• Novinky

      • Novinky

        • 30apr
        • 26apr
            • Exkurzia Osvienčim – Krakov

              V pondelok 23. apríla 2018 sa žiaci 9. ročníka zúčastnili exkurzie v koncentračnom tábore Osvienčim a v najväčšom vyhladzovacom tábore Brezinka. Toto pietne miesto dýchajúce ukrutnou bolesťou, utrpením a smrťou mnohých ľudí prechádzali krok za krokom so zatajeným dychom. Nasledovala cesta do kráľovského mesta Krakov, ktoré nás očarilo svojou krásou a bohatou históriou. Neopakovateľné pocity a zážitky zostanú v nás ešte dlho.

               

              Mgr. Silvia Živčáková

        • 26apr
            • Krajské kolo v gymnastickom štvorboji

              Dňa 18. 04. 2018 sme sa  zúčastnili krajského kola v gymnastickom štvorboji  v Zákamennom. Súťažilo sa v štyroch disciplínach – zostava na hrazde, lavičke,  akrobacia  a preskok cez kozu alebo švédske bedne.

              Celkovo  súťažili družstvá  z Rabče, Námestova, Zákamenného, Žiliny, Dolného Kubína, Liptovského Mikuláša a Ružomberka . Naši gymnasti v „B “ kategórii obsadili krásne  tretie miesto.

               Gratulujeme a želáme ešte veľa  športových  úspechov.

                                                                                                                     Mgr. Lenka Cubinková Bajková

               

               

               

               

        • 23apr
            • Deň Zeme na ročníkoch 1.-4.

              Deň Zeme 22.04. si pripomíname aj v  našej škole každoročným čistením našej obce . Jej cieľom je pripomenúť si cennosť darov, ktoré nám poskytuje Zem. Zemské zdroje nie sú nevyčerpateľné a preto je potrebné sa venovať životnému prostrediu, chrániť ho a udržiavať pre ďalšie generácie. Do čistenia obce sa zapojili všetci žiaci od 1.-9.ročník. Na prvom stupni sme si na prvých hodinách pozreli prezentácie o Zemi, vymaľovali pracovné listy, vyrobili záložky  a absolvovali prednášku s Mgr. Ogurekovou o triedení odpadu na naše škole. Potom sa každá trieda vybrala na určený úsek zbierať odpadky a vyčistiť okolie. Ďakujeme našim žiakov za ich usilovnosť a fotky si môžete pozrieť v našej fotogalérii.

                                                                                                                                                            Mgr. Slovíková

        • 20apr
            • Deň Zeme - čistenie obce

              V nedeľu si pripomíname Deň Zeme a pri tejto príležitosti sme sa dnes, v piatok 20.apríla, pustili do čistenia obce. Menšie deti vyzbierajú odpadky  v centre obce a v okolí, pri ihrisku a hojdacom moste. Deti z druhého stupňa prejdú a vyčistia brehy riek, potokov, okraje lesa a Hŕbik. Je smutné, že aj napriek tomu, že máme v obci smetné koše, kontajnery a zberný dvor, ľudia vláčia odpad do prírody a vytvárajú nové skládky.

        • 06jún
        • 16apr
            • Okresné kolo vo vybíjanej

              Dňa 6.4.2018 sa v telocvični Základnej školy na Komenského ulici v Námestove uskutočnilo okresné kolo vo vybíjanej mladších žiačok. Dievčatám sa darilo a vo veľkej konkurencii piatich družstiev skončili na peknom 3. mieste. Našu školu reprezentovali: Pikošová Zuzana, Bjalončíková Sabina, Pjenčáková Kamila, Garajová Veronika, Gurová Dominika, Harbutová Zara, Mazuráková Denisa, Šurinčíková Alena, Gužiňáková Aneta, Zboroňová Nataša, Kozáková Karolína a Portalová Žaneta. Dievčatám gratulujeme.

        • 16apr
            • Gymnastický štvorboj

              Dňa 10. 04. 2018 sa na našej škole uskutočnilo okresné kolo v gymnastickom štvorboji . Súťažilo sa v štyroch disciplínach – zostava na hrazde, lavičke,  akrobacia  a preskok cez kozu alebo švédske bedne.

              Celkovo v našej športovej hale  súťažilo 15 družtiev z Rabče, Námestova, Zákamenného a Oravskej Lesnej. Naše gymnastky v „A “ kategórii obsadili krásne druhé  a tretie miesto. V kategórií „ B „ obsadili naše žiačky tretie miesto a chlapci v „B „ kategórií obsadili prvé miesto  a postupujú na krajské kolo.

