• Novinky

      • Novinky

        • 01nov
            • Deň jablka

              20.10.2017 bol na našej škole vyhlásený za "Deň jablka". Žiaci prišli do školy oblečení v červenom ako chutné, zrelé, červené jabĺčka. Počas dopoludnia žiaci riešili rôzne rébusy, úlohy a pracovné listy, ktoré súviseli s témou jabĺčko.  

              Priestory školy sa premenili na zábavné dielne plné aktivít pripomínajúce význam jablka pre zdravie človeka. V triedach žiaci pracovali na pracovných listoch s jablčnou  tematikou, vytvorili malé farebné leporelo o jablku. Na chodbe súťažili v rôznych aktivitách, v ktorých si pripomenuli význam jablka. Súťažili po ročníkoch v jedení jablka, šúpaní jabĺk, jablkovom kvíze, skladní jablkových puzzle, hľadaní cestičky v jablkovom bludisku, vymaľovávaní rovnakých jabĺčok, behu s jablkom.

              Zaujímavé netradičné vzdelávanie  urobili z "Dňa jablka" naozaj výnimočný deň v škole. Chuť súťažiť a naučiť sa niečo nové bola u všetkých žiakov odmenená veľkým aplauzom a potleskom. Spokojnosť a usmiate tváre všetkých zúčastnených prezrádzali, že podobnú akciu si škola určite zopakuje. Jablko zohralo v tento deň veľkú úlohu nielen ako téma na vyučovanie, téma  na ozdravenie nášho tela, ale aj na ozdravenie vzťahov v našej škole.

              Mgr. Michaľákova Janka, Mgr. Hvolková Monika

        • 25feb
            • ROZPRÁVKOVÉ VRETIENKO 2018

              V posledný predprázdninový deň, piatok 16. februára, sa konalo školské kolo recitačnej súťaže Rozprávkové vretienko. Bohatá účasť žiakov a rozmanitosť textov vytvárala v oboch kategóriách príjemnú atmosféru. Nakoniec sa porota rozhodla takto:

              I. kategória (1. - 4. ročník):

              1. miesto Lea Zboňáková III. B
              2. miesto Nina Ferancová IV. C
              3. miesto Veronika Iskerková IV. B

              cena poroty: Katarína Hrubjaková

                                  Olívia Harbutová

              II. kategória (5. – 9. ročník):

              1. miesto Nina Jatyelová IX. B
              2. miesto Vanesa Plevjaková IX. C
              3. miesto Zara Harbutová VI. B

              Víťazky oboch kategórií nás 28. februára budú reprezentovať na okresnom kole. Všetkým ďakujeme za účasť a dievčatám držíme palce a prajeme veľa úspechu na okrese.

               

              Mgr. Anna Tarčáková

               

        • 30okt
          • ZBER PAPIERA
            • ZBER PAPIERA

              Po jesenných prázdninách nás opäť čaká zber papiera. Do súťaže sa môžu zapojiť všetci žiaci a pomôcť im môžu aj ich rodičia. Odmenení budú najusilovnejší jednotlivci aj triedy. Papier môžete priniesť:

              vo štvrtok 2.11. ráno pred vyučovaním a popoludní do 16:00

              v piatok 3.11. ráno pred vyučovaním a popoludní do 16:00

              v pondelok 6.11. ráno pred vyučovaním.

              Tešíme sa, že sa zapojíte nielen kvôli výhre, ale aj kvôli životnému prostrediu.

               

        • 19nov
            • Školské kolo olympiády zo slovenského jazyka a literatúry

              ŠKOLSKÉ KOLO OLYMPIÁDY ZO SLOVENSKÉHO JAZYKA A LITERATÚRY

              V piatok 10. novembra si pätnásť žiakov z ôsmeho a deviateho ročníka zmerali vedomosti zo slovenského jazyka a literatúry – uskutočnila sa Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry. Školského kola sa zúčastnili najlepší žiaci a žiačky z týchto ročníkov. Súťaž mala tri časti – test (jeho súčasťou boli hlavne úlohy z čitateľskej gramotnosti), písomnú časť (transformácia textu) a ústnu časť (príprava príhovoru pri príležitosti otvorenia futbalového turnaja). Všetci účastníci súťaže si zaslúžia pochvalu, lebo ukázali pekné vedomosti a tvorivosť. Všetci zúčastnení boli sladko odmenení. Víťazka reprezentuje našu školu v okresnom kole. Držíme jej palce!

