• Novinky

      • Novinky

        • 20okt
            • Výlet do Oravskej Lesnej

              Dňa 18. septembra 2014 sme sa so žiakmi štvrtého ročníka vybrali obdivovať krásy oravskej prírody do Oravskej Lesnej. Previezli sme sa Oravskou železničkou, cestou sme navštívili goralskú drevenicu s vidieckym zariadením, ktoré pomáhalo ľuďom v minulosti prežiť v ťažkých podmienkach. Vystúpili sme na vyhliadkovú vežu a prezreli si jesennú krajinu aj z výšky. Krásne slnečné počasie nám poskytlo krásny výhľad na okolitú krajinu.  V stanici Tanečník sme si so žiakmi prezreli múzeum železničky s dobovými fotografiami a náradím, ktoré používali robotníci v lese, pri pílení dreva. Na pamiatku, že sme navštívili Oravskú železničku, sme sa zapísali do kroniky múzea a poďakovali za krásnu jazdu železničkou.

              Fotogaléria

              pani učiteľky 4. ročníka

        • 08sep
            • Otvorenie šk. roka 2014/2015

              Riaditeľstvo  ZŠ s MŠ v Rabči oznamuje,  že  otvorenie  nového školského roka  2014/2015 sa uskutoční v utorok 2. septembra, o 9 00  hod. v areáli Základnej školy v Gaceli. Všetci  žiaci z 2.-9. ročníka si prinesú prezuvky a písacie potreby. Je potrebné zakúpiť si 1 prezuvky do školy a 1 prezuvky na telesnú výchovu.

              Žiaci z  hornej školy prídu na otvorenie šk. roka do budovy hornej školy pri kostole tiež o 9,00 hod.

              Školský klub detí pre 1.-4. ročník bude fungovať od 03.09.2014. Jeho prevádzka bude v čase od 1100 - 16 00 hod. Mesačný poplatok je 10,00 Eur.

              Stravovanie v školskej jedálni bude od 03.09.2014.

              Desiata v ZŠ bude zabezpečená od 08.09.2014.

              Žiaci, ktorí  majú záujem o stravovanie  v školskej jedálni, nech sa prihlásia u triednych učiteľov.

              Poplatky v ŠJ:

                 

              obed

              pre 1.-4.roč.

              0,95 Eur

               

              pre 5.-9.roč.

              1,01 Eur

              desiata

               

              0,30 Eur

              Žiaci  sa  môžu  stravovať  aj  nepravidelne. 

              Materská škola v Gaceli oznamuje, že otvorenie školského roka bude v utorok 2.septembra o 9 00  hod.  Je potrebné doniesť si prezuvky.

              Materská škola pri kostole oznamuje, že otvorenie školského roka bude v stredu 3.septembra o 9 00  hod.  Je potrebné doniesť si prezuvky. 

              Poplatky v MŠ:

               

              desiata

              0,26 Eur

              poldenná strava

              0,90 Eur

              celodenné stravovanie

              1,12 Eur

        • 17júl
        • 28jún
            • Londýn, Paríž - poznávací zájazd

              V tomto školskom roku naša škola v spolupráci s cestovnou agentúrou Student agency zorganizovala poznávací zájazd do Londýna a Paríža. Naši žiaci tak mali jedinečnú príležitosť navštíviť a spoznať dve európske metropoly - Londýn a Paríž. Počas pobytu v Londýne sme boli ubytovaní v hostiteľských rodinách, v ktorých sme si mohli zdokonaľovať naše komunikačné zručnosti v cudzom jazyku, ako aj  spoznávať kultúru a spôsob života ľudí žijúcich v tomto krásnom meste.  Počas celého týždňa bol pre nás pripravený bohatý program zameraný na spoznávanie najvyhľadávanejších turistických pamiatok ako napr. Louvre, Eiffelova veža, Buckinghamský palác, Westminster, London Bridge,  Notre Dame a mnoho ďalších.

