• Novinky

      • Novinky

        • 06máj
        • 02máj
        • 06máj
            • Rozprávkové vretienko – celoslovenská recitačná sútaž

               

              Sobota 25. apríla nebola bežnou víkendovou sobotou pre našu žiačku Ninu Jatyelovú (6. B) a p. učiteľku Adriánu Škrkovú, pretože už v skorých ranných hodinách cestovali do Bratislavy na celoslovenskú súťaž s medzinárodnou účasťou Rozprávkové vretienko.  Súťaž sa uskutočnila v Základnej škole Alexandra Dubčeka v Bratislave.

              Zaujímavý bol kultúrny program, v ktorom sme mohli vidieť hudobné vystúpenie žiakov  ZUŠ  J. Kresánka Bratislava, ako aj program  členov Detského folklórneho  súboru  Čečinka. Po slávnostnom otvorení súťaže, ktorú otvorila Dr. Golaisová, riaditeľka školy, nasledovala samotná  súťaž v prednese rozprávky  v dvoch kategóriách (I. kat.: 2. – 4. roč., II. kat.: 5. – 9. roč. ZŠ). Konkurencia bola veľmi silná, prezentovali sa najlepší recitátori z celého Slovenska, taktiež recitátori žijúci v zahraničí (recitátori z Maďarska, Rumunska, Bieloruska... ). V II. kategórii, do ktorej patrila aj Ninka, vystúpilo so svojou interpretáciu rozprávok 23 recitátorov. Porota to veru nemala ľahké.

              Po skončení súťaže asi každému odpadol kameň zo srdca a kým sa čakalo na vyhodnotenie, s ľahkosťou a spokojnosťou si už mohli ísť zaplávať na plaváreň. Súčasťou bol aj  seminár pre pedagógov:  „STORY TELLING“ – rozprávanie  príbehov, ktorý viedla Mgr. Jaroslava Čajková z Národného osvetového centra Bratislava. Potom sa asi päťdesiatka recitátorov v sprievode svojich pedagógov či rodičov zhromaždila opäť v škole na slávnostné vyhlásenie výsledkov.

              Nina Jatyelová úspešne reprezentovala nielen našu školu a obec, ale i okres a kraj, keď získala  Diplom za pozoruhodný výkon v prednese rozprávky v II. kategórii XIX. ročníka súťaže s medzinárodnou účasťou Rozprávkové vretienko.

              Ninke blahoželáme a prajeme i naďalej veľa úspechov.

                                                                                                                                    PaedDr. Adriána Škrková

        • 24apr
            • HZŠ - Prírodovedná exkurzia

              Rašeliniská ako truhlice pokladov

              V krásny jarný deň sme sa vybrali s našou tetou Zuzkou Kertysovou, ochranárkou z CHKO , na exkurziu. Teta Zuzka nás najprv priviezla na Slanú vodu, kde nám ukázala rašeliniská. Ukazovala nám vzácne machy, niektoré môžu rásť pod vodou a niektoré

              nad vodou. V niektorých miestach vodu nebolo ani vidieť pre hustý porast. Kedysi na tomto mieste bolo jazero. 

               

              Naša exkurzia pokračovala do Bobrova. Tam sme sa stretli s pánom riaditeľom RNDr. Dušanom Karaskom, ktorý je ornitológ. Čakal nás s pripraveným ďalekohľadom, ktorým sme pozorovali divé kačky. Neďaleko mal nastavené siete, do ktorých sa zachytávali vtáčiky. Pán riaditeľ vtáčiky vybral zo siete a postupne ich označoval krúžkami a zapisoval si údaje. Predstavil nám Vrchárku modrú, Orieška hnedého, Kolibkárika spevavého, pinku i červienku. Nakoniec nám ich dovolil vypustiť späť do prírody. Cestou k autobusu sme videli aj labute, čajky a v močiaroch žaby a ich vajíčka.

               

              Ďakujeme za krásnu exkurziu plnú poznania a zážitkov!