              Najúspešnejší boli:

              1.      miesto – Viktória Bieľaková (9.B)

              2.      miesto – Nina Jatyelová (9.B)

              3.      miesto – Nikoletta Pitáková (9.B)

              Blahoželáme!

        • 24okt
            • Jánošíkove diery

              Dňa 19. 10. 2017 sa žiaci 6. ročníka zúčastnili exkurzie Jánošíkove diery pri Terchovej. So žiakmi sme prešli malý okruh  - Nové diery, Dolné diery, kde žiaci pozorovali krásne tiesňavy a vodopády. Žiaci zažili príjemné dobrodružstvo po stúpajúcich rebríkoch, úzkych chodníčkoch s prekrásnym výhľadom. p. u. Toholová

        • 15nov
            • OZNAM

              Riaditeľstvo Základnej školy s materskou školou oznamuje, že v zmysle § 150 ods.5 zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní v znení neskorších zákonov udeľuje žiakom 8.ročníka riaditeľské voľno dňa 22.11.2017 (streda)  z organizačných dôvodov (uskutočnenie celoslovenského testovania žiakov 5. ročníka základných škôl – TESTOVANIE 5-2017) 

        • 24okt
            • Exkurzia – Hviezdoslavova hájovňa

              Dňa 17.10.2017 sme sa so žiakmi šiesteho ročníka zúčastnili literárnej exkurzie. Počasie nám prialo, a tak trojkilometrová túra k hájovni pod Babou horou nám ubehla veľmi rýchlo. Pani sprievodkyňa nám urobila veľmi zaujímavý výklad o živote P.O. Hviezdoslavova a jeho slávnom diele Hájnikova žena. Toto dielo bolo spracované vo výtvarnom umení, dráme a filme. Druhá expozícia bola venovaná životu a tvorbe slovenského prozaika Mila Urbana a jeho dielu Živý bič.  Novými vedomosťami si určite spestríme naše hodiny literárnej výchovy.

        • 14nov
        • 23okt
        • 12nov
            • KOMPARO

              Vo štvrtok 16.novembra budú všetci ôsmaci a deviataci písať testy Komparo. Pre žiakov 9.ročníka je to príprava na Testovanie 9. Žiaci 8.ročníka si overia svoje vedomosti z MAT a VŠP, SJL, BIO a GEG. Všetkým našim žiakom držíme palce.

        • 22okt
            • Stravuj sa zdravo

              Naša škola sa aj tento rok zapojila do celoslovenskej súťaže „Hovorme o jedle“, ktorá je zameraná na potraviny a výživu a budovanie zdravého životného štýlu. Súčasťou je aj výtvarná súťaž „Chutné maľovanie“ a literárna súťaž „Prečo potraviny nepatria do koša“. Na tieto súťaže s témou zdravej výživy nadviažeme našim niekoľkoročným projektom „Stravuj sa zdravo“. V rámci projektu je pre žiakov pripravených množstvo aktivít, ktoré vedú deti k uvedomeniu si dôležitosti správneho výberu potravín, dodržiavania pitného režimu a pohybu.

                                                                      Mgr. Ľubomíra Slovíková, Mgr. Alena Juritková

        • 16feb
            • Technický šikula

              Stalo sa už pravidlom, že naša škola za zapája do súťaže Technický šikula, ktorú organizuje spojená škola polytechnická Kňažia. Vo štvrtok 15. 2. 2018 boli hájiť farby našej školy Dávid Štefaniak a Jakub Skutka, obaja žiaci 8.C triedy. Porovnali si svoje vedomosti v oblasti techniky, logiky, angličtiny a neposlednom rade svoje manuálne zručnosti s ďalšími žiakmi z Oravy. Celkovo sa na súťaži zúčastnilo 21 škôl zo všetkých troch Oravských okresov. V tejto silnej konkurencii dosiahli chlapci pekné šieste miesto. V prípade, že by boli školy hodnotené podľa okresov, boli by naši chlapci na prvom mieste. Chlapcom gratulujeme, a prajeme veľa ďalších úspechov.

