• Novinky

      • Novinky

        • 15dec
            • HZŠ - Od Lucie do Vianoc každá noc má svoju moc

              Najvýznamnejší strídží deň 13.december – deň svätej Lucie, pripadol tento školský rok na sobotu. A tak naši tretiaci pripravili ľudové zvyky spojené s týmto dňom v piatok 12.decembra. Aký by to bol strídží deň  bez stríg. Sedem stríg – sedem chlapcov s metlami, priletelo do triedy. Všetkých poriadne vystrašili a pekne sa predstavili veselými básničkami. S bičom , rapkáčom, bubnom ich z triedy vyhnali odvážni chlapci. A vtedy už do tried vchádzali „ Lucie“- dievčatá zabalené v bielych plachtách, so svietiacimi lampášmi a s husacími pierkami. Všetky kúty povymetali, aby zlých duchov vyhnali. Nakoniec v každej triede odovzdali čerešňovú vetvičku a popriali, aby do Vianoc vykvitla a zdravie priniesla.

              žiaci 3.D triedy, tr. uč. PaedDr. Kubíková Veronika

              Fotogaléria

        • 15dec
            • HZŠ - projekt: Pekné zúbky

              V piatok - 12.12. nám prišla porozprávať o správnej starostlivosti o zúbky  študentka Fakulty zdravotníctva Gabriela Laštiaková. Dozvedeli sme sa ako má vyzerať naša kefka, kedy je potrebné si umývať zúbky, ako často si ich máme umývať, čo je zdravé pre naše zúbky... Na obrázkoch sme videli, kedy je zúbok smutný a kedy zasa veselý. Snažili sme sa poskladať puzzle s obrázkami zdravých a chorých zúbkov. Ďakujeme tete  Gabike za peknú besedu.

              žiaci z HZŠ

              Fotogaléria

        • 09dec
            • 5. ročník technickej olympiády

              Dňa 3. decembra sa najšikovnejší „technici“ z našej školy zúčastnili už v poradí 5. ročníka technikcekj olympiády. Tento rok sa zmenilo miesto konania súťaže, nemuseli sme cestovať do Dolného Kubína, ale len do Námestova. Žiaci si pomerali svoje odborné vedomosti a manuálne zručnosti na Technickej škole v Námestove.

              Po polhodinovej teoreticekj časti žiaci zhotovovali výrobky. V kategórii mladších žiakov si náš Peter Pilarčík (6.C) musel poradiť zo zhotovením modelu lietadla. V konečnom súčte bodov sa umiestnil na 7. mieste. V kategórii starších žiakov si Dalibor Boldovjak (9.C) a Pavol Jančich (7.B) výrobou držiaka na kľúče vybojovali pekné 4. miesto.

              Chlapcom gratulujeme a prajeme veľa ďalších úspechov.

              Mgr. Martin Skočík

        • 09dec
            • Súťaž Náboj Junior

              Dňa 25. novembra prebehla v Námestove medzinárodná súťaž Náboj Junior. Náboj Junior je súťaž pre štvorčlenné tímy žiakov druhého stupňa základnej školy. Celá súťaž trvá 120 minút, počas ktorých sa tímy snažia vyriešiť čo najviac úloh.V náboji nejde o bezhlavú aplikáciu už nadobudnutých vedomostí. Úlohy vyžadujú istú dávku invencie a dôvtipu.

              Z našej školy sa súťaže zúčatnilo jedno družstvo v tomto zložení: Matej Florek (9.A), Mário Štraus (9.A), Pavol Garaj (9.B) a Dušan Kvasničák (8.A). Našich chlapcom sa v súťaži darilo veľmi dobre. Z celkového počtu jedenástich škôl, v okrese Námestovo, sa umiestnili na peknom 6. mieste. V medzinárodnom meradle, kde sa súťaže zúčastnilo 388 škôl zo Slovenska a Čiech sa náš tím umiestnil na 199. mieste.

              Chlapcom gratulujeme a prajeme veľa ďalších úspechov.

              Mgr. Martin Skočík

        • 05dec
            • Testovanie

              V dňoch od 01.12.2014 do 05.12.2014 sa uskutočnilo e-testovanie piatakov, šiestakov a deviatakov - NUCEM. Piataci boli testovaní z anglického jazyka a matematiky, šiestaci z čitateľskej gramotnosti a deviataci z matematiky a slovenského jazyka. U deviatakov to bola predpríprava na Monitor-9.