              Napísali: Lacko  Pidík a Mário Mačinec,3.D

              Fotogaléria

               

        • 23apr
          • Zber papiera
            • Zber papiera

               Pre všetkých, ktorí radi súťažia a chcú urobiť niečo prospešné, organizujeme ZBER PAPIERA. Zúčastniť sa môžu všetci žiaci našej školy. Najlepšie triedy aj jednotlivci budú odmenení. Zber bude prebiehať v pondelok a utorok 27. a 28.apríla 2015.

        • 22apr
          • Slávik Slovenska 2015
            • Slávik Slovenska 2015

              Dňa 9. apríla 2015 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo speváckej súťaže v ľudových piesňach Slávik Slovenska. Do súťaže sa zapojilo 46 žiakov, ktorí súťažili v troch kategóriách.

               

               

              Žiaci sa umiestnili nasledovne:

              I. kategória:

              1. miesto: Timotej Lonek 3.B -  Slovenské mamičky

              2.miesto: Tibor Jašica, 2.C - Po nábreží

              3.miesto: Renáta Abaffyová, 1.A - Čerešničky, čerešničky

              II. kategória:

              1.miesto: Natália Portálová, 6.A - Vretienko mi padá

              2.miesto: Karolína Kozáková, 4.C -  Tota Heľpa

              3.miesto: Lucia Vorčáková, 4.D - Kopala studienku

              III. kategória:

              1.miesto: Natália Jochimová, 9.C - Jedna deska

              2.miesto: Kornel Oselský, 8.C - Hlboká vodička

              3.miesto: Erika Kubasáková, 8.B - Šalená ja bula

              Víťazi jednotlivých kategórii sa zúčastnia okresného kola 14. mája 2015 Námestove. Všetkým držíme palce.

              Mgr. Anna Vorčáková

        • 15apr
          • Čistenie obce
            • Čistenie obce

              V stredu 15.4.2015 sme pri príležitosti dňa Zeme čistili našu obec. Žiaci jednotlivých tried 5.-8.ročníka  vyčistili pridelené úseky- brehy riek, okolie ciest, mostov. Mladšie deti zbierali odpadky v okolí školy, okolo ihriska v Gaceli. Sme radi, že sme mohli prispieť k tomu, aby naša obec bola čistejšia a aby sme sa v prírode lepšie cítili. Je smutné, že každý rok nazbierame také veľké množstvo odpadu aj napriek tomu, že každý z nás má separovať odpad a môže ho vyviesť  do zberného dvora.

                                                                                                                                                        Mgr.Kovaličková

        • 14apr
            • Šiestaci a siedmaci tancovali

              Naša športová hala sa v utorok 14.apríla zmenila na niekoľko hodín na tanečnú sálu. Dvaja tanečníci z tanečnej skupiny TIMEDANCE sa snažili naučiť našich šiestakov a siedmakov základné kroky v štýle street dance. Z nich vytvorili "jednoduchú" choreografiu. Ako sa im darilo si môžete pozrieť vo fotogalérii.

        • 14apr
        • 09apr
          • Deň Zeme
            • Deň Zeme

              Pri príležitosti dňa Zeme  22.apríla  plánujeme niekoľko akcií.

              Jednou z nich je školská akcia, pri ktorej žiaci zbierajú nestlačené plastové fľaše s vrchnákmi. Pri tejto akcii všetci žiaci dostanú tričká, ktoré budú slúžiť na telesnú výchovu a aj na rôzne školské akcie a výlety. Deti prispejú na tričko 1€, ostatné doplatí škola a CVČ Rabča.

        • 02apr
            • Rozprávkové vretienko – celoslovenské kolo

              Dňa 25. apríla 2015 sa v Základnej škole Alexandra Dubčeka Bratislava uskutoční celoslovenské kolo recitačnej súťaže Rozprávkové vretienko, kde bude našu školu reprezentovať Nina Jatyelová zo 6. B triedy. Celoslovenské kolo súťaže v prednese rozprávky pre žiakov základných škôl s medzinárodnou účasťou Rozprávkové vretienko sa koná každý druhý rok. O dlhodobej tradícii a obľúbenosti hovorí už  jej XIX. ročník.

