • 18apr
            • HZŠ - Ako sme sa slávnostne naobedovali

              V utorok 12.4. 2016 sme prišli do školy v slávnostnom oblečení. Priniesli sme servítky, kvety, sviečky, balóny. Po veľkej prestávke sme sa vybrali do školskej jedálne, kde nás už čakala pani vedúca Majka Kovalíčková. Mala pre nás pripravené ukážky zeleninových šalátov z kapusty, paradajok, cibule, poľníčka a rukoly. My sme si s pani vedúcou prichystali ovocný šalát. Spoločne s našou pani učiteľkou sme si slávnostne prestreli stoly. Obrusmi, kvetmi, štólou, lupienkami,  balónmi, sviečkami sme vyzdobili všetky stoly. Servítky sme si poskladali a vložili do hlbokých tanierov. Rozdali sme si príbory a pripomenuli si ich umiestnenie pri tanieri. A potom už pani kuchárka Gabika priniesla misu s vynikajúcou krúpkovou polievkou. Hlavné jedlo bolo obľúbené jedlo nás všetkých: zemiaková kaša, rezeň a mrkvový šalát. Obed nám veľmi chutil a veľmi ďakujeme za chutné jedlo. Obedovalo sa nám výborne pri slávnostnom stole, ktorý sme si spoločne pripravili.

              Žiaci 1. D triedy a p. učiteľka Kubíková

              Fotogaléria

        • 23máj
        • 14apr
          • HZŠ - Výtvarná "Súťaž o najzaujímavejšiu záložku"
            • HZŠ - Výtvarná "Súťaž o najzaujímavejšiu záložku"

              Čítanie knihy sa nezaobíde bez dobrej záložky, je potrebná, aby sme vedeli, kde sme dočítali. A tak na našej škole bola vyhlásená  Súťaž o najzaujímavejšiu záložku. Do súťaže sa zapojili skoro všetci žiaci z HZŠ. Záložky vyrobili z textilu a papiera, ktorý rôzne vyzdobili. Žiaci hlasovali a najviac hlasov získal Daniel Pidík z 2.D. Špeciálne ceny za tvorivo pripravené  záložky získali Oliver Rajniak z 2.D, Peter Skurcoňák, Dávid Labudjak, Dianka Juritková z 1.D. Každý žiak,  ktorý vyrobil nejakú záložku, dostal tiež  malú odmenu. Záložky nebudú slúžiť len na okrasu, ale budeme ich používať pri čítaní kníh ako dobrého pomocníka.

              (Reportáž napísali: Dianka Slovíková a Simonka Žitňáková, 2.D)

              Fotky zo súťaže si možete pozrieť TU.