• Novinky

      • Novinky

        • 28jún
            • Účelové cvičenie - praktická časť

              Dňa 27. júna 2016 sa na našej škole uskutočnila praktická časť účelového cvičenia pre ročníky 5. - 8. Naši žiaci sú veľmi zdatní, preto ich čakal okruh s piatimi stanovišťami. Počasie našťastie vydržalo, báli sme sa, že začne pršať, a tak všetci úspešne absolvovali 6 kilometrový okruh Rabčianskym chotárom. Cestou žiaci zbierali body na stanovištiach: prvá pomoc, dopravná výchova, orientácia v prírode, hod na cieľ a civilná ochrana. Na záver sme vyhodnotili triedy podľa počtu získaných bodov.

              Prvé miesto získala trieda 5.A (p. uč. Pekarčíková) s počtom bodov 25.

              Blahoželáme! wink

        • 27jún
            • DETSKÉ CYKLOPRETEKY

              Dňa 3. júna 2016 sa konal prvý ročník DETSKEJ CYKLISTICKEJ SÚŤAŽE ŽIAKOV ZÁKLADNÝCH ŠKÔL. Vďaka výbornej organizácii našej základnej školy sa preteky osvedčili. O detskej cyklistickej súťaži bola natočená aj reportáž, ktorú si môžete pozrieť TU.

        • 27jún
            • HZŠ - Besiedka pre našich rodičov

              V utorok 7. júna sme sa predstavili svojim rodičom a nemali sme trému. My, prváci, sme začali vystúpenie anjelským pásmom, spevom, tancom a scénkou o kvietkoch pre mamičky. Ľudové piesne zaspievali a zatancovali tretiaci a zahrali scénku o tom, ako Pán Boh  stvoril mamu . A čo pripravili druháci ? Recitovali krásne básne mamičkám a ocinkom, ktoré vymysleli oni sami. Tiež spievali s doprovodom heligónky a tancovali na melódiu piesne Včielka. Poznáte seriál Susedia? Ak nie, mohli ste ho vidieť na našej besiedke. Prišiel Lászlo, František, Zuza a vlastne všetci. Dokonale ich stvárnili žiaci z Divadelného krúžku. Nakoniec sme všetci zaspievali rodičom pieseň BUM-BÁC, poďakovali rodičom za všetko, čo pre nás robia, že nás ľúbia, ponúkli sme ich koláčom a rozdali im darčeky. A čo by sme si počali bez našich pani učiteliek Veroniky Kubíkovej, Gabiky Oselskej, Ivetky Zbortekovej a Katky Ptačinovej, ktoré nám pomohli pripraviť program pre rodičov.

              Reportáž pripravili: Karolínka Labudová a Zuzka Vargončíková z 1.D

              Fotogaléria

        • 24jún
            • Výlet siedmakov

              Ako poslední sa v tomto školskom roku vybrali na výlet naši siedmaci. Vo štvrtok 23.júna sme sa vybrali do Poľska. Navštívili sme Katowice. V zábavnom parku sa mohli všetci vyblázniť. Deti vyskúšali všetky možné atrakcie, nebáli sa výšky a aj napriek poriadnej horúčave chodili na kolotoče stále dokola. Po zábavnom  parku sme si boli pozrieť aj ZOO. Unavení zo slnka a  zábavy sme sa  šťastne  vrátili domov. 

        • 24jún
            • Detská olympiáda

              Dňa 21. júna 2016 naša škola ožila 8.ročníkom športovej olympiády. Žiaci 1.- 4.ročníka si zmerali sily v rôznych športových disciplínach. Najskôr poctivo trénovali, a potom predviedli unikátne športové výkony. Žiaci 1. a 2. ročníka súťažili v disciplínach: 60m, 300m, hod kriketovou loptičkou, skok do diaľky, štafeta 4x100m. Žiaci 3. a 4.ročníka súťažili v disciplínach: 60m,600m, hod kriketovou loptičkou, skok do diaľky, skok do výšky, štafeta 4x100m. Najlepší športovci získali diplom a peknú medailu. Všetci súťažiaci boli odmenení drobnou sladkosťou. Vysledkova listina.