              Ninke prajeme veľa úspechov a držíme palce!

              Propozície súťaže nájdete TU.

              PaedDr. Adriána Škrková

        • 07apr
            • Deň učiteľov v našej škole

              Prekvapenie už predo dvermi zborovne – dvaja žiaci srdečne a s úsmevom hneď zrána blahoželajú každému prichádzajúcemu učiteľovi k ich sviatku, odovzdávajú im vlastnoručne vyrobenú knižku s peknými citátmi o škole a papierovú ružičku, ktorú nosili počas vyučovania pripevnenú na odeve. A deň je odrazu akýsi krajší... Ďakujeme členom žiackeho parlamentu a ich vedúcej p. učiteľke Bajkovej.

              Ďalšie milé prekvapenie čakalo nielen učiteľov, ale aj našich žiakov. V tento deň im totiž DDS Faust a margarétky zahral v kultúrnom dome prvýkrát inscenáciu Čertove obrázky. Členovia súboru zožali veľký potlesk i obdiv, ktorý ich zaiste bude motivovať do ďalšej
               práce. Záznam z predstavenia si môžete pozrieť TU.

              Po vyučovaní pokračoval kultúrny program pre učiteľov, ktorý otvorili piesňou Učiteľky, učitelia žiaci 2. A. Do vlastného vnútorného sveta žiakov, ktorý je často aj priamo v škole všade inde, len nie v škole, sme sa preniesli s básňou, ktorú recitovala Nina Jatyelová. Okrem básne recitovala Nina aj na dnešnú dobu aktuálny text o vzťahu žiakov k čítaniu a knihám od Jána Uličianskeho – Analfabeta Negramotná. V školskom prostredí sme ostali aj v ukážke Marty Hlušíkovej – Tanec s pavúkom, ktorú recitovala Veronika Jochimová. Veronika spolu s Luciou Vorčákovou, členky DDS Faust a margarétky, predstavili našim učiteľom scénickú miniatúru A Šebo slovo nedodržal. Celým programom sa prelínalo moderátorské slovo deviataka Mária Štrausa, ktorý v závere poprial učiteľom k ich sviatku veľa úspechov, zdravia, trpezlivosti a chuti do ďalšej práce. Bodku za všetkým dal spoločný spev piesne ZRPŠ od P. Hammela s hudobným doprovodom p. uč. Vorčákovej.

              A vedeniu školy ďakujeme za milé prekvapenie k nášmu sviatku – kvet a USB kľúč.

              PaedDr. Adriána Škrková

        • 02apr
            • O erb mesta Dolný Kubín – 3. miesto v regionálnej súťaži

              Detský divadelný súbor Faust a margarétky pri ZŠ s MŠ Rabča aj tento rok prezentoval svoju činnosť v regionálnej súťaži O erb mesta Dolný Kubín dňa 26. marca 2015 v Mestskom kultúrnom stredisku v Dolnom Kubíne. Predstavili sme sa s dvomi inscenáciami, činohrou a scénickou miniatúrou. S inscenáciou Čertove obrázky sme získali 3. miesto. Viac o tejto hre si prečítate TU.

              Zaujímavým podkladom na divadelné stvárnenie do scénickej miniatúry sa stal text spisovateľa Vincenta Šikulu Šebo slovo nedodržal. Vymysleli sme vlastný úvod a záver, pridali scénografiu, hudbu, kostýmy a inscenácia bola na svete.  Viac o nej si môžete prečítať TU.

              Je nám veľmi ľúto, že z priebehu samotnej súťaže nebolo organizátorom vyhotovené DVD, ako to bolo po iné roky. Deti by tak mali pamiatku, ku ktorej by sa určite s radosťou vrátili i v staršom veku. Záznamy z nácviku pred súťažou si môžete pozrieť tu:

