• Novinky

      • Novinky

        • 29sep
            • Tvorivé dielne - Šitie domčekových vankúšov na HZŠ

              Vo štvrtok 22. septembra 2016 sa na HZŠ konali tvorivé dielne, na ktorých sme šili domčeky.

              Pani učiteľka Zborteková všetkých privítala, s maminkou Skurčákovou vysvetlili pracovný postup. Rozdelili sme sa do skupín a začali sme pracovať. Vybrali sme si látky, vystrihli sme jednotlivé časti domu a začali sme šiť. Niektorí šili ručne a niektorým pomohli maminky na šijacom stroji. Domčeky sme zdobili gombíkmi, a tak sme sa naučili ich prišívať. Potom sme ich naplnili molitanom, aby boli ako vankúšik a zošili ich. Všetci sme usilovne pracovali a s pomocou našich maminiek nám to išlo super. Domčeky teraz zdobia našu chodbu školy. Pre všetkých bolo pripravené občerstvenie a  koláč, ktorý sme piekli my tretiaci.

              Bolo nám super a chceme sa poďakovať našim maminkám, pani učiteľkám, pani Skurčákovej a všetkým, ktorí akýmkoľvek spôsobom prispeli k tomu, aby sa táto tvorivá dielňa mohla konať – pani Slovíkovej, Hrubjakovej, Stašovej, Boldovjakovej, Skurcoňákovej, Kolčákovej, Vargončíkovej, Bugajovej, Labudovej, Juritkovej, Rajniakovej, Laštiakovej, Pidíkovej, Iskerkovej, firme Matratex- pánu Jozefovi Revajovi a  Základnej škole v Rabči.

               

              Pedagógovia, rodičia a deti HZŠ

              Fotogaléria

        • 29sep
            • HZŠ - Prednáška o Holandsku pri príležitosti Európskeho dňa jazykov

              V stredu 21.septembra sme si urobili Európsky deň jazykov. Na návštevu do HZŠ prišiel ocko nášho žiaka pán Jozef Laštiak, ktorý pracuje v Holandsku. Rozprával nám zaujímavosti o tejto krajine. Susedí s Nemeckom, Belgickom a Severným morom. Holandsko je známe tulipánmi, syrom a drevenými topánkami, ktoré nám pán Laštiak aj priniesol ukázať a podaroval nám ich na pamiatku. Je zaujímavé, že deti tam chodia do školy na bicykli aj 10 km, rodičia ich vôbec nevozia autom a už v druhej triede musia vedieť plávať, pretože v Holandsku je veľa riek a kanálov, tak aby sa neutopili. Ľudia tam vraj jedia málo teplej stravy, ale zato veľmi veľa ovocia, asi preto sa dožívajú aj vysokého veku. Pán Laštiak tam teraz stavia bytovky,  je to veľmi ťažké, pretože kvôli vode tam musia robiť špeciálne základy, aby sa stavba nezrútila. Do Holandska cestuje 12 hodín autom a mesto, kde pracuje je od nás vzdialené až 1360 km. Pracuje tam už 8 rokov a musel sa aj naučiť po holandsky. Zopár slov naučil aj nás, napríklad ako sa pozdraviť a poďakovať. Prednáška bola veľmi poučná a páčila sa nám aj pani učiteľkám. Za všetkých žiakov a učiteľov HZŠ mu veľmi pekne ďakujeme, že si našiel čas a prišiel medzi nás.

               

              Pedagógovia a žiaci HZŠ

              Fotogaléria

        • 29sep
            • Deň mlieka

                                 28. september 2016 bol na našej škole Dňom mlieka. Všetci sme si

                             obliekli biele tričká a doniesli sme si mliečnu desiatu. Mnohí mali jogurt,

                               syr, mliečny kokteil , či iné mliečne výrobky. Pani učiteľky nám pripravili

                                aj krátky kvíz o mlieku a kravičkách. Bol v ňom aj pekný obrázok

                                 kravičky.  Žiaci  II.B zaspievali každej triede peknú pesničku o mlieku.

                             Žiaci tretieho  ročníka si spolu s pani učiteľkami pripravili chutnú

                        mliečnu desiatu -  uvarili si puding. Deň mlieka sa nám veľmi páčil a určite

                                          budeme jesť mliečne výrobky každý deň.      

                                                                                                                    Žiaci 2. ročníka                                                             

        • 27sep
            • Európsky deň jazykov - pozvánka

                      Dňa 26.9.2016 (štvrtok) sa na našej škole uskutoční Európsky deň jazykov, počas ktorého žiaci predvedú svoj program aj svoje práce, ktoré si pripravili so svojimi p. učiteľkami v rôznych jazykoch. Program je prístupný aj pre verejnosť, a tak sa môžete prísť pozrieť do starej budovy školy v čase od 8.30 do 12.30 hod. Všetci, ktorí máte čas a chuť,  ste srdečne vítaní. 

