• Novinky

      • Novinky

        • 15nov
          • REKORD ŠKOLY PREKONANÝ!!
            • REKORD ŠKOLY PREKONANÝ!!

              Aj keď je piatok trinásteho všeobecne považovaný za nešťastný deň, pre našu školu sa stal piatok 13. novembra 2015 šťastným dňom. Pýtate sa prečo? Pretože sme prekonali náš vlaňajší rekord. Tento dátum totiž patrí aj Dňu Guinnessových svetových rekordov a naša škola preto zorganizovala už druhý ročník akcie zvanej „REKORD ŠKOLY“. Všetci žiaci základnej školy spolu so svojimi učiteľmi a učiteľkami vytvorili jednu živú reťaz. Tento rok sa k nám pridala aj materská škola a jej pani učiteľky. Naša živá reťaz merala rovných 889 m, oproti vlaňajšiemu roku sa rozrástla o celých 130 m. Tak ako vlani prebiehala aj tipovacia súťaž, v ktorej si žiaci mohli vopred tipnúť dĺžku reťaze.

               

              Najlepšie tipy - 900 m -  Vaneska Brišáková z II.A

              Oliver Šurinčík z II.A

              Karin Odumorková zo VII.A   

                                     - 870 m - Anton Brišák zo VI.B

                                    - 869 m - Peter Živčák zo VII.C    

              Najlepší tipovatelia boli po odmeraní dĺžky odmenení.

               

              Do knihy Guinnessových rekordov nás síce nezapíšu, ale všetci máme zo spoločnej akcie radosť a dúfame, že o rok nás zase pribudne alebo nám aspoň narastú ruky, aby bola reťaz ešte dlhšia.   

               

              Mgr. Anna Tarčáková

        • 15nov
          • Výstup na Pilsko - exkurzia z geografie 8.ročník
            • Výstup na Pilsko - exkurzia z geografie 8.ročník

               Dalo by sa zhodnotiť, že 5. november je dosť neskorý dátum na turistickú exkurziu. Ale keďže už týždeň bolo prekrásne počasie, tak sme to spolu s ôsmakmi riskli. Pod vedením pani riaditeľky Kornhauserovej, pani zástupkyne Murínovej a pani učiteľky Tarčákovej sme sa vydali zdolať Pilsko. Vyplatilo sa. Na štátnu hranicu v Oravskej Polhore nás síce vyviezol autobus, no ďalej sme museli po vlastných. Hore strmým chodníkom sme vyšli až na 1557 m vysoký vrch. Tam sa nám ukázal prekrásny výhľad. Vyššie vrchy vykúkali z mliečnej hmly, ktorá zahaľovala doliny a my sme tak mohli naživo vidieť jav zvaný teplotná inverzia. Po krátkom oddychu sme sa pomaly pustili dole kopcom. Na ceste nás už čakal autobus, ktorý nás unavených odviezol domov. Všetci boli so svojím výkonom spokojní, síce momentálne s boľavými nohami, ale ešte dlho budeme na tento krásny zážitok v dobrom spomínať.   

              Mgr. Anna Tarčáková

        • 13nov
            • KOMPARO 2015

              Žiaci 8. a 9. ročníka mali možnosť sa prihlásiť  na testovanie z matematiky a slovenského jazyka, ktoré pripravuje firma Exam testing pod názvom Komparo. Bude sa konať 12.11.2015. Testovanie je dobrovoľné a poslúži ako dobrá príprava na Testovanie 9, ktoré býva v apríli. Prihlásilo sa 26 deviatakov a 12 ôsmakov. Držíme im palce, aby dosiahli dobré výsledky.