              Vyhodnotenie: A : 1.miesto – Zákamenné                         B: 1. miesto - Námestovo

                                                 2. miesto – Rabča A1                                      2. miesto – Oravská Lesná

                                                  3. miesto -  Rabča A2                                                     3. miesto – Rabča B1

               

                                              C : 1. miesto – Zákamenné

                                                    2. miesto – Oravská Lesná

               

              Všetkým gratulujeme a želáme ešte veľa  športových  úspechov.

               

               

        • 16apr
            • Európsky týždeň financií

              Týždeň od 12. – 16. marca je označený ako Európsky týždeň financií (European Money Week – EMW). Ide o iniciatívu národných bankových asociácií koordinovaných Európskou bankovou federáciou, ktorej cieľom je propagovať príklady dobrej praxe v oblasti finančného vzdelávania a podpory finančnej gramotnosti žiakov základných a stredných škôl.  Žiaci našej školy sa do EMW zapojili formou súťaže. V časovom limite 45 minút riešili 15 úloh zameraných na finančnú gramotnosť z praktického života. Žiaci súťažili v dvoch kategóriách. V prvej kategórii súťažilo 18 žiakov 5. a 6. ročníka, v druhej kategórii 19 žiakov 7. a 8. ročníka.

              Vyhodnotenie súťaže:

              1.kategória: 1. miesto – Kamila Pienčáková   6.A

                                     2. miesto – Rudolf Žofaj     5.A

                                     3. miesto – Rastislav Kubasák   6.A

               

              2.kategória: 1. miesto – Oliver Špliňo   8.A

                                     2. miesto – Alexandra Kovaličková    8.A

                                     3. miesto – Patrícia Kovaličková    7.A

               

                                                                                                                                   Mgr. Svrčková Daša

        • 11apr
            • Zápis prvákov

              Dňa 10.04.2018 sa konal zápis do 1.ročníka. Budúci prváčikovia nám prišli ukázať, čo všetko vedia zvládnuť. Vedia nakresliť postavu, poznajú geometrické tvary, farby, čísla do 6. Vedia prekresliť rôzne tvary a zaspievať pesničku alebo zarecitovať básničku. Ale milé pani učiteľky im pomohli prekonať strach v očiach a obdarení krásnymi darčekmi určite odchádzali s úsmevom  a po úspešnom zvládnutí zápisu sa tešia do 1.ročníka.

                                                                                                                                                        Mgr.Slovíková

        • 09apr
            • Prvácke stolovanie na HZŠ

              O zdravom stravovaní sa rozprávame často, učíme sa čo je pre naše telo prospešné a čo nám škodí. Teoretické vedomosti sme si overili prakticky pri našom slávnostnom stolovaní. S pomocou pani kuchárok sme si vyskúšali prípravu prestierania, výrobu ovocného šalátu a zakončili sme to výdatným obedom. O dezert sa postarali maminky Anička Gurová a Zuzka Hrubjaková.

              Ďakujeme kuchárkam Gabike Balekovej, Milke Borovkovej, hospodárke Majke Kovalíčkovej, upratovačke Martinke Skurčákovej a maminkám Aničke a Zuzke.

                                                                                                                                            Žiaci 1.D a p.u.Zborteková

        • 09apr
            • Deň vody na HZŠ

              Všetci vieme, aká je voda pre náš život dôležitá a potrebná. Pozvali sme si na Deň vody ochranárku Zuzku, ktorá nám porozprávala o vode a pripravila krásne úlohy. Skladali sme puzzle s vodnými živočíchmi v tvare kvapky. Najviac nás bavilo, keď sme si z fľaštičiek a vody vyrobili zvonkohru, na ktorej sme si zahrali. My druháci, sme museli ísť vonku na školský dvor. Najskôr sme si porozprávali, čo všetko vieme o vode a potom sme sa rozdelili do skupín. Každá skupina potrebovala sviečku, ľad a snehovú guľu a pokus sa mohol začať. Pokusom sme zisťovali, čo sa skôr roztopí ľad alebo snehová guľa? Keďže vonku dosť fúkalo, pokus sa nám nedaril, a preto nám pani ochranárka pokus ukázala sama. Zistili sme, že ľad sa rýchlejšie topí – snehová guľa mala trošku problém. My tretiaci sme lupami pozorovali sneh z rôznych miest školského dvora. Potom sme v skupinách maľovali na sneh. Objavili sme rôzne techniky. Napríklad sme si do nádoby nabrali sneh, do ktorého sme pomocou štetca zamiešali farbu a  s touto zmesou sme maľovali. Páčilo sa nám aj to, keď sa sneh v nádobe roztopil, mohli sme farebnou vodou polievať sneh a tak vytvárať obrazy.