              Zájazd splnil všetky naše očakávania a na Slovensko sme sa vrátili bohatší o krásne a nezabudnuteľné zážitky.

              Mgr. Miroslava Dzialaková

        • 27jún
            • Ukončenie šk. roka 2013/2014

              Dňa 27.06.2014 pani riaditeľka Ing. Anna Kornhauserová za prítomnosti žiakov, rodičov, učiteľov a prítomných hostí - pána starostu Dušana Raticu a pána farára Mgr. Petra Bolibrucha slávnostným príhovorom ukončila šk. rok 2013/2014. Úspešní žiaci boli odmenení peknou knihou, USB  a diplomom. Potom sa všetci rozišli do svojich tried, kde si od svojich triednych učiteľov prevzali vysvedčenia.

              Želáme všetkým KRÁSNE PREŽITIE PRÁZDNIN.

               

        • 26jún
            • Účelové cvičenie "Ochrana života a zdravia"

              Koniec školského roka znamená vždy začiatok letných prázdnin. Ustavične pripomínať žiakom, že si cez prázdniny majú dávať pozor, niekedy už nemá význam. Preto sa ZŠ s MŠ v Rabči v spolupráci s MO SČK v Rabči tento rok rozhodla upozorniť žiakov na nebezpečenstvá, ktoré na nich číhajú trochu iným spôsobom.

              Rabčianska škola a členky miestneho Červeného kríža už pred pár mesiacmi spoločne oslovili organizácie Integrovaného záchranného systému (112) a požiadali ich o pomoc pri názorných ukážkach pre žiakov. Svoju účasť vtedy potvrdili členovia polície, Hasičského a záchranného zboru v Námestove i Záchrannej zdravotnej služby z Námestova.

              V  utorok 24. júna bolo všetko pripravené. Škola zabezpečila priestor pre ukážky i stanovištia žiakov, členky Červeného kríža sa postarali o osviežujúce a chutné občerstvenie pre zúčastnených. Aj slnečné počasie sľubovalo pekné dopoludnie. Netradičný program účelového cvičenia s názvom Ochrana života a zdravia realizovaný v areáli Základnej školy v Rabči sa mohol začať.

              Ako prvý začal prednášku pán policajt, ktorý ponúkol žiakom množstvo poučných rád a dôležitých informácií zameraných na bezpečnosť na cestách, poučil ich o právach a povinnostiach účastníkov dopravy ako aj o iných zaujímavých témach. Nasledovala krátka beseda, počas ktorej mu žiaci mali možnosť klásť svoje zvedavé otázky. Na rad prišla spoločná akcia hasičov a záchranárov. Títo predviedli oživovanie a záchranu zavalenej osoby. Ako figuranti im ochotne poslúžili žiaci deviateho ročníka. Žiaci mali následne možnosť prezrieť si interiér vozidla rýchlej zdravotnej pomoci  a vybavenie hasičského vozidla. Zlatým klincom programu bola ukážka rýchlosti šírenia požiaru v aute a následné predvedenie hasičských zručností pri hasení vraku vozidla. Akcia sa vydarila, všetci účinkujúci i diváci boli nadmieru spokojní.

              Hlavným zámerom podujatia bolo upriamiť pozornosť žiakov na zodpovednosť za svoje činy a uvedomenie si možných následkov svojho neuváženého konania. Dúfajme, že staré známe „lepšie raz vidieť ako stokrát počuť“ platí aj pre dnešné deti.

              Mgr. Anna Tarčáková

        • 16jún
            • Beseda o rodine

              Dňa 12.06.2014 o 15:00 hod. sa na dolnej chodbe v starej budove našej ZŠ uskutočnila po prvýkrát "Beseda o rodine". Bola zameraná na úsmevné rozprávanie o rodine, kde príbehom o svojich rodinách prispeli aj pani Spuchľáková a pani Štrausová. Prítomní si mohli prezrieť aj výstavu prác našich žiakov na tému rodina spolu s rodinnými fotografiami.