        • 27sep
          • Plavecký výcvik
            • Plavecký výcvik

                   Aj v tomto školskom roku sa naši žiaci 3. ročníka zúčastnia základného plaveckého výcviku, žiaci 4. ročníka zdokonaľovacieho  plaveckého výcviku. Výcviky sú garantované kvalitou plaveckej výučby Aquarelaxu Dolný Kubín.

                         Termíny:     3.10.  -    7.10.2016 – 4. ročník

                                           10.10.  -  14.10.2016 – 3.ročník

                                           17.10.  -  21.10.2016 – 3.ročník                      

                     Pred plaveckým výcvikom je potrebné odovzdať prihlášku, čestné vyhlásenie rodiča a potvrdenie lekára o zdravotnom stave účastníka výcviku.

                                                                                          Mgr. Eva Raticová

        • 26sep
            • Exkurzia na Oravskom hrade

              Podujatie: „História bližšie k deťom a mládeži“

              Dňa 22. 09. 2016 sa chlapci a dievčatá piateho ročníka zúčastnili zaujímavého podujatia na Oravskom hrade. Po prekročení vstupnej brány ich čakala historická cesta za poznaním stredovekých tajomstiev hradu. Mali možnosť dozvedieť sa viac o našej národnej kultúrnej pamiatke Oravskom hrade ako aj jeho bohatom zbierkovom fonde.                                                                                                               Mgr. Silvia Živčáková

               

        • 22sep
            • Majstrovstvá Slovenska v atletike starších žiakov

              V dňoch 17. a 18. septembra privítal atletický štadión P. Gleska pri STU Bratislava atlétov z celého Slovenska na majstrovstvách v atletike. Pretekov sa zúčastnili aj naši siedmi atléti. Keďže išlo o Majstrovstvá Slovenska, tak si svoje sily zmerali s atlétmi rôznych športových klubov. V ich silnej konkurencii sa našim žiakom podarilo dosiahnuť výborné výsledky a viacerí si zlepšili svoje osobné maximá.

              Najlepšie sa darilo opäť našej štafete (4x60m), kde naša štvorica v zložení Filip Revaj, Matej Murín, Ľubomír Jaššák a Dalibor Gluch získala pre našu školu krásne 2. miesto.

              Našim atlétom gratulujeme a ich trénerom ďakujeme za ich prácu a prajeme veľa ďalších úspechov. Podrobnejšie výsledky zo soboty  a nedeľa si môžete pozrieť.

        • 25sep
            • Majstrovstvá okresu v cezpoľnom behu

              22. 9. 2016 sa na Slanej vode v Oravskej Polhore uskutočnil majstrovský pretek v cezpoľnom behu. Našu školu reprezentovali traja chlapci a tri dievčatá: Dalibor Gluch, Filip Revaj, Ľubomír Jaššák, Tatiana Pikošová, Natália Lachová a Patrícia Cubinková.  

              Súťažiaci súťažili ako jednotlivci a aj ako družstvá. V súťaži jednotlivcov sme získali dve druhé a jedno prvé miesto. A v súťaži družstiev sa naši chlapci umiestnili na prvom mieste a postúpili do krajského kola.

              Súťažiacim blahoželáme a prajeme úspešnú reprezentáciu na krajskom kole.

              Súťaž jednotlivcov:

              Dalibor Gluch (9.C)               1. miesto

              Filip Revaj (9.A)                     2. miesto

              Tatiana Pikošová (8.A)         2. miesto

              Súťaž družstiev:

              Dalibor Gluch, Filip Revaj     1. miesto

              Výsledkové listiny si môžete pozrieť _Tu

               

               

               

               

        • 22sep
            • DNI BOJA PROTI DROGÁM

              V dňoch 19.-21. septembra 2016 sa na našej škole uskutočnil už 12. ročník preventívno-výchovného programu „Dni boja proti drogám“. Každoročne sa tohto programu zúčastňujú žiaci deviateho ročníka  s cieľom eliminovať užívanie drog a uprednostňovať zdravý spôsob života. Žiaci počas troch dní získali množstvo informácií o nepriaznivých účinkoch drog, o trestno-právnej zodpovednosti, o zdravom životnom štýle a o možnostiach tvorivého a aktívneho trávenia voľného času. Odborné prednášky pod vedením Mgr. Kap. Tibora Šándora a PhDr. Silvie Pekarčíkovej boli obohacované filmami s protidrogovou tematikou. Na Slanej vode si mohli žiaci, zaradení do družstiev, overiť svoje vedomosti a zručnosti v teoretických, praktických a aj športových úlohách. Taktiež vyrábali postery a vymýšľali básne a mottá. Najúspešnejšie družstvá boli odmenené peknými cenami. Veríme, že tento program zabráni žiakom v experimentovaní s návykovými látkami, že dokážu povedať drogám jednoznačné NIE! Za podporenie tejto akcie ďakujeme Obecnému úradu v Rabči.