              Mgr. Janka Michaľáková

        • 04dec
        • 04dec
            • HZŠ - Aká Katarína, taká celá zima

              Katarína nám priniesla bielu prikrývku. O to radostnejšie sme tento deň oslavovali a pripomínali si ľudové zvyky spojené s týmto dňom. Do tried najprv prileteli strigy na metlách. O chvíľu ich chlapci vyhnali a všetkých požehnali cesnakom, aby ich zlí duchovia obchádzali. A nakoniec nás rozveselili Katreny – chlapci oblečení v dievčenských šatách.  Osobitne sme predstavenie zahrali našej pani zástupkyni a našej pani učiteľke Katke Ptačinovej sme tak zablahoželali k meninám. Takto veselo sme prežili Katarínu na našej Hornej škole.

              kolektív HZŠ

              Fotogaléria

        • 05dec
          • SUDOKU
            • SUDOKU

              Dňa 4. decembra 2014 sa uskutočnil druhý ročník matematickej súťaže „SUDOKU“. Súťaž bola organizovaná pre žiakov 5. – 6. ročníka základnej školy. Na súťaži sa zúčastnilo 23 žiakov. Hodnotila sa správnosť a rýchlosť riešenia. Odmeňovanie súťažiacich bolo v dvoch kategóriách. Prvá kategória boli piataci celkovo tri miesta. Druhá kategória šiestaci, taktiež tri miesta.

              NAŠI VÍŤAZI

              1. KATEGÓRIA:
              1. Matúš Jurčák V.A
              2. Adrián Štraus V.C
              3. Alžbetka Somsedíková V.A

              2. KATEGÓRIA
              1. Miroslav Kubasák VI. B
              2. Soňa Papajová VI.A
              3. Eva Ferletjáková VI.B
              Víťazom srdečne blahoželáme a tešíme sa na tretí ročník súťaže. smiley

               

              Mgr. Monika Paľová

              Fotogaléria

        • 04dec
            • Olympiáda zo slovenského jazyka

              V stredu 4. novembra si naši deviataci zmerali vedomosti zo slovenského jazyka - uskutočnila sa Olympiáda zo slovenského jazyka. Do školského kola postúpili najlepší žiaci, resp. žiačky z každej triedy tohto ročníka. Súťaž mala tri kolá – test (jeho súčasťou boli hlavne úlohy z čitateľskej gramotnosti), dve teoretické kolá (transformácia textu na plagát a príprava krátkeho prejavu). Všetky účastníčky súťaže si zaslúžia pochvalu, lebo ukázali pekné vedomosti a tvorivosť. Víťazka postupuje do okresného kola.

              Najúspešnejšie boli :

              1. miesto – Kristína Pitáková (9.A)
              2. miesto – Alžbeta Slovíková (9.A)
              3. miesto – Helena Bušková (9.C)

               

              Mgr. O.Pisarčíková, Mgr. M. Rímska

        • 02dec
            • 1. december - Svetový deň boja proti AIDS

              1. december je Svetový deň boja proti AIDS. Aj naša škola sa zapojila do boja proti tejto chorobe, a to preventívnymi a informačnými akciami v rámci programu  „ červené stužky “. Žiaci počas hodín náboženskej výchovy pozerali DVD Anjeli, o ľuďoch chorých na AIDS. Veľmi citlivo vnímali hlavne príbehy chorých nevinných detí.

              Učitelia so žiakmi sa zapojili do kampane aj nosením červených stužiek – symbolov boja proti AIDS, ktoré si predtým pripravili na triednických hodinách a hodinách náboženskej výchovy.

              Veríme, že tieto aktivity prispejú k opatrnosti a zodpovednosti, ale aj solidarite našej mládeže nielen počas týchto dní.

               

              Mgr. Mária Tisoňová

        • 24nov
            • Posedenie s rozprávkou

              Napriek tomu, že v utorok 18. novembra bolo vonku hmlisté a nepríjemné počasie, žiaci piateho ročníka si po vyučovaní spolu so svojimi učiteľkami slovenčiny dokázali vytvoriť príjemnú atmosféru. Pri popíjaní teplého čaju, chrumkaní pečiva a jabĺk si čítali, a zároveň vypočuli zdramatizovanú podobu krásnej ľudovej rozprávky Soľ nad zlato. Takto posilnení sa potom s chuťou pustili do rôznych aktivít. Žiaci tvorili, ilustrovali a dramatizovali spomínanú rozprávku. Najviac sa im páčilo v úlohách hercov. Piataci by si podobnú akciu v budúcnosti radi zopakovali.