        • 21jún
            • VÝLET 8. A, B, C -  NÍZKE TATRY – Chopok a Tarzánia

              Na piatok 17.06. 2016 si žiaci ôsmeho ročníka  naplánovali výlet do našich krásnych hôr. Lanovka až do výšky 2004 metrov nad morom nás vyniesla na  veterný  vrchol Nízkych Tatier – na Chopok. Po najveternejšom zážitku na vrchole lanovky sme sa zniesli späť do kolísky Demänovskej doliny, kde nás čakal zážitok adrenalínový. Tarzánia - lanová dráha, kde si mnohí preverili svoje kondičné aj koordinačné schopnosti. Úspešne. Šťastní, príjemne unavení s novými skúsenosťami a poznatkami o ďalšom kúsku nášho krásneho Slovenska sme dorazili domov.

        • 21jún
            • VÝLET ZA ODMENU – CESTA DO STREDOVEKU  - 15.06.2016

              Úspechy a víťazstvá. Dve slová, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou  našich  detí v školskom roku 2015/2016, ktoré bojovali na poli športovom , vedomostnom či zberačskom. Cieľom našej historickej  cesty bola Stará Ľubovňa, kde sa nám odhaľovali  tajomstvá temného stredoveku. Naša prvé kroky viedli  do  domu ľubovnianskeho mešťana. Tu sme mali  možnosť vidieť, ako kedysi žili veselí mešťania, spoznali sme tajomstvo modrotlače a výroby papiera. A ako sa razia mince? Aj toto tajomstvo už poznáme.  Ľubovnianskou  cestou poznania sme sa preniesli do výšin života stredovekých hradných pánov na krásnom ľubovnianskom hrade. Naše prázdne žalúdky nám naplnili v stredovekom vojenskom tábore, kde sa nám predstavili aj historickí šermiari. Ich divadlo a prezentácia historických zbraní nás preniesla na niekoľko minút do šľachtických šarvátok, ktoré boli veselé, ale aj poučné. Za mince, ktoré sme si vyrazili, sme vyskúšali streľbu z kuše, hod sekerou  a  otestovali sme si aj našu  koordináciu na lanovej dráhe. Úspech, víťazstvo  a vytrvalosť  - želáme si to aj do ďalšieho školského roku. Vám aj všetkým, ktorí chcú viac vidieť, počuť a dokázať.

               

               

               

               

        • 21jún
            • Výlet 3. ročníka v Bojniciach

              Dňa 15.06.2016 sa 3.A a 3.B zúčastnila školského výletu v Bojniciach.                                                     

              Bol som na výlete

              Nedávno som písal o tom, ako sa teším na školský výlet. Ale už som tam bol a tak vám poviem, aké to tam bolo. Najprv sme išli do Dinoparku. Tam bolo super. Dinosaury sa aj hýbali, ako napríklad SPINOSARUS alebo VELICIRAPTOR. Bolo tam aj vajíčko, v ktorom sa dalo fotiť. Potom sme išli do Zoo. Tam bolo asi 50 druhov zvierat!  Ja som fotil každé jedno. Najviac sa mi páčili zebry a ťavy. Kúpil som si tam pamätné mince s obrázkom rysa a slona. V Zoo sa mi páčilo  najviac. A ako na poslednom mieste sme boli na zámku. Tam herci hrali rozprávky, ktoré sa mi veľmi páčili. Po každej rozprávke sme dostali pečiatku. Potom mali princezné bál, ktorý bol tiež veľmi krásny. Dúfam, že také super výlety budú aj naďalej.

                                                                                                                          Jakub Zboňák 3.A

                                                       Bola som na výlete

              Bola som na výlete  v Bojniciach. Bolo tam super. Cestovali sme viac ako 2 hodiny. Aj cestovanie bolo zábavné. Bolo tam veľa zábavných vecí. A keď sme už prišli do cieľa, všetci sme vystúpili a šli do Dinoparku. Boli tam dinosaury. O každom tam bolo niečo napísané. Napríklad: koľko má zubov... A ešte sme sa fotili v dinosaurom vajíčku. Neskôr sme išli do Zoo. Veľmi sme sa tešili, videli sme rôzne zvieratá. Boli tam medvede, srnky, jelene, slony, zebry, daniel...Boli veľmi pekné. Keď sme už veľa toho prešli, tak sme sa schovali do  altánku, pretože začalo pršať. Oddýchli sme si a šli na Bojnický zámok. Hrali tam herci veľmi pekné rozprávky. Podľa mňa bol najkrajší bál. Keď sa všetko skončilo išli sme domov. Bolo tam veľmi pekne. Bol to veľmi pekný zážitok. Na tento zážitok budem dlho spomínať.