        • 21sep
            • DOPRAVNÁ VÝCHOVA

              Prevenciou ako predísť množstvu úrazov na cestách, ktorých častými účastníkmi sú deti, je naučiť ich správnemu a bezpečnému správaniu sa nielen ako chodcov, ale aj ako cyklistov, korčuliarov, či skejtbordistov. Žiaci prvého stupňa absolvovali 16. septembra kurz dopravnej výchovy, ktorého cieľom je osvojiť si teoreticky i prakticky zásady bezpečného správania sa v cestnej premávke podľa predpisov ako chodec, cyklista i cestujúci. Žiaci si prostredníctvom rôznych aktivít v triedach a taktiež prakticky na pripravenom dopravnom ihrisku zopakovali a precvičili základné pravidlá cestnej premávky. Vyučujúci deťom zdôraznili potrebu používania ochranných a reflexných prvkov, ktoré im môžu zachrániť život. Spoločne teda dúfajme, že deti sa budú správať na cestách zodpovednejšie a bezpečnejšie.

                                                                                                                                               Mgr. Alena Juritková 

        • 19sep
            • Staň sa želežničiarom

              Druháci sa na začiatku školského roka  vybrali na   exkurziu  do Oravskej Lesnej.  Mnohí sa viezli  vláčikom  prvýkrát. Ujo výpravca im pútavo porozprával  o histórii  železníc na Orave.   Mohli  si pozrieť aj predmety, ktoré boli a sú spojene so železnicou.  Na stanici Tanečník sme si obzreli domček, v ktorom žili železničiari v minulosti. Vystúpili sme aj na vyhliadkovú vežu a pozreli sme si krásy Oravy. Neobišli sme ani preliezačky a hojdačky. Aj touto formou sme si obohatili naše vedomosti z histórie.

                                                  

                                                                                                                PaedDr. Grobarčíková Helena

        • 17sep
            • Hádzanársky turnaj

              Dňa 16.9.2016 sa v rámci „Európskeho týždňa športu“ konal hádzanársky turnaj žiakov 6. – 7. ročníkov. Žiaci hrali v duchu fair-play. Pri ich výkonoch ich povzbudzovali spolužiaci.

              Výsledky:

              1. miesto – 7.B

              2. miesto – 6.C

              3. miesto – 7.A

              4. miesto – 6.A

              5. miesto - 6.B

              6. miesto - 6.D

              7. miesto - 7.C

              Všetkým súťažiacim srdečne blahoželáme.

              Fotogaléria

        • 13sep
        • 01sep
            • Slávnostné otvorenie školského roka

                         Riaditeľstvo  ZŠ s MŠ v Rabči oznamuje,  že  otvorenie  nového školského roka  2016/2017 sa uskutoční v pondelok - 5. septembra  o 9:00  hod. v areáli Základnej školy v Gaceli. Všetci  žiaci z 2.-9. ročníka si prinesú prezuvky a písacie potreby.

              Je potrebné zakúpiť si 1 prezuvky do školy a 1 prezuvky na telesnú výchovu.

                   Školský klub detí pre 1.-4. ročník bude fungovať od 06.09.2016. Jeho prevádzka bude v čase od 1100 - 16 30 hod. Mesačný poplatok je 10,00 Eur. Žiaci ŠKD si môžu predplatiť obed, aj olovrant v školskej jedálni.

                   Stravovanie v školskej jedálni bude od 06.09.2016.

              Žiaci, ktorí  majú záujem o stravovanie  v školskej jedálni, nech sa prihlásia u triednych učiteľov.

              Poplatky v ŠJ:    obed     pre roč. 1.-4.                 0,95 Eur

                                                        pre roč. 5.-9.                1,01 Eur

                                        desiata                                        0,30 Eur

              Žiaci  sa  môžu  stravovať  aj  nepravidelne. 

                       Materské školy oznamujú, že otvorenie školského roka bude v pondelok 5.septembra o 700 hodine.  Je potrebné doniesť si prezuvky.