              Mgr. Oľga Pisarčíková

        • 18nov
            • iBobor

              Každý človek si rád zmeria svoje sily či vedomosti s inými. Výnimkou nie sú ani naši žiaci, ktorí sa zapojili do informatickej súťaže iBobor.

               

              V školskom roku 2013/2014 sa konala súťaž v 30 krajinách a zapojilo sa do nej 734 657 žiakov. Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie (IKT) u všetkých žiakov. Súťaž chce iniciovať v deťoch využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa.

               

              V tomto školskom roku sa na Slovensku zapojilo do súťaže 1001 škôl, medzi nimi aj naša škola a žiaci VI.A triedy. Dnes 18.11. počas 3. a 4. vyučovacej hodiny s radosťou, elánom a chuťou bojovať riešili úlohy dané pre ich kategóriu – Benjamín. Najlepšie obstála Lívia Šurinčíková, ktorá z možných 80 bodov získala 54,69 bodov. Blahoželáme! Už teraz sa tešíme na budúci ročník!

              Mgr. Jolana Pitáková

        • 17nov
            • Divadelné predstavenie: "O smutnej princeznej"

              Divadelné predstavenie pre žiakov konané dňa 13.11.2014  „O smutnej princeznej“ v KD Rabča.

              V divadle boli prelínané rozprávkové bytosti so súčasnými pojmami, tanečnými prvkami, bolo tam veľa humoru, použili pekné hudobné efekty, často menili kulisy. Vystupovali živé, rozprávkové bytosti a zvieratá. Divadelníci mali kontakt so žiakmi a vedeli ich zaujať. Rozprávka mala dej v rýmoch. Žiaci aj učitelia mali pekný umelecký zážitok.

              PaedDr. Margita Balcieraková

        • 13nov
            • „Medovníkový pondelok“ na HZŠ

              V pondelok 10. novembra 2014 sa HZŠ premenila na medovnikársku dielňu. Žiaci mali možnosť dozvedieť sa zaujímavosti o medovníkoch – (história, spôsoby pečenia a zdobenia, recepty,  „tajné“ medovnikárske triky, ktoré sa pri ich pečení využívajú, aby mali krásny vzhľad a jedinečnú chuť a vôňu....). Žiaci mali možnosť sami pracovať s medovníkovým cestom, vykrajovali medovníky s vianočnými motívmi a napokon si aj sami vyskúšali, ako sa medovníky zdobia. Inšpiráciou im bola výstava  ručne zdobených medovníkov, ktorá žiakov inšpirovala aj k zapojeniu sa do Súťaže o najkrajší vianočný medovník, ktorú pani učiteľky HZŠ vyhlásili. Ich nadšenie bolo také veľké až sa zrodila nádej, že zabudnuté medovnikárske remeslo v budúcnosti možno opäť ožije – a to vďaka malým medovnikárom z HZŠ v Rabči.

              Mgr. Katarína Ptačinová

              Fotogaléria

               

        • 13nov
            • Prírodovedná prednáška na HZŠ na tému: Medvedí rok

              Krásne jesenné dni v nás prebudili lásku k prírode, zvieratkám a ich ochrane v toto ročné obdobie. Na besedu k nám zavítala naša už známa ochranárka Zuzka Kertysová, ktorá svoje rozprávanie zamerala na život Medveďa hnedého, žijúceho v lesoch Babej hory. Okrem základných informácií,  okorenila svoje rozprávanie rôznymi príhodami a zaujímavosťami. Po prezentácií sa deti pustili do tvorby Medvedieho kalendára. V 12-tich skupinách vytvorili podľa určeného popisu jednotlivé mesiace roka. Kalendár si môžete pozrieť na HZŠ. Zuzke za jej pútavú prednášku ďakujeme a tešíme sa v decembri na ďalšiu s témou: Voňavé pozdravy, zameranú na recykláciu papiera.