              Fotogaléria

              PaedDr. Škrková, Mgr. Tisoňová, Mgr. Michaľáková

        • 20máj
            • Pozdrav z družobnej školy vo Wölfersheim v Nemecku

              Naša ZŠ spolupracovala v predošlých rokoch so školou vo Wölfersheim v Nemecku. Spolupráca s touto školou bola výborná, uskutočňovali sa aj výmenné zájazdy žiakov spojené s pobytom v rodinách, poznávaním reálií danej krajiny a upevňovaním jazykových znalostí. O dobrej spolupráci svedčí aj doterajšia komunikácia, v rámci ktorej nám učitelia a žiaci z Wölfersheim zaslali video, ktoré nakrútili k projektu týkajúceho sa šikanovania. Videonahrávka sa im naozaj vydarila, veď posúďte sami.

              Pre prehratie videonahrávky kliknite  sem.

               

        • 15máj
            • Čistota - súťaž

              BÁSEŇ VAŠEJ ČISTOTY,

              ČISTÉ VŠETKY PRIESTORY.

              STOJÍME TU PRED VAMI

              S TOUTO CENOU ČISTOTY!

              KRÁSNE CENY SME ODOVZDALI,

              VÍŤAZNÝM TRIEDAM SME ZAGRATULOVALI!

               

              V našej škole prebiehala celý rok akcia „ ČISTÁ TRIEDA“ v troch kategóriách a tu sú víťazi:

               

              Kategória

              Víťazná trieda

              Získané body

              Odmena

              1. – 3. ročník

              3.C

              356

              torta

              4. – 6. ročník

              4.A

              356

              torta

              7. – 9. ročník

              9.B

              356

              pizza

               

              GRATULUJEME!

               

              Fotogaléria

               

              Mgr. Lenka Cubinková Bajková

               

               

               

        • 06máj
          • Spoznávanie poľských kamarátov
            • Spoznávanie poľských kamarátov

              Tento školský rok naši štvrtáci a piataci zažili množstvo nových zážitkov a vzájomného spoznávania sa so svojimi poľskými rovesníkmi zo Swinnej a z Pewli Małej. Niekoľkokrát navštívili základnú školu v Swinnej, ktorej pomáhali zrealizovať ich projekt pod názvom „TANEC I RUCH NA SALI, GWARANTEM ZDROWEGO STYLU ŽYCIA“, a v Pewli Małej projekt pod názvom „KOMPUTER LĄCZY POKLENIA“. Žiaci, ktorí školy navštívili, si zacvičili, zatancovali, upravovali fotografie, vyrábali fotorámiky a spoznávali nových kamarátov. Na záver každého stretnutia dostali darčeky. Potom nasledovali stretnutia v ZŠ v Rabči, počas ktorých deti robili množstvo aktivít, napr: pracovali na interaktívnej tabuli, súťažili v rôznych športových disciplínach a tvorili jarné veci z papiera a poľsko – slovenský príbeh.

              Chcela by som poďakovať deťom, kolegom a hlavne CVČ Rabča, ktoré stretnutia  finančne podporilo.  

              Fotogaléria

              Videonahrávka                                                                                

              Mgr. Janka Michaľáková

        • 05máj
        • 05máj
          • Deň Zeme - čistenie obce, 30.04.2014
            • Deň Zeme - čistenie obce, 30.04.2014

              Nielen slovami, ale aj činmi si naši žiaci pripomenuli medzinárodne známy  sviatok Deň Zeme. Žiaci z krúžku ,,Tvorivá dielňa“ pod vedením školskej špeciálnej pedagogičky D.  Chutniakovej vytvorili  MUMA.  Škriatok MUMO žiakom ďakuje za to, že ho 30.04.2014 vyslobodili z neporiadku v obci. Podobne aj  žiačky 6.B (A. Pikošová, S. Gluštíková, A. Kutláková, N. Juritková, L.  Šurinčíková) vytvorili  na hodine Techniky žirafu ŠKVRNKU. Obidve krásne postavičky zdobia našu školu a pripomínajú nám, že aj z toho, čo nepotrebujeme môžeme vytvoriť niečo pekné a udržiavať si ducha čistoty po celý rok.