        • 11nov
            • EnglishOne súťaž

                 Od 4.10 do 9.11. sa mohli žiaci našej školy zapojiť do súťaže EnglishOne – Vyhraj Celeste do školy, kde mohli súťažiť o rôzne ceny pre svoju skupinu aj pre seba (1. miesto je koncert Celeste Buckingham na škole víťaza). Na našej škole sa zapojilo do súťaže spolu 48 žiakov, ktorí postupne vypracovávali úlohy z angličtiny na portáli www.planetavedomosti.iedu.sk. Úlohy pre žiakov na 1. stupni pripravovala a kontrolovala p. uč. Alenka Juritková a na druhom stupni p. uč. Mária Tisoňová. Žiaci museli vypracovať 10 úloh, na ktorých si preskúšali svoju angličtinu, za každú úlohu, ktorú splnili aspoň na 50%, získali nálepku, ktorú si mohli nalepiť na hraciu kartu. Vyplnené hracie karty sme potom poslali spolu do Bratislavy, kde prebehne v nasledujúcich dňoch losovanie.

                  Prajeme zapojeným žiakom veľa šťastia pri losovaní!

               

        • 11nov
            • Červená stužka v boji proti HIV/AIDS

                  Naša škola sa už po druhýkrát zapojila do celonárodnej kampane „Červené stužky,“ ktorá je zameraná na boj proti HIV/AIDS. Prvou aktivitou v rámci kampane bola výtvarná súťaž pre ZŠ - Červená stužka v boji proti HIV/AIDS, do ktorej sa zapojili žiaci deviateho ročníka s vyučujúcou p.uč. Bolibruchovou tak, že pracovali na návrhoch pohľadníc pre kampaň. Tri najkrajšie pohľadnice sme poslali za školu, na Gymnázium sv. Františka z Assisi v Žiline, ktoré túto kampaň zabezpečuje. Viac o kampani sa môžete dozvedieť na webovej stránke: www.cervenestuzky.sk.

        • 13nov
          • Olympiáda zo slovenského jazyka
            • Olympiáda zo slovenského jazyka

              V utorok 10. novembra si naši jedenásti deviataci zmerali vedomosti zo slovenského jazyka – uskutočnila sa Olympiáda zo slovenského jazyka. Školského kola sa zúčastnili najlepší žiaci a žiačky z každej triedy tohto ročníka. Súťaž mala tri časti – test (jeho súčasťou boli hlavne úlohy z čitateľskej gramotnosti), písomnú časť (transformácia textu) a ústnu časť (príprava rozprávania, ktorého pointou bolo slovenské príslovie). Všetci účastníci súťaže si zaslúžia pochvalu, lebo ukázali pekné vedomosti a tvorivosť. Víťazka postupuje do okresného kola.

              Najúspešnejší boli :

              1.      miesto – Erika Kubasáková (9.B)

              2.      miesto – Jozef Barut (9.C)

              3.      miesto – Natália Bodnárová (9.A)

                                     Natália Bajčičáková (9.A)

               

        • 09nov
            • Záložka do knihy spája školy

               

              V rámci realizácie 6. ročníka medzinárodného česko-slovenského projektu Záložka do knihy spája školy, ktorý  pripravila Slovenská pedagogická knižnica v spolupráci s Národným pedagogickým múzeom a knižnicou J. A. Komenského v Prahe, vyrobili naši žiaci 542 záložiek k téme Múdrosť ukrytá v knihách.

              Záložky sme odoslali našej partnerskej škole, ktorou je Základná škola Trieda SNP 20, Banská Bystrica (http://zssnpbb.edupage.org/)  spolu s listami od tretiakov (3. A) a piatakov (5. D). Mnohí žiaci na záložku uviedli nielen svoje meno, ale aj adresu, triedu a e-mailovú adresu.   Veríme, že kamarátov a rovesníkov z partnerskej školy naše záložky  potešia, budú im dlho a dobre slúžiť a že všetci získame prostredníctvom tejto výmeny väčšiu chuť čítať.

              Zároveň chceme poďakovať všetkým pedagógom, ktorí sa zapojili do tohto projektu, motivovali žiakov k tvorbe záložiek a viedli tak k podpore čítania aj prostredníctvom výmeny záložiek do kníh.

              PaedDr. Adriána Škrková

        • 09nov
            • NOC V ŠKOLE

              Noc plná veselých príbehov, súťaží a strašidelných ciest po útrobách  školy..... toto všetko nás čakalo v našej škole, ktorú sme si na jednu noc pretvorili na obraz, ktorý splnil naše nočné predstavy o škole, kde bude chvíľku vládnuť 8.A.  Bolo nám opäť raz krásne.