              Ochranárke Ing. Zuzke Kertysovej ďakujeme za spoločne strávený čas s nami.

              Reportáž napísali:       Sandrička Skurčáková,Karolínka Ďubeková, Timko Juritka 1.D

                                                  Anabelka Domiňáková, Jessica Olešová a Maroš Záhumenský 2. D

                                                  Dianka Juritková , Riško Jendreas, 3.D

        • 09apr
            • Beseda a tvorivé aktivity na Deň vtáctva HZŠ

                   Prišla k nám  jar a s ňou aj vtáci, ktorých sme boli pozorovať pri príležitosti Dňa vtáctva (1.4.) s ochranármi z CHKO- Horná Orava Ing. Zuzkou a Šimonom Kertysovými. Vybrali sme sa do okolia rieky Polhoranky a našej školy. Vtáčiky sa pred nami predvádzali spevom, lietaním a my sme určovali  aký je to druh. Boli to myšiaky, straky, sokoly, kukučky, čajky, rybáriky, divé kačky, holuby a pinky... Videli sme cez ďalekohľad ich hniezda. Pomocou zvuku z reproduktora sme vábili samčeka pinky... Plnili sme rôzne aktivity, napr. vyfarbovali sme masky sovy a dravca s použitím len prírodných materiálov (hlina, tráva, kvety...) , vyrobili sme vtáčikov z toho čo sme v prírode našli. Veľa sme sa dozvedeli nielen o vtákoch, ale aj o ich ochrane. Hlavne sme boli na čerstvom vzduchu a všetkých nás to tešilo. Za užitočne strávene chvíle srdečne ďakujeme ochranárom Zuzke a Šimonovi Kertysovým. Reportáž pripravili: žiaci 1.D a p.u. Zborteková

        • 06apr
            • Veľkí žiaci čítajú malým

              Dňa 27. 3. 2018 sa v rámci mesiaca knihy uskutočnila aktivita žiakov 9. ročníka na tému: Veľkí žiaci čítajú malým. Žiačky 9. B triedy Viktória Bieľáková, Evka Adamčíková a Gabika Vorčáková boli hlavné protagonistky aktivity. Žiakom 1. stupňa prečítali pekné rozprávky – Muflón Ancijáš, Pipi Dlhá pančucha, Hastrošovci – oblečené v kostýmoch hlavných postáv. Žiaci pozorne počúvali, aktivita ich zaujala a veríme, že aj motivovala k čítaniu kníh, čo bolo aj cieľom tejto akcie.

              PaedDr. Adriána Škrková


        • 28mar
          • Zápis do prvého ročníka
            • Zápis do prvého ročníka

               

               

                   Milí rodičia, milí budúci prváci! Pozývame Vás na zápis do prvého ročníka, ktorý sa uskutoční na našej škole v tomto termíne :

              10.4.2018 -  Gaceľ  od 11.30 – 16.00 hod.

              11.4.2018 -  Horná škola od 11.30 – 16.00 hod.

                   Zo zápisu nemajte žiadne obavy,

                   privítajú Vás rozprávkové postavy.

                   Pani učiteľky sa budú s Vami hrať,

                   môžete sa ich smelo niečo opýtať.

               Každé dieťa bude odmenené. Na zápis so sebou prineste protokol a prefotený rodný list dieťaťa. Protokol obdržíte v MŠ.

                   V prípade, že sa nemôžete dostaviť do ZŠ v danom termíne, ohláste sa v ZŠ  /budova 1.-4.r./.

               

                   Ak žijete v zahraničí a Vaše dieťa dosiahlo vek povinnej školskej dochádzky, máte zákonnú povinnosť zapísať svoje dieťa do ZŠ na Slovensku. Povinnosť má každý rodič, ktorý je občanom SR a takisto aj jeho dieťa má slovenské občianstvo. Ak má dieťa dvojité občianstvo, rodič tak urobiť nemusí. Žiadosť a protokol si môžete stiahnuť na našej stránke-tlačivá. Zároveň Vás prosíme, aby ste každoročne doručili vždy k 10.septembru príslušného školského roka doklad s uvedením názvu a adresy školy, ktorý potvrdzuje, že  Vaše dieťa navštevuje príslušnú školu v zahraničí.

        • 27mar
            • Hviezdoslavov Kubín - okresné kolo

              "Slovo je dobrý nástroj, len treba vedieť na ňom hrať." Tento citát básnika Andreja Plávku zaiste výstižne charakterizuje aj recitačné súťaže. Jednou z nich je i tradičná súťaž v prednese poézie a prózy organizovaná na počesť nášho významného rodáka a spisovateľa P. O. Hviezdoslava – Hviezdoslavov Kubín.