                                                                                                                          Gabika Žitňáková  3.A

               

                                                    Bol som na výlete

              Bol som na výlete v Bojniciach. Boli sme v Zoo, Dinoparku. Najviac ma zaujal Dinopark, lebo tam boli dinosaury. Napr. Brontosarus, Triceraptos, T rex... Bola tam ja lebka T rexa. Potom sme išli do Zoo. V Zoo boli hady, levy, medvede... Ale aj ryby, pirane a korytnačky. Boli vo viváriu. Potom sme išli do Bojnického zámku. Boli tam rozprávky. A za rozprávky sme dostávali pečiatky. A potom sme išli domov autobusom. Cestou späť som chcel spať, ale spal som iba 5 minút, keď sme boli na začiatku Rabče. Bol to najlepší výlet.

                                                                                                                                  Jakub Piták 3.A

                                   

              Bola som na výlete

              Vedeli, sme že pôjdeme do Bojníc. Nastúpili sme si do autobusu a našli sme miesto, kde si sadneme. V autobuse sme cestovali dve hodiny. Už sme sa  nevedeli dočkať. Za chvíľu nám pani učiteľka povedala, že už budeme vystupovať. Všetci sme sa veľmi tešili. Najprv sme išli do Dinoparku. Boli tam dinosaury. Jeden sa aj hýbal a robil zvuky, niektorí zvuky robili a ani sa nehýbali. Bolo tam aj vajíčko, vlastne boli dva. Jedno bolo otvorené a druhé zatvorené. V tom otvorenom sa dalo odfotiť. A potom sme išli do toho, čoho sa všetci nemohli dočkať. Do ZOO. Zo všetkých zvierat sa mi najviac páčil lev. Bol strašne veľký, obrovský. Bola pri ňom aj levica, no ona bola menšia. Bolo tam veľa zaujímavých zvierat. Ale aj morských živočíchov. Niektorí boli veľkí, obrovskí, malí, maličkí, ale aj pitimaličkí. Boli tam aj hady. Počas výletu pršalo, ale to mi vôbec nevadilo. Veľa sme aj chodili. Vypísala by som milión zošitov, ako veľmi sa mi tam páčilo. Aj na hrade bolo super. Boli tam rozprávky. Najviac sa mi páčila rozprávka: Sedem trpaslíkov. Ale všetko bolo naozaj super. Nikdy na ten zážitok nezabudnem. Budem si ho uchovávať celý môj život. Na náš školský výlet budem stále spomínať.

                                                                                                        Amálka Žitňáková 3.A

                                                                             Mgr. Slovíková

        • 21jún
            • Akadémie prvákov

              Každoročná tradícia Akadémie prvákov sa naplnila aj tento rok. 16. 6. 2016 poobede sa škola otvorila nielen pre prvákov, ale aj pre ich rodičov, starých rodičov, či súrodencov. Na pódiu sa s hrdosťou pochválili, ako splnili svoj sľub pri pasovaní prvákov na začiatku školského roka. Deti už prelúskali šlabikár a krásne čítali z čítanky. Niektorí sa stihnú venovať aj iným aktivitám. Preto sa z pódia ozýval aj zvuk harmoniky , či husličiek.  Dokonca aj čo-to pochytili z angličtiny na záujmovom krúžku, ktorý vedie p. učiteľka Grobarčíková. Pohybovú aktivitu preukázali tančekom, ktorý možno starším pripomenul časy spartakiád. Pod vedením p.učiteľky Hvolkovej sa zvŕtali v krásnych sukničkách. Celá akadémia sa skončila poďakovaním nielen učiteľom, ale predovšetkým rodičom. Odmenou deťom bol búrlivý potlesk ich najbližších. Želáme našim prvákom krásne prázdniny a veľa energie v ďalších ročníkoch.                                                                                                                                                                                                                                                                                  Mgr. Katarína Viludová 