                                                                                                                                                           8.A

        • 06nov
        • 06nov
          • Besiedka pre starých rodičov HZŠ
            • Besiedka pre starých rodičov HZŠ

              V pondelok 26. októbra o 13.35 hod. pri príležitosti mesiaca úcty k starším sa konala na HZŠ besiedka pre dedkov a babky. Naši žiaci spolu s pani učiteľkami pripravili pre nich bohatý program v podobe slovenských i goralských piesni, tancov, básni. Nechýbali ani divadelné predstavenia o Kozliatkach a Katarínskych zvykoch, ktoré starým rodičom iste pripomenuli aj časy mladosti. Zazneli slová plné vďaky, úcty a hlavne lásky voči starkým. Na záver starých rodičov pohostili domácou štrúdľou a v triedach im odovzdali darček.

              kolektív žiakov a pedagógov HZŠ

               

              Fotogaléria

               

        • 02nov
            • „Piráti krásy“

               

                   Dňa 27. 10. 2015 sa uskutočnilo regionálne kolo diecéznej recitačnej súťaže „Piráti krásy“. Súťaž bola zameraná na špecifikovanú skupinu katolíckej moderny – pirátov krásy (Pavol Ušák Oliva, Mikuláš Šprinc, Janko Silan). Cieľom bolo priblížiť ich duchovné posolstvo a spoznávať kresťanské hodnoty v literárnej tvorbe. Samostatná kategória bola venovaná osobnosti biskupa Jána Vojtaššáka pri príležitosti 50. výročia od jeho smrti – autori, ktorí časť svojej tvorby venovali osobe biskupa. V kategórii próza reprezentoval našu školu v silnej konkurencii žiak 7.C triedy Peter Živčák, ktorý sa umiestnil na krásnom 2. mieste. Blahoželáme.

               

                                                                                                                                                           Mgr. Silvia Živčáková

        • 02nov
          • Exkurzia Martin
            • Exkurzia Martin

              Dňa 27.10. 2015 žiaci šiesteho ročníka navštívili Centrum popularizácie fyziky na Gymnáziu V. Paulínyho – Tótha. Pod vedením PaedDr. Jozefa Beňušku, PhD. objavovali fyzikálne zákonitosti a javy známe z bežného života. Pomocou jednoduchých experimentov a pomôcok zistili, že fyzika nie sú len poučky a vzorce, ale predovšetkým zábava. Následne navštívili Etnografické múzeum, v ktorom si pozreli expozíciu Dotyky s ľudovou kultúrou – výstavu prác študentov umeleckých škôl.

                                                                                                                                    Ing. Jana Košútová

        • 31okt
            • Medzinárodný deň  školských  knižníc

               

              Pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc, ktorý sa pripomína 26. októbra, zorganizovala v tento deň naša školská knižnica zaujímavé podujatie na podporu čítania a čitateľskej gramotnosti žiakov.

              Celým podujatím žiakov sprevádzala Analfabeta Negramotná, literárna postava z diela Jána Uličianskeho.  Na začiatku sa žiaci posadili do tzv. horúceho kresla a riešili milionársky literárny kvíz, v ktorom všetci dosiahli garantovanú hranicu „Žiaci v školskej knižnici – v centre vzdelávania“.

              Prostredníctvom umeleckej recitácie ukážky z knihy Analfabeta Negramotná, ktorú zarecitovala Nina Jatyelová (7. B), sa žiaci zoznámili s touto literárnou postavou. Pri nasledovnom rozbore ukážky  si zopakovali pojmy literárna postava, autor, charakteristika postavy, vysvetlenie slova leporelo.