              Poplatky v MŠ:      desiata                               0,26 Eur

                                             poldenná strava                  0,90 Eur

                                             celodenné stravovanie        1,12 Eur

                                              

               

               

               

        • 29aug
        • 01júl
            • Majstrovstvá Slovenska staršieho žiactva

                   Dňa 23.6.2016 sa naši žiaci zúčastnili „Majstrovstiev Slovenska“  v atletike, ktoré sa konali v Trnave. Kalokagatia 2016 sa otvorila úvodným ceremoniálom, kde zaznela hymna SR a vztýčila sa zástava SR. Na ploche boli vytvorené olympijské kruhy a zapálený olympijský oheň. MS SR sa niesli v  duchu faire- play. Naši žiaci podali veľmi pekné výkony a medzi slovenskou „atletickou špičkou“ družstvo žiakov ( Matej Murín 8.A , Ľubomír Jaššák 8.A , Brišák Dominik 9.B , Matej Jančo 9.C, Revak Filip 8.A, Gluch Dalibor 8.C, Kovalíček Peter 8.C, Šurinčík Ján 9.A, Maslaňák Tomáš 9.B, Spuchľák Alexander 9.A ) skončilo na peknom 6.mieste . Vanesa Raticová z 9.B sa umiestnila na vynikajúcom 7. mieste vo vrhu guľou.

              Všetkým športovcom gratulujeme a želáme veľa ďalších športových úspechov.

              PaedDr. Marcela Skočíková, PhD.  

        • 01júl
            • Majstrovstvá Slovenska mladšieho žiactva

                   Aj naši mladší žiaci a žiačky dosiahli výborný športový úspech svojou účasťou  na „Majstrovstvách Slovenska“  v atletike, ktoré prebiehali v Nových Zámkoch. Počasie bolo veľmi horúce, pri 34°C nie sme zvyknutí podávať športové výkony, ale aj napriek tomu naši atléti (Plevjaková Vanesa 7.C, Lachová Natália 7.C, Jagelková Dominka 7.B, Jančová Martina 6.A, Tisoňová Tatiana 6.B, Grobarčík Maroš 7.A, Maslaňák Miroslav 7.A, Kubasák Miroslav 7.B, Stoch Vratko 7.B, Slovík Andrej 6.B, Ferneza Michal 5.A, Gužiňák Jakub 7.C ) dosiahli výborné výsledky.  Na stupeň víťazov, medzi najlepších športovcov Slovenska sa prebojovali dvaja žiaci. V hode kriketovou loptičkou sa na 3.mieste umiestnil Miroslav Maslaňák a na 3.mieste  v behu na 300m Miroslav Kubasák. Ďalšie medailové pozície nám ušli len o vlások.

              Všetkým športovcom gratulujeme k  športovému úspechu .

              PaedDr. Marcela Skočíková, PhD.

        • 01júl
            • Výmenný pobyt s Nemeckom !!!

              Milí rodičia a žiaci!

              V budúcom školskom roku 2016/2017 sa po šiestich rokoch opäť uskutoční výmenný pobyt s našou družobnou školou v nemeckom  Wolfersheime. V októbri pricestujú nemeckí žiaci do Rabče a koncom šk. roka  (máj - jún) pocestujú  naši žiaci do Nemecka. Z nemeckej strany je o túto výmenu veľký záujem (69 žiakov), čo sa však o našich žiakoch povedať nedá. Preto apelujeme na rodičov a naše deti, aby využili túto príležitosť, ktorú ponúka máloktorá základná škola, a poskytli pohostinnosť nemeckým žiakom. Tí im to neskôr pri našom zájazde  vrátia. Predpokladaný termín ich návštevy je 7.10.-13.10.2016. Väčšinu času budeme tráviť spoločne. Hosťom je potrebné zabezpečiť v rodinách len nocľah, raňajky a večere.

              Aj teraz na Dni Rabče prídu dospelí z obce Wolfersheim a budú ubytovaní  v rodinách. So svojou hudobnou skupinou budú mať v sobotu večer vystúpenie, na ktoré ste všetci srdečne pozvaní. V priateľstve, ktoré nadviazali naše školy,  pokračujú aj obce.

              Ešte raz preto prosíme rodičov aj žiakov, aby ukázali  povestnú slovenskú pohostinnosť a neotočili sa našim priateľom z družobnej obce chrbtom.

              Nahlásiť sa a aj bližšie informácie sa môžete dozvedieť na e-mailovej adrese:

                                           adrianatropekova@gmail.com

        • 28jún
        • 28jún
            • Účelové cvičenie - praktická časť

              Dňa 27. júna 2016 sa na našej škole uskutočnila praktická časť účelového cvičenia pre ročníky 5. - 8. Naši žiaci sú veľmi zdatní, preto ich čakal okruh s piatimi stanovišťami. Počasie našťastie vydržalo, báli sme sa, že začne pršať, a tak všetci úspešne absolvovali 6 kilometrový okruh Rabčianskym chotárom. Cestou žiaci zbierali body na stanovištiach: prvá pomoc, dopravná výchova, orientácia v prírode, hod na cieľ a civilná ochrana. Na záver sme vyhodnotili triedy podľa počtu získaných bodov.

              Prvé miesto získala trieda 5.A (p. uč. Pekarčíková) s počtom bodov 25.

              Blahoželáme! wink