              Mgr. Zborteková a kol. HZŠ

              Fotogaléria

        • 14nov
            • Deň Guinnessových svetových rekordov

              13. november je Dňom Guinnessových svetových rekordov. Naša škola si pripomenula tento sviatok vytvorením živej reťaze. Reťaz vytvorili všetci žiaci našej základnej školy so svojimi učiteľmi. Vytvorená reťaz bola dlhá 759 metrov. Žiaci si mohli dopredu tipnúť jej dĺžku. Najlepšie si tipli a boli odmenení títo žiaci:

               

              1. miesto – 745 metrov – tip Žanety Portalovej (IV.C)

              2. miesto – 730 metrov – tip Adriána Jaššáka (VI.B)

              3. miesto – 700 metrov – tip Patrície Cubinkovej (VII.A)

              – tip triedy I.D

               

              Už teraz sa tešíme, aký rekord vytvoríme budúci rok.

              Mgr. Jolana Pitáková

              Fotogaléria

        • 05nov
            • Exkurzia Martin

              V stredu 05.11.2014 sa 51 zvedavých šiestakov spolu s pani učiteľkou Košútovou, Kotúľovou a Motýľovou vybralo na exkurziu do Martina. Najskôr navštívili Etnografické múzeum, v ktorom videli tradičné ľudové remeslá, hospodárstvo, ale aj odievanie ľudí v minulosti. Následne sa presunuli do Gymnázia V. Paulínyho – Tótha, kde sídli aj Centrum popularizácie fyziky a pod vedením PaedDr. Jozefa Beňušku, PhD. objavovali fyzikálne zákonitosti pomocou jednoduchých experimentov a pomôcok, ktoré sa dajú jednoducho vyrobiť aj doma.

              Veríme, že žiaci pochopili mnohé javy z bežného života, dobre sa zabavili a zistili, že fyzika nie sú len poučky a vzorce, ale predovšetkým zábava.

              Ing. Jana Košútová

              Fotogaléria

        • 05nov
            • Komparo - testovanie žiakov 9. ročníka

              Dňa 6. novembra sa uskutočnilo KOMPARO testovanie žiakov 9. ročníka. Do testovania sa zapojilo 38 žiakov z celkového počtu 57 žiakov. Testovanie prebehlo formou dvoch testov z matematiky, slovenského jazyka a literatúry. Na každý test mali deviataci stanovený čas t.j. 60 minút. Žiaci deviateho ročníka sa aj takouto formou pripravujú na MONITOR, ktorý  budú písať 15. apríla 2014.

               

              Výsledky budú zverejnené 3. decembra 2014 na internetovej stránke www.exam.sk. Každý žiak si svoj vyhodnotený test nájde pod kódom, ktorý mu bol pridelení.

               

              Mgr. Monika Paľová

        • 04nov
            • HZŠ - besiedka pre babky a dedkov

              Dňa 29.10.2014 v HZŠ sa uskutočnila besiedka pre babky a dedkov. My tretiaci sme upiekli perníkové koláče a mafiny a vyzdobili sme našu jedáleň. O 15:30 sa začala besiedka. Program uvádzali  moderátorské dvojice: Mirka a Dávidko, Lacko a Anetka, Nataška a Adamko, Adelka a Adamko. Program si pripravili naši prváci, druháci, tretiaci.

              Naši najmenší prváci potešili básňou, vtipmi a piesňou. Druháci mali peknú scénku: Ako dedko ťahal repku. V spoločnej básni poďakovali svojim babkám a dedkom. Veselým tančekom rozveselili všetkých hostí.

              Anjelské pásmo pripravili tretiaci. Zatancovali tanec Šijeme vrecia šijeme a zarecitovali básničky, ktoré sami vytvorili. Naši divadelníci zahrali divadielko: O dvanástich mesiačikoch. Na záver sme zaspievali spoločnú pieseň a pozvali našich starkých do tried. Ponúkli sme ich koláčmi a odovzdali sme im darčeky, ktoré sme pre nich vyrobili. Poriadne sme babky a dedkov postískali a za všetko im poďakovali. A naši milí starkí nám dali kopu sladkostí.

              Ďakujeme za všetko.

              Mário Mačinec a Lacko Pidík, 3.D

              Fotogaléria

        • 04nov
            • HZŠ - vyhodnotenie zberu papiera

              Aj žiaci Hornej základnej školy sa zapojili do zberu papiera. Najlepší zberatelia  boli ocenení vecnými cenami. Z 1.D Katarínka Jurčáková, z 2.C Šimonko Oselský a z 3.D Nataška Jurčáková. Aj ostatní účastníci zberu dostali sladkú odmenu. Všetkým ďakujeme za aktivitu spojenú s ochranou životného prostredia.

              PaedDr. Veronika Kubíková

              Fotogaléria