              Fotogaléria - EKO postavy

              Fotogaléria - čistenie obce

              Ing. Jana Košútová

               

        • 15apr
            • Exkurzia - Vedecká hračka, 14.04.2014

              V pondelok 14.04.2014 si boli žiaci piateho ročníka pozrieť zaujímajú výstavu ,,HODNOTY-VEDECKÁ HRAČKA“ v Zákamennom v sprievode pani učiteľky Košútovej a pána učiteľa Skočíka. Mohli vidieť, vyskúšať a zahrať sa s viac ako 100 hračkami a hlavolamami z  22 štátov sveta. Hravou formou si mohli overiť odhad hmotnosti, času,  teploty, prostredníctvom kaleidoskopov, spoznať tajomstvá prírody a techniky. Najväčším lákadlom však bol zatemnený priestor, v ktorom mohli vidieť plazmatickú špirálu, lampu meniacu farby pohybom, či fosforescenčnú fóliu na stopy tieňohry.

              Veríme, že sa deti nielen zahrali,ale aj niečo nové naučili.

              Ing. Jana Košútová

        • 03apr
            • 1. apríl v našej ZŠ

              Aj naša škola je veselá a plná humoru. Dokázali to žiaci 1. – 5. r. a samozrejme, aj p. učiteľky. Pre niektoré deti, hlavne pre prvákov, to bol zážitok na celý život. Každá trieda bola rôzne rozprávkovo oblečená. Pozrite si galériu a nezabudnite! S úsmevom a radosťou sa lepšie žije, aj učí.

              Fotogaléria

              Mgr. Raticová, Mgr. Jurášková

               

        • 05máj
            • MAREC - MESIAC KNIHY

              Marec je už tradične nielen mesiacom jari, ale hlavne mesiacom knihy.  Kniha – priateľ človeka,  patrí medzi  spoločníkov  aj našich žiakov. Stretávajú sa s nimi v knižniciach, kníhkupectvách i domácich zbierkach, ale hlavne v škole.

              Preto sme si s našimi žiakmi 27. marca  uskutočnili aktivitu s príznačným názvom „Marec – Mesiac knihy“. Žiaci piateho až siedmeho ročníka prejavili svoj pozitívny vzťah ku knihe a pripravili si rôzne ukážky, scénky, prednesy či prezentácie, úlohou ktorých bolo priblíženie ich najobľúbenejších kníh. Všetci zúčastnení dostali za svoju snahu sladkú odmenu.

              Dúfame, že aj táto akcia pomôže žiakom vytvoriť si bližší vzťah ku knihám a zvýši šancu, že sa kniha stane neoddeliteľnou súčasťou ich života.  

              Mgr. Jolana Pitáková

        • 26mar
            • Exkurzia v NsP Trstená - 26.03.2014

              Dňa 26.03.2014 sa žiaci 7. ročníka zúčastnili s pani učiteľkami Kotúľovou a Motýľovou exkurzie s náučnou tematikou do nemocnice v Trstenej.

              V nemocnici sme navštívili hematologické oddelenie, kde sa žiaci oboznámili s darcovstvom krvi a zaujímavými informáciami o nej.

              Potom v skupinkách po 5-tich vchádzali do sanitky, v ktorej na vlastné oči mohli vidieť a aj si vyskúšať, ako naši záchranári poskytujú prvú pomoc. Nakoniec záchranári ukázali hromadne všetkým žiakom von pred sanitkou názorné ukážky poskytovania prvej pomoci v teréne.

              Pevne veríme, že táto exkurzia bude pre našich žiakov bohatou skúsenosťou a získané vedomosti poskytovania prvej pomoci možno niekedy uplatnia vo svojom živote. 