              Následne  sa žiaci spolu s Analfabetou Negramotnou, ktorú dramatizovala Silvia Stopiaková (7. B), presunuli do školskej knižnice, kde sa im v JA rozprávaní predstavili rôzne literárne postavy (Červená čiapočka – Tímea Mulinková, Popoluška – Viktória Bieľáková, Alica v krajine zázrakov – Nina Jatyelová, 7.B) a úlohou žiakov bolo uhádnuť meno postavy a názov knihy. V krátkom interview sa predstavil i spisovateľ Roald Dahl (Žaneta Mihaľáková, 7. B) a samozrejme, nezabudol ponúknuť žiakom na čítanie jeho fantastické a čitateľsky príťažlivé knihy. Keďže Analfabeta nakoniec zistila, že v knihách je ukrytý snáď i celý vesmír, bola poučená, že informácie o vesmíre a nielen o ňom, ale i o rastlinách, zvieratách, histórii... sa dozvie z kníh, ktoré sa volajú encyklopédie. Žiaci si mohli pozrieť i rôzne encyklopédie a ich obsah.

              Záver akcie sa niesol v tvorivom duchu, žiaci vytvorili už spomínané leporelo a ilustrovali doň ľubovoľnú rozprávku.

              Cieľom celého podujatia bolo zábavnými formami práce s knihou podporiť u žiakov dobrý a trvalý vzťah ku knihe, školskej knižnici a k čítaniu.

              PaedDr. Adriána Škrková

               

        • 27okt
            • Stravuj sa zdravo

              Aj tento rok sa naša škola zapojila do celoslovenskej súťaže Hovorme o jedle. V rámci súťaže bola vyčlenená výtvarná súťaž „Chutné maľovanie“, do ktorej sa okrem žiakov 1. stupňa zapojili aj pani učiteľky Bolibruchová a Gaburová so žiakmi 6. a 7. ročníka. Ďalšou kategóriou bola literárna súťaž „Načo sú nám polia, sady“ určená len pre žiakov 2. stupňa. Do tejto súťaže prispeli žiaci literárnymi prácami pod vedením pani učiteľky Pisarčíkovej. Téme zdravého stravovania bol venovaný aj nasledujúci týždeň, v ktorom sme na našej škole realizovali niekoľkoročný projekt Stravuj sa zdravo. Už tradične počas týždňa prevládala na oblečení našich žiakov vždy jedna určená farba ovocia alebo zeleniny. V triedach sa žiaci rozprávali s pani učiteľkami o zdravej výžive, pripravovali si nástenky na dané témy, vytvárali potravinové pyramídy a kútiky živej prírody, zavádzali do vyučovania telovýchovné chvíľky, či zhotovovali ovocie a zeleninu z farebných vrchnákov z PET fliaš. V piatok projekt vyvrcholil súťažou o najkrajší ovocný a zeleninový tanier, ktorý si vytvárali žiaci v triedach. Do súťaže sa zapojili okrem tried 1. stupňa aj žiaci zo VII. A a svoje taniere si pripravili aj žiaci VII.C triedy s pani učiteľkou Tisoňovou. Výhercovia boli odmenení diplomom a sladkosťou a srdečne im blahoželáme. Zároveň ďakujeme všetkým žiakom a pani učiteľkám, ktorí sa do súťaže i projektu zapojili.

               

              Mgr. Ľubomíra Slovíková, Mgr. Alena Juritková 

        • 27okt
            • Exkurzia 7. ročník SJL – VYV

              Dňa 19. 10. 2015 sa žiaci 7. ročníka zúčastnili literárno-výtvarnej exkurzie. Navštívili Literárne múzeum P. O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne, kde sa dozvedeli viac informácií zo života a tvorby tohto nášho významného spisovateľa, rodáka z Oravy. Samozrejme, neobišli sme ani cintorín, posledné miesto odpočinku nielen P. O. Hviezdoslava, ale i ďalších významných spisovateľov a oravských dejateľov, ako napr. Janko Matúška, Ladislav Nádaši Jégé...