        • 20jún
            • Spoznávame Európu prostredníctvom jedla

              Máte radi slovenské bryndzové halušky, či české vepřo-knedlo-zelo? Rozmýšľate, aké majú národné špeciality ostatné európske krajiny? Pretože aj jedlá patria ku kultúrnemu dedičstvu národa a spolu s jazykom a zvykmi sa tradujú z generácie na generáciu. Žiaci z 8.C sa celý školský rok počas hodín geografie učili aj o tom, čo jedia ich rovesníci v Európe. Výsledok ich spoznávania predviedli vo štvrtok 16. 6. 2016 na záverečnej prezentácii. Každý žiak si pripravil nejaké tradičné jedlo európskeho štátu a porozprával, čo všetko sa naučil o danej krajine. Tak sme spolu vyskúšali typické slovenské bryndzové halušky, korbáčiky aj chlieb, moravské koláče, španielsku tortilu de patatas, francúzske palacinky, nechýbali ani poľské krowky, či anglické raňajky alebo puding. Dúfame, že  títo ôsmaci si aj o niekoľko rokov spomenú na to, že pizza pochádza z Talianska, paprikáš a langoše z Maďarska či pralinky z Belgicka.                                    

                 p.uč. Košútová

        • 15jún
            • Návšteva včelnice

              Žiaci II.B sa 8.6.2016 vybrali na návštevu včelnice k pánovi Cubinekovi, aby si pozreli skutočný život včiel. „Nazreli“ do úľa, sledovali prichádzajúce včielky, mali možnosť pozrieť si pomôcky, ktoré sa využívajú pri práci vo včelnici. Ochutnali výborný medík a nasledovala aj super „opekačka“. Deti boli disciplinované a zbytočne včely nevyrušovali. Zo všetkého boli očarené a zvedavým otázkam nebolo konca. A čo je najdôležitejšie…..nikto sa nebál. Ktovie, možno medzi nimi rastie aj nádejný včelár….

                       Ďakujeme pánovi Cubinekovi za vytvorenie skvelej atmosféry a za veľa poučných slov o včielkach, ktoré využijeme pri učení sa prírodovedy.

                                                                                                                                                     žiaci II.B a pani učiteľka

        • 13jún
            • Okresné kolo v atletike mladších žiakov a žiačok

                   Dňa 10.6.2016 sa náš športový areál opäť zmenil na  centrum športového zápolenia okresu Námestovo. Teraz v okresnom kole súťažili družstvá mladších dievčat aj chlapcov. Naši žiaci podali vynikajúce výkony. Družstvo chlapcov zvíťazilo a družstvo dievčat sa umiestnilo na druhom mieste. Aj v kategóriach jednotlivcov sme dosiahli medailové umiestnenia:

              1. miesto obsadili v štafete na 4x60m chlapci aj dievčatá. Ukázali nám nádherné štafetové odovzdávky a ukázali najkrajší štafetový beh v okrese Námestovo.
              1. miesto :  Miroslav Kubasák – v behu na 60m
              1. miesto :  Miroslav Kubasák – v behu na 300m

              1.miesto : Miroslav Maslaňák – v hode kriketovou loptičkou

              1.miesto: Pikošová Tatiana – v skoku do diaľky  

               1.miesto: Pikošová Tatiana - v skoku do výšky

              2.miesto: Plevjaková Vanesa – vo vrhu guľou

              3.miesto: Dominika Jagelková – v behu na 300m

              1.miesto : Dominika Jagelková – v behu na 60m

              1. miesto : Maroš Grobarčík : vo vrhu guľou

               

              Všetkým gratulujeme a ďakujeme za pekný športový zážitok. 

        • 13jún
            • Živá knižnica

                  Dňa 9. 6. 2016 sa naše deviatačky zúčastnili na akcii, ktorú každoročne organizuje  Mestská knižnica v Námestove, Živá knižnica.

                 Ako už prezrádza názov, stretli sa tu s ozajstnými ľuďmi, ktorí im vyrozprávali svoj životný príbeh, akoby bol z knihy. Takto si mohli vypočuť rozprávanie o plnohodnotnom živote s nepríjemnou chorobou a postihnutím, príbeh utečenca i o hrozivom boji s drogami.