                                                                                         Mgr. Stanislava Kotúľová

        • 24mar
            • O erb mesta Dolný Kubín - regionálna divadelná súťaž 20.03.2014

              Detský divadelný súbor Faust a margarétky sa po priaznivých ohlasoch na divadelnú inscenáciu, ktorá bola predstavená i širokej verejnosti počas Vianočnej akadémie v KD v Rabči, rozhodol zúčastniť sa dňa 20. marca 2014 regionálnej divadelnej súťaže O erb mesta Dolný Kubín.

              Súťaž sa konala v rámci XII. ročníka Kubínskych divadelných dní, kde v XXXII. ročníku regionálnej súťaže detskej dramatickej tvorivosti a divadla dospelých hrajúcich pre deti O erb mesta Dolný Kubín a regionálnej súťaže Hviezdoslavov Kubín detských recitačných kolektívov a divadla poézie vystúpilo desať oravských divadelných súborov so štrnástimi súťažnými inscenáciami. Aj náš detský divadelný súbor Faust a margarétky predstavil v súťaži dve inscenácie:

              1. Nefunguje

              - hrali: Angelika Turácová a Eva Adamčíková, režisér: Adriána Škrková

              2. Ach, jaj, alebo O pani Nespokojnej

              - hrali: Sára Laššáková, Adrián Fusko, Carmen Bakalová, Kristína Skurčáková, režisér: 
                Adriána Škrková

              Obidve divadelné inscenácie sa stretli s veľkým ohlasom publika, ktoré mimoriadne živo reagovalo nielen na humorné časti hry. Nakoniec odmenili našich malých hercov búrlivým potleskom.

              Spokojnosť a dobré dojmy z predstavenia inscenácie umocnilo aj vyhodnotenie súťaže, kedy zase výskali naše deti, keď sa dozvedeli od odbornej poroty, že s inscenáciou Ach, jaj, alebo O pani nespokojnej postúpili do krajskej súťaže Detský divadelný medveď, ktorá sa bude konať v dňoch 15. – 16. apríla v Žiline.

              Po vyhodnotení nasledoval rozborový seminár, v ktorom sa vedúci súborov bližšie oboznámili s hodnotením poroty a zároveň získali cenné rady a podnety do ďalšej práce v divadelnej tvorbe.

              Regionálna divadelná súťaž a prehliadka O erb mesta Dolný Kubín vytvára priestor na prezentáciu a konfrontáciu tvorby divadelných súborov z okresov oravského regiónu. Umožňuje vzájomnú inšpiráciu a výmenu skúseností umelecko-pedagogického vedenia a poskytuje možnosť využívať získané poznatky na skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu. Na báze zdravej súťaživosti rozvíja talent, nadanie a záujmy žiakov, ako i  detskú dramatickú tvorivosť.

                                                                                                                          PaedDr. Adriána Škrková

        • 26mar
          • Svetový deň vody
            • Svetový deň vody

              Ako sme si pripomenuli tento deň na našej škole?

              5. - 9. ročník

              Príprava, do ktorej sa zapojili žiaci 1. a 2. stupňa našej školy, trvala dva týždne. Na druhom stupni sa žiakom 5. ročníka na vyučovacích hodinách viac rozprávalo o vode a jej význame.

              Žiaci 6. ročníka tvorili na hodinách biológie plagáty, ktoré sú vystavené na dolnej chodbe. Pekný plagát o vode si urobili aj žiačky 8.A triedy s p. uč. Kotúľovou.

              Pre žiakov 7.ročníka bol vyhotovený kvíz o vode, kde súťažili jednotlivé triedy medzi sebou. Do kvízu boli zahrnuté otázky z viacerých predmetov o vode, a to z CHE, BIO, GEG, MAT atď.

              Žiaci 8.C si pripravili scénku o vode, ktorou sa reprezentovali aj v pondelok 17.3.2014, keď sme tu mali družobnú školu z Poľska. Druhýkrát sa ňou predviedli v piatok 21.3.2014 žiakom 6. ročníka.

              Aj 9. ročník sa zapojil do tejto aktivity tvorbou plagátov.

