• Novinky

      • Novinky

        • 04nov
        • 27okt
            • Exkurzia – Dolný Kubín, Jasenová

              24.10.2014 – Hoci bol jeden zo sychravých jesenných dní, našich siedmakov to neodradilo a spoločne sme sa vybrali po stopách našich oravských rodákov.

              V Dolnom Kubíne sme navštívili Múzeum P.O. Hviezdoslava a miestny cintorín, kde je miesto posledného odpočinku P. O. Hviezdoslava i autora slovenskej hymny Janka Matúšku.

              Naša púť ďalej pokračovala do dedinky Jasenová, ktorá je rodiskom medzinárodne známeho spisovateľa Martina Kukučína. Autentické prostredie i pútavý výklad pani sprievodkyne nás doslova očarili.

              Vedomosti, ktoré sme načerpali, určite zúročíme nielen na vyučovacích hodinách.

              Mgr. Jolana Pitáková

              Fotogaléria

        • 27okt
            • Sokoliari v ZŠ

              V utorok 21.10.2014 k nám zavítali sokoliari zo skupiny Falconarii z Považskej Bystrice. Priviezli so sebou krásne dravé vtáky žijúce na území Slovenska. Deti mali možnosť vidieť sovy – plamienku driemavú a výra skalného, sokola rároha či orla skalného. Svojím programom nás oboznámili so spôsobom života jednotlivých druhov vtákov. Počas vystúpenia sme mohli sledovať ich spôsob letu. Kto sa nebál, mohol vtákov aj pohladkať. Všetci sme si z tohto stretnutia odniesli veľa zážitkov a darček v podobe fotografie.

              Mgr. Ľubomíra Šimalová

              Fotogaléria

        • 23okt
          • STRAVUJ  SA  ZDRAVO
            • STRAVUJ SA ZDRAVO

              Hamburgery, čipsy, hranolky, sladkosti, cola, energetické nápoje, ... Toto sú potraviny, ktoré sa čoraz častejšie objavujú v jedálnom lístku našich detí. Aby sme množstvo nezdravých potravín, ktoré vedú k obezite a rôznym zdravotným ťažkostiam obmedzili, zapojili sme žiakov do projektu „Stravuj sa zdravo“, ktorý sa koná už niekoľko rokov na našej škole, vždy v októbri. Počas celého týždňa sme si farebnými tričkami pripomínali vitamíny v ovocí a zelenine, rozprávali sme si o význame a dôležitosti zdravej stravy, zavádzali sme do vyučovania telovýchovne chvíľky, pripravovali nástenky a kútiky ovocia a zeleniny. Téme sme sa venovali aj na triednických hodinách ako aj na vyučovaní výtvarnej a informatickej výchovy. Záver projektu spestrila súťaž o najkrajšiu postavičku z ovocia a zeleniny.

              Vyhodnotenie súťaže:

              Najkrajšia zeleninová postavička: 

              1. miesto 

              2.B

              2. miesto

              4.C

              3. miesto   

              1.B  

               

              Najkrajšia ovocná postavička :

              1.miesto  

              2.B

              2. miesto  

              2.A

              3.miesto  

              6.A

               

              Najaktívnejšia trieda - 1. stupeň: 1.B a 2.A

              Najaktívnejšia trieda - 2. stupeň: 6.A

               fotogaléria

              Mgr. Alena Juritková, Mgr. Ľubomíra Slovíková

        • 20okt
            • Beh do vrchu v Oravskom Veselom

              Dňa 10.10.2014 sa zúčastnili naši žiaci tradičného behu do vrchu v Oravskom Veselom. Nielen krásne počasie ako na objednávku a veselá hudba, ale hlavne chuť súťažiť, spríjemňovali deň okolo 160.-tim deťom z okolitých škôl.

               

              Zostava našich žiakov:

              Vladimír Pikoš 9.A, Miroslav Pikoš 9.A, Alžbeta Slovíková 9.A, Michaela Pikošová 8.B, Matej Murín 7.A (1. miesto), Dalibor Gluch 7.C, Patrícia Pitáková 7.A (2. miesto), Tatiana Pikošová 6. A, Adam Pilarčík 6.A, Dominika Jagelková 6.B, Martina Jančová 5.A (1. miesto), Janko Oselský 5. B (2. miesto)

               

              Celkové skóre:

              2 prvé miesta, 2 druhé miesta. Úspešní pretekári boli ocenení diplomom a vecnými cenami.

              Ďakujeme organizátorom z Oravského Veselého za príjemný športový deň.