              Čertove obrázky klik_TU

              A Šebo slovo nedodržal klik_TU

              V mene celého DDS Faust a margarétky chcem na záver poďakovať p. starostovi Ing. Júliusovi Pitákovi za finančnú podporu na zabezpečenie účasti na uvedenej súťaži a nákup pomôcok na realizáciu divadelných hier, ako aj vedeniu našej školy za ich podporu a ústretovosť i všetkým, ktorí nám pomohli akýmkoľvek spôsobom: výroba scénických rekvizít – p. školníci, hudobný doprovod – Mgr. A. Vorčáková, poskytnutie priestorov KD na nácviky – p. Adamčík, požičanie huslí – N. Barutíková, zapožičanie kostýmov – ZUŠ Ružomberok, A. Mišurová, baletizol – p. riad. ZŠ s MŠ Babín PaedDr. A. Kurčinová, odborné rady a usmernenia– autor scenára Peter Hudák.

              PaedDr. Adriána Škrková

        • 03apr
            • 1.apríl v 2.A

              Dnešný  bláznivý, prvoaprílový deň sme v našej triede začali super testom, ktorý  mal prívlastok nezmyselný. Žiaci si na  nesplniteľných úlohách nielen lámali hlavičky, ale sa na nich aj schuti  zasmiali. Hľadanie skrytých cukríkov po triede, ktoré neboli bolo veľmi  náročné....smiley1.apríl...Hneď potom nás naša pani učiteľka  Adelka začala učiť abecedu- od začiatku- A-B-C, ako v prvej triede  smiley Naši žiaci  si na dnešný deň vymysleli:Adelka  ceruzkový účes, Silvii sa chcelo zalietať, tak si nahodila krídla, Lea sa promenádovala v župane,  Klára  si ako pravá indiánka zaplietla  vrkôčiky,  Leovi sa dnes podarilo obliecť naopak. Ďalej sme mali autičkovú  Amálku, spiacu Gabiku, speváčku Jakubkovu, Adriána s čudným nápisom na šiltovke, smiešneho Jakubka, ktorý mal nohavice na hlave , okuliarnikovo šiltovkovú  Aďku a Táničku a zvláštne  pomaľované čuda. smileyNakoniec  chlapci v predpremiére  symbolicky pooblievali všetky dievčatá v triede, no a na svoje si prišiel aj korbáč z nástenky. Nesmelo chýbať ani  poučenie o bezpečnosti a  správaní sa počas veľkonočných prázdnin a na záver dnešného  bláznivého  dňa spoločné foto...... a hurá na prázdniny.smiley                                                                                                                                                                

                                                                                                                                                                        Mgr. Slovíková Ľubomíra

        • 02apr
            • Hviezdoslavov Kubín – školské kolo recitačnej súťaže

              V posledné marcové popoludnie sa v našej škole uskutočnilo školské kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Za oknami poletoval opäť hustý sniežik, bolo dosť chladno, ale nás hriali skvelé výkony našich žiakov, ich usmiate tváričky, napäté a nedočkavé výrazy, a najmä umelecké zážitky z ich recitácií.

              Súťaž otvorili naše mažoretky, čím nielen spestrili program súťaže, ale pomohli aj odbúrať trému  recitátorom. Všetci sa svojím prednesom snažili zaujať porotu i divákov, o čom svedčia ich  umiestnenia, ktoré si môžete prečítať TU.

              Víťazom blahoželáme, všetkým recitátorom ďakujeme za účasť a prajeme ešte veľa chuti do ďalšej práce, lebo víťazom je nielen ten, kto si odnesie diplom, ale každý, kto prekoná sám seba a svoj voľný čas venuje príprave na túto súťaž, čím rozvíja svoj talent, osobnosť i komunikačné zručnosti.

              okresnom kole budú našu školu reprezentovať Dávid Klušák 3. D, Lucia Vorčáková 4. D, Veronika Jochimová 4. D a Erika Kubasáková 8. B.

              Nina Jatyelová zo 6. B triedy po minuloročnom postupe do celoslovenského kola nastúpi na túto súťaž podľa pravidiel súťaže priamo do krajského kola.

              Držíme im palce a prajeme veľa úspechov!

              PaedDr. Adriána Škrková

        • 02apr
            • Sviatok knihy

              Začiatok jari a väčší záujem o knihu ako inokedy – to je marec. Aj my, žiaci piateho a šiesteho ročníka, sme si chceli tento mesiac uctiť. Dali sme si záväzok, že si prečítame knihu od Jána Uličianskeho Analfabeta Negramotná.