        • 13feb
            • Lyžiarsky výcvik

              Lyžiarsky výcvik

              V dňoch od 5. do 9. februára sa prechodným bydliskom našich siedmakov stali Vysoké Tatry. Celý týždeň sa učili a niektorí zdokonaľovali v lyžovaní a snowbordovaní. Tak ako vlani sa o naše pokojné sny a plné brušká staral personál z penziónu Villa Siesta. Od prvého dňa nášho pobytu sme brázdili tatranské zasnežené svahy. Prvý deň na Jakubkovej lúke a následné dni aj na svahoch v Tatranskej Lomnici. Celodennou lyžovačkou sa program detí nekončil. Každý deň bol pre nich nachystaný večerný zábavný alebo náučný program. Po takomto výkone im dobre padla aj regenerácia v bazéne a saunách.

              O Tatrách sa hovorí, že sú nevyspytateľné, čo sme si zažili aj na vlastnej koži. Ponúkli nám takmer všetky druhy počasia od slnečného cez sneženie až po hmlu. Ani výkyvy počasia však nikoho neodradili od snahy naučiť za ten týždeň čo najviac. Cieľ, ktorý sme si na začiatku výcviku stanovili sme dosiahli. Všetci žiaci sa naučili lyžovať a to je to najdôležitejšie. Veľké poďakovanie patrí celému organizačnému tímu, ktorí  zabezpečili pre našich žiakov takto príjemne strávený lyžiarsky výcvik.

        • 13feb
            • Karneval

              Dňa 11.02.2018 sa v kultúrnom dome  konala veľmi pekná akcia, ktorá potešila všetky naše detičky. Krásne zábery  z karnevalovej akcie si môžete pozrieť vo fotogalérii. Našim rodičom ďakujeme a výhercom gratulujeme.

              Jabĺčka- škôlka

              1.  Rea Gužíková

              2.  Samko Michaľák

              3. Tobias Lašťák

               

              Hviezdičky- 1.-3.ročník

              1. Laura Vnenčáková  2.A

              2. Vaneska Podstrelená  1.A

              3. Dominika Iglarčíková 2.A

               

              Srdiečka- 4.-9.ročník

              1.Dalibor Masničák 5.B

              2. Amália Žitňáková  5.C

              3. Branislav Tisoň  5.B

               

              Mgr. Slovíková

        • 12feb
            • Prváci v škôlke

              Dňa 31.01.2018 prváci navštívili kamarátov  v škôlke. V mravčekovej, slniečkovej a kuriatkovej  triede sa predviedli naši malí škôlkari, čo všetko už vedia, ako spoznávajú abecedu alebo  geometrické tvary. Prváčikom spôsobilo radosť, že sa mohli vrátiť do spomienok a pohrať sa opäť v škôlke, aj keď len na malú chvíľku. Ďakujeme a tešíme sa na ich návštevu v škole.

                                                                                                                                                                   Mgr. Slovíková

        • 12feb
            • Beseda na HZŠ ku Svetovému dňu mokradí

              Dňa 31.1. 2018nás navštívila ochranárka  z CHKO Horná Orava Ing. Zuzka Kertysová, prišla nám pripomenúť Svetový deň mokradí, ktorý sa koná  2.februára . Rozprávali sme sa o mokradiach, hrali sme sa na potravinový reťazec. Boli sme zvieratká a rastliny, ktoré žijú v mokradiach alebo okolo nich. Tieto tvorivé hry sme mali my druháci a tretiaci. Prvákom vysvetlila ako vznikajú mokrade a ako ovplyvňujeme my ľudia ich život. Skladali si rastlinné a zvieracie puzzle. Dozvedeli sme sa veľa nových informácií. Ďakujeme Ochranárke Zuzke za spoločne strávený čas s nami.