               

              Fotogaléria

              PaedDr. Emília Kolčáková

               

               

        • 16okt
            • Celoslovenská súťaž - "Pýtajme si slovenské!"

              Od 19.09.2014 do 13.10.2014 prebiehala celoslovenská súťaž na podporu ekonomiky Slovenska pod názvom „PÝTAJME SI SLOVENSKÉ!“.

               

              Cieľom súťaže bolo využiť kreativitu mládeže a natočením krátkeho videa v dĺžke 15 – 16 sekúnd rozšíriť povedomie na podporu našej ekonomiky a nabádať ľudí, aby nakupovali slovenské výrobky a v reštauráciách si objednávali jedlá zo slovenských surovín.

               

              Aj naši žiaci z 9.B – Matúš Juritka a Šimon Masničák podporili ekonomiku Slovenska 16-sekundovým videom, v ktorom poukázali na drobnochov ľudí na vidieku a vlastnoručne dopestované druhy ovocia a zeleniny. Toto video uviedla aj TV Markíza vo svojich televíznych novinách.

              http://youtu.be/9iNfuPEq3z8

              Mgr. Lýdia Murínová, zrš

        • 20okt
            • Plavecký výcvik š. r. 2014/2015

              V dňoch 6. – 10. októbra sa žiaci tretieho ročníka zúčastnili plaveckého výcviku v Aquarelaxe v Dolnom Kubíne. Výcvik viedli skúsení inštruktori, ktorí učili deti nielen plávať, ale pomáhali im aj prekonať strach z vody a z plávania. Na rozlúčku dostali sladkú odmenu, mokré vysvedčenie a vstupenku do Aquarelaxu, aby mohli aj svojim blízkym ukázať, čo sa za týždeň naučili. Deťom sa takéto vyučovanie veľmi páčilo a tešia sa na budúci rok, kedy by mali absolvovať zdokonaľovací výcvik.

              Fotogaléria

              Mgr. Alena Juritková

               

        • 20okt
            • Pasovanie prvákov

              Dňa 09.10.2014 sa naša škola  premenila na krásnu kráľovskú  školu plnú rozprávkových bytostí. Bol to deň, keď sa naši malí prváci stali veľkými prvákmi a právoplatnými členmi cechu školského.

              Po úspešnom zvládnutí úloh, ktoré im pripravili tajomné bytosti, zložili prvácky sľub a naša kráľovská pani riaditeľka aj so svojimi rozumnými radcami – pani zástupkyňami - pasovali  prváčikov za hrdých členov našej základnej školy.

              Držíme im palce, aby z nich vyrástli múdre a slušné bytosti.

              Fotogaléria

               

              Žiacky parlament

        • 20okt
        • 16okt
            • Deň mlieka na HZŠ - 26.9.2014

              Aj HZŠ sa zapojila do zdraviu prospešnej akcie Deň mlieka. V spolupráci s pani kuchárkou sme pripravili rôzne mliečne drinky (jahodový, banánový, čokoládový), ukážky mliečnych produktov a deti si zamaškrtili na jogurte s rožtekom. Odmenou za aktivitu počas dňa (zapájanie sa do besied, príprava prezentácií o mlieku, biele oblečenie ako symbol mlieka....) bola mliečna čokoládka. Akcia sa všetkým páčila.

              Fotogaléria TU

              Mgr. Iveta Zborteková

        • 16okt
            • Výstup na Pilsko

              Dňa 07.10.2014 sa žiaci ôsmeho ročníka zúčastnili exkurzie z geografie – Výstup na Pilsko. Výstupu sa zúčastnilo 56 žiakov a 3 pani učiteľky. Po dlhej a namáhavej túre sme sa dočkali odmeny – krásneho výhľadu na okolité dedinky Slovenska a Poľska. Jeseň maľuje rozmanitými farbami, cítili sme sa ako v rozprávkovej krajine – silný vietor, chladný vzduch a kosodreviny nám pripomínali iný svet. Oblohou sa premávali mraky veľkou rýchlosťou, zdalo sa, že sú blízko nad našimi hlavami. Všetkým sa nám exkurzia veľmi páčila a tešíme sa o rok, keď pôjdeme na Babiu horu.