                 Osobné stretnutie na naše žiačky pôsobilo veľmi intenzívne a určite im pomôže v mnohých životných rozhodnutiach.

               

        • 09jún
            • NÁVŠTEVA PROFESIONÁLNYCH HASIČOV NA HZŠ

              V stredu 8. júna 2016 sa na Hornej  základnej  škole s materskou školou konala odborná prednáška spojená s ukážkou hasičskej techniky, ktorú nám prišli predstaviť  členovia  OR  HaZZ HS v Námestove mjr. Bakaľa  a  nprap. Juriga. Žiaci sa mohli oboznámiť s činnosťou, ktorú vykonávajú hasiči i to, pri akých rôznych nebezpečných situáciách zasahujú. Vždy v prvom rade zachraňujú život človeka až potom ostatné veci. Preto upozornili na správne postupy pri požiaroch, evakuácii, ukázali záchranné vesty, špeciálne goliere....Aby človeka zachránili - napr. z havarovaného auta, často používajú špeciálne kliešte. Žiaci si mohli vyskúšať, aké sú ťažké. A veru zistili, že hasič musí mať aj veľa sily, aby s nimi mohol pracovať.  Keďže často zasahujú v prostredí, zdraviu škodlivom, žiaci si mohli vyskúšať aj použitie dýchacieho prístroja. Žiakom pripomenuli správne telefónne číslo i to, ako majú správne postupovať pri nahlasovaní požiaru. Hasiči komunikujú vysielačkami a dokonca počas ich návštevy sa konal  úspešný zásah ich kolegov v Čadci, čo sme počuli cez vysielačku. Najväčší zážitok však bol pre všetkých žiakov, keď si mohli vyskúšať hasičskú hadicu a keď nás hasiči aj trochu obliali vodou.  V mene všetkých škôlkarov, žiakov HZŠ, i v mene pedagogického kolektívu ďakujeme profesionálnym hasičom za poučnú a pútavú prednášku, ktorá nás presvedčila o náročnej a zodpovednej práci každého hasiča. A na záver ponaučenie od mjr. Bakaľu, ktoré by malo platiť nielen pre hasičov: „Kto chce byť hasičom, musí vedieť poslúchať  a nikdy si nemôže robiť čo chce!“

              kolektív žiakov a pedagógov HZŠ s MŠ

              Fotogaléria

        • 09jún
            • Tretiaci z HZŠ v Rezbárskej dielni v Oravskej Polhore

              V piatok 3. júna nám krásne svietilo slniečko a my - tretiaci sme sa tešili na tvorivé rezbárske dielne v Oravskej Polhore. Do penziónu, kde rezbári zo Slovenska i Poľska vyrezávali svoje diela do lipy, či do topoľa, sme sa doviezli spojovým autobusom. Obzerali sme, čo to tí ujovia tvoria. Najskôr nám ukázali kresby, podľa ktorých dlátkami, pílkami, nožíkmi vyrábali postavy Panny Márie a Ježiša. Aj my sme si to vyskúšali. Zapáčilo sa nám to, ale nebolo to ľahké. Za námahu sme dostali sladkú odmenu. Naspäť sme šli po vlastných nohách a veru nás to poriadne zdravo unavilo. Ďakujeme manželom Vorčákovým a všetkým rezbárom za trpezlivosť pri práci s nami.

              Alex Randjak, Mariánko Vargončík 3. C

              Fotogaléria

        • 13jún
            • Škola v prírode

              Žiaci 4. ročníka si 30. mája zbalili kufre, rozlúčili sa s rodičmi, súrodencami, zamávali rabčianskej škole a vydali sa na cestu za vzdelávaním i dobrodružstvami do školy v prírode v Kľačne. Tu strávilo 72 žiakov spolu so svojimi učiteľkami a animátormi päť nezabudnuteľných dní. Dopoludnia z nich boli žiaci, ktorí spoznávali región, okolitú prírodu, tvorili herbáre, učili sa prostredníctvom rôznych hier a popoludní sa zmenili na indiánov z osady Nakira. Tu spolu celý týždeň súťažilo 6 kmeňov: Blázniví priatelia, Biely balet, Zlatí orly, Divé svine, Čierna kobra a Diablovi priatelia vo vedomostných, výtvarných a športových aktivitách. Na MDD sme vymenili klasickú večeru za opekačku pri ohni, kde sme si spoločne zaspievali s gitarou. Vo štvrtok večer sme mali vyhodnotenie celého týždňa. Všetci získali diplom a cenu a rozlúčili sme sa diskotékou. Posledný deň sme navštívili Múzeum praveku v Bojniciach. Tam sme po prehliadke spojenej s výkladom premenili pár našich spolužiakov na neandertálcov a riešili sme rôzne kvízy. Cestou domov sme sa zastavili v Prievidzi nakúpiť ešte darčeky pre rodinu. Celý týždeň bol super, počasie nám prialo a odniesli sme si odtiaľ množstvo zážitkov.