              Na zvýraznenie myšlienky tohto dňa boli všetci žiaci a učitelia oblečení v modrom, čím sa posilnila myšlienka tohto dňa a významu vody pre ľudstvo.

              Aby táto myšlienka ešte viac zarezonovala, všetci žiaci aj učitelia v tento deň pili len čistú vodu.

              Príprava  a spracovanie : p. uč. Motýľová

              Fotodokumentácia: p. uč. Skočík.

              1. - 4. ročník

              22. marec  bol vyhlásený ako Deň vody v roku 1992 Valným zhromaždením OSN na Konferencii v brazílskom meste Rio de Janeiro. Členské krajiny boli vyzvané, aby tento deň venovali konkrétnym aktivitám,  ktoré podporia informovanosť verejnosti o nenahraditeľnom význame vody - napríklad organizovaním konferencií, okrúhlych stolov, seminárov a výstav zameraných na ochranu tejto tekutiny a jej zdrojov.

              Bez vody sa nedá žiť, bez vody by nebol život na Zemi. Tradičná veta, ktorú si pripomínajú v ,,Deň vody,“ na celom svete. Naša škola si ho pripomenula dňa 21. marca.  Žiaci našej školy prišli oblečení v modrých tričkách a v každom ročníku sa s pani učiteľkami porozprávali o tejto vzácnej tekutine, vysvetlili si význam šetrenia vodou, pozreli si prezentácie k tejto téme. Celý deň sa niesol v plnení aktivít na tému: VODA.  Prváci a  druháci si vymaľovali obrázky o vode. V 1.A si vyrobili projekt ,,Písmenkový dážď,“ a 1.B si vyrobili loďky  a ryby do projektu  s názvom ,,More,“.  Žiaci 3. ročníkov si po zhliadnutí prezentácie ,,Modrý deň,“ vypracovali test: ,,Čo vieš o vode.“ Mali pripravené pracovné listy z vodnej matematiky a čítanie s porozumením. Zaujala ich rozprávka o dažďovom trpaslíkovi, ktorého si aj zhotovili z papiera. Nakoniec dostali nálepky na tričko s logom: ,, Deň vody“. Práce a projekty 4. ročníkov na tému,, Voda,“ boli oveľa náročnejšie. Vystavené práce si môžete pozrieť tento týždeň na dolnej chodbe budovy 1.- 4. ročníka.

              Fotogaléria

              Ing. Motýľová, Mgr. Slovíková

        • 23mar
            • Ekohra - ukončenie a vyhodnotenie zberu PET fliaš

              Od 17.02. do 16.03.2014 prebiehala na základných a stredných školách súťaž EKOHRA, do ktorej sa zapojila aj naša škola. Školy zbierali PET plastové fľaše od nápojov a počtom nazbieraných fliaš súťažili o multifunkčné športové ihriská.

              Naša škola vyzbierala 22 985 kusov PET plastových fliaš. Tento počet fliaš bude reprezentovať našu školu na celoslovenskej súťaži.

              Z tohto počtu žiaci základnej školy vyzbierali 17 963 PET fliaš – žiaci na ročníkoch 1. – 4. vyzbierali 7 684 PET fliaš, žiaci 5. – 9. ročníka vyzbierali 10 279 PET fliaš a naši malí škôlkari 5 022 PET fliaš.

              Medzi naše najšikovnejšie deti v škôlke patria:

              1.    Ninka Revajová – 400 PET fliaš            

              2.    Šimonko Šurin – 348 PET fliaš

              3.    Karinka Zboroňová – 343 PET fliaš

              4.    Miriamka Kovaličková – 324 PET fliaš

              5.    Veronika Špigurová – 282 PET fliaš

              Naši najšikovnejší žiaci základnej školy:

              1. – 4. ročník:

              1. Richard Revaj -561 PET fliaš

              2.Ema Vajdečková - 431 PET fliaš

              3. Mário Glombík – 421 PET fliaš

              4. Viktória Michaľáková – 364 PET fliaš 

              5. Patrícia Kovaličková – 334 PET fliaš

               