              Fotogaléria

              Mgr. Eva Motýľová

        • 07okt
            • Medzinárodný beh mestom

              Traja súťažiaci a dve medaily. Tak takáto je bilancia našich troch žiakov na medzinárodnom behu mestom v Banskej Bystrici. V dňoch 3. a 4. októbra 2014 sa Alžbeta Slovíková, Vladimír Pikoš a Miroslav Pikoš, pod vedením PaedDr. Marcely  Skočíkovej, PhD., zúčastnili spomínanej akcie. Preteku sa okrem našich rodákov zúčastnili aj bežci z Poľska, Maďarska a Česka. V tejto silnej konkurencii sa našim žiakom podarilo získať výborné umiestnenia. Pred samotným pretekom prebehlo oficiálne kladenie vencov ku pamätníku SNP a privítanie organizátormi súťaže. Naši športovci, všetci žiaci 9.A triedy, vybehli na trať v kategórií starších žiakov a žiačok. V náročných podmienkach sa im premiéra výborne podarila. Mirko skončil na peknom 5. mieste, Alžbetka sa prebojovala na medailové 3. miestoVladkovi len o dve stotiny sekundy ušlo prvé miesto a tak si domov odniesol striebornú medailu za 2. miesto.

              Pevne veríme, že budúci rok sa opäť zúčastníme tejto milej akcie a podarí sa nám získať aj ten najcennejší kov.

              Ďakujeme žiakom za výborný športový výkon.

              PaedDr. Marcela Skočíková, PhD.

              Fotogaléria

        • 08okt
            • Cezpoľný beh

              Aj tento rok ako každoročne sa naši najlepší vytrvalci zúčastnili cezpoľného behu. Hostiteľom týchto pretekov býva ZŠ s MŠ Breza, pod patronátom ktorej sa uskutočnil pretek aj tento rok. Našu alma mater tentokrát reprezentovali:

              Z tridsaťštyri pretekárok sa Alžbetka Slovíková umiestnila na 15. mieste a Natália Šurinová na 32. Žiakov súťažilo tridsaťdva. Vladimír Pikoš sa umiestnil na 8. mieste a Miroslav Pikoš na 27. mieste.

              Súťažiacim ďakujeme.

              PaedDr. Marcela Skočíková, PhD.

        • 07okt
            • Dni boja proti drogám

              V dňoch 22. – 24. septembra 2014 koordinátor protidrogovej prevencie Mgr. Martin Skočík spolu s PaedDr. Marcelou Skočíkovou, PhD. a Mgr. Danielou Chutniakovou realizovali v našej škole už 10. ročník preventívno-výchovného programu s názvom „Dni boja proti drogám“.

              Preventívno-výchovný program sa zameriaval na prevenciu drogovej závislosti u žiakov 9. ročníkov, teda 14-15 ročných tínedžerov, ktorí sú podľa výskumov najviac ohrozenou skupinou začínajúcou s užívaním drog. Počet drogujúcej mládeže sa každým rokom zvyšuje, preto je veľmi dôležité vykonávať prevenciu v tejto oblasti. K úspešnému zdolávaniu prekážok treba žiakov viesť, je potrebné ich naučiť vytyčovať svoje ciele, aby pochopili, aký hrozný dopad má užívanie drog na človeka. Životné situácie  sú v dnešnej dobe mimoriadne náročné a vyžadujú značnú psychickú odolnosť. Od človeka sa čoraz viacej vyžaduje kreatívne myslenie pri riešení náročných a neobvyklých situácií. Vôľa žiaka sa rozvíja v procese činnosti, dieťa sa nerodí s hotovými mravnými vlastnosťami, preto vhodnými metódami možno pozitívne vplývať na rozvoj jeho osobnosti.

              V prvý deň žiaci absolvovali prednášku s drogovou problematikou a trestno–právnou zodpovednosťou. Prednášku viedol slovom a obrazom Mgr. pl. Tibor Šándor, policajt – preventista. Druhá prednáška bola zameraná na sexuálnu výchovu mládeže, tú si pre žiakov pripravil Mgr. Martin Skočík.

              Druhý deň akcie bol  pomenovaný „Športom proti drogám“. Žiaci boli rozdelení do skupín po šiestich, kde si určili vedúceho. Družstvá medzi sebou súťažili v športových, ale i vedomostných súťažiach.

              Preventívno-výchovný program bol zakončený autentickými výpoveďami klientov resocializačného centra Z-Návrat z Bobrova. Žiaci mali možnosť vypočuť si smutné životné príbehy klientov zariadenia. Prednášku viedol PhDr. Marcel Zemančík – riaditeľ centra. Posledný deň sa viedol aj v znamení  oceňovania, nakoľko druhý deň bol súťažný. Žiaci sa dozvedeli ako sa im darilo v súťaži. Najlepšie tri tímy dostali pekné vecné ceny a taktiež miešaný nealkoholický nápoj.