                                                                                                Samuel Gabriel, Tomáš Svetlák, 3.D a deti s pedagógmi HZŠ

        • 12feb
            • HZŠ - Karneval

              Fašiangy sa spájajú s rôznymi zábavami a radostným hodovaním, preto sme aj my na  HZŠ v jedno februárové popoludnie strávili veselými tancami a hrami v karnevalových maskách...kráľovien, rytierov, poľovníkov.....zasúťažili sme si o pekné ceny a občerstvili sa fašiangovými šiškami. Bolo veselo a tak fašiangovo.                                      

                                                                                                                                         Kolektív detí a pedagógov HZŠ

                            

                                                                                                                                   

        • 30jan
            • NAJ BABKA, NAJ DEDKO

              NAJ BABKA, NAJ DEDKO

               

              „Jedna osoba s toľkou dobrotou, s takým veľkým srdcom, s dobrou náladou na rozdávanie. Toľko rád, toľko dobroty a lásky v jednej osobe, zvanej babka. Ak by sa dala táto láska merať, vážila by tony.“

               „Starí rodičia, ktorí sa podieľajú na výchove svojich vnúčat, zanechávajú stopy v našich dušiach. Sú to zárodky večnej lásky.“

              „Keď som chorá, čaj je hneď hotový. Aj s úlohou mi pomôžete, keď neviem, či tvrdé, či mäkké i.“

              Takéto láskyplné vyznania vnúčat, ktoré adresovali svojim nenahraditeľným starým rodičom, zazneli v súťaži NAJ BABKA, NAJ DEDKO.  Starí rodičia stále predstavujú tradičnú, vzácnu múdrosť rodiny, tvoria jej korene, tešia sa našej úcte a vďake. Určite o tom svedčí aj množstvo vyznaní, vychádzajúcich z úprimných detských sŕdc v súťaži NAJ BABKA, NAJ DEDKO.

              Slávnostné vyhodnotenie školskej súťaže,  v ktorej sa naši žiaci vyznávajú zo svojho vzťahu k starým rodičom, sa v našej škole uskutočnilo 23. januára 2018.  Jedno netradičné poobedie v škole, ktoré sa krásne rozvoňalo starorodičovskou láskou.

              Ako prejav vďaky im vnúčatá a ostatní žiaci pripravili krátky program, v ktorom nechýbali hudobné pozdravy heligonkárov, divadlo, recitácia, dramatizované čítanie či sprievodné slovo moderátorov podujatia.  Toto všetko spolu s drobnými spomienkovými darčekmi prispelo k peknému prežitiu spoločných slávnostných chvíľ a k posilneniu rodinných vzťahov, čo bolo aj cieľom tohto podujatia.

              A my veríme, že tieto nenahraditeľné väzby starých rodičov a ich vnúčat budú stále inšpiratívne, aby sme si takúto akciu mohli zopakovať aj a nielen budúci rok...

              Vyhodnotenie:

              1. miesto – babka Ninky Jatyelovej

              2. miesto – starí rodičia Tímey Kšenzulákovej

              3. miesto- starí rodičia Jakuba Jagelku


              Úryvky zo žiackych prác:

              Starí rodičia... Narodili sa, im sa narodili deti a tým deťom sme sa narodili my...

              Teraz v jeseni sme spolu oberali jablká. V lete spolu hrabeme seno a v zime spolu odpratávame sneh. Keď sa mi nedarí niečo sa naučiť, prídem k nej a ona ma to naučí. Vždy ma pre mňa niečo sladké. Teším sa k nej na prázdniny.

              Modliť sa mi za nich treba, aby ešte dlho žili a vždy mi dobre poradili. Ich objatie ma vždy zahreje. Ja im za to vrátim moje pohladenie.

              Keď máme tajomstvo, nepovie to. Keď som našiel mačku, starala sa o ňu.

              Dedko zas rád majstruje, silné stroje opravuje. Traktor, kombajn, sejačka, to je ale makačka. Veselo si pospevuje, harmoniku naťahuje. S hudbou je on kamarát, vnukov, vnučky má tiež rád.

              Babka Majka, a či viete, pečie tie najlepšie koláčiky na svete. Spolu s mamkou korbáčiky ťahajú a potom nám ich s láskou núkajú.

              Môj dedko mi vždy opraví reťaz na bicykli. Staré veci má odložené v skrini a dovolí mi objavovať jeho poklady, ako napríklad 30-ročné zápalky či dva zošity z jeho maturity.

              Moja babka si vždy nájde pre nás čas na rozhovor a milé slová či pohladenie. Snaží sa, aby z nás boli múdri, šikovní a usilovní ľudia, aby sme v živote niečo dokázali. Keď budem dospelá, chcem byť ako ona.