              5. - 9. ročník:

               1. Filip Revaj -1527 PET fliaš

               2. Martin Skurcoňák – 1526 PET fliaš

              3. Matej Murín – 500 PET fliaš

              4. Adam Hauko – 464 PET fliaš

              5. Viktória Kubaľová – 393 PET fliaš

              Najaktívnejší žiaci pri priebehu celej súťaže Ekohra:

              Dominik Kutlák a Dávid Mucha

               

              Títo najusilovnejší žiaci boli za mimoriadnu aktívnosť slávnostne odmenení diplomom a sladkou odmenou. Pre malých škôlkarov sú pripravené vecné ceny a 12 žiakov ZŠ sa zúčastni s pani učiteľkami – Kotúľovou a Cubinkovou Bajkovou výletu plného zábavy, zážitkov a dobrodružstva.

              Ďakujeme všetkým žiakom, ktorí sa aktívne podieľali na zbieraní PET plastových fliaš a pevne veríme, že toto krásne číslo - 22 985 PET plastových fliaš prispelo k budovaniu ekologického povedomia žiakov a tým k zodpovednému správaniu sa k životnému prostrediu.

               

              Fotogáleria - vyhodnotenie súťaže v ZŠ

              Fotogaléria - vyhodnotenie súťaže v MŠ

              Mgr. Stanislava Kotúľová

               

               

               

               

               

               

               

        • 03mar
            • Divadelný workshop

              Dievčatá Angelika Turácová a Tímea Mulinková (5.B), „herečky“ nášho detského divadelného súboru Faust a margarétky, mali možnosť  naplno sa oddať krásam a tajomstvám dramatického umenia spolu s režisérkou divadelného súboru.  Pod taktovkou skúseného režiséra Petra Hudáka (Ochotníček Púchov) sa uskutočnil  počas jarných prázdnin od 20. – 22.02.2014 v ZŠ s MŠ Babín trojdňový divadelný workshop zameraný na nácvik hereckých zručností. 

              Deti z oravských divadelných súborov sa zapájali do hier a improvizovali na vybrané témy a situácie, a tým rozvíjali svoju predstavivosť a fantáziu. V pripravených aktivitách išlo predovšetkým o tréning načúvania, fantázie, intuície, spontaneity a kreativity detí. Nechýbali hlasové a artikulačné techniky, objavovanie priestoru, pohyb v priestore, javisková reč i rytmické telové gestá. Deti sa zaoberali aj telesnou javiskovou rečou skladajúcou sa z telesných a emočných prejavov. V rámci pripravovaných divadelných inscenácií sa zaoberali dôslednou analýzou dramatickej situácie. Skúmali napätie vo vnútri situácií a v rámci vzťahov medzi postavami. Pokúšali sa nájsť pravdivosť postavy so zreteľom na psychológiu postavy. Usilovali sa o vypracovanie situácie do konkrétnych detailov. Tvorili vlastné stvárnenie rozprávok do divadelných inscenácií.

              Druhý deň práce divadelného workshopu bol zameraný na režijné spracovanie inscenácie, tvorbu výstavby textu, katarziu, kompozičné techniky, scénografiu.

              Posledný deň workshopu deti v skupinách prezentovali svoje výstupy, lektor urobil rozbor jednotlivých inscenácií a  záver obohatil o maratón malých divadelných improvizácií.

              Ďakujeme dlhoročnému režisérovi DDS Ochotníček Petrovi Hudákovi za cenné a podnetné rady pri práci s deťmi na príprave inscenácií, opäť sme o niečo bohatší (nielen o zážitky) a skúsenejší. Veríme, že tieto skúsenosti zúžitkujeme a naplno prejavíme v našich ďalších divadelných  inscenáciách. 

              Jednou z foriem trávenia voľného času detí je aj divadlo a k tomu ešte zmysluplnou, tvorivou a obohacujúcou.

                                                                                                                  PaedDr. Adriána Škrková