              Milovníci umeleckého slova, najlepší recitátori z celého okresu, mali možnosť ukázať svoje nadanie v 64. ročníku tejto súťaže deň pred veľkonočnými prázdninami, a to 27. marca 2018, v Dome kultúry v Námestove. Takmer sto recitátorov v troch kategóriách „rozozvučalo svoje nástroje“, aby zanechali v poslucháčoch a hlavne v porote hlboké umelecké zážitky.

              A toto sa podarilo i našim žiačkam Ninke Jatyelovej (9. B) Karolínke Labudovej (3. D). Ninka získala v III. kategórii prózy 1. miesto a postúpila tak do krajského kolaKarolínka sa umiestnila v I. kategórii poézie na 2. mieste.

              Dievčatám blahoželáme a Ninke držíme palce v krajskom kole!

              Za reprezentáciu školy ďakujeme i Lei Zboňákovej (3. B) a Lenke Harbutovej (7. C).

              PaedDr. Adriána Škrková

               

        • 26mar
            • Hviezdoslavov Kubín

              Dňa 22.marca sa našej škole uskutočnilo školské kolo recitačnej  súťaže Hviezdoslavov Kubín. Zo slovenského jazyka máme množstvo súťaží, z recitačných to bola posledná v tomto školskom roku. Podľa veľkého počtu súťažiacich konštatujeme, že záujem o recitáciu rastie. Pribúdajú noví recitátori – chlapci a objavujeme nové talenty. Veľkú pochvalu si zaslúžia recitátori, ktorí sa zúčastňujú všetkých troch, prípadne dvoch recitačných súťaží.

              Výsledky:

              I. kategória

              poézia

              1. miesto – Karolínka Labudová 3. D

              2. miesto – Anabelka Domiňáková 2. D

              3. miesto – Adam Barnaš 4. C

              próza

              1. miesto – Lea Zboňáková 3. B

              2. miesto –Oliver Žaják 4. C

              3. miesto –Marcus Miklušák 4. C

              II. kategória

              poézia

              1. miesto – neudelené

              2. miesto – neudelené

              3. miesto – Charlotte Kozáková 5. C

              próza

              1. miesto – neudelené

              2. miesto – neudelené

              3. miesto – Marián Vargončík 5. A

              III. kategória

              poézia

              1. miesto – Lenka Harbutová 7. C

              2. miesto – neudelené

              3. miesto – neudelené

              próza

              1. miesto – Ninka Jatyelová 9. B

              2. miesto – Paťka Kovaličková 7. A

                                 Adrián Fusko 8. C

               

               

        • 25mar
            • O erb mesta Dolný Kubín – regionálna divadelná súťaž

              Rozprávky... Kto by ich nemiloval? Magické slová „Kde bolo, tam bolo... Za siedmimi horami...“, ktorými sa začínali rozprávky, fantastické príbehy, v ktorých bojuje dobro a zlo.
              Aj naši štvrtáci
              sa nechali uniesť čarom rozprávok a nacvičili v réžii pani učiteľky Škrkovej divadelnú inscenáciu Snehulienka. Avšak nie klasickú, ale modernú z pera vynikajúceho slovenského spisovateľa Ľubomíra Feldeka. 

              V stredu 15. marca sa naši malí divadelníci zúčastnili s touto inscenáciou regionálnej divadelnej súťaže O erb mesta Dolný Kubín v Kultúrnom dome v Dolnom Kubíne. Hra s príznačným feldekovským humorom zaujala nielen približne štyristo detských divákov, ktorí našich divadelníkov ocenili obrovským potleskom, ale i porotu, pretože v konkurencii základných umeleckých škôl sme sa umiestnili v striebornom pásme.   Súčasťou divadelnej prehliadky boli aj rozhovory členov poroty a tvorcov divadla na odbornom seminári.

              Veríme, že táto nová skúsenosť i zážitky neostanú len príjemnými spomienkami, ale budú pre deti i motiváciou do ďalšej divadelnej činnosti.

              PaedDr. Adriána Škrková

        • 23mar
            • Deň vody na I. stupni ZŠ

              Dňa 22.03.2018 sme si pripomenuli tradičný Deň vody. Hneď ráno nám asistenti 1.B spolu s p. učiteľkou Helegdovou doniesli do každej triedy pohár čistej vody a pripili sme si na zdravie. V modrých tričkách sme si zacvičili aj na TSV. Na hodinách SJL a MAT sme si vypracovali pracovné listy s touto tematikou. Na záver sme si vyfarbili obrázky s rybičkami.

              Fotoalbum

              Mgr. Slovíková, PaedDr. Helegdová

        • 14máj