              Starí rodičia, ktorí sa podieľajú na výchove svojich vnúčat, zanechávajú stopy v našich dušiach. Sú to zárodky večnej lásky.

              Zatiaľ čo starí rodičia majú to šťastie vidieť naše narodenie a vyrastanie, my sme svedkami už iba ich pomalého starnutia. A aj dnes by sme radi počúvali ich príbehy a cítili ich pohladenie, či pozreli do ich očí plných nehy.

              Na láske je najkrajšie to, že ju nikto nedokáže vysvetliť, ale predsa ju každý tak nádherne chápe. Jedna osoba s toľkou dobrotou, s takým veľkým srdcom, s dobrou náladou na rozdávanie. Toľko rád, toľko dobroty a lásky v jednej osobe, zvanej babka. Ak by sa dala táto láska merať, vážila by tony.

              Keď som chorá, čaj je hneď hotový. Aj s úlohou mi pomôžete, keď neviem, či tvrdé, či mäkké i.

              Babka, ty si ma naučila robiť cesto a ty dedko si ma naučil šoférovať na traktore. Dovolil si mi jazdiť na ňom samému, keď sme orali a plečkovali. Mám rád, keď babka urobí koláč. Najlepšie vieš urobiť jablčník. A dedo Jožo nech dlho žije!

              Milá babka, milý dedko, mám Vás rada, lebo keď ste pri mne, tak ma láska zohreje v srdci. Rada Vás vidím, keď ste šťastní. Mám rada Vaše mačičky a aj Rysuľu.

              S babkou je vždy veľká zábava. Varí výborne a som rád, že mám takú babku. Ale poďme si povravieť o dedkovi. Každé leto si rád vychutnám jeho kvalitný guláš. . Dedko dáva doň aj tajnú prísadu. Skúste hádať akú... Je to...kečup.

              Minulé leto som bol s dedkom a bratrancom píliť drevo. Domov sme prišli unavení, akoby sme boli 30 rokov v lese.                                         

                                                                                                                PaedDr. Adriana Škrková

        • 16jan
            • Školská dejepisná súťaž

               

              Dňa 19. 12. 2017 sa uskutočnila v našej škole Školská dejepisná súťaž. Žiaci opäť svoje vedomosti kreatívne uplatnili v dramatizácii i prezentáciách. Ďalší spracovali video s využitím regionálnych dejín, vytvorili maketu zákopov z 1. svetovej vojny. Všetky žiacke práce boli krásne a ich snaha bola odmenená. Súťažiacim blahoželáme.

                                                                                                                                  Mgr. Silvia Živčáková

                                                                                                                                    Mgr. Anna Tarčáková

        • 15jan
            • Školské kolo recitačnej súťaže Šaliansky Maťko

              Dňa 10. januára sa v našej škole uskutočnilo školské kolo súťaže v recitácii povestí Šaliansky Maťko.  Pútavé a tajomstvom opradené príbehy, ktoré s nadšením prednášali mladší i starší recitátori, nás zaviedli do dôb dávno minulých a pripomenuli nám, ako kedysi žili naši predkovia. Školského kola sa zúčastnilo 35 žiakov. Rozdelení boli v troch kategóriách. Umiestnenie súťažiacich žiakov:

               

              I. kategória 2. – 3. ročník

              1. miesto: Lea Zboňáková 3. B

              2. miesto: Michal Juriga 2. D

                                 Miriam Kovaličková 3. B

              3. miesto: Matej Bugaj 3. D

                                 Aneta Belkotiaková 2. C

               

              II. kategória 4. – 5. ročník

              1. miesto: Oliver Žajak 4. C

              2. miesto: Marián Vargončík 5. A

              3. miesto: Peter Korman 4. B

               

              III. kategória 6. – 7. ročník

              1. miesto: Rasťo Kubasák 6. A

              2. miesto: Patrícia Kovaličková 7. A

              3. miesto: Miroslava Harbutová 6. A

               

              Víťazi v jednotlivých kategóriách – Lea Zboňáková, Oliver Žaják, Rasťo Kubasák – postupujú do okresného kola, ktoré sa bude konať dňa 25. 1. 2018 v CVČ Maják Námestovo.  Držíme im palce a ďakujeme všetkým recitátorom za účasť.

               

              PaedDr. Adriána Škrková