              Do Čaplovičovej knižnice sme boli pozvaní odkrývať  rozmanité bohatstvo historického fondu kníh a jeho  nadčasové posolstvo. Žiaci mali vynikajúcu príležitosť zoznámiť sa so vzdelancom a súkromným zberateľom kníh Vavrincom Čaplovičom z Jasenovej a s jeho rukopisnou darovacou listinou z 15. apríla 1839, ktorou daroval svoju zbierku Oravskej stolici. Knižnica v súčasnosti eviduje 92 845 knižničných jednotiek z obdobia 14. – 21. storočia. Niekoľko vzácnych kníh mali žiaci možnosť vidieť počas pútavého výkladu pani sprievodkyne.

              Minulosť sme prepojili so súčasnosťou, pretože aj dnes mnoho mladých ľudí, ale i detí dokáže vytvoriť pozoruhodné dielo. V tomto prípade išlo o deti žilinskej ZUŠ, ktoré sa predviedli v dramatickej inscenácii rozprávky Kocúr v čižmách. Naši žiaci takto mohli vidieť, čo všetko dokážu ich rovesníci tvorivo a hravo zvládnuť.

              Z Dolného Kubína sme sa presunuli do Jasenovej, kde si žiaci prezreli rodný dom ďalšieho oravského rodáka, spisovateľa Martina Kukučína. I tu získali množstvo zaujímavých informácií zo života a tvorby tohto spisovateľa.

              Poslednou zastávkou exkurzie bola Galéria Ľudovíta Fullu v Ružomberku, kde bol žiakom okrem stálej expozície diela tohto autora  sprístupnený aj umelcov ateliér a obývacie priestory.

              Veríme, že získané poznatky žiaci využijú ďalej na hodinách literatúry a výtvarnej výchovy.

              PaedDr. Adriána Škrková

        • 27okt
          • Detstvo bez násilia
            • Detstvo bez násilia

              Národné koordinačné stredisko pre riešenie problematiky násilia na deťoch (organizačná súčasť Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR) pripravilo komunikačnú kampaň s cieľom upriamiť pozornosť detí a dospelých na rôzne formy násilia páchaného na deťoch (dospelými aj samotnými deťmi).

              Vedieť o roznych formách násila však nestačí, je potrebné vedieť aj kde a na koho je možné sa obrátiť. Aj z tohto dôvodu vznikla webová stránka www.detstvobeznasilia.gov.sk.

        • 26okt
        • 26okt
            • Súťaž o najkrajšieho strašiaka

              V mesiaci október sa uskutočnila na našej škole súťaž o najkrajšieho „STRAŠIAKA.“ Deti si strašiakov vyrábali doma. Do súťaže sa zapojili žiaci    1. –  4. ročníka. Najkrajšie strašiaky boli odmenené.

               

              Vyhodnotenie:

              1. miesto     Magdaléna Kudjáková                   IV.C

              2. miesto     Sofia Jaňáková                      IV.C

              3. miesto     Evka Kocúrová                        I. A

              4. miesto     Tibor Bencúr                          III.A

              5. miesto     Marko Maslaňák                     I. B

                                    Veronika Labudová               I. C

                                    Adrián Grobarčík              III.A

                                    Silvia Jaššáková                  III.A

              9. miesto     Oliver Svetlák                           I. C

              10. miesto    Laura Zboroňová                  IV.C

        • 25okt
          • ZBER PAPIERA A TETRAPAKOV
            • ZBER PAPIERA A TETRAPAKOV

               

              V dňoch 26.a 27.októbra prebieha jesenný zber papiera a zber tetrapakov. Nazbieraný papier môžete priniesť ráno pred vyučovaním a popoludní do 16:00 hod. na dolnú chodbu novej školy. Odmenené budú najaktívnejšie triedy aj jednotlivci. Tetrapaky môžete odovzdať pani učiteľke Ogurekovej v starej budove. Tetrapaky sa zbierajú počas celého školského roka. Dúfame, že sa zapojí čo najviac žiakov.

        • 23okt
            • Stretnutie s dôchodcami

              Dňa 22. októbra 2015 sa v našej škole uskutočnilo stretnutie s našimi bývalými kolegami. Spoločne sme si zaspomínali ako to bolo pred pár rokmi v škole, pohodnotili sme zmeny a posedeli pri vystúpení našich žiakov z 9.B triedy.

              Ing. Kornhauserová

              Fotogaléria