              Poďakovanie za aktívnu spoluprácu a materiálnu pomoc patrí všetkým prednášajúcim, Obecnému úradu v Rabči, p. Monike Adamčíkovej, p. Miroslavovi Adamčíkovi a p. Tadeášovi Joščákovi.

              Mgr. Martin Skočík

              Fotogaléria

               

               

               

               

               

        • 20okt
        • 20okt
            • Divadelné predstavenie - "Psíčkovo"

              Pes je najlepší priateľ človeka. Aj my jeho?  V utorok 30.09.2014 sa uskutočnilo pre deti z materskej školy a pre žiakov 1. – 4. ročníka ZŠ divadelné predstavenie „PSÍČKOVO“. Činoherné rozprávkové predstavenie s prvkami detského muzikálu nám predviedli profesionálni herci z  Divadla J. Záborského v Prešove.

              Fotogaléria

              Mgr. Janka Michaľáková

               

        • 20okt
            • Koncert Česko – Slovenská INTEGRÁCIA – Prešov - 01.10.2014

              Prišli sme, zvíťazili sme a šťastne sme sa vrátili... Zažili sme krásne chvíle v Prešove na koncerte INTEGRÁCIA. Koncert, ktorý spojil na pár hodín niekoľko tisíc detí z celého Slovenska -  a aj nás.

              Boli sme súčasťou akcie so srdcom, ktorá pomáha deťom na celom Slovensku, a my sme tvorili jeho podstatnú časť. Náš krásny transparent s logom INTEGRÁCIE bol vyhlásený za najkrajší zo všetkých transparentov, ktoré boli v obrovskej šesťtisícovej  Tatran Handball Team aréne v Prešove. Je úžasné, že svojou troškou sme pomohli, aby sa deti, ktoré to veľmi potrebujú, mali trošku lepšie. A  my sme mali fantastickú možnosť vidieť natáčanie krásneho koncertu naživo a hlavne sme si uvedomili, aké  šťastie je  mať to, po čom mnohé deti túžia – zdravie.

              Mgr. Lenka Cubinková

              Fotogaléria

        • 20okt
            • Exkurzia z dejepisu, geografie: Oravský hrad

              Dňa 26. septembra 2014 sa žiaci 5. ročníka zúčastnili pútavého podujatia: „História bližšie k deťom a mládeži“ na Oravskom hrade. Aj napriek nepriaznivému počasiu deti s radosťou objavovali tajomstvá o stredovekých hradoch, bojovej technike rytierov. Mali možnosť si nielen zasúťažiť, vyskúšať boj s mečom a rytiersky odev, ale aj veľa sa dozvedieť o živote na hrade.

              Fotogaléria              

                                                                                                                           Mgr. Silvia Živčáková

        • 20okt
            • Deň mlieka - 26.09.2014

              V piatok 26. septembra 2014 si aj naši žiaci 1.-4. ročníka pripomenuli Svetový deň mlieka na školách. Cieľom tohto dňa je informovať a upozorniť na pozitíva mlieka a mliečnych výrobkov pre mladý organizmus. Naše tety kuchárky nám pripravili na mliečnu desiatu jahodový, kakaový a banánový kokteil, jogurt a rožtek. Počas dvoch vyučovacích hodín učitelia spoločne so žiakmi vykonávali rôzne aktivity, ktoré mali prispieť k uvedomeniu si potreby mlieka pre náš život. Ďakujeme aj žiačkam z IX.A triedy, ktoré sa tohto projektu zúčastnili a prispeli k jeho zdarnému priebehu.

              Mgr. Marika Ogureková

              Fotogaléria

               

               

        • 20okt
            • Výstup na Babiu horu

              Pekné počasie a prísľub babieho leta nás povzbudil uskutočniť vo štvrtok 18.9.2014 exkurziu na Babiu horu. Zúčastnili sa na nej žiaci 9. ročníka v sprievode pani riaditeľky Ing. Kornhauserovej, pani zástupkyne Mgr. Murínovej a pani učiteľky Ing. Košútovej. Ranná hmla sa rýchlo vytratila a my sme po strmej ceste zdolali vrchol Babej hory už pred obedom. Naskytol sa nám krásny výhľad, ktorý ocenili aj žiaci a urobili si pekné fotografie pri pamätníku Jána Pavla II. Počas výstupu sme pozorovali nielen striedanie pralesovitej jarabinovej smrečiny, subalpínskeho stupňa kosodreviny a vysokohorských lúk, ale aj pestrú faunu a flóru. Dúfame, že táto exkurzia bola pre žiakov prínosom v spoznávaní ich rodného kraja.

              Ing. Jana Košútová

              Fotogaléria