               

              Mgr. Alena Juritková

              Fotogaléria

                

        • 09jún
          • Metodický deň z ruského jazyka
            • Metodický deň z ruského jazyka

              Dňa 25.5.2016 sa na Katolíckej univerzite v Ružomberku uskutočnil Metodický deň ruského jazyka, ktorého sa zúčastnili aj dve žiačky deviateho ročníka -Erika Kubasáková a Patrícia Raticová.

              Mali tak možnosť vidieť Michalkovu knižnicu, do ktorej väčšie množstvo kníh v ruskom jazyku a aj rodinných fotografií poskytla priamo rodina významného ruského režiséra- Sergeja Michalkova.

              Pozreli si krátky dokumentárny film o živote jeho dcér, vypočuli si verše od Lermontova, vyskúšali si tradičné „pitie čaju“ a videli jeho prípravu v samovare, ochutnali k nemu čajové pečivo a cukríky dovezené z Ruska na túto príležitosť.

              Na záver nechýbal pravý ruský boršč  s kyslou smotanou v univerzitnej jedálni.

              Celé stretnutie viedla p. prof. Kollárová so svojimi kolegami. Na pôde univerzity nás privítala p.prorektorka.

              Posedenie prebiehalo vo veľmi príjemnej atmosfére a pri bohato prestretých stoloch, na ktorých nechýbali ani typické ruské suveníry.

                P.uč.Tropeková

        • 08jún
          • Vyhodnotenie  zberu pomarančovej kôry  šk.r.2015/2016
            • Vyhodnotenie zberu pomarančovej kôry šk.r.2015/2016

               1. Karin Hrubjaková          II.B         18,75 kg

               2. Samantha Vojtéchová     III.A       9,60 kg

               3. Eva Kocúrová                 I.A          6,00 kg

               4. Karin Zboroňová            I.B           5,00 kg

               5. Karolína Pilarčíková      V.D         4,86 kg

               6. Patrícia Raticová            IX.A       4,80 kg

               7. G.,A. Žitňáková              III.A       4.00 kg

               8. Adela Kozáková              III.A       3,50 kg

               9. Viktória Michaľáková   VI.B        2,85 kg

              10. Silvia Jaššáková             IV.D        2,60 kg

              11. Laura Pilarčíková            V.A         2,20 kg

               

                   Všetkým výhercom úprimne gratulujeme a ďakujeme, že sa do zberu zapojili. Zároveň ste urobili viac dobrých vecí naraz. Zjedli ste veľa vitamínov, sušením ste rozvoňali celý byt a zároveň ste prispeli k výrobe liekov,...Za svoju námahu budete niektorí odmenení výletom a niektorí vecnými cenami.

               

                                                                      Mgr. Eva Raticová

        • 08jún
            • Výchovný koncert

               

              Dňa 12.5. 2016 sa naši žiaci zúčastnili výchovného koncertu, ktorý bol vedený folklórnym štýlom.  Mgr. Tibor Šandor s folkloristami interaktívnou formou vtiahol žiakov do deja.  Mladší žiaci (1.-5.ročník) sa dozvedeli všetko o bezpečnosti a správaní sa počas pohybu po našich cestách. Starší žiaci (6.-9.ročník)  sa dozvedeli všetko potrebné o trestno-právnej zodpovednosti a sociálno-patologických javoch (drogy, záškoláctvo a pod.). Celým koncertom sa niesli krásne melódie našich známych piesní, ktoré vedomosti žiakov ešte väčšmi utvrdili.

               

        • 13jún