              Pár dní po vyhlásení tejto akcie neostala po knihe v žiackej knižnici ani stopa.

              Potom nastal deň D –  31. marec a my sme zúročili, čo sme sa z príbehu dozvedeli. Zaujímavé obrázky, tvorivé úlohy, záložka s ilustráciou Analfabety rozhodli, kto čítal najpozornejšie. Bolo to zaujímavé posedenie, dokonca aj s občerstvením. A odmena pre 19 čitateľov? Malé pozornosti a hlavne krásne a poučné myšlienky tohto príbehu.

              Skúste sa aj vy zoznámiť s hrdinkou knihy Analfabeta Negramotná, ktorej postavy z iných rozprávkových príbehov pomôžu nájsť odpovede na životne dôležité otázky.

               

              A kto si s úlohami poradil najlepšie? Boli to žiačky V.C:

              Carmen Bakalová

                Dorotka Brišáková

              Bibiana Pitáková

                                                                                                           Mgr. O. Pisarčíková, Mgr. M. Rímska, Mgr. K. Vnenčáková

               

        • 02apr
            • DEŇ VODY

              Aj tohto roku sme 20. marca spoločne oslávili Deň vody. Na prvom stupni sa žiaci počas celého dňa venovali súťažiam, kvízom a získavaniu informácií o vode z prezentácií, kníh či  internetu. Všetko to vyjadrili vo vlastných výtvarných  prácach, z ktorých si vytvorili krásne nástenky na dolnej chodbe v budove starej školy.   Foto

               

              Mgr. Marika Ogureková

        • 07apr
          • Matematický klokan
            • Matematický klokan

              Dňa 23. marca 2015 sa uskutočnila súťaž Matematický klokan. Do súťaže sa  zapojili  žiaci I. a II. stupňa základnej školy. Výsledky súťaže budú zverejnené do 14. apríla 2015 na internetovej stránkehttp://www.matematickyklokan.sk

              Každý žiak sa výsledok svojho testu dozvie na uvedenej web stránke pomocou kódu, ktorý mu bol pridelení.

              Mgr. Monika Paľová

        • 25mar
          • Biblická olympiáda
            • Biblická olympiáda

              Dňa 12.03.2015 sa zúčastnili naše žiačky Biblickej olympiády v Námestove. Hlavnou úlohou každého z nás  bolo prečítať tri knihy zo Svätého písma: Kniha Tobiáš, Kniha Jozue a Skutky apoštolov. Pripravoval nás Pán farár : Mgr. Peter Bolibruch, s ktorým sme riešili spoločne niekoľko testov, krížoviek a mnoho zaujímavých  vecí. Sme veľmi radi, že sme sa mohli zúčastniť súťaže  a rozšíriť si vedomostí zo Svätého písma.

              Naše žiačky sa umiestnili na peknom piatom mieste.

              Gratulujeme!

              Zúčastnili sa :

              • Alžbeta Bušková 7.c
              • Anežka Harbutová 7.a
              • Helena Bušková 9.c

              Helena Bušková 9.c, Mgr. Mária Zaťková

        • 18mar
            • Prvácke stolovanie na HZŠ – príprava slávnostného menu

              O zdravom stravovaní sme sa naučili veľa, svoje teoretické vedomosti sme sa rozhodli overiť si v praxi. Nápad prípravy slávnostného obeda mám dala naša pani hospodárka Majka Kovalíčková, obed pre nás ukuchtili naši dvaja kuchári Olinka Kovalíčková a Marek Havlíček. My sme mali za úlohu pripraviť slávnostne prestreté stoly a vyrobiť ovocný šalát. Najskôr sme sa popasovali s ovocím (šúpaním, krájaním, miešaním a dochucovaním), potom sme pripravovali stoly. Najviac nás potešilo chutné jedlo, za ktoré sme aj poďakovali.

              žiaci 1.D a p. u. Mgr. Iveta Zborteková

